pomysł na bardzo dobrą, prostą i tanią tartę z wiśniami z nalewki zasypaną cukrem i zalaną galaretką- nic trudnego- a smak wiśni mówi sam za siebie....PYCHA!!! Tarta z wiśniami z nalewki Składniki 2 jaja 1,5 szklanki mąki tortowej cukier waniliowy 0,5 szkl. cukru 1,5 łyżeczki proszku do pieczenia 1/3 szkl. oleju wiśnie(...)mąkę. Gotowe ciasto formujemy w kulę i wkładamy na 15 minut do zamrażalki, w tym czasie drelujemy wiśnie i przygotowujemy galaretkę, aby ją pozostawić do tężenia. Wychłodzone ciasto wyjmujemy z zamrażalki wałkujemy i rozkładamy na nasmarowanej tłuszczem i wysypanej bułką tartą blaszce. Spód ciasta nakłuwamy w kilku miejscach widelcem i wkładamy do piekarnika rozgrzanego do temp
Kuchenne aromatyjeszcze trochę poczekać, więc puki co zadowolić nas musi jego obietnica. Ale w zasadzie, po co czekać…wystarczy sięgnąć po mrożone wiśnie Hortex W kremowej sernikowej tarcie sprawdziły się znakomicie! Polecam wypróbować!!! Składniki na spód tarty: 100 g suchych herbatników 50 g masła Składniki na masę serową: 500 g sera tłustego (trzykrotnie zmielony) 200 g białej(...)uchylonym piekarniku, następnie wstawić do lodówki. POLEWA WIŚNIOWA Mrożone wiśnie przesypać cukrem i pozostawić do rozmrożenia (np. na noc). Nazajutrz smażymy wiśnie na małym ogniu, ściągając pianę, która się wytworzy. Kiedy wiśnie staną się szkliste, zdejmujemy z ognia i pozostawiamy do przestygnięcia (u mnie smażenie trwało około 45 minut). Wiśnie lekko blendujemy, (nie na gładką masę), tak aby dało się
KierunekuchniaIdealna do weekendowej kawy – tarta z wiśniami na kruchym kakaowym spodzie pod lekką pierzynką z bitej śmietany i mascarpone. Uwielbiam! Ponieważ moja foremka zaginęła w niewyjaśnionych okolicznościach, dzisiejszą tartę upiekłam w tortownicy o średnicy 24 cm. Na jakąkolwiek formę się zdecydujecie polecam Wam wybranie tych z wyciąganym dnem. Składniki na kruchy spód: 1,5 szklanki mąki(...)bardzo słodkie ciasta możecie dodać też cukier puder. Miksujemy aż śmietana i serek się połączą, a cały krem będzie miał sztywną konsystencję. Przekładamy na schłodzoną tartę, wyrównujemy szpatułką. Ozdabiamy roztopioną ciemną czekoladą i wiśniami. Podajemy schłodzone. Smacznego! ciastkożercy
Ciastkozercyowocowa to raj dla zmysłów i podniebienia. Aromatyczny kokos idealnie pasuje do wiśni dlatego polecam tartę gorąco do kawy czy herbaty. Wiśnie miałam świeże ale równie dobrze sprawdzą się mrożone czy ze słoika. Kruche ciasto, kwaskowate wnętrze i beza kokosowa dopełnia całości, pyszne połączenie. Tarta wiśniowa z kokosem. ROZWIŃ I CZYTAJ DALEJ
