region Finlandii. Skończyło się na tym, że ruszyliśmy w kulinarną podróż dookoła świata. Spróbujcie przepisów na pięć niecodziennych obiadów na ten tydzień. Fińska zapiekanka z kapusty i mięsa, farncuska tarta an ziemniaczanym spodzie, kurczak tikki masala – emblematyczne danie kuchbni hinduskiej, kurczak yangchow, czyli chiński klasyk ze smażonego ryżu i wreszcie wegetariańska lasagnia, jako reprezentantka kuchni włoskiej. Taka(...)ugotować, a potem zapiec z mielonym mięsem ryżem. Nie jest to może kulinarna miss świata jeśli chodzi o wygląd, ale smakuje pysznie! Wtorek: Tarta na ziemniaczanym spodzie z brokułami i wędzoną szynką Spód tej tarty właściwie załatwia wszystko. Zrobiony jest z bardzo podobnych składników z jakich smaży się placki ziemniaczane. Masę trzeba najpierw, jak klasyczny spód
Niedzielny kucharzryżem. Nie jest to może kulinarna miss świata jeśli chodzi o wygląd, ale smakuje pysznie! Wtorek: Tarta na ziemniaczanym spodzie z brokułami i wędzoną szynką Spód tej tarty właściwie załatwia wszystko. Zrobiony jest z bardzo podobnych składników z jakich smaży się placki ziemniaczane. Masę trzeba najpierw, jak klasyczny spód, zapiec, a potem wypełnić nadzieniem i znowu(...)układały się w piękną melodię w sercu. Piątek: Wegetariańska, zielona lasagna Kremowy delikates, lekko dekadencki, bo składający się z trzech rodzajów sera, które dla równowagi kontruje zdrowy, warzywny tandem: szpinak i groszek zielony. Jeśli robienie lasagni kojarzy się Wam z ciężką, pracochłonną robotą, to ten przepis jest dla Was. Nadzienie robi się w czasie w jakim gotuje się makaron. Przepisy
Niedzielny kucharzpodstawowe składniki tortilli, tanie i dostępne w każdym domu. A wariantów tortilli w zależności od dodatków oczywiście może być całe mnóstwo. Tak oto spróbować możemy tortilli z chorizo, ze szpinakiem, z oliwkami, z pieczarkami nawet. Podawana na ciepło lub zimno, z oliwą lub sosem pomidorowym, z sałata lub na kromce pieczywa - tortilla świetnie smakuje w każdej postaci. Pamiętam(...)Składniki: 5-6 średniej wielkości ziemniaków 4 jajka 1 duża cebula 1 ząbek czosnku 4 suszone pomidory garść oliwek sól pieprz tymianek szczypta słodkiej wędzonej papryki oliwa 2 łyżki tartego sera posiekany szczypiorek Ziemniaki obrać, umyć, pokroić w plastry. Na patelni rozgrzać ok 3 łyżek oliwy, wrzucić ziemniaki, smażyć na małym ogniu mieszając, żeby ziemniaki stały się miękkie
Obiad gotowyciasto bez pieczenia, które przygotujesz z sera z wiaderka. Sernik przygotowałam na ciasteczkowym… ZOBACZ PRZEPIS Sernik gotowany – ciasto leśny mech z serem Sernik gotowany przekładany ciastem ze szpinakiem to przepis, który głównie kojarzy mi się z Wielkanocą i wiosną! Przyciąga swoimi kolorami,… ZOBACZ PRZEPIS Kremowy sernik na zimno z sera z wiaderka z malinami Sernik na zimno(...)Kinder Bueno w pucharkach FIT SERNIK BEZ PIECZENIA – aż 20 g białka na porcję 200 kcal! | GYMBEAM Polecane desery i ciasta z borówkami – 10 PRZEPISÓW Sałatka warstwowa tarta na tarce
