siebie 1/2 główki czerwonej kapusty 1 jabłko kilka suszonych pomidorów 2 łyżeczki płynnego miodu, u mnie rzepakowy 3 łyżki majonezu (2 łyżki hellmans babuni, 1 łyżka kieleckiego) 1/2 łyżki ostrej musztardy (u mnie grillowa kielecka) 1 łyżka białego octu winnego sól, pieprz dymka Kapustę szatkujemy. Suszone pomidory kroimy na mniejsze kawałki. Jabłko trzemy na dużych oczkach tartki. Zieloną część dymki
Smaki Na Talerzukuchni kojarzy mi się głównie z szarlotką/jabłecznikiem i takie też ciasto dziś upiekłam. Postawiłam na bardzo prosty, klasyczny przepis, czyli kruche ciasto i nadzienie z tartych jabłek. Chciałam, aby szarlotka wyszła w miarę niska, dlatego użyłam niezbyt dużej ilości jabłek oraz, aby nadzienie nie było zbyt rzadkie i aby jabłka nie wypływały przy krojeniu
Waniliowe Improwizacjedomowe pieczywo na zakwasie: Chleb pszenno-żytni na zakwasie z kminkiem Chleb na zakwasie z prażonym siemieniem lnianym Chleb pszenno-żytni na zakwasie z nasionami Chleb z tartym jabłkiem na zakwasie Chleb mieszany na miodzie i zakwasie z oliwkami Razowy chleb wieloziarnisty na zakwasie Najprostszy chleb żytni na zakwasie Chleb razowy orkiszowo-żytni ze słodem i ziarnami
Kulinarne przygody Gatitydomowe pieczywo na zakwasie: Chleb pszenno-żytni na zakwasie z kminkiem Chleb na zakwasie z prażonym siemieniem lnianym Chleb pszenno-żytni na zakwasie z nasionami Chleb z tartym jabłkiem na zakwasie Chleb mieszany na miodzie i zakwasie z oliwkami Razowy chleb wieloziarnisty na zakwasie Najprostszy chleb żytni na zakwasie Chleb razowy orkiszowo-żytni ze słodem i ziarnami
Kulinarne przygody Gatityjabłek. SKŁADNIKI: 1 kapusta pekińska, u mnie 680 g 2 marchewki 3 jabłka 330 g jogurtu naturalnego sól, pieprz, płaska łyżka cukru pudru PRZYGOTOWANIE: Z kapusty odcinam głąb, oczyszczam z wierzchni liści. Resztę myję pod bieżącą wodą, osuszam na papierowym ręczniku. Każdy liść przekrawam wzdłuż na pół i siekam w cienkie paseczki. Marchew i jabłka obieram, trę
Zasmakuj Kuchnisłodko-kwaśne smaki. Warto zrobić. Polecam! 4 ogórki kiszone 1 puszka kukurydzy 6 jajek 1 duże jabłko 1 cebula 3 łyżki majonezu sól, pieprz Jajka gotujemy na twardo. Kroimy w kostkę. Ogórki obieramy, kroimy w drobną kostkę. Cebulę drobno siekamy. Obrane jabłko trzemy na dużych oczkach tarki. Kukurydzę osączamy z zalewy. Składniki łączymy w misce. Dodajemy majonez. Doprawiamy do smaku
Smaki Na Talerzuupiekłem taki 100% pełnoziarnisty mieszany (66% orkisz, 17 % gryka, 17% pszenica). Robiony identycznie jak żytnie, w zaczynie zakwaszone 33% całkowitej mąki (połowa orkiszowej). Dodatek namoczonego siemienia i tartego jabłka opóźnia czerstwienie i zapobiega kruszeniu się chleba. Zaczyn (fermentacja 18 h w 25-27oC): 30 g zakwas żytni 150 g letnia woda 3 g sól
Przepisy na domowy ser i chlebdomowe pieczywo na zakwasie: Chleb pszenno-żytni na zakwasie z kminkiem Chleb na zakwasie z prażonym siemieniem lnianym Chleb pszenno-żytni na zakwasie z nasionami Chleb z tartym jabłkiem na zakwasie Chleb mieszany na miodzie i zakwasie z oliwkami Razowy chleb wieloziarnisty na zakwasie Najprostszy chleb żytni na zakwasie Chleb razowy orkiszowo-żytni ze słodem i ziarnami
Kulinarne przygody Gatitybiałej kapusty 1 duży por 2 jabłka 2-3 łyżki majonezu sól, pieprz Kapustę drobno szatkujemy. Por kroimy wzdłuż na pół, i jeszcze raz na pół. Następnie kroimy na cienkie paseczki. Kapustę i pora umieszczamy w misce. Ugniatamy, by warzywa nieco zmiękły. Lekko solimy. Odstawiamy na około 20 minut. Obrane jabłko trzemy na dużych oczkach tarki. Łączymy z kapustą
