szklanki oleju 1 czubatą łyżeczkę proszku do pieczenia szczyptę soli 1 łyżkę kakao 1/3 szklanki mielonego maku (suchego!) 1 kisiel wiśniowy (użyłam takiego bez cukru) drylowane wiśnie np. z kompotu bułka tarta lub mielone płatki owsiane do obsypania formy Żółtka oddzielamy od białek, a następnie białka ubijamy ze szczyptą soli na sztywną pianę. Stopniowo, w trzech-czterech turach(...)płatkami. Wlewamy najpierw jasne ciasto, później różowe - na środek białego, wzdłuż formy, a następnie to z makiem - na środek różowego, również wzdłuż formy. Przez środek keksówki w rzędzie układamy wiśnie (można obtoczyć je najpierw delikatnie w mące) i przykrywamy je ostatnią, kakaową częścią ciasta. Nie napełniamy keksówki po sam brzeg! Jeśli ciasta jest trochę za dużo, lepiej dodatkowo upiec
Ratunku obiadprostą tartę bo wszystkie pozostałe składniki ( masło, śmietana, jajka) były w lodówce. Upiekłam tartę z owocami, nadzieniem z dodatkiem serka i skórki cytrynowej a na wierzchu Emilka poukładała gwiazdki wycięte z ciasta. Nie planowałam nawet wstawiać tego przepisu na bloga bo to taki zwyczajny przepis ale może komuś się przyda – bo to taki uniwersalny patent na tartę do której(...)można dodać właściwie wszystkie sezonowe owoce – gruszki, morele, śliwki, jagody, jabłka, wiśnie… wszystko będzie pasować. Upieczcie sobie na osłodzenie końca wakacji… Tarta z owocami w kremie - na koniec wakacji Drukuj Prep time 15 min Cook time 45 min Total time 1 godzina Uniwersalna tarta z owocami w kremie, do której można
Cooking for EmilySkładniki:2 szkl. ryżu do sushi3/4 szkl. napoju ryżowego Alpro lub chudego mlekadowolne owoce - u mnie wiśnie i borówki4-5 łyżek tartych orzechów np BackMit2 łyżki cukru brązowegocukier białyRyż ugotować w napoju ryżowym - odstawić do wystygnięcia.Owoce delikatnie pognieść - odsączyć nadmiar soku - dosłodzić.Orzechy połączyć z brązowym cukrem.Na macie bambusowej kłaść ryż, porcję owoców - zwijać sushi.Odstawić w chłodne
kolorowotorcikowoKocham czekoladowe wypieki, bardzo! Ta ciasteczkowa tarta bez pieczenia z musem czekoladowym z dodatkiem wiśni posypana krokantem z orzeszków arachidowych jest pyszna J To połączenie zawsze się udaje i smakuje wybornie, zamiast wiśni można użyć sezonowych czerwonych owoców, malin lub truskawek a nawet granata. Jest nieprzesłodzona, wręcz idealna! Tortownica 24/24 cm Ciasteczkowy spód(...)mlecznej czekolady 15 dag gorzkiej czekolady 60% kakao 2 łyżki rumu ½ litra śmietany kremówki 1 listek żelatyny 2 szklanki wiśni osączonych z syropu (latem można użyć świeżych wydrylowanych) 2 łyżki drobno posiekanych orzechów arachidowych Tartę zaczynamy od przygotowania spodu: Czekoladę rozpuszczamy do płynnej konsystencji w gorącej kąpieli wodnej. Ciasteczka łamiemy na kawałki wrzucamy do malaksera i mielimy na pył
Wanilia i Kardamonzagnieść ciasto. Potem ciasto podzielić na 3 równe części, do jednej dodać kakao. Na wysmarowaną tłuszczem i posypaną bułką tartą formę o wymiarach 25x28 zetrzeć na tarce o dużych oczkach jedną jasną część ciasta, rozłożyć wiśnie i zetrzeć część z kakao. Białka ubić na sztywną pianę, powoli dodawać cukier. Wyłożyć pianę na ciasto i zetrzeć ostatnią część jasnego