Via Gustosię wydawać, że nie ma co do blendera wrzucić, ani na chwilę nie rezygnuję z miksowania. Warzywniaki pękają w szwach od europejskich cytrusów, owoców kaki, które uwielbiamy, jarmużu czy szpinaku. Poza tym dalej, niezmienne uważam, że roślinne smoothies to bardzo dobry sposób na przemycenie surowizny w diecie niezależnie od pory roku. A wręcz nieoceniony właśnie jesienią i zimą, kiedy powinniśmy(...)aromatyczne, rozgrzewające smoothie jabłkowo-cynamonowe. Składniki (1-2 porcje): 1/2 dobrze dojrzałego awokado 4 słodkie, soczyste mandarynki najlepiej z cienkimi błonkami 2 owoce kiwi 1/2 – 1 łyżeczki tartego świeżego imbiru (do smaku) 1 łyżeczka nasion chia woda Przygotowanie: 1) Kiwi obrać i usunąć część z pestkami, jeżeli tego nie zrobimy smoothie może być zbyt gorzkie. 2) Mandarynki umyć
Fitsweet.mekosmetyków Eveline pachną?! Następnie były warsztaty kulinarne z Agatą Jędraszczak, autorką bloga Kuchnia Agaty . Agata okazała się bardzo miłą, cały czas uśmiechnietą i pełną energii osobą. Wspólnie przygotowaliśmy kilka tart słodkich i wytrawnych oraz wspaniałe pasty kanapkowe. Pyszne pasty: z zielonego groszku, z bialej fasoli, z wedzonego łososia i hummus Do hotelu wracałam oszołomiona ilością zdobytej w tym dniu wiedzy(...)Józek to równy gość. Widać było, ze gotowanie to jego pasja, aż miło było patrzeć na jego kulinarne wyczyny. Dorsz pieczony w suszonych pomidorach z ziemniakami i kasztanami oraz szpinakiem blanszowanym w mleku kokosowym był chyba najlepszą potrawą, jakiej w życiu próbowałam. Wołowina medium rare podana na soczewicy z warzywami z dodatkiem salsy z pieczonej papryki i czosnku też niczego
Zawsze głodna!jednak jest dobre. I właśnie o to chodzi! Jeśli lubicie makarony, zapraszam Was do innych moich przepisów: – zebrane w jednym miejscu najlepsze przepisy na makarony – makaron ze szpinakiem – makaron z boczkiem – makaron z kurkami – makaron z krewetkami z białym winem – makaron z polędwicą – makaron z tuńczykiem – makaron z cukinią – makaron z kurczakiem – makaron z szynką Zajrzyjcie też do tych kilku(...)całą i wykorzystaj do innych przepisów) 6-8 plastrów boczku wędzonego 2 łyżki posiekanego świeżego rozmarynu, możesz rozmaryn zastąpić tymiankiem 1/3 łyżeczki chilli 2 ząbki czosnku 50 g masła tarty parmezan do podania PRZYGOTOWANIE: Zacznij od rozgrzania piekarnika do 190 st C. Dynię umyj, przekrój i opróżnij z gniazda nasiennego i pokrój w większe kawałki do pieczenia. Niektóre
nietylkopasta.plpozostać w zamrażarce do ok 6 miesięcy. Można wykorzystać je do koktajli, ciast i deserów. Warzywa – nie mrozimy tych które zawierają dużo wody. Zamrozić możemy marchewkę, brokuły, paprykę, szpinak, pomidory które można później wykorzystać do zupy lub sosów. Zamrożone warzywa najlepiej wykorzystać w ciągu 8 -12 miesięcy. Pieczywo – pieczywo mrozimy koniecznie szczelnie zamknięte np. w woreczku do mrożonek(...)możliwość zatrucia pokarmowego. Jeśli zostały nam niewielkie ilości jedzenia i nie chcemy ich mrozić możemy wykorzystać je w innych potrawach. Pieczywo możemy ususzyć i zmielić na bułkę tartą lub domową panierkę . Pozostałe wędliny, sery i warzywa to dobry pretekst, aby zrobić domową pizzę lub ślimaczki ciasta francuskiego. Z makaronu lub ryżu, mięs i warzyw warto zrobić zapiekankę warzywną
