lata 20 ;-) Nie wszyscy to doceniają – musimy się przyznać, że jedno z nas (nie powiemy które), do tej pory czasem krzywi się na widok zieleniny typu szpinak lub jarmuż. W tym menu pokażemy Wam doskonałe patenty na przyrządzenie jarmużu dla takich niejadków. Jarmuż pieczony lub prażony jest równie zdrowy, a zasmakuje każdemu – nawet wybrednym dzieciom Jarmuż czasem można(...)placki”, automatycznie uruchamia się skojarzenie z plackami ziemniaczanymi (no chyba, że w górach, na Podhalu, gdzie placek to po prostu ciasto), daniem smacznym, ale ciężkawym. Proponujemy zastąpić tarte ziemniaki znacznie lżejszą, pożywniejszą cukinią, usmażoną z jarmużem i ziołami. To bardzo prosty przepis, a efekt jest gwarantowany Z warzywno-ziołowej masy powstają bardzo aromatyczne, zielone placki, pachnące jak ziemniaczane
Niedzielny kucharzzastanawiać się nad marnotrawstwem" - mówi 34-letni filmowiec. Jednym z bohaterów filmu jest szef kuchni, który także należy do tej grupy. Przyrządza naprawdę świetne danie - łososia nadziewanego szpinakiem i fetą. Wszystkie składniki... pochodziły właśnie z kontenerów. U nas w Polsce zaczyna dziać się podobnie (niestety). Mój tato niegdyś pracował jako ochroniarz w ogromnym hipermarkecie dość(...)akcja, gangsterskie porachunki... Dużo się dzieje, mieszanka po prostu wybuchowa. Dzień 16. " KELNERKA " Historia młodej kobiety, mężatki, która pracuje w malutkiej restauracyjce. Jest mistrzynią w wypieku wszelkich tart, któe serwowane są w tym miejscu i podbija serca każdego klienta. Jej mężem jest tyran, skupiony wyłącznie na sobie facet, który życie zamienił w koszmar. Dziewczyna nie kocha
W kuchni Karmel-itkiwykładamy do piekarnika/ Takie pieczenie zapobiega spływaniu boków ciasta. Pieczemy około 10 - 15 minut, następnie zdejmujemy papier i jeszcze chwilę dopiekamy do uzyskania złocistego koloru. Jeśli jest to tarta do zapiekania należy wystudzić przed nałożeniem nadzienia. Ciasto kruche piecze się w dobrze nagrzanym piekarniku. Czas pieczenia dużych placów wynosi około 30 minut, a drobnych ciasteczek(...)pikantnych ciasteczek. Świetnie komponuje się z wieloma odmianami serów. Pasuje również do dań z kurczakiem, z czarna fasolą i pomidorami. Dopełni smak potraw z jajkiem i warzywami np. kapusty, szpinaku, cebulki, czy brokuła. Ponadto wchodzi w skład marokańskiej przyprawy "radel hamout". Dodawana jest także do grzanego wina, ponczu. Gałkę należy zetrzeć tuz przed dodaniem do ciasta. Starta gałka szybko traci
Ciastka - domowe słodkości