Moje Małe CzarowanieBezglutenowa tarta z wiśniami i kruszonką - jeśli lubicie wiśnie to to ciasto koniecznie musicie zrobić! Delikatne kruche ciasto, rozpływające się nadzienie wiśniowe i chrupiąca kruszonka... z dodatkiem lodów śmietankowych z wiśniami to istna poezja na talerzu... Ciasto jest po prostu wyśmienite. Jedno z tych gdzie nie można poprzestać na jednym kawałku....Polecam gorąco. SKŁADNIKI: kruche ciasto(...)czasie rozwałkuj delikatnie na stole podsypanym mąką ryżową i wyłóż min wysmarowana tłuszczem formę do tarty lub tortownicę ( zostaw bok ok.2-3 cm). Spód ponakłuwaj widelcem i wstaw do piekarnika nagrzanego do 180 stopni na 10 minut. Nadzienie: Wiśnie umieść na sicie by odsączyć sok. Z wytworzonego soku odlej 1/3 szklanki, dodaj do niego mąkę ziemniaczaną i dokładnie wymieszaj
Kuchnia bezglutenowamleka) Piekarnik rozgrzać do temp. 170 stopni C (termoobieg 150 stopni C). Blachę o wymiarach 32x24 cm wyłożyć papierem do pieczenia lub natłuścić i wysypać bułką tartą. Wiśnie odcedzić z kompotu. Żółtka oddzielić od białek. Żółtka utrzeć z 1/2 szklanki cukru i cukrem waniliowym. Białka ubić ze szczyptą soli, dosypać resztę cukru i ubijać aż do rozpuszczenia cukru
Maślane ciasteczkoWszystkie składniki włożyć do miski, szybko zagnieść ciasto. Ciasto zawinąć w folię spożywczą i włożyć do lodówki na co najmniej 30 minut Kruche ciasto nr 2 - (z przepisu Tarta wiśniami ) Składniki: 300 g mąki 120 g cukru 100 g masła 3 żółtka skórka otarta z 1 cytryny 3 łyżki bardzo zimnej wody Wykonanie: Mąkę przesiać przez sito(...)szybko zagnieść ciasto, ewentualnie dodając jeszcze jedną łyżkę wody. Tak przygotowane ciasto owinąć folią spożywczą i włożyć do lodówki na około 2 godziny Kruche ciasto nr 3 - (z przepisu Tarta z Rabarbarem ) Składniki: 300 g mąki 120 g cukru 100 g masła 3 żółtka 2 łyżki śmietany Wykonanie: Mąkę przesiać przez sito, dodać cukier i wymieszać
Mama GotujeTarta z wiśniami, bitą śmietaną i czekoladą, wzorowana na popularnym torcie Szwarcwaldzkim. W smaku pyszna, należy mieć jednak ostry nóż, żeby dobrze przekroić każdy kawałek. Wiśnie są lekko kwaśne z ilością cukru, którą podałam. Jeżeli więc lubicie bardziej na słodko, to ilość cukru należy zwiększyć. Forma tortowa o średnicy 26 cm. SKŁADNIKI Na kruchy spód 250 g mąki(...)widelcem i piec 30-35 minut na środkowym poziomie piekarnika. Masa wiśniowa: Wiśnie umieścić w garnku, dodać cukier i wodę, zagotować mieszając od czasu do czasu. Do szklanki wlać wodę, dodać mąkę ziemniaczaną i dobrze wymieszać, żeby nie było grudek. Gotową masę przelać do wiśni mieszając. Gotować chwilę, aż masa zgęstnieje, po czym wyłączyć palnik i dodać żelatynę, wymieszać
Passions hobbies lifeDelikatna, puszysta i soczysta tarta z wiśniami. Krem wzbogaciłam o nasiona chia i kilka listków mięty. Idealne ciasto na cieplejsze dni. Składniki: 2 jajka 4 łyżki cukru 4 łyżki mąki pszennej 1 czubata łyżeczka mąki ziemniaczanej 1/2 łyżeczki proszku do pieczenia Krem 300g śmietanki kremówki 1 łyżka cukru pudru 2 łyżki nasion chia 200g wiśni listki mięty Białka
Gotowanie i blogowaniefizycznego dawno tak nie odpoczęłam psychicznie. Natura i Ja - uwielbiam. Jednak żeby owoce się nie popsuły szybko zabrałam się do pracy w kuchni. Na kolację była tarta migdałowa z wiśniami i szklaną mleka. Obłęd. Składniki: ciasto 100 g mielonych migdałów 100 g mąki pszennej 100 g masła 20 g cukru trzcinowego 1 jajko szczypta soli nadzienie