Smaki Na TalerzuDziś na kolację zaserwowałam dzieciom pyszne, puszyste budyniowe placuszki z tartym jabłkiem. Placki zrobiłam na jogurcie naturalnym, żeby było zdrowo i na proszku do pieczenia, żeby placuszki były wyższe i puszyste. Dodałam budyń śmietankowy, od którego placki miały fajny posmak i aromat. Placki wystarczy posypać cukrem pudrem i pyszny posiłek gotowy. Oto przepis: (adsbygoogle = window.adsbygoogle || []).push({}); Składniki: 3 czubate
Waniliowe Improwizacjecukru 3/4 szkl. mąki pszennej 1 niepełna łyżeczki proszku do pieczenia 3 łyżeczki soku z cytryny Przełożenie 2 kisiele czerwone 6 łyżek cukru 1 i 1/2 szkl. tartych jabłek Wierzch 500 ml śmietany kremówki 2 zagęstniki do śmietany 1 cukier wanilinowy 1 galaretka czerwona Oddzielić białka jaj od żółtek.Białka ubić z sokiem z cytryny na sztywno
Moje domowe kucharzeniewięcej tym lepiej. Sprawia mi to sporo radości. Zwykle robię naleśniki w wersji na słono, bo taka najbardziej mi odpowiada. W dzieciństwie najczęściej jedliśmy naleśniki z białym serem, tartym jabłkiem czy z dżemem. Dzisiaj miałam ochotę na coś innego, czyli po raz pierwszy zrobiłam naleśniki z masłem orzechowym i bananami . Posypane sezamem i skropione miodem. Naleśniki z masłem
Moja smaczna kuchniaRady: 1. Małe buraczki gotuje się ok. 40 minut, a średniej wielkości – ok. 60 minut. Miękkość najwygodniej sprawdzić przy pomocy widelca. 2. Do buraczków możesz dodać również tarte jabłko lub posiekaną cebulkę. Jeśli nie masz pod ręką cytryny, do smaku możesz je doprawić octem lub kwaskiem cytrynowym. 3. Jeśli z buraczków wycieknie dużo soku, wystarczy, że po wierzchu
Kulinarny S.O.S.Rady: 1. Małe buraczki gotuje się ok. 40 minut, a średniej wielkości – ok. 60 minut. Miękkość najwygodniej sprawdzić przy pomocy widelca. 2. Do buraczków możesz dodać również tarte jabłko lub posiekaną cebulkę. Jeśli nie masz pod ręką cytryny, do smaku możesz je doprawić octem lub kwaskiem cytrynowym. 3. Jeśli z buraczków wycieknie dużo soku, wystarczy, że po wierzchu
Kulinarne S.O.S.oraz pozostałych przypraw należy dostosować według osobistych preferencji. 1/2 główki czerwonej kapusty 1 duże jabłko sok z 1/3 cytryny 2 łyżki majonezu sól, pieprz, cukier, cynamon Czerwoną kapustę szatkujemy. Jabłko trzemy na dużych oczkach tarki, dodajemy do kapusty. Skrapiamy sokiem z cytryny, mieszamy. Dodajemy majonez. Doprawiamy do smaku solą, pieprzem, cukrem oraz cynamonem
Smaki Na Talerzużeby nieco przestygł i zgęstniał podaj ciepły z dodatkami*, lub bez Smacznego! *w najprostszej opcji tylko z cynamonem, w bardziej „skomplikowanej” z cynamonem, miodem, migdałami i tartym jabłkiem **istnieje też opcja, i jest to wersja również tradycyjna, by podać Tomtegröt z sosem zrobionym z soku wymieszanego z wodą i mąką ziemniaczaną i podgrzewanego aż nieco zgęstnieje Artykuł
SandraFrej.comjajkiem rozbełtanym mlekiem, a staną się śliczne, błyszczące i bardzo apetyczne. Moje bułeczki upiekłam z mąki orkiszowej jasnej wymieszanej z pełnoziarnistą, cukier zastąpiłam miodem, mleko maślanką i nadziałam tartymi jabłkami z dodatkiem orzechów włoskich. Pychota! Idealne na drugie śniadanie lub podwieczorek! Zapraszam na zimowe drożdżówki z jabłkami. Składniki: 380 g mąki orkiszowej mieszanej 50 g masła
Gotuj zdrowo!Guten Appetit!Muszę się Wam do czegoś przyznać. Zawsze makowce piekłam idąc na tak zwaną łatwiznę i używałam gotowej masy makowej dodając różne składniki takie jak bakalie czy tarte jabłka. Ale w tym roku piekąc dla siebie i znajomej zrobiłam masę z maku mielonego i wiem jedno - już nigdy nie użyję masy gotowej. Makowiec jest o niebo lepszy a teraz