Monia miesza i gotujewiśni wydrylowanych 3 łyżki cukru trzcinowego 1 łyżka soku z cytryny 2 łyżeczki maki ziemniaczanej 2 łyżeczki żelatyny masa serowa: 400 g sera twarogowego półtłustego 150 g jogurtu greckiego 100 ml śmietany kremówki 2 czubate łyżki kakao 1/2 budyniu śmietankowego 1 łyżka cukru waniliowego 2 jajka 1/2 szklanki cukru pudru dekoracja: polewa czekoladowa frużelina, wiśnie świeże Frużelina: Wiśnie przekładam(...)owoce puszczą sok i będą miękkie. Mąkę ziemniaczana rozpuszczam w niewielkiej ilości zimnej wody i dodaję do gotujących wiśni, mieszam. Żelatynę namaczam w łyżce wody i też dodaję do wiśni. Mieszam żeby się rozpuściła. Frużelinę odstawiam do ostygnięcia. Spód tarty: Mąkę przesiewam do miski, dodaję sól, puder, żółtka, masło zimne pokrojone, wodę i kroję wszystko nożem. Potem zagniatam
wesoła kuchniaKrem czekoladowy: 400 ml śmietany kremówki 30/36% 25 dag serka mascarpone 10 dag mlecznej czekolady 10 dag gorzkiej czekolady Poncz: 1 szklanka syropu z wiśni 50 ml wódki Dekoracja: Czekoladowe trufle tarta czekolada Sposób przygotowania tortu: Biszkopt: najlepiej jest upiec dzień wcześniej przed złożeniem tortu. Żółtka oddzielić od białek. Białka ubić na puszystą pianę, stopniowo wsypywać cukier(...)serek mascarpone i zmiksować na gęsty krem. Poncz: Sok z wiśni wymieszać z wódką. Złożenie tortu: Jeden blat biszkopta ułożyć na paterze, skropić równomiernie ponczem, wyłożyć połowę kremu śmietanowego rozsypać szklankę wiśni osaczonych na sicie z syropu. Przykryć drugim blatem biszkopta, nasączyć ponczem rozłożyć resztę śmietanowego kremu, posypać resztą wiśni, przykryć trzecim blatem, nasączyć, całość tortu: górę i boki smarujemy
Wanilia i KardamonWiśnie umyć, osuszyć, wypestkować ( w wersji klasycznej pestki zostawiamy), wymieszać z łyżką ksylitolu lub cukru. Posmarować masłem okrągłą, ceramiczną formę do tarty o średnicy ok 23 cm. Ułożyć wiśnie w naczyniu, w jednej warstwie. Przygotować ciasto. Wymieszać jajka z pozostałym cukrem i solą. Dodać mąkę, mleko, ekstrakt z wanilii, ponownie wymieszać. Dodać stopione masło, mieszać
Stare GaryPyszne drożdżowe ciasto w postaci tarty wypełnione masą serową i dużą ilością świeżych owoców, to idealny deser na lato:) Znudziły mi już się tradycyjne ciasta drożdżowe, dlatego postanowiłam podać je jako tartę. Możecie oczywiście użyć dowolnych owoców;) Ciasto: 200g mąki pszennej, 15 g świeżych drożdży, 30g cukru, 1/3 szklanki mleka, 15g masła, jajko(...)przykryć lnianą ściereczką. Następnie ciastem wylepić dno i boki formy na tartę (najlepiej z wyjmowanym dnem) o śr. 28cm. Nadzienie: 250g białego sera, 1/2 szklanki mleka, 100g cukru, 2 łyżki mąki pszennej, 3 krople aromatu cytrynowego, 2 jajka, 200g wiśni nadwiślanki ChNP, 1/2 szklanki malin, 1/2 szklanki borówki amerykańskiej. Ser zmielić
