tarta ze szpinakiem - 2327 przepisów (strona:128/156)

Rolada szpinakowa z łososiem 91

prostu. Jeśli używasz świeżego szpinaku ,to wrzuć go do malaksera z 3 żółtkami, łyżeczką soku z cytryny, olejem z czarnuszki, solą i pieprzem oraz szczyptą gałki muszkatołowej. Jeśli używasz szpinaku mrożonego ,wystarczy miska, nie musisz wrzucać do malaksera. Osobno ubij na sztywno pianę z 3 białek i wymieszaj delikatnie z masą szpinakową. Blachę z wyposażenia piekarnika pokryj papierem do pieczenia(...)ostrożnie odwijamy roladę i kroimy na plastry o szerokości 1-2 cm. Z jednej rolady wykroimy około 22 plastrów. Jeśli chcecie zmienić smak tradycyjnej rolady, do serka możecie dodać tartego chrzanu

Z Kuchni Do Kuchni
Cannelloni 35

cannelloni. Pewne jest jednak, że stał się on jednym z najpopularniejszych dań włoskich na świecie. W zależności od regionu Włoch, cannelloni mogą mieć różne farsze – od mięsnych, z serem, szpinakiem czy też warzywami. W dzisiejszych czasach cannelloni to już nie tylko tradycyjne danie na święta czy wesela, ale oczywiście danie całoroczne, mój drogi czytelniku – podglądaczu. Dostępny jest(...)wymieszaj z posiekaną cebulą, czosnkiem, suszonymi pomidorami i oczywiście przyprawami. Po drugi swymi czystymi i zgrabnymi paluszkami nadziej każdą z rur farszem – u mnie wyszło 12 sztuk. Po trzecie połóż nadziane cannelloni do formy i zalej pomidorami. Po czwarte dodaj dużo świeżej bazylia, startą mozzarellą i Parmigiano Reggiano. Po piąte wstaw formę do nagrzanego piekarnika do 180 stopni

RafalCook
Kotlety jajeczne 113

szczęście albo nieszczęście, że nie chodziłam jako dziecko do przedszkola. Poszłam dopiero mając sześć lat do przyszkolnej do zerówki. Ominęło mnie pewnie stołówkowych smaków. Nie poznałam nigdy przedszkolnego szpinaku, przedszkolnych zup mlecznych ani kotlecików z gotowanych jajek.  Jajka, których użyłam do przygotowania tych kotlecików, to nasze  tegoroczne wielkanocne pisanki. Nie trzeba się szczególnie przyglądać, żeby dostrzec ich fragmenty(...)razie musi mi wystarczyć ćwikła, która została po świętach.  Składniki: na ok. 10 sztuk 6-7 ugotowanych na twardo jajek 3/4 szklanki ciepłego mleka 1/2 szklanki bułki tartej  1 surowe jajko  ew. posiekany świeży szczypiorek lun natka pietruszki  sól, pieprz kilka łyżek bułki tartej do obtaczania tłuszcz do smażenia  Przygotowanie: Jajka wkładamy

bistro mama
Przechowywanie żywności 70

Dlatego że szybko czerstwieje, że na drugi dzień bułka jest tak twarda że nie da się jej ugryźć. Dlaczego nie zachowamy tej bułki i nie zrobimy z niej bułki tartej? Dlaczego nie upieczemy chleba, który zachowuje świeżość nawet 5 dni i nie zawiera żadnej chemii, dlaczego kupujemy za dużo produktów żywnościowych i w końcu dlaczego nie mrozimy pożywienia, skoro(...)się z rozmaitymi warzywami oraz owocami, których często kupujemy za dużo a gdy zaczną więdnąć wyrzucamy do kosza. Makaron z gulaszem warzywnym to bardzo smaczne i proste danie. Mrożonki (szpinak, warzywa na patelnie i inne) – są bardzo przydatne w kuchni, ponieważ zachowują praktycznie wszystkie wartości odżywcze a ich przygotowanie nie wymaga wiele czasu. Możemy je dodać do wielu potraw

moj przepis na
Przechowywanie żywności 126

Dlatego że szybko czerstwieje, że na drugi dzień bułka jest tak twarda że nie da się jej ugryźć. Dlaczego nie zachowamy tej bułki i nie zrobimy z niej bułki tartej? Dlaczego nie upieczemy chleba, który zachowuje świeżość nawet 5 dni i nie zawiera żadnej chemii, dlaczego kupujemy za dużo produktów żywnościowych i w końcu dlaczego nie mrozimy pożywienia, skoro(...)się z rozmaitymi warzywami oraz owocami, których często kupujemy za dużo a gdy zaczną więdnąć wyrzucamy do kosza. Makaron z gulaszem warzywnym to bardzo smaczne i proste danie. Mrożonki (szpinak, warzywa na patelnie i inne) – są bardzo przydatne w kuchni, ponieważ zachowują praktycznie wszystkie wartości odżywcze a ich przygotowanie nie wymaga wiele czasu. Możemy je dodać do wielu potraw