Między kuchnią a pokojempozostać w zamrażarce do ok 6 miesięcy. Można wykorzystać je do koktajli, ciast i deserów. Warzywa – nie mrozimy tych które zawierają dużo wody. Zamrozić możemy marchewkę, brokuły, paprykę, szpinak, pomidory które można później wykorzystać do zupy lub sosów. Zamrożone warzywa najlepiej wykorzystać w ciągu 8 -12 miesięcy. Pieczywo – pieczywo mrozimy koniecznie szczelnie zamknięte np. w woreczku do mrożonek(...)możliwość zatrucia pokarmowego. Jeśli zostały nam niewielkie ilości jedzenia i nie chcemy ich mrozić możemy wykorzystać je w innych potrawach. Pieczywo możemy ususzyć i zmielić na bułkę tartą lub domową panierkę . Pozostałe wędliny, sery i warzywa to dobry pretekst, aby zrobić domową pizzę lub ślimaczki ciasta francuskiego . Z makaronu lub ryżu, mięs i warzyw warto zrobić zapiekankę warzywną
Między kuchnią a pokojemPrawdziwe arancini to wielkie kule lub stożki z ryżu, które we Włoszech nadziewa się mięsem, ale też szpinakiem czy bakłażanem. Nazwa oznacza tyle, co pomarańczki, bo kulki przypominają je koloremi wielkością. To kolejny przepis z cyklu niemarnowanie żywności, bo najlepiej zrobić takie kulki z ryżu albo risotto, które zostało nam z poprzedniego dnia. Musi to być jednak ryż kleisty(...)czosnku przetarte przez praskę puszka pomidorów garść zielonych oliwek – pokrojonych na połówki, bez pestek garść natki pietruszki posiekanej garść posiekanych orzechów włoskich 200 g tartego żółtego sera bułka tarta do obtaczania (lub inna ulubiona panierka) masło klarowane lub olej ryżowy do smażenia Przepis na kulki ryżowe arancini z mięsem i oliwkami Ryż gotujemy zgodnie
Ugotowane pozamiataneprzyjemny i odświeżający smak. Grecki sos tzatziki robiony jest na gęstym greckim jogurcie z dodatkiem oliwy, który zakwaszany jest zazwyczaj octem winnym. Sos tzatziki powstaje z ogórków tartych. W Grecji sos tzatziki podawany jest do gotowanych lub grillowanych warzyw i mięsa, podaje się go również razem z gyrosem w plackach pita. Liczba porcji: 2 Czas przygotowania(...)posiekany koperek, doprawić do smaku pieprzem i solą, ewentualnie dodać jeszcze do smaku octu winnego. Podawać według uznania, do mięsa, pieczonych lub grillowanych warzyw. Zobacz również: sos beszamel ze szpinakiem . Jeśli moje przepisy Ci się podobają, lubisz tu zaglądać i chcesz docenić moją pracę – postaw mi kawę, kliknij na➡➡➡ Postaw kawę dla Kuchcik gotuje
Kuchcik gotujeprzyprawami. Użyjcie tych, które najbardziej lubicie i które macie pod ręką. Zamiast papryki i cukinii dobrze sprawdzą się pieczarki, bakłażan, oliwki, suszone pomidory, a także soczewica lub świeży szpinak. Ryba na ryżu to bardzo uniwersalny przepis, za każdym razem może smakować troszkę inaczej. Ryba zapiekana w piekarniku dobrze smakuje z białym ryżem, ryżem basmati, jaśminowym, brązowym, dzikim lub czerwonym - wybierzcie(...)smaku (do ryżu): sól, pieprz, słodka papryka i zioła prowansalskie przyprawy do ryby: sól pieprz, granulowany czosnek, tymianek i rozmaryn opcjonalnie kilka małych kawałeczków masła i szczypta bułki tartej Ryba z piekarnika z warzywami i ryżem, przygotowanie: Warzywa pokroić w kostkę i podsmażyć na niewielkiej ilości tłuszczu, doprawić - nie muszą być zupełnie miękkie (zmiękną w piekarniku). Połączyć z ryżem
Lekcje w kuchniZastanawialiście się kiedyś ile składników wystarczy aby przygotować szybki i smaczny obiad? Już odpowiadam… Potrzebujemy dosłownie kilku składników aby przygotować niezwykle aromatyczne i rodem wywodzące
Kulinarnyblog.pl - wiesz jak gotować!Kiedy znudzą nam się tradycyjne kanapki, warto czasami sięgnąć po coś innego. Jako wielbicielka włoskiej kuchni chciałam Wam zaproponować ciabattę ;-) moja propozycja na kanapkę na gorąco
Kuchnia Pełna Pasji