Pyszna , lekko kremowa tarta z jabłkami, w sam raz na pochmurne mgliste styczniowe wieczory. A już z filiżanką aromatycznej kawy nic więcej nie trzeba:) składniki: opakowanie ciasta francuskiego 5-6 jabłek najlepiej z czerwoną skórką 6 łyżek cukru pudru sok z cytryny krem: 5 łyżek mąki 50 g cukru ( ok 3 łyżki) 250 ml śmietany kremówki(...)jaja oraz 4-5 łyżek sklarowanego masła Naczynie na tartę wysmarować masłem i wyłożyć ciastem francuskim. Podpiec ok 15 min w 200 st C Resztę ciasta francuskiego pociąć na małe paski ok 1,5 cm. Jabłka umyć ( nie obierać), pociąć na bardzo cienkie półplasterki tak, by skórka była na jednym brzegu. Zagotować 300 ml wody z cukrem i sokiem
Z Marcepanemgorzka Poncz: ½ szklanki przegotowanej wody 100 ml likieru waniliowego Masa jabłkowa: 1 kg jabłek ½ szklanki wody 1 łyżeczka soku z cytryny 1 galaretka cytrynowa 3 łyżki cukru Bita śmietana: ½ litra śmietany kremówki 2 śmietan fix 2 -3 łyżki cukru pudru tarta czekolada do posypania Sposób przygotowania: Biszkopt: Białka oddzielamy od żółtek, ubijamy na sztywną pianę(...)jabłka kroimy w kostkę podlewamy wodą, dodajemy cukier, skrapiamy sokiem z cytryny i dusimy do momentu aż zaczną się rozpadać, zestawiamy z ognia i do gorącej masy wsypujemy galaretkę, mieszamy aż się rozpuści, tężejącą masę wykładamy na biszkopt. Bita Śmietana: Dobrze schłodzoną kremówkę ubijamy na sztywno ze śmietan fiks oraz cukrem pudrem, wykładamy na jabłka, posypujemy tartą
Wanilia i Kardamoncukru waniliowego 1/2 kostki miękkiego masła 2 łyżki oleju 50 ml mleka 2 szklanki mąki 2 łyżki budyniu śmietankowego 2 łyżeczki proszku do pieczenia 4 gałązki rabarbaru 1 jabłko bułka tarta Kruszonka: 3 łyżki masła 3 łyżki cukru 3 łyżki mąki 1 łyżka zmielonych orzechów włoskich ( opcjonalnie ). Wykonanie: Rabarbar i jabłko kroimy w drobną kostkę, zasypujemy cukrem, mieszamy(...)zmianę z mlekiem i olejem ( wszystkie produkty w temperaturze pokojowej ). Ciasto wykładamy do formy kwadratowej o boku 22 cm - może być również tortownica. Posypujemy wierzch niewielką ilością bułki tartej, wykładamy odciśnięte owoce. Na owoce wykładamy kruszonkę ( jej składniki wcześniej mieszamy w miseczce, schładzamy w czasie przygotowywania ciasta ). Pieczemy około 50 minut w 180 stopniach - sprawdźcie patyczkiem, jeśli jest suchy
Kronika Piekarnikaokrągłe i koniecznie chrupiące, a ta tarta jest mega chrupiąca. Chciało nam się czegoś szarlotkowego, a ja nie chciałam się "narobić", więc padło na rystykalną tartę z jabłkami z Moje Wypieki . Pierwszą upiekłam późnym wieczorem, która zniknęła w niecałą godzinę. Drugą upiekłam następnego dnia i ta zniknęła bardzo szybko, bo ciasto jest niewielkie, takie dla dwóch osób(...)oprószyłam cynamonem. Pomagając sobie papierem pozawijałam boki ciasta na jabłka, boki posmarowałam roztrzepanym jajkiem, potem posypałam cukrem perlistym, a jabłka polałam roztopionym masłem. Ciasto razem z papierem do pieczenia przełożyłam na blachę, choć przy drugiej tarcie przełożyłam ją do ceramicznej formy na tartę i wstawiłam do piekarnika nagrzanego do 200 stopni i piekłam około 50 minut
Blondynka Gotujekilo jabłek -cynamon -bułka tarta -rum - otarta skórka z cytryny - cukier Jabłka myjemy, obieramy i kroimy na ćwiartki.Wycinamy środki i kroimy na plasterki. Tak pokrojone jabłka posypujemy cukrem, im bardziej kwaśne owoce tym więcej cukru. Posypujemy cukrem, cynamonem, bułką tartą, dodajemy skórkę z cytryny i 3-4 łyżki rumu. Jak lubimy, dodajemy(...)Nakłuwamy widelcem i wstępnie pieczemy sam spód 10 min/200 st. Po upieczeniu spodu, gdy chwilę przestygnie wykładamy farsz jabłkowy. Wyciągamy z lodówki drugą połowę ciasta, wałkujemy i przykrywamy nasze jabłka. Robimy dziurki widelcem i smarujemy wierzch roztrzepanym jajkiem.Pieczemy 35 minut w 200 st . Po tym czasie konsumujemy z lodami waniliowymi lub bez.W wersji dla cukrzyków stosuję cukier brzozowy -ksylitol
Pasje JolkiSŁODKO! Grzeszysz razem ze mną? ;-)))) Mniaaaaaam! SKŁADNIKI: - 5 jabłek Golden delicious - 3/4 szklanki jagód ( ja użyłam mrożonych) - cukier waniliowy - kardamon Jabłka obierz ze skórki podziel na ósemki. Wymieszaj z jagodami, cukrem i kardamonem. NA KRUCHE CIASTO: - 200 g mąki pszennej - 120 g masła - 120 g brązowego cukru - 1/3 łyżeczki proszku do pieczenia - 1 łyżka lodowatej(...)wody - 1 żółtko W/w składniki szybko zagniatamy, aby zbytnio nie ogrzać ciasta dłońmi. Ciasto owijamy folią i schładzamy w lodówce przez 30 minut. Ciastem wyłóż formę do tarty, wyłóż jabłka i jagody. Piecz w temp. 200 stopni C przez 50- 60 min. na złoty kolor. Smacznego! Zapraszam na Facebooka SmykWKuchni! Pięknego dnia! Z uśmiechem
SMYKWKUCHNImożna mniej) łyżeczka proszku do pieczenia 2 łyżeczki cynamonu dodatkowo 2 budynie waniliowe 750 ml mleka 4 łyżki cukru klika jabłek (ok 5-7 dużych) 2 łyżki bułki tartej cynamon cukier garść suszonej żurawiny Do dzieła! Z podanych składników zagnieść gładkie odchodzące od ręki ciasto i włożyć je do zamrażarki na ok 15-20 minut. Podzielić(...)Robimy budyń zgodnie z instrukcją na opakowaniu ale z mniejszą ilością mleka (750 ml). Jabłka obieramy i dzielimy na ósemki. Na schłodzone ciasto wysypujemy bułkę tartą i układamy jabłka, posypujemy je żurawiną i cynamonem oraz delikatnie oprószamy cukrem - wylewamy na nie ugotowany, gęsty budyń i ścieramy na niego pozostałą część ciasta - ciasto ścieramy na tarce
sierotka maRysia w kuchniSkładniki: ciasto jabłka 3 większe, miód 1,5 łyżeczki, migdały tarte BackMit 3 łyżeczki, cynamon mielony 3 szczypty, serwatka białkowa 3 łyżeczki, żurawina konfitura 3 łyżki te pyszne pieczone jabłka przygotowałam w urządzeniu do testowania z Platformy Ambasadorskiej Philips "strona jest TUTAJ" otrzymałam do testowania Airfryer hd9240/30 "kliknij i ZOBACZ-Airfryer hd9240/30" dla mnie po operacji żołądka(...)ułatwienie choćby dla czasu czy temperatury obróbki, ja trochę przepisy zmieniam "po swojemu" jabłka umyć, wydrążyć gniazda nasienne wydrążarką lub ostrym spiczastym nożykiem i postawić jabłka w naczyniu żaroodpornym dopasowanym do kosza, użyłam talerz głęboki 18 cm do środka jabłka wkładać: miód, tarte migdały, cynamon, białko serwatkowe maiałam bananowe, konfiturę żurawinową Airfryer hd9240/30 ustawić
W Mojej Kuchni Lubięjuż raz wykorzystuję ten prosty, dobry przepis na ciasto kruche? Dziś nowe jego wcielenie - zawinięty z ruloników ciasta rumiany, pachnący szarlotką ślimak. Miałam zamiar ponownie, na szybko upiec tartę z jabłkami i kratką u góry, ale poniosła mnie fantazja. Rezultat bardzo ciekawy, ciasto wypiekło się idealnie, ładnie prezentuje się w przekroju - nadzienie tworzy pionowe pasma. Jak to szarlotka, najlepsza(...)pasy szerokości około 5 cm. Środek każdego pasa smarujemy konfiturą, na która kładziemy wąski rządek potartych jabłek. I zawijamy każdy pas w rulon z nadzieniem w środku, zlepiamy brzeg, by nadzienie nie wyciekało. Formujemy ślimaka - zaczynając od środka formy na tartę, zawijając i łącząc koniec jednego rulonu z początkiem kolejnego na kształt spiralki, aż do wyczerpania wszystkich rulonów. Gotowego
Kronika PiekarnikaSkładniki na formę o średnicy 24 cm . Ciasto: -200g mąki -100g cukru -100g masła -1 jajko Mus: -1 jabłko -100 ml wody -2 łyżki cukry -1 laska cynamonu (lub łyżeczka mielonego) Na wyłożenie: -3 jabłka -1 łyżeczka cynamonu -2 łyżki soku z cytryny -5g cukru waniliowego -3 łyżki masła Wykonanie: Ciasto: Na blacie wyłożyć(...)lodówki na 30 minut. Mus: Do garnka włożyć pokrojone drobno jabłko, wodę, cukier i laskę cynamonu. Gotować na średnim ogniu pod przykryciem, mieszając co jakiś czas, przez ok. 15 minut, aż jabłka się rozpadną, a całość zgęstnieje . Usunąć cynamon . Przełożyć do miseczki i ostudzić. Jabłka obrać i oczyścić, pokroić na ćwiartki, a następnie w cienkie plasterki
Smakuj życie!zagniatamy ciasto. Dzielimy je na dwie części. Jedna większa , druga mniejsza. Wkładamy na około pół godziny do lodówki. Dodatkowo; 1,5 kg jabłek 3/4 szklanki cukru 1 łyżka cynamonu 1 łyżka bułki tartej Beza; 5 białek 5 łyżek cukru kryształu(...)łyżki mąki ziemniaczanej Przygotowanie; Jabłka obieramy i ścieramy na średnich oczkach tarki. Dodajemy cukier, może się okazać że potrzebna będzie mniejsza ilość. Dodajemy według swoich upodobań. Dosypujemy cynamon, mieszamy. Jeśli jabłka były bardzo soczyste, część soku odlewamy. Foremkę 25x35cm wykładamy papierem do pieczenia. Większą część ciasta wykładamy na spód, posypujemy łyżką bułki tartej, następnie wykładamy jabłka
Radość kipiąca uśmiechem.jedną część zamrozić, drugą wylepić blachę. 4-5 jabłek zetrzeć na tarce o grubych oczkach, dodać cynamon, 2-3 łyżki cukru i 2-3 łyżki bułki tartej – wymieszać. Jabłka wyłożyć na ciasto. Na wierzch zetrzeć drugą część ciasta. Można również: ubić pianę z 4 białek + ½ szklanki cukru + kisiel, wyłożyć na jabłka, a potem zetrzeć ciasto, Piec
Zielona Kuchniamomentu aż składniki się ze sobą połączą. Jabłka obrać i pokroić drobno. Wymieszać z cynamonem i 5 łyżkami cukru. Tortownicę wysmarować tłuszczem i posypać bułką tartą. Połowę jabłek rozłożyć na dnie tortownicy, wylać na nie ciasto i na wierzch rozłożyć pozostałą ilość jabłek. Całość wstawić do nagrzanego piekarnika i piec 1 godzinę 30 minut
Na słodko lub wytrawnieczekamy, aż cukier zacznie się karmelizować, dodajemy jabłka i chwilę smażymy, do momentu gdy jabłka trochę zmiękną i obtoczą się w karmelu , tak przygotowane jabłka przełożyć do formy na tartę, ciasto wyjąć z lodówki i rozwałkować na okrąg trochę większy od formy, przykryć ciastem jabłka, a brzegi zawinąć do środka, piec ok. 30-35 minut(...)temperaturze 200 stopni, po upieczeniu odczekać chwilę, następnie przykryć większym talerzem i energicznie odwrócić, tartę podawać ciepłą z lodami
KUCHNIA POLSKA