Niezły MłynekSkładniki: Spód: 300 g mąki 120 g cukru 100 g masła 3 żółtka skórka otarta z 1 cytryny 3 łyżki bardzo zimnej wody Nadzienie: 1 kg wiśni 300 g konfitur z wiśni 100 g cukru skórka otarta z 1 cytryny Wykonanie: Mąkę przesiać przez sito, dodać cukier, skórkę z cytryny i wymieszać. Do mąki dodać masło wyciągnięte z lodówki(...)włożyć do lodówki na około 2 godziny Wiśnie opłukać i wydrylować. Wiśnie przełożyć do garnka o grubym dnie lub na patelnię, dodać cukier i smażyć aż wchłoną większość soku, który wypłynie z wiśni (około 30 - 40 minut). Schłodzone ciasto rozwałkować a następnie wyłożyć nim dno i boki wysmarowanej masłem formy na tartę. Spód i boki ciasta dokładnie posmarować konfiturami
Mama Gotujeodmiany coś słodkiego. Nie miałem zbyt wiele czasu, więc przygotowałem tartę o rewelacyjnym zestawieniu smaków słodkiego banana, aromatycznej wanilii i kwaskowych wiśni. W sam raz na ponure jesienne popołudnie.Do tarty użyłem:250 gram mąki tortowej (typ 450),150 gram masła śmietankowego,4 jajek,250 ml śmietany 36%,3 opakowań (po 16 gram) cukru wanilinowego,3 łyżeczek brązowego(...)masę roztrzepałem 3 jajka, 2 opakowania cukru wanilinowego i 250 ml śmietany 36%. Powstałą masą zalałem ułożone na cieście banany. Wiśnie posypałem 3 łyżeczkami cukru trzcinowego, a kiedy puściły soki ułożyłem je równomiernie na powierzchni ciasta. Tak przygotowaną tartę ponownie umieściłem w piekarniku, którego temperaturę obniżyłem do 160 stopni i piekłem przez 30 minut. Podałem po wystudzeniu, najlepiej smakuje
Wyprawy kulinarnegruszkami (drobno pokrojonymi)/ cake with pears (cut into small pieces) 4. ciasto z gruszkami (połówkami)/ cake with pears (halves) 5. czekoladowa tarta z wiśniami (raw) / chocolate tart with cherries (raw) 6. ciasto śliwkowe z kaszą manną / semolina plum cake 7. najszybsze ciasto z brzoskwiniami / quickest cake with peaches 8. kruche ciasto z truskawkami
Qlinarnie i QlinarnieTarta zwykle kojarzona jest z kruchym lub francuskim ciastem, kremem i owocami. Coraz częściej występuje również w wytrawnej postaci. Tarta z kozim
Kulinarnyblog.pl - wiesz jak gotować!pszennej -0,5 szklanki cukru pudru -1,5 kostki margaryny -6 żółtek -6 białek -1 opak. proszku do pieczenia -1 kisiel wiśniowy -1 szklanka cukru kryształu -bułka tarta Wykonanie: Wiśnie przekładamy do garnka, posypujemy wierzch cukrem i podduszamy na ogniu przez chwilę. Odcedzamy sok i zostawiamy do przestygnięcia. Na stolnicy łączymy przesianą mąkę z cukrem pudrem i proszkiem(...)folią w lodówce na 30 min. Po tym czasie rozwałkowujemy jedną część ciasta i kładziemy na blaszkę wyścieloną papierem do pieczenia. Na wierzch ciasta posypujemy bułkę tartą, a następnie wykładamy wiśnie. Na to ścieramy na tarce o grubych oczkach kolejną część ciasta. Białka ubijamy na sztywną pianę ze szczyptą soli. Pod koniec ubijania stopniowo dodajemy szklankę cukru
KasiekGotuje