Z miłości do słodkościłyżki bułki tartej - 3 jajka wiejskie - sól, pieprz - 5 łyżek suszonych wiśni (może też być żurawina) W/w składniki oprócz białek z jajek i wiśni, zmiksuj blenderem na gładka masę. Białka ubij na sztywno i dodaj z wiśniami do masy, wymieszaj łyżką. Blaszkę tzw. keksówkę ( ja piekę w takiej formie ale porcelanowej), wysmaruj olejem i obsyp bułką tartą
SMYKWKUCHNINAJCUDOWNIEJSZY CZEKOLADOWY TORCIK Z WIŚNIAMI NADWIŚLAŃSKIMI Ciasto to skrywa wszystko co najlepsze, wiśnie nadwiślańskie, czekoladę i bitą śmietanę. Wspaniały tort na letnie dni! Jestem prze-szczęśliwa
SMYKWKUCHNIciasto: 6 jajek 11/2 szklanki maki pszennej, 2 łyżki proszku do pieczenia, 1 szklanka cukru, 3 łyżki kakao Szczypta soli, 10 g Masła, bułka tarta do wysmarowania i obsypania formy Inne składniki: Wiśnie w syropie, 2 duże opakowania śmietany kremówki, Galaretka, Dżem wiśniowy. Przygotowanie:Ubijamy białka z odrobiną soli (wówczas jest szybciej), dodajemy żółtka, mieszamy
cookplRustykalna tarta z rabarbarem (galette) jest o tyle ciekawa, że nie wymaga od nas użycia formy do pieczenia – piecze się ją „na płasko”. Gdy ciasto zagnieciemy w malakserze – pracy przy niej będzie bardzo mało. Placek jest bardzo prosty i choć wygląda trochę nieporadnie, smakuje świetnie. Kruche ciasto świetnie kontrastuje z miękkim, kwaskowym rabarbarem(...)kandyzowanym. Do tego migdały i słodki syrop, który dopełnia całości. Galette można zrobić niemal z każdymi polskimi owocami. Zamiast rabarbaru świetnie sprawdzą się jabłka, gruszki, śliwki, wiśnie, truskawki, jagody czy porzeczki. Rustykalna tarta z rabarbarem – ok. 6-8 porcji : 150 g mąki pszennej (1 szklanka) 70 g mąki pszennej pełnoziarnistej (0,5 szklanki – można także użyć
Poezja smakukakao Masa śnieżkowa: 1 galaretka wiśniowa rozpuszczona w 1/2 szklanki wrzątku 1 śnieżka + 200 ml mleka 1 szklanka wiśni z syropu ( KLIK ) lub z nalewki ( KLIK ) Dodatkowo: 1/2 puszki masy kajmakowej okrągłe biszkopty (użyłam Biszkoptów Polskie Młyny) tarta gorzka czekolada mocny schłodzony napar z kawy Sposób wykonania: 1. Zrobić biszkopt: białka ubić, stopniowo dodawać cukier, a potem(...)posmarować kajmakiem. Na masie ułożyć biszkopty, lekko nasączyć je kawą. 3. Zrobić masę śnieżkową: śnieżkę ubić z mlekiem, na koniec dodać zimną galaretkę, a potem wiśnie. Lekko tężącą masę wyłożyć na biszkopty. Całość oprószyć tartą gorzką czekoladą. Ciasto przechowywać w lodówce. Najlepiej smakuje na drugi dzień. Smacznego
Kuchnia domowa Anideserek? (Naczynie o wymiarach około 16 x 22 cm) 200g kaszy jaglanej 500g wiśni świeżych/mrożonych (waga z pestkami) 150g cukru 500 ml mleka 3/4 śmietanki 12% 1/4 łyżeczki esencji waniliowej (może być 1 łyżka cukru waniliowego) Dodatkowo: tłuszcz do wysmarowania formy bułka tarta Mleko przelać do garnuszka o grubym dnie, dodać 1/2 cukru, esencję waniliową(...)piekarnika (rozgrzanego do 200 stopni) na 15-20 minut. Gotową kaszę wyjąć z piecyka i połączyć ze śmietanką. Naczynie żaroodporne wysmarować masłem i obsypać bułką tartą. Na jego dnie rozsypać (równomiernie) wydrylowane wiśnie. Następnie na owocach ułożyć kaszę. Zapiekankę wygładzić, posypać resztą cukru i ponownie wstawić do piekarnika. Zapiekać przez kilkanaście minut (*) i podawać na zimno. (*) Jeśli wiśnie
Di gotuje