tarta z wiśniami - 517 przepisów (strona:6/35)

Prosty przepis na tartę wiśniową 169

minut do zamrażarki. Nadzienie: 1 kg wydrylowanych świeżych wiśni 1/2 szklanki brązowego cukru 2 łyżki mąki ziemniaczanej 1/2 szklanki zimnej wody. Wiśnie zasypujemy cukrem i lekko podsmażamy około 15 minut na średnim ogniu. Odcedzamy sok, który puściły i dalej smażymy. W zimnej wodzie rozpuszczamy mąkę i dodajemy do wiśni. Chwile gotujemy. Zrobi nam się bardzo gęsty kisiel. Odstawiamy do wystygnięcia(...)czasie ściągamy obciążenie i podpiekamy jeszcze 10 min. Na podpieczone ciasto wykładamy wiśnie. Pozostałe ciasto wałkujemy i wycinamy z niego paski, które układamy na wiśniach. Smarujemy paseczki jajkiem i wkładamy do piekarnika na 15 min. Temperatura 180 stopni. Tartę podajemy po wystudzeniu i oprószamy cukrem pudrem. Post Prosty przepis na tartę wiśniową pojawił się poraz pierwszy w LADY KITCHEN

ladykitchen
Prosty przepis na tartę wiśniową 212

minut do zamrażarki. Nadzienie: 1 kg wydrylowanych świeżych wiśni 1/2 szklanki brązowego cukru 2 łyżki mąki ziemniaczanej 1/2 szklanki zimnej wody. Wiśnie zasypujemy cukrem i lekko podsmażamy około 15 minut na średnim ogniu. Odcedzamy sok, który puściły i dalej smażymy. W zimnej wodzie rozpuszczamy mąkę i dodajemy do wiśni. Chwile gotujemy. Zrobi nam się bardzo gęsty kisiel. Odstawiamy do wystygnięcia(...)czasie ściągamy obciążenie i podpiekamy jeszcze 10 min. Na podpieczone ciasto wykładamy wiśnie. Pozostałe ciasto wałkujemy i wycinamy z niego paski, które układamy na wiśniach. Smarujemy paseczki jajkiem i wkładamy do piekarnika na 15 min. Temperatura 180 stopni. Tartę podajemy po wystudzeniu i oprószamy cukrem pudrem. Post Prosty przepis na tartę wiśniową pojawił się poraz pierwszy w LADY KITCHEN

ladykitchen
Tarta z wiśniami i kardamonem 192

Nadzienie wiśniowe: Mrożone wiśnie rozmrozić wcześniej  na durszlaku lub większym sitku. Najlepiej zrobić to wieczór wcześniej, aby przez noc wiśnie zdążyły obcieknąć z nadmiaru wody. Po tym czasie wiśnie dodatkowo lekko osuszyć na ręczniku papierowym. UWAGA: Waga wiśni po rozmrożeniu i pozbyciu się większości soku znacznie się zmniejszy, dlatego aby uzyskać 500 g wiśni, należy wiśni zamrożonych zważyć więcej(...)powiedzmy o te 200 g. Świeże wiśnie wydrylować. Wiśnie wymieszać z cukrem, mąką ziemniaczaną i kardamonem. Formę do tarty o średnicy 24 - 25 cm wysmarować masłem i wysypać mąką. Schłodzone ciasto podzielić na 2 części, mniejszą i większą, mniej więcej 60% i 40%. Większą część ciasta rozwałkować na wielkość formy, następnie przenieść je do niej, dokładnie wylepiając

Opowieści z piekarnika
Kruche ciasto z wiśniami i orzechową kruszonką 271

mąki pszennej 125 g zimnego masła 80 g cukru 1 jajko 1/2 łyżeczki proszku do pieczenia ok 400 g wydrylowanych wiśni 1,5 łyżki mąki ziemniaczanej kruszonka 75 g mąki pszennej 75 g tartych orzechów włoskich Back Mit 100 g zimnego pokrojonego na kawałki masła 100 g cukru Na stolnicę wysypać mąkę. Dodać cukier oraz proszek do pieczenia, wymieszać(...)zagnieść ciasto. Foremkę 25x28 wyłożyć papierem do pieczenia. Dno foremki wylepić ciastem. Ciasto ponakłuwać w kilku miejscach widelcem. Wydrylowane wiśnie osuszyć na papierowym ręczniku. Oprószyć mąką ziemniaczaną i rozłożyć na cieście. Przygotować kruszonkę. Do miski wsypać mąkę, cukier i tarte orzechy. Dodać masło i wszystko rozetrzeć palcami. Gotową kruszonką posypać ciasto. Foremkę wstawić do piekarnika nagrzanego na 175C

