Witam Was :) Smak Dzieciństwa oczywiście Racuchy :) Dziś racuchy na mleku z tartymi, kwaśnymi jabłkami:) Lubicie? Ja uwielbiam :) Zapraszam rónież do odwiedzenia i polubienia mojej strony na FB https://www.facebook.com/gotowaniepatki/ BĘDZIE MI BARDZO MIŁO :) SKŁADNIKI NA 12 Sztuk : 🥞 250 ml ciepłego mleka 🥞 2 jajka 🥞 1 i 1/2 szklanki mąki pszennej 🥞 2 łyżki cukru pudru 🥞1 łyżka proszku(...)dałam kwaśne) 🥞 dodatkowo olej do smażenia PRZYGOTOWANIE: 1. Do miski wbijam jajka, ciepłe mleko , cukier, sól,proszek oraz mąkę. Łączę za pomocą miksera . 2. Jabłka obieram i trę na tarce o grubych oczkach , dodaję do ciasta. Łączę łyżką. 3. Na patelni rozgrzewam olej rzepakowy . 4. Za pomocą łyżki nabieram porcję ciasta. Smażę na rumiano
Gotowanie Patkiwysmarować masłem lub margaryną, wyłożyć rozwałkowanym ciastem. Boki ciasta powinny lekko wystawać poza formę. Ja piekłam w tortownicy więc boki wyłożyłam do 1/3 wysokości. Jabłka obrać i pokroić w plastry Na spód tarty wyłożyć dżem, na wierzch ułożyć plastry jabłka. Mniejszą część ciasta rozwałkować na placek, pokroić w paski. Można też wykroić z ciasta listki
Na słodko lub wytrawniejest niezwykle krucha,wielka pychotka i..... bardzo szybka znika z foremki ;) Do tarty potrzebne jest : 900 g jabłek prażonych ze słoika ( można oczywiście użyć jabłek świeżych - wtedy potrzebnych nam będzie ok. 1,2 kg jabłek ) 50 g cukru cynamon Ciasto: 1,5 szkl. mąki pszennej 100 g cukru(...)przepisie tak nie ma , ale ja podpiekłam na złoty kolor spód tarty ) Składniki kremu ucieramy na masę i wykładamy na ciasto, posypujemy tarta bułką . Jabłka mieszamy z cukrem i cynamonem . Układamy na kremie. Pieczemy w nagrzanym piekarniku do 180 C ok. 45 min. W tym czasie na małym ogniu podgrzewamy miód, śmietanę
Różne smaki w kuchnitoffi 1 kg kwaskowatych jabłek sok z połowy cytryny Przygotowanie: Wszystkie składniki na ciasto umieśc na blacie i za pomocą dużego noża siekaj , aż do usyskania konsystencji bułki tartej. Ciasto po około 5 minutach powinno zacząć się sklejać. Formę do pieczenia wysmaruj delikatnie olejem (papier do pieczenia nie zda tu egzaminu, bo ciasto zacznie spływać). Formę z ciastem(...)popieczony spód wyłóż farsz, rozłóż go równomiernie. Piecz całość w temp. 170-180 C na środkowje półce piekarnika przez około 40 minut. Smacznego Artykuł Karmelowa tarta z jabłkami pochodzi z serwisu %%http://www.greenscarf.pl/%%.
greenscarfBardzo smaczna i prosta do upieczenia tarta z jabłkami . Przepis jest sprawdzony a samo ciasto idealnie kruche i pachnące pieczonym masłem. W tarcie jest dużo pysznych jabłek z dodatkiem cynamonu. Zapraszam! - łatwe wykonanie - świetne ciasto kruche - przepis krok po kroku
AniaGotuje.plCaroline restaurację i hotel. Kiedyś, jednego wieczoru przygotowując standardową tartę z jabłkami zapomniała formę wyłożyć ciastem dając od razu jabłka. Włożyła do piekarnika i w tym momencie kapnęła się, że popełniła błąd. Aby nie tracić tego co już zostało zrobione wyciągnęła szybko formę i już zaczynające się piec jabłka przykryła kawałkiem wcześniej przygotowanego ciasta, które po upieczeniu(...)wyjęła i odwróciła Jak się okazało efekt był pysznie zaskakujący, a podana na ciepło okazała się strzałem w dziesiątkę Obecnie wariacji na temat tej tarty jest mnóstwo (z jabłkami, śliwkami, morelami czy gruszkami, z ciastem kruchym czy też z francuskim) i jedną z takich wersji za sprawą wspomnianej Merry Berry dzielimy się dzisiaj z Wami – tarta
Kuchenne Wariacjepieczenia 3 łyżeczki kakao 1 kg kwaskowatych jabłek 2 op. budyniu śmietankowego 750 ml mleka 4 łyżki cukru 1 łyżka soku z cytryny 5 łyżek bułki tartej Przepis: Jabłka obieramy i wdrążamy gniazda. Kroimy w kostkę i skrapiamy sokiem z cytryny. Do miski przesiewamy mąkę, dodajemy cukier, proszek do pieczenia oraz kakao. Całość mieszamy. Dodajemy pokrojone(...)pieczenia o wymiarach 35 cm x 24 cm. Formę smarujemy masłem i obsypujemy bułką tartą. Do tak przygotowanej formy ścieramy na tarce na grubych oczkach pierwszą część ciasta (z lodówki). Wierzch startego ciasta posypujemy bułką tartą. Następnie nakładamy pokrojone jabłka. W garnku przygotowujemy budyń - dwa opakowania proszku wraz z 4 łyżkami cukru dodajemy
Emcia PichciPyszna, krucha tarta z jabłkami zatopionymi w śmietankowej masie pachnącej wanilią... Wprost rozpływa się w ustach! Szybka, prosta i z łatwo dostępnych składników. Często gości w naszym domu, kiedy potrzebuję ciasta na szybko, bo mają wpaść goście. Przepis zaczerpnięty z programu Pascala Brodnickiego "Po prostu gotuj" z małymi modyfikacjami. Składniki: 20 g cukru pudru 4 jajka(...)mąki. Zawiń tak wyrobione ciasto w folię i włóż do lodówki na 15 min. Obierz jabłka ze skórki i usuń gniazda niesienne. Pokrój każde jabłko na 8 części. Polej je sokiem z cytryny, aby nie ściemniały. Aby uzyskać masę śmietankową do polania tarty wymieszaj mleko ze śmietaną 30% dodając 1 żółtko, 2 całe jajka, 2 łyżki cukru
MyCookBook.plZapraszam dziś na prostą tartę z jabłkami, ozdobioną sympatyczną krateczką na wierzchu. Ciasto robi się bardzo prosto i w miarę szybko - bo trzeba tylko poczekać na jabłka. Przepis dodaję do akcji Jesienne wypieki . Ciasto kruche: 330 g mąki pszennej 200 g margaryny 110 g cukru pudru szczypta soli 2 żółtka 1/2 łyżeczki proszku do pieczenia Nadzienie(...)bułki tartej cukier puder do posypania Jabłka pokroić w kostkę, włożyć do garnka razem z cukrem i przesmażyć całość, gdy jabłka będą już miękkie dodać cynamon. Wymieszać i ostudzić. Mąkę połączyć z margaryną i pozostałymi składnikami. Zagnieść ciasto i podzielić na 2 części - 2/3 i 1/3. Włożyć na 30 minut do lodówki. Formę na tartę posmarować margaryną
Ewusiowe Smakiproszku do pieczenia (15g) 1 op. cukru waniliowego (15g) 2,5 kg jabłek cynamon 1 szklanka cukru Przygotowanie Z mąki, cukru i cukru waniliowego, proszku do pieczenia, masła i żółtek robimy kruszonkę i wstawiamy na 30 min do lodówki. Jabłka obieramy, trzemy na grubych oczkach (odstawiam jabłka na jakiś czas, żeby puściły sok – nadmiar odlewam, gdyby(...)były za suche dolewam znów), dodajemy szklankę cukru i cynamon. Blachę smarujemy masłem i posypujemy bułką tartą. Kruszonkę dzielimy na dwie części jedną część wysypujemy na dno blachy i mocno ugniatamy. Kładziemy jabłka i na nie znów kruszonkę. Pieczemy w piekarniku nagrzanym do 180-190 stopni, góra-dół, około 50-60 minut. Autor przepisu: Justyna Artykuł Jabłecznik
Wasze PrzepisyProsta w wykonaniu tarta z jabłkami, nieco urozmaicona wyłożoną pianą połączoną z... jogurtem naturalnym :-) Chciałam troszkę poeksperymentować, wykorzystując przy tym niewielką ilość składników (tak to czasami bywa, kiedy mąż użyje prawie wszystkich jaj na poranną jajecznicę, łaskawie zostawiając jedną sztukę, kiedy ja mam w planach wielkie pieczenie....) i ulubione do wypieków jabłka. Co powstało(...)pieczenia, cukier i wodę. Wkładam do lodówki na ok. 30 minut. Smaruję niewielką ilością margaryny formę do tarty, posypuję kaszką manną, wykładam ciasto. Podpiekam przez ok. 10 minut w ok. 170'C (termoobieg). Jabłka kroję w cienkie plasterki, układam na podpieczonym cieście. Przygotowuję pianę- miksuję białko ze szczyptą soli, cukrem, pod koniec dodaję jogurt
Wielopokoleniowotarty i wstawić do lodówki. Jabłka obrać, 3 pokroić w kostkę, wrzucić do garnka. Dodać cukier, cukier waniliowy, cynamon, sok z cytryny i wodę. Dusić na małym ogniu około 15-20 minut. Czwarte jabłko pokroić w półplasterki. Białka ubić z cukrem pudrem na sztywną pianę. Gotowe nadzienie z jabłek przełożyć do formy(...)ciastem, starając się odsączyć z powstałego soku. N wierzchu ułożyć jabłko pokrojone w półplasterki. Całość przykryć pianą z białek. Piec w piekarniku rozgrzanym do 180 stopni przez koło godzinę. Żeby beza się nie spiekła używać tylko dolnej grzałki. Można też przez 35 minut piec samą tartę z jabłkami a dopiero na ostatnie 25 minut dodać bezową chmurkę. Obojętne
Moja kraina smakówziemniaczanej 3 łyżki soku z cytryny pianka budyniowa: 6 białek 1/2 szklanki cukru 1 budyń śmietankowy lub waniliowy bez cukru dodatkowo: cukier puder do posypania bułka tarta do posypania pod jabłka Przygotowanie: Do przesianej mąki z proszkiem do pieczenia dodać cukier i masło, posiekać nożem na drobne kawałki. Dodać żółtka, śmietanę, zagnieść gładkie ciasto. Podzielić(...)budyń i delikatnie rozmieszać mikserem na wolnych obrotach. Większą część ciasta rozwałkować na spód foremki, podpiec z 8 minut w 180 stopniach C. Podpieczone ciasto posypać bułką tartą, wyłożyć jabłka, następnie piankę i na wierzch delikatnie zetrzeć na tarce o dużych oczkach mniejszy kawałek ciasta. Piec w 170 stopniach C około 60 minut. Jeśli ciasto będzie zbyt
Kuchcik gotuje