kimchi: - kapusta pekińska - mąka - sos sojowy - papryka słodka - chilli - marchewka - cebula - czosnek - jabłko na naleśnik - mąka - woda Wykonanie: Kimchi musimy przygotować trochę wcześniej. Najlepiej tydzień. Kapustę szatkujemy, marchew i jabłko trzemy na tarce a czosnek i cebulę drobno kroimy. Mąkę rozrabiamy z wodą i doprowadzamy do wrzenia, aby powstał nam gęsty sos. Dodajemy do niego przyprawy i trochę sosu sojowego
Kryzysowa Książka Kucharskaprzepis na wigilijną kapustę z grzybami może stanowić świetną bazę do różnych Waszych wariacji – można do kapusty dodać niecko marchewki, można dodać suszone śliwki, świeżą kapustę, tarte jabłko, a nawet miód. My przedstawiamy Wam podstawową, jedna z najbardziej tradycyjnych wersji wigilijnej kapusty z grzybami, pod tym względem jesteśmy purystami :) Składniki: 1kg kapusty kiszonej 1 duża cebula co najmniej
Pociąg Do Kuchniśniadanie. Ale nie takie na szybko, w biegu. Jedyny wolny dzień w tygodniu należy zacząć odpowiednio; celebracja śniadania wydaje się być doskonałym pomysłem. Przygotowałam więc delikatne placuszki z tartym jabłkiem i syropem korzenno-mandarynkowym. Czyż nie brzmi to wyjątkowo kusząco...? Placuszki wyszły mięciutkie i soczyste, a syrop jest tak aromatyczny, że planuję przygotować większą porcję, zamknąć w buteleczce(...)listopadowe popołudnia. Już sam jego optymistyczny, intensywnie pomarańczowy kolor poprawia humor, a jeśli dodać do tego słodki,mandarynkowy smak z korzenną nutą, po prostu trzeba się uśmiechnąć. Placuszki z jabłkami i syropem korzenno-mandarynkowym Składniki: (na około 15 placuszków) 250 g mąki pszennej 1 łyżeczka proszku do pieczenia 1/2 łyżeczki soli 45 g cukru 2 jajka 80 ml oleju
Pożeraczka, czyli raz adobrzełyżka cukru pudru do smaku – opcjonalnie sok z połowy małej cytryny ok 500 g herbatników 150g mlecznej czekolady 1 łyżeczka oleju kokosowego 1/4 szkl. mleka Obrane jabłka trzemy na tarce o grubych oczkach. Od razu skrapiamy je sokiem z cytryny i miksujemy z mascarpone. Możemy dodać cukier puder do smaku. Na dnie blaszki (21x28cm) rozkładamy herbatniki. Następnie wykładamy
Smaki Na Talerzuroli głównej dorsz, żeby był lekki – przygotowałam go na parze. Został podany na potrawce z ziemniaków i kapusty, do której dla przełamania kwasowości, dodałam słodkich rodzynek i tarte jabłko. Wyszło dość oryginalnie i wyjątkowo smacznie, częstujcie się przepisem. Składniki na 4 porcje : 4 filety dorsza po ok. 100g (może być też inna biała ryba, np. sandacz) 300g ziemniaków
Dietologszukacie przepisu na jeszcze bardziej odchudzone pączki, to specjalnie dla serwisu Apteline przygotowałam taki oto przepis: KLIK W tym przepisie ograniczyłam ilość tłuszczu (masła), a zamiast dżemu użyłam tartego jabłka, no i tradycyjnie już zamiast smażyć, je upiekłam. Polecam
Dietologwiele, był pyszny. Tak samo nie zawiodłam się i na tym przepisie. To połączenie kruchego ciasta, posmarowanego powidłami śliwkowymi z dużą ilością rodzynek, orzechów, wiśni z kompotu oraz tartych jabłek, z ucieranym ciastem orzechowym (z równie dużą ilością orzechów – zarówno mielonych, jak i grubo krojonych). Dla mnie połączenie idealne. Dzięki jabłkom ciasto jest wilgotne, przyjemnie chrupią