moj przepis na
Przechowywanie żywności 148

Dlatego że szybko czerstwieje, że na drugi dzień bułka jest tak twarda że nie da się jej ugryźć. Dlaczego nie zachowamy tej bułki i nie zrobimy z niej bułki tartej? Dlaczego nie upieczemy chleba, który zachowuje świeżość nawet 5 dni i nie zawiera żadnej chemii, dlaczego kupujemy za dużo produktów żywnościowych i w końcu dlaczego nie mrozimy pożywienia, skoro(...)się z rozmaitymi warzywami oraz owocami, których często kupujemy za dużo a gdy zaczną więdnąć wyrzucamy do kosza. Makaron z gulaszem warzywnym to bardzo smaczne i proste danie. Mrożonki (szpinak, warzywa na patelnie i inne) – są bardzo przydatne w kuchni, ponieważ zachowują praktycznie wszystkie wartości odżywcze a ich przygotowanie nie wymaga wiele czasu. Możemy je dodać do wielu potraw

moj przepis na
Przechowywanie żywności 65

Dlatego że szybko czerstwieje, że na drugi dzień bułka jest tak twarda że nie da się jej ugryźć. Dlaczego nie zachowamy tej bułki i nie zrobimy z niej bułki tartej? Dlaczego nie upieczemy chleba, który zachowuje świeżość nawet 5 dni i nie zawiera żadnej chemii, dlaczego kupujemy za dużo produktów żywnościowych i w końcu dlaczego nie mrozimy pożywienia, skoro(...)się z rozmaitymi warzywami oraz owocami, których często kupujemy za dużo a gdy zaczną więdnąć wyrzucamy do kosza. Makaron z gulaszem warzywnym to bardzo smaczne i proste danie. Mrożonki (szpinak, warzywa na patelnie i inne) – są bardzo przydatne w kuchni, ponieważ zachowują praktycznie wszystkie wartości odżywcze a ich przygotowanie nie wymaga wiele czasu. Możemy je dodać do wielu potraw

moj przepis na
Pasta i basta!- domowy makaron z szybkim sosem 151

wzornictwie i architekturze – „Domus”. Od razu stała się wydawniczym hitem. Pierwszy raz opublikowana w języku angielskim w 2005 roku, już w 2006 doczekała się aż czterech dodruków. Ja mam trzecie, poprawione i rozszerzone wydanie z 2011. Książkę podzielono na jedenaście rozdziałów oznaczonych kolorami. I tak znajdziemy tu sosy, marynaty i smakowe masła, przystawki, przekąski i pizze, główne dania, potrawy(...)dodatków. W większym rondlu rozpuśćcie ¼ kostki masła, wrzućcie 2 średnie zmiażdżone ząbki czosnku i ½ łyżeczki zmielonej gałki muszkatołowej. Kiedy masło się rozpuści, a czosnek lekko podsmaży, dodajcie opłukany młody szpinak. Po 5-6 minutach, gdy szpinak zmięknie i zwiędnie, wlejcie 0,5 małego kubeczka śmietany kremówki. Posólcie i popieprzcie do smaku. Jeśli macie serek ricotta dodajcie teraz 2-3 łyżki

Karo in the Kitchen
Placki z ziaren amarantusa - z cukinią i kalafiorem (bezglutenowe) 114

jest bardzo mało przez nas doceniane. A szkoda, bo ta roślina zawiera dużooo zalet.  Amarantus charakteryzuje się dużą zawartością żelaza. Posiada go nawet 5-krotnie więcej -  niż szpinak, czy pszenica. Jest też niezwykle cennym źródłem łatwo przyswajalnego białka oraz dodatkowo wapnia i błonnika. Badania nad szarłatem wykazują, że ma on szczególne znaczenie w obniżaniu wysokiego ciśnienia krwi(...)kalafiora 100g cukinii 1 cebula (mała) 1 jajko 1 łyżka parmezanu (opcjonalnie) 2 łyżki mąki z amarantusa 2 łyżki skrobi kukurydzianej (może być mąka ziemniaczana) 2 łyżki bułki tartej (bezglutenowej) 2 łyżki koperku (posiekanego) czarnuszka (może być pieprz) sól Dodatkowo: olej do smażenia Amarantus dokładnie opłukać pod bieżącą wodą i ugotować wg przepisu z opakowania. Kalafiora ugotować (nie rozgotować