Monia miesza i gotuje
Rolada A la Czarny las 218

ścieramy na wiórki. Posypujemy po całej powierzchni. Wykładamy 3/4 kremu śmietanowego pozostawiając 2 cm marginesu . Rozkładamy wiśnie i zwijamy roladę. Wkładamy do lodówki na minimum godzinę.  9. Po tym czasie smarujemy wierzch pozostałą śmietaną i posypujemy tartymi orzechami włoskimi oraz tartą czekoladą. Dla dekoracji również wykładamy przekrojone na pół wiśnie.  Gotowe

vaniliowoczekoladowa
Cherry pie 218

wiśniami?  Czyżby posiadali “tylko” jedno słowo na nazwanie obu owoców? A może cherries to czereśnie, a sour cherries to wiśnie? Jak zwał tak zwał, a ja zapraszam na obłędną tartę z czereśniami. Tarta wyszła pyszna: bardzo aromatyczna i mocno owocowa, z cudownie gęstym nadzieniem, o lekko cynamonowym smaku. W oryginale dodaje się jeszcze aromat migdałowy, ja posypałam

Mia Cucina Sofieta
Tarta podwójnie czekoladowa z truskawkami 193

zmodyfikowałam. Tarta wyszła pyszna, bardzo czekoladowa z chrupiącym spodem. Ciasto jest idealne jako deser na romantyczną kolację :) Następnym razem do masy dodam odrobinę wiśni. Polecam wszystkim czekoholikomJ   Tarta podwójnie czekoladowa z truskawkami   Składniki: Ciasto: 300 g mąki 160 g cukru 110 g zimnego masła 1 łyżka śmietany lub jogurtu (opcjonalnie) 2 żółtka

Mania Gotowania
Kruche ciasto z wiśniami i czerwonymi porzeczkami. 174

niego wracamy. Po pierwsze zawsze wychodzi :), po drugie szybko się je robi, po trzecie pomimo tego że zawiera owoce spód nie namaka, a soczystość pozostaje tylko w nadzieniu, no i po czwarte smaki idealnie się komponują tworząc spójną całość. Polecam! Składniki na kruche ciasto z wiśniami i czerwonymi porzeczkami  na tortownicę o średnicy 26-28 cm 400 g mąki(...)masła 2 żółtka 1-2 łyżki kwaśnej śmietany- opcjonalnie, gdy ciasto wyjdzie za suche NADZIENIE: 350 g oczyszczonych, umytych czerwonych porzeczek 350 g umytych, wydrylowanych wiśni 4 łyżki bułki tartej 8 łyżek cukru      Mąkę przesiewamy z proszkiem do pieczenia, cukrem pudrem na stolnicę, dodajemy skórkę cytrynową i pokrojone w kosteczkę masło i za pomocą dużego noża

Rozpustne gotowanie
Tort Wiśniowy 231

śmietany kremowej 36% (Łaciata) – bardzo dobrze schłodzonej 500 g serka mascarpone 1/2 szklanki cukru pudru ziarenka z jednej laski wanilii Dekoracja: tarta gorzka czekolada na boki własnoręcznie zrobione dekoracje z gorzkiej czekolady użyłam również kilka  wiśni z konfitury Przygotowanie: Biszkopt: Piekarnik nagrzać do 180 stopni C. Dno tortownicy o średnicy około 25-26 cm wyłożyć papierem(...)wiśniowej i wyłożyć 1/3 masy z wanilią. Przykryć ostatnim, górnym krążkiem, skropić do resztą wiśniówki. Wierzch i boki pokryć ostatnią częścią masy. Boki tortu obłożyć dłonią tartą czekoladą. Wierzch udekorować masą, wiśniami i dekoracjami z czekolady. Wstawić do lodówki do czasu podania. Można od razu podawać po przełożeniu lub po 2-3 godzinach schładzania. * wórki mozna zetrzeć

Blondynka Gotuje
CIASTO BRZDĄC + FILMIK 869

Ciasto brzdąc to nic innego jak delikatny biszkopt przełożony czekoladową bitą śmietaną z dodatkiem konfitury z wiśni.  BISZKOPT :  6 dużych jajek  150 g maki ziemniaczanej 130 g mąki pszennej 120 g cukru 2 łyżeczki proszku do pieczenia  1 łyżka octu(...)DODATKOWO :  blaszka 25/30 cm 1 słoik konfitury, dżemu wiśniowego 1 szklana słodkiej herbatki tarta czekolada do posypania wiśnie do dekoracji                                                                 PRZYGOTOWANIE :  Biszkopt - białka

Kulinarne Fantazje Marioli
Wiśniowy torcik z bułek 145

Pyszny i szybki deser. W zależności od sezonu, można śmiało zastosować inne owoce. Składniki: ½ kg wiśni bez pestek 4 suche bułeczki 3 jajka 1 szklanka mleka ¾ szklanki cukru 2 łyżka masła 1 łyżeczka cynamonu tłuszcz i bułka tarta do formy cukier puder do posypania Sposób przygotowania: Bułeczki namoczyć(...)mleku, a w międzyczasie utrzeć masło z cukrem, wbić jajka i wsypać cynamon. Następnie wymieszać z odciśniętą bułką, utrzeć wszystkie składniki na jednolitą masę i wsypać wiśnie. Formę wysmarować tłuszczem, posypać tartą bułką i przelać masę do formy. Upiec na złoty kolor w temperaturze 170 stopni ok. 40 minut, a po upieczeniu posypać cukrem-pudrem

Tradycyjna Kuchnia
Walentynkowa tarta czekoladowa na ciasteczkowym spodzie z musem i kremem czekoladowym 170

białko jaja Krem czekoladowy: 100 gram serka mascarpone 100 gram czekolady mlecznej Dodatkowo: wiśnie z syropu posypka czekoladowa i truskawkowa/ wiśniowa 1 batonik czekoladowy  Lusette do dekoracji W malakserze umieszczam pokrojone drobno batoniki i masło. Całość miksuję na gładką masę. Formę do tarty smaruję masłem i przekładam do niej ciasteczkowy spód delikatnie ugniatając. Formę umieszczam(...)tarty z ciasteczkowym spodem. Posypuję całość wiśniami z syropu. Ponownie umieszczam formę w lodówce. Czekoladę mleczną rozpuszczam w kąpieli wodnej. Studzę. Mascarpone miksuję z czekoladą i przekładam do rękawa cukierniczego. Tak przygotowanym kremem dekoruję tarte. Batonika czekoladowego kroję w kostkę. Wierzch tarty dekoruję pokrojonym batonikiem, jak i posypką czekoladową i truskawkową. Tarte umieszczam

Mango Papaja
Ciasto bakaliowo-orzechowe Siostry Anastazji 361

robiłam ich wiele, był pyszny. Tak samo nie zawiodłam się i na tym przepisie. To połączenie kruchego ciasta, posmarowanego powidłami śliwkowymi z dużą ilością rodzynek, orzechów, wiśni z kompotu oraz tartych jabłek, z ucieranym ciastem orzechowym (z równie dużą ilością orzechów – zarówno mielonych, jak i grubo krojonych). Dla mnie połączenie idealne. Dzięki jabłkom ciasto jest wilgotne, przyjemnie chrupią(...)łyżeczki proszku do pieczenia 100 g orzechów krojonych 50 g orzechów mielonych szczypta soli Dodatkowo: 1 słoik powideł śliwkowych 50 g krojonych orzechów 50 g rodzynek 1 mały słoik wiśni z kompotu (konfitury z wiśni) 6 średnich winnych jabłek Na stolnicę lub do miski przesiewamy mąkę oraz oba cukry i proszek do pieczenia. Dodajemy starte na tarce zimne masło

Smaki Na Talerzu
Wiśniowo - śmietanowy tort na ciemnym biszkopcie. Mężu sto lat z okazji urodzin. Z nami oczywiście jeśli tylko chcesz ;) 209

gorzkiej czekolady dobrego gatunku sok wiśniowy (50 ml) esencja rumowa Przygotowanie: Biszkopt przygotowujemy i pieczemy wg tej receptury . Jedyna modyfikacja to dodanie 4 łyżek ciemnego kakao i 2 łyżek tartej gorzkiej czekolady aby uzyskać biszkopt czekoladowy. Najlepiej upiec go dzień wcześniej by dobrze się kroił. Ja upiekłam biszkopt w małej tortownicy, a resztę ciasta w małej blaszce by zrobić(...)wolnych obrotach i krem gotowy. Ja preferuję kremy mało słodkie. Po nasączeniu i przełożeniu kremem wszystkich warstw tort gotowy. Wierzch dekorujemy wedle upodobań - u nas: warstwa kremu, wiśnie z kisielu i tarta, gorzka czekolada. Tort schładzamy w lodówce. Pyszności. Mężowi i gościom bardzo smakował, więc wypiek uznaję za udany i polecam do domowych eksperymentów

Kuchnia po mojemu
Mazurek wiśniowo-różany z białą czekoladą i bezami 171

Nie wiem jak u Was ale w moim domu mazurki, babki i serniki to obowiązkowe wypieki wielkanocne. Mazurki lubię z tego względu, że wbrew pozorom nie

Smakołyki Asi
Koszyczki z ciasta filo z jabłkiem i malinami 180

kcal, ciasto francuskie ok. 400 kcal. Jeśli znajdziecie  filo, warto go użyć. Do tego jabłka, maliny, cynamon, niech żyje prostota :) Inne pomysły na ciasto filo: Tarta z ciasta filo, wiśni i amarantusa   Zapiekanka z ciasta filo i szpinaku    Składniki (6-8 porcji): - 2 płaty ciasta filo - 2 średnie jabłka - 1/2 szklanki malin mrożonych

Corner With Recipes
Tarta z kremem waniliowym i czerwonymi owocami 195

Dzisiaj (przynajmniej w naszym rejonie) pogoda pod psem więc tarta z owocami na pewno będzie dobrym pomysłem aby dodać kolorytu. Nasza propozycja to tarta

Kuchenne Wariacje

Proponowane wyszukiwania