mojprzepisna.pl | Drożdżówka z wiśniami Z lekko cytrynowym posmakiem przepyszna puszysta drożdżówka z wiśniami. Upiekłam ją bo bardzo lubimy drożdżowe, moglibyśmy ją jeść co drugi dzień. Ciasto
moj przepis namaku. I to jest fajne, bo dużo mniej pracy przy pieczeniu. Przygotowując ciasto kierowałam się wskazówkami z Doroty przepisu, jedyne co zrobiłam od siebie, to dorzuciłam do kremu trochę wiśni w syropie. Składniki na ciasto: 5 jaj; 15 dkg cukru pudru; 2 łyżki mielonych migdałów; 12 dkg mąki pszennej; 2 łyżki mąki ziemniaczanej; 1 płaska łyżka proszku do pieczenia(...)dodawać stopniowo cukier puder, potem żółtka. Migdały wymieszać z mąkami, proszkiem do pieczenia i makiem. Składniki połączyć z masą jajeczną delikatnie mieszając. Ciasto wyłożyć do wysmarowanej masłem i wysypanej tartą bułką tortownicy o średnicy 23 cm, piec około 45 min. w temperaturze 180 0 C. Ciasto pieczemy do tzw. suchego patyczka. Upieczone ciasto wystudzić i przekroić wzdłuż
In my kitchenmojprzepisna.pl |Torcik W-Z jak z PRL Ostatnio miałam przyjemność uczesniczyć w imprezie tematycznej. Tematem były czasy PRL. Wszyscy przebraliśmy się w adekwatne stroje, jedliśmy na
moj przepis naduży słoik wiśni drylowanych 1 galaretka wiśniowa lub cytrynowa 2 łyżeczki żelatyny Wierzch tortu: 400ml śmietany kremówki 30% 2 sztywniki do śmietany (śmietan – fix) 2 łyżeczki cukru waniliowego Dodatkowo: ½ szklanki wódki lub wody ( przegotowanej zimnej lub nie gazowanej wody mineralnej) Dekoracja: Perełki złote i srebrne Na początek przygotowujemy składniki. Margaryny kroimy w mniejsze kawałki, by zmiękła. Czekoladę trzemy na drobnych(...)pieczemy około 50 minut, po czym pozostawiamy w wyłączonym piekarniku na około 20 minut. Po upływie tego czasu ciasto wyjmujemy z piekarnika i pozostawiamy do całkowitego ostygnięcia. Z wiśni odcedzamy sok, dolewamy do niego wody, tak by łącznie było pół litra. Zagotowujemy i wsypujemy do niego galaretkę i żelatynę. Mieszamy tak długo, aż się rozpuści, po czym pozostawiamy
Smakowy Rajmojprzepisna.pl | Ciasto Nutella dla dorosłych Dziś upiekłam ciasto czekoladowe z orzechami, jako że pogoda się robi jesienna, potrzebowaliśmy odrobiny czekolady żeby poprawić sobie nastój. Wy też
moj przepis napieczenia opcjonalnie pół łyżeczki mahlab (pestki dzikich wiśni) Syrop miodowy z sezamem 1/4 szklanki płynnego miodu 4 do 5 łyżek wody Przygotowanie syropu Na niewielkim ogniu podgrzewamy miód z dodatkiem wody, do czasu rozpuszczenia miodu i uzyskania gęstego syropu. Do przestudzonego syropu dodajemy około dwie trzecie sezamu i dokładnie mieszamy, Przygotowanie Wariant dla tradycjonalistów Mąkę wymieszać
Cztery Fajerypieczenia opcjonalnie pół łyżeczki mahlab (pestki dzikich wiśni) Syrop miodowy z sezamem 1/4 szklanki płynnego miodu 4 do 5 łyżek wody Przygotowanie syropu Na niewielkim ogniu podgrzewamy miód z dodatkiem wody, do czasu rozpuszczenia miodu i uzyskania gęstego syropu. Do przestudzonego syropu dodajemy około dwie trzecie sezamu i dokładnie mieszamy, Przygotowanie Wariant dla tradycjonalistów Mąkę wymieszać
Kulinaria - potrawy z różnych stron świataSkładniki do glazury: 250 g gorzkiej czekolady 3 łyżki masła 1 łyżeczka kakao 3 łyżki kremówki Do dekoracji: 150 ml kremówki (30%) wiśnie kandyzowane Wykonanie: Masło utarłam z cukrem na puch. W trakcie miksowania dodawałam po jednym żółtku. Kolejne wbijałam, kiedy poprzednie dobrze się wmieszało do masy. Wlałam rum. Mąkę(...)sztywną pianę i łyżką wmieszałam ją do masy. Piekarnik ustawiłam na 180 °C. Spód tortownicy (średn. 24 cm) wyłożyłam papierem do pieczenia. Boki wysmarowałam masłem i obsypałam bułką tartą. Ciasto przełożyłam do tortownicy i wstawiłam do nagrzanego piekarnika na około 30 minut. Do suchego patyczka. Ciasto po upieczeniu i wystudzeniu wyjęłam z tortownicy i przełożyłam na kratkę
Kuchnia u KrysiZnane pyszne ciasto, które jest łatwe w przygotowania a do tego fajnie prezentuje się na talerzu. Moja wersja jest z gruszkami ale można dać też wiśnie
Monia miesza i gotujeKanapki z awokado i jajkami to dietetyczna propozycja na szybką, smaczną i zdrową kolację. Awokado znajduje się praktycznie w każdej diecie, ze względu na swoje właściwości
Kulinarnyblog.pl - wiesz jak gotować!wody 3/4 szklanki cukru łyżeczka proszku do pieczenia 3/4 szklanki mąki ziemniaczanej Krem kostka masła dwie owocowe galaretki 1/2 szklanki cukru pudru 3 żółtka 3 łyżki kakao szklanka wiśni w spirytusie ( wedle uznania można dodać ich więcej) Polewa 3 łyżki kakao 3 łyżki wody kostka margaryny 1/2 szklanki cukru Wykonanie: ciasto : Oddzielamy żółtka od białek, białka ubijamy razem(...)ciasta stopniowo dodaj ubite białka i wymieszaj wszystko delikatnie do chwili kiedy powstanie jednolita płynna masa. Gotową masę wylewamy do kwadratowej blachy wysmarowanej wcześniej margaryną i posypaną bułką tartą lub mąką. Pieczemy 30 minut w 180 C Następnie ciasto ostudzić wyjąć z blachy i przeciąć poziomo na dwie części Krem : do wrzącej wody 250 ml rozpuszczamy jedną
W Moim Magicznym Domumąka do wysmarowania i posypania foremek lody waniliowe wiśnie w syropie Piekarnik nagrzewamy do 200 stopni. Czt ery foremki wysmarowujemy masłem i opr ó szamy mąką. Czekoladę łamiemy na kawałki i rozpuszczamy razem z masłem w kąpieli wodnej . J a j ka wbijamy do miski, dodajemy cukier i mieszamy trze paczką na jednolitą masę- nie ubijamy. Dodajemy mąkę i mieszamy
KuchcikoweLovepiekła duży, słodki tort – najczęściej z wiśniami, na które akurat był sezon. Później nastał młodzieńczy bunt i urodziny wolałam spędzać ze znajomymi, gdzieś na wyjeździe, w plenerze, z dala od domu. Od dawna nie miałam już urodzinowego tortu – teraz piekę sobie sama ciasta, w które wtykam jedną świeczkę. Tarta z masą marcepanową i jagodami na kakaowym
Pasja Smakutarta do obsypania ciasta przed nałożeniem nadzienia Nadzienie serowe: 250 g twarogu śmietankowego 70 g jaj 10 g żółtka 50 g cukru świeżo starta skórka z 1/2 pomarańczy 1 laska wanilii lub kilka kropel esencji waniliowej jeden budyń bez cukru, waniliowy (40 g ) 30 g kandyzowanej skórki pomarańczowej 30 g rodzynek 30 g suszonych wiśni(...)części. 8. Bierzemy jedną z dwóch części ciasta i dzielimy ją na 1/3 i 2/3. 9. 2/3 wałkujemy na wymiar naszej blaszki od piekarnika. Smarujemy je białkiem, obsypujemy bułką tartą i wykładamy na środek połowę nadzienia serowego. Delikatnie rozprowadzić 10. Następnie 1/3 ciasta wałkujemy na ten sam kształt ale już cienie i przykrywamy nim ciasto spodnie z masą
Gotowanie...to proste !później się zaczną jagody, maliny, morele, brzoskwinie, wiśnie, jabłka, śliwki... aż zastanie nas jesień;) Póki jednak do jesieni daleko, cieszmy się sezonowymi owocami. Ja już wiem, że moment znów będę tęsknić za truskawkami, ale na razie korzystam z całych sił. Gdyby tak można było się najeść nimi na zapas... Biszkoptowa tarta z serowym kremem smakuje jak marzenie - jest
Obiad gotowyróżowej skorupce 2 łyżki, lukier - w opisie wiśnie odmrozić na durszlaku i wsypać do miski, dodać pokrojone w kostkę pomarańcze i jabłka, wsypać cukier, cynamon, mąkę ziemniaczaną i wymieszać do miski wsypać mąkę, cukier, sól, zimne masło i palcami wszystko połączyć na kruszonkę blaszka 18x14 cm wysmarowana masłem i posypana tartą bułką, na dno wsypać równomiernie owoce
W Mojej Kuchni Lubiętłuszczem i wysypanej bułka tarta tortownicy wlewamy ciasto ( zostawiamy ok 3 łyżek ciasta do polania owoców ) a następnie układamy na nim dość grubą warstwę pokrojonych w plasterki jabłek . Owoce polewamy pozostałym ciastem .Ciasto pieczemy w średnio nagrzanym piekarniku około 45 minut . warianty zamiast jabłek można użyć truskawek , wiśni , śliwek itp . owoce można posypać
Smakowite Dania