Di gotuje
Mało obiektywna recenzja - Karczma Obrochtówka Zakopane. 195

biorąc w dwójce, bo Świętej Pamięci Babcia Ma już mi ich nie zrobi. Czytelnik inteligentny jest, więc już wie, że rzecz o naleśnikach będzie. Karczma proponuje m.in. "naleśniki ze szpinakiem zapiekane z serem". Brzmi ciekawie, a głodny turysta, czekając na nie ponad pół godziny, spodziewa się świeżego placka z nadzieniem szpinakowym i to wszytko zapiekane z serem w jakimś piecu(...)popadł w jakieś tarapaty, albo inne przypadłości żołądkowe i akurat go nie było, a jego rolę przejął ktoś ze zmywaka? No nie wiem. Tylko, jeszcze jest do omówienia tarta oscypkowo - łososiowa z brokułami. To nie jest tak, że ja zjadłem wszystkie rozumy i wiem wszystko o gotowaniu. Występuję tu jako jednostka-amator, który pisze, wywnętrzając się, bardzo subiektywną

BaRepas
Chlebek dyniowy 137

Kiedy ostatnio przygotowywałam zapiekankę makaronową z dynią i szpinakiem to zostało mi trochę ugotowanej dyni więc postanowiłam coś dodatkowo upichcić- bo za nic nie mogłam sobie pozwolić na zmarnowanie choć kawałka mojego ulubionego warzywa Przejrzałam szybciutko swoją listę „do zrobienia” w poszukiwaniu przepisu na małą ilość dyni i wybór mój padł na chlebek dyniowy znaleziony u Kasi(...)wymieszać z jajkami i olejem a następnie przelać masę do suchych składników. Wymieszać łyżką. Przełożyć do foremki keksowej wysmarowanej masłem i wyłożonej papierem do pieczenia lub wysypanej bułką tartą. Piec w temperaturze 180 stopni około 50 minut- do suchego patyczka. Smacznego Post Chlebek dyniowy pojawił się poraz pierwszy w UgotujmyTo.pl

UgotujmyTo.pl
Kotlety sojowe 142

stąd pomysł na małą modyfikację :) Składniki: - opakowanie kotletów sojowych - dwie kostki warzywne - kawałek czerwonej słodkiej papryki - liść laurowy - 3 ząbki czosnku - łyżka sosu sojowego - bazylia, oregano - 2 jajka - bułka tarta - tłuszcz do smażenia Na początku musimy przygotować bulion - do ok. 1,5 litra wody wrzucamy kostki, ząbki czosnku przekrojone na pół, pokrojoną w mniejsze kawałki paprykę, połamanego liścia(...)esencjonalny, nie nada kotletom pożądanego smaku. Gotowe kotleciki podawać możemy ze wszystkim, na co przyjdzie nam ochota - z ziemniakami, frytkami, czy też w mojej ulubionej wersji z makaronem ze szpinakiem. Smacznego

Kulinarne zapędy Kokosa
Menu na tydzień: Zdrowe, domowe fast foody 93

kochamy w fast foodach: jest pachnące, aromatyczne i bosko chrupiące. A najlepsze jest to, że nuggetsy nie są smażone w głębokim tłuszczu. W panierce w ogóle nie ma bułki tartej! Cała tajemnica dania tkwi właśnie w mieszance z jakiej zrobiona jest panierka. Zobacz przepis. Wtorek: Domowy kebab z kurczaka Każdy miłośnik „kebsa” zakocha się w domowej wersji najpopularniejszego polskiego(...)gotowe w 30 minut. Ma wspaniały smak i konsystencję, dzięki dodatkowi – uwaga – jogurtu. No i jest zdrowa, gdyż ciasto jest z mąki pełnoziarnistej. Piątek: Wrapy z pieczonymi paprykami i szpinakiem Robienie tortilli tak nam weszło w krew, że możemy je robić z zawiązanymi oczami. Mamy sprawdzony przepis na domowe tortille, który jest niezawodny. Tym razem zawinęliśmy w tortille pieczone papryki

Niedzielny kucharz
Sałatka Oracza – Gordona Ramsaya 143

kanapek, do burgerów, jako dodatek do mięs czy innych sałatek. Sałatka całościowo wyszła ok, ale nie żebym jakoś specjalnie miała się nią zachwycać. Niestety nie miałam rukoli i dałam szpinak. Nie sądzę jednak, iż to miałoby jakoś znacząco wpłynąć na moje zdanie. Cebula najlepsza – tyle napiszę;):) duża garść lub dwie rukoli duża garść lub dwie roszponki 1 duże jabłko(...)musztardę, miód, ocet winny oraz oliwę. Doprawiamy wszystko do smaku szczyptą soli i pieprzu. Słoiczek zakręcamy i energicznie mieszamy, do połączenia. Odstawiamy. Ser cheddar strugamy obieraczką do warzyw lub trzemy na małych oczkach tarki. Ser pleśniowy kroimy na kawałki. Seler naciowy kroimy na mniejsze części. Rzodkiewki kroimy na cienkie plasterki. Jabłko, po usunięciu gniazda nasiennego, kroimy na półplasterki. Roszponkę, rukolę

Smaki Na Talerzu

Proponowane wyszukiwania