Ewa w kuchnidiet przynoszonych pod drzwi itp. Gourmet pełną gębą :) Kolor jeszcze lepszy, bo jabłka oksydowały :) Składniki: - makaron - jakaś śmietana - jabłka Wykonanie: Makaron gotujemy według opisu na opakowaniu. Jabłka trzemy na tarce o grubych oczkach tzw. na zapałkę. Mieszamy wszystko razem, dodając śmietany
Kryzysowa Książka Kucharskaniedrogie i pyszne. Sałatka z buraczków to polski klasyk, idealny dodatek do wielu dań obiadowych. Nie ukrywam, to mój absolutny faworyt wśród warzyw. Przepis na klasyczną sałatkę z tartym jabłkiem i cebulą znajdziesz tutaj . Dziś zapraszam na jeszcze smaczniejszą sałatkę, z dodatkiem zeszklonej czerwonej cebuli i sezonowych owoców, ale w zastępstwie możesz użyć rodzynek lub suszonej żurawiny. Składniki
Gotuj zdrowo!Guten Appetit!łatwe do zrobienia i bardzo smaczne ciasto na deser. Prostota wykonania na pewno zachęca do jego przygotowania. Nic nie trzeba wyrabiać, zagniatać i miksować, tylko sypiemy i trzemy jabłka, a po upieczeniu cieszymy się pięknym wyglądem i smakiem. Do szarlotki sypanej muszą być bardzo soczyste i najlepiej kwaśne jabłka. Jeśli mamy zbyt suche jabłka, proponuję dodać
Kuchcik gotujezastąpiłam płynem po sfermentowanych ziarnach owsa i być może to spowodowało, że ciasto w foremkach urosło bardzo szybko. Tak szybko rośnie mi tylko ciasto jak robię zaczyn z tartym jabłkiem. Tradycyjnie chleb rośnie u mnie 2,5 godziny a ten wyrósł po 80 minutach i wcale go nie poganiałam w piekarniku z użyciem żarówki. Chlebek bardzo polecam! Chleb śródziemnomorski
Leśny Zakątekchleb najlepszy! Na blogu znajdziecie mnóstwo innych przepisów na chleby na zakwasie: Chleb na zakwasie z prażonym siemieniem lnianym Chleb pszenno-żytni na zakwasie z nasionami Chleb z tartym jabłkiem na zakwasie Razowy chleb wieloziarnisty na zakwasie Chleb na zakwasie ze słodem i ziarnami Najłatwiejszy chleb żytni na zakwasie Chleb razowy orkiszowo-żytni ze słodem i ziarnami na zakwasie
Kulinarne przygody Gatitydojrzałych owoców. Są fit i już! owsiano-bananowe smażone na niewielkiej ilości tłuszczu roślinnym. Możecie doprawić je cynamonem tak jak ja lub z niego zrezygnować. Zamiast bananów tarte jabłka też mile widziane! Jest domowo i smacznie, fit – mi to pasuje, ja tak chcę Jak zawsze szybko znikają, ja jestem przejęta smażeniem, w międzyczasie znikają, więc nie zdążyłam
Zasmakuj Kuchniprzesianą z proszkiem do pieczenia oraz cukrem waniliowym. Wlewamy olej i letnie mleko – cały czas miksujemy. Powstanie bardzo gęsta masa – tak ma być! Wylewamy an tortownicę lub blachę. Jabłka trzemy na grubych oczkach, zasypujemy galaretką, mieszamy. Masę jabłkową wciskamy delikatnie w ciasto w kilkucentymetrowych odstępach ( łyżeczka koło łyżeczki ) Pieczemy z termoobiegiem w 180C do suchego patyczka ( ok.45-50 minut ) Smacznego
Ostra na Słodkokimchi: - kapusta pekińska - mąka - sos sojowy - papryka słodka - chilli - marchewka - cebula - czosnek - jabłko na naleśnik - mąka - woda Wykonanie: Kimchi musimy przygotować trochę wcześniej. Najlepiej tydzień. Kapustę szatkujemy, marchew i jabłko trzemy na tarce a czosnek i cebulę drobno kroimy. Mąkę rozrabiamy z wodą i doprowadzamy do wrzenia, aby powstał nam gęsty sos. Dodajemy do niego przyprawy i trochę sosu sojowego
Kryzysowa Książka Kucharskaprzepis na wigilijną kapustę z grzybami może stanowić świetