szklanki przegotowanej wody Dodatkowo: wiśnie w alkoholu (ja miałam z nalewki) 3 galaretki niebieskie 3 opakowania rurek kakaowych mała butelka alkoholu Sposób przygotowania: Białka ubijamy na sztywno, ucierając dodajemy cukier puder i żółtka, na końcu dodajemy mąkę przesianą z proszkiem do pieczenia. Tortownicę (26 cm.) smarujemy tłuszczem, wysypujemy bułka tartą, wylewamy masę, wstawiamy do piekarnika nagrzanego(...)szklanką cukru, gotujemy budyń, studzimy. Masło ucieramy do białości, dodajemy po łyżce zimnego budyniu, składniki ponczu łączmy ze sobą. Jasny biszkopt nasączmy ponczem, smarujemy kremem, układamy odsączone wiśnie, przykrywamy ciemnym biszkoptem, nasączamy ponczem, smarujemy kremem, układamy wiśnie, przykrywamy pozostałym biszkoptem, nasączamy. Boki i wierzch smarujemy pozostałym kremem, boki obkładamy rurkami, gdy okażą się za długie, to skracamy
Bajeczna KuchniaTarta na kruchym cieście z brukselką to dość oryginalne połączenie, jednak jak go spróbujecie to przekonacie się, że jest pysznie… Jeśli nie macie
Kulinarnyblog.pl - wiesz jak gotować!cukru pudru Słoiczek wiśni drylowanych (0.4l.) Ciasteczka w mlecznej czekoladzie (ok. 15 dkg) Tabliczka czekolady do dekoracji Sposób przygotowania: 1. Biszkopt: Białka oddzielamy od żółtek, ubijamy ze szczyptą soli. Dodajemy cukier, żółtka, kawę. Ubijamy. Do całości przesiewamy mąki, proszek oraz kakao. Mieszamy delikatnie drewnianą łyżką. Przelewamy do posmarowanej margaryną i wysypanej bułką tartą tortownicy. Wkładamy do nagrzanego(...)części. 2. Śmietanę ubijamy na sztywno, dodajemy cukier puder, mieszamy. Na końcu dodajemy serki mascarpone i chwilkę mieszamy. 1/3 masy przekładamy do osobnej miseczki, do reszty dodajemy odsączone wiśnie. Mieszamy i przekładamy tort 2 razy. Wierzch i boki smarujemy czystą masą. Ozdabiamy ciasteczkami w czekoladzie i startą czekoladą
Kuchnia w czekoladzieCiasto biszkoptowe z galaretką, mrożonymi wiśniami i bitą śmietaną posypane startą czekoladą to znakomita uczta dla podniebienia dla wszystkich miłośników słodkości. Połączenie słodkiego biszkoptu i bitej
Smakowite Daniamasę budyniową. Przykrywamy drugim plackiem. Na wierzch układamy wiśnie z nalewki. Przygotowujemy bitą śmietanę. Żelatynę rozpuszczamy dokładnie w małej ilości ciepłej wody. Śmietanę kremówkę ubijamy z cukrem. Dodajemy rozpuszczoną żelatynę. Masę śmietanową wykładamy na biszkopt. Posypujemy kawą rozpuszczalną, tartą czekoladą lub kawą. SMACZNEGO Czekam na Państwa opinie i cenne rady
W kuchennym oknie EwyBiszkopt: na 1 jajko, 3 dkg mąki, 3 dkg cukru. Krem: 600 ml śmietany, 400 g serka homogenizowanego naturalnego, 2 śmietanfixy, 1/2 szklanki cukru pudru Mus: 500 g wiśni (ja brałam mrożone), cukier do smaku. Poncz: 2 pomarańcze, 1/2 cytryny, 1/2 szklanki wody, 3 łyżeczki cukru Do dekoracji: bita śmietana (wykorzystana z kremu), mus wiśniowy, galaretka wiśniowa. Przygotowanie(...)sztywno. Dodajemy stopniowo po 1 żółtku ciągle miksując. Następnie powoli wsypujemy mąkę i mieszamy ręcznie. Dno tortownicy wykładamy papierem do pieczenia, a boki smarujemy masłem, można również posypać bułką tartą. Pieczemy w 160 st. ok. 40 minut. Na tortownicę 25 cm robię biszkopt z 7 jajek. Krem: Serek miksujemy żeby nadać mu puszystości. W innej miseczce miseczce ubijamy
Państwo Wojtczuk gotującukru 3 łyżeczki proszku do pieczenia 3 szklanki mąki tortowej 8 jaj 1 cukier waniliowy Bita śmietana: 600 g śmietanki 36% 6 łyżeczek żelatyny 1/2 szklanki cukru pudru wydrylowane wiśnie z kompotu lub z nalewki Sposób wykonania: Margarynę, cukier, kakao i wodę podgrzewamy do momentu rozpuszczenia wszystkich składników. Odlewamy pół szklanki (polejemy tym później gotowe ciasto) a resztę studzimy(...)tartą. Nakładamy ciasto. Pieczemy około 1 godziny w temperaturze 180°C. Upieczone ciasto odstawiamy do wystygnięcia, a następnie dużym nożem przekrawam na dwa blaty. Z górnej części odkrawamy wyrośnięty wierzch i kruszymy go. Żelatynę rozpuszczamy w małej ilości gorącej wody. Mocno schłodzoną śmietankę miksujemy z cukrem pudrem, pod koniec ubijania dodajemy rozpuszczoną żelatynę. Na dolny blat wykładamy wiśnie
Qchnia po prostujeszcze trwa, polecam dłużej nie zwlekać, tylko zrobić !Knedle, poza śliwkami, można wypełniać także wiśniami, morelami, brzoskwiniami ... ale te ze śliwkami - NAJLEPSZE ! ;)Składniki:* 750 g ziemniaków * 2 jajka* około 300 g mąki pszennej* około 500 g śliwek* 3 łyżki cukru pudru* sól * 3 łyżki bułki tartej* 1 łyżka masła* 1/2 łyżeczki cynamonuWykonanie:Ziemniaki ugotować w lekko osolonej wodzie - pozostawić(...)ciasto, formując kulę.Knedle wrzucać na wrzącą, lekko osoloną wodę - po kilka sztuk. Gotować 5 minut od momentu wypłynięcia knedli na powierzchnię wody.Podawać ze zrumienioną na maśle bułką tartą z dodatkiem cynamonu. Można oprószyć cukrem pudrem. Smacznego
kolorowotorcikowołatwiejsze. Jest kilka serników, pierniki i ciasta z makiem i z orzechami. Pełny przepis po kliknięciu w zdjęcie lub nazwę ciasta. „Gargamel” wg siostry Anastazji Makowiec z wiśniami Biszkopt z masą kokosowo-orzechową Sernik kalifornijski wg siostry Anastazji Słonecznikowiec II Sen Ogrodnika Bananowiec z jabłkami Pyszne ciasto z kawą zbożową od Pani Zuzi Kukułka Kopciuszek wg siostry Anastazji(...)babka z orzechowym nadzieniem Ciasto „Ptasie Mleczko” Sernik imbirowo-czekoladowy Piernikowo-orzechowy sernik Sernik z rosą Cynamonowiec Jabłkowo-orzechowe siostry Anastazji Piernikowy smak siostry Anastazji Piernik z tartym jabłkiem Ciasto orzechowo-miodowe wg siostry Anastazji Gruszkowe Cappuccino „Ambasador” mojej Mamy Pijak Ciasto Śnieżny Puch Ciasto „Dwa Michały” Ciasto bakaliowo-orzechowe siostry Anastazji Ciasto
Smaki Na Talerzudzień trzeba wziąć spore wiaderko i rwać co wyrosło. W międzyczasie czereśnie, wiśnie, porzeczki.... Oczywiście znalazłam czas na ugotowanie obiadu :) Dziś były pulpety z sosem pieczarkowym. Składniki : Na pulpety: * 50 dkg mięsa mielonego * 1 cebula * 3 ząbki czosnku * 1 jajko * 3-4 łyżki bułki tartej * sól, pieprz * 3 łyżki masła * 3-4 łyżki mąki(...)sól * natka pietruszki Cebulę pokroiłam w kostkę, podsmażyłam na 1 łyżce masła i dodałam do mięsa mielonego. Czosnek przecisnęłam przez praskę. Wbiłam jajko, wsypałam bułkę tartą i przyprawiłam do smaku. Formowałam kulki i obtaczałam w mące. Smażyłam na rozgrzanym maśle z każdej strony na złoto - brązowy kolor. Pieczarki pokroiłam w plastry i podsmażyłam razem
Pieprzyć z FantazjąCzerwone usta. Soczyste wiśnie. Płonący wschód słońca. Ciągle szukacie pomysłów na ciasta z czereśniami. A że ja czereśni mam w tym roku pod dostatkiem to dzielę się dzisiaj z Wami przepisem na szybą i smaczną tartę z tymi owocami. Tylko kruche ciasto i nadzienie owocowe. Całość oprószona cukrem pudrem. Prostota broni się sama :) A żeby nie było zbyt banalnie(...)poszalałam sobie z ozdobieniem tarty :) Jak widać, wyszły mi całkiem ładne serduszka :) Jednak po włożeniu do piekarnika te serduszka ładnie oparły się na krąglutkich czereśniach i wyszły lekko pofałdowane :D Forma do tarty o średnicy 26 cm Składniki: 200 g zimnego masła 250 g mąki 100 g cukru pudru 2 żółtka 600 g wydrylowanych czereśni
My simple kitchendomu mam szafkę w której jedna półka zastawiona jest posypkami, krokantami, tartą czekoladą i innymi artykułami dekoracyjnymi. Nie jestem fanką gotowych lukrów plastycznych, bo jak dla mnie choć świetnie wyglądają to ciężar słodkości niweczy całość. Wśród moich ulubionych dekoracji są owoce suszone: (żurawina,wiśnia,morela), wszystkie orzechy, oraz mak do bardziej wytrawnych przysmaków, nasiona (pestki dyni czarnuszka)... Jest
vaniliowoczekoladowałyżeczka cukru waniliowego 1 łyżeczka proszku do pieczenia ok. 400 g wiśni - mogą być również inne owoce Jajka ubić dosypując po trochu cukru aby uzyskać kogel mogel. Dodać cukier waniliowy i proszek do pieczenia, a na końcu mąkę. Blachę natrzeć masłem i wysypać bułką tartą. Ciasto wylać na blaszkę - ja użyłam do upieczenia tego ciasta niskiej blaszki, takiej
Ewa Kuchennie - Kuchnia to serce domu!większe ilości cukru. Nie trzeba wielu składników oraz czasu, aby stworzyć coś pysznego! Składniki: (4 porcje) 500 ml śmietanki 36% 3 szt. herbaty Desire Teekanne ok. 300 g wiśni deserowych 50 g gorzkiej czekolady 3 i 1/2 łyżeczki żelatyny 1-3 łyżeczki cukru 1-2 łyżki cukru pudru Wykonanie: Torebki herbaty umieszczamy w wysokim naczyniu, zalewamy ok. 600 ml wrzącej(...)tartę, studzimy i wkładamy do lodówki do momentu stężenia. Następnie wyciągamy i za pomocą wykrawacza do ciastek wycinamy cztery serduszka, a resztę galaretki kroimy w drobną kostkę. Śmietanę z dodatkiem cukru pudru ubijamy mikserem na sztywną masę. Czekoladę rozpuszczamy w kąpieli wodnej. Przygotowujemy cztery pucharki. Na samym dnie wykładamy łyżkę pokrojonej galaretki herbacianej, na niej wykładamy kilka wiśni deserowych
Kuchnia MagdaLeny