Smaki Na TalerzuPORCJE: 5 Sałatka grillowa 1 kapusta pekińska 1 słoiczek papryki czerwonej konserwowej 1/2 jabłka 2 ogórki kiszone garść rodzynek natka cebuli sos koperkowo- ziołowy z torebki kucharek, pieprz Kapustę pekińską szatkujemy. Następnie dodajemy do niej pokrojoną paprykę czerwoną konserwową. Jabłko trzemy na tarce, dodajemy do miski. Ogórki kiszone kroimy w drobną kosteczkę, także dodajemy do miski. Natkę cebuli
Gotuję TestujęSzarlotka z kratką Tradycyjna szarlotka z tartymi jabłkami. Taką szarlotkę robiła moja babcia i mama. Bez zbędnego kombinowania, najważniejsze w niej to smak jabłek. Jabłek zawsze zbieranych prosto z ogrodu, a w malutkim sadzie były: i wiosenne papierówki, i późne jesienne malinówki. Niestety nie było koszteli, moich ulubionych jabłek, na szczęście babcia miała koleżankę- imienia
SMYKWKUCHNIprosty, a że miałam zakwas żytni postanowiłam odpowiedzieć na zaproszenie Amber do wspólnego pieczenia :) Chleb z tartym jabłkiem na zakwasie podaję za Daną . Składniki zaczynu: 2 łyżki zakwasu żytniego 200 g mąki żytniej typ 720 150 g wody 140 g startego jabłka ze skórką na tarce o dużych oczkach. Czas fermentacji 12-14 godzin. Ciasto właściwe: cały zaczyn
Proste Potrawyserka homogenizowanego 1 jajko 1 łyżka cynamonu 2 łyżki ksylitolu lub innego słodziwa 2 łyżki otrębów orkiszowych (można mniej jeśli używamy mąki pełnoziarnistej) olej kokosowy do smażenia Obrane jabłka trzemy na tarce o dużych oczkach i mieszamy z mokrymi składnikami. Dodajemy mąkę, ksylitol, otręby i cynamon. Całość mieszamy do uzyskania jednolitej masy. Na jednego racucha przypada spora łyżka ciasta
KucharzycaPonieważ bardzo lubię maślany smak tego ciasta postanowiłam wykorzystać je do towarzystwa dla truskawek. Umyte truskawki należy pokroić w połówki i wymieszać z galaretką. Ja dodałam jeszcze dwa jabłka tarte na grubych oczkach bo lubię dużo owoców w cieście, a ponadto truskawki w zetknięciu z galaretka puściły tyle soku, że już bałam się co z tego będzie ;) Ciasto
Kuchnia po mojemuSzarlotka z tartych jabłek ułożonych pomiędzy cienkimi warstwami ciasta. Ciasto przygotowane jest bez jajek i proszku do pieczenia. Czytaj więcej
Przepisy KulinarneTarte jabłka to podstawa wśród moich konfitur. Smakują wyśmienicie jako dodatek do ciast, naleśników. Składniki: 2 1/2 kg jabłek ½ łyżeczki mielonego cynamonu 60 dag cukru 1 cukier waniliowy 1 cytryna Wykonanie: Jabłka obrać i zetrzeć na tarce o grubych oczkach, skropić sokiem z cytryny i smażyć w szerokim rondlu. Mieszając jabłka odparować, dodać cukier
Tradycyjna Kuchniaostry nóż też wystarczy. Nie trzyjcie kapusty na tarce, puści za dużo wody i będzie papka. Kapustę lekko solimy i odstawiamy na chwilę, żeby zmiękła. Marchewki, kalarepkę i jabłko trzemy na grubych oczkach tarki. Kapustę lekko odciskamy z wody i dodajemy do startych warzyw. Dorzucamy drobno posiekany koperek i dymkę. Mieszamy olej z musztardą. Zrobi się emulsja. Polewamy surówkę
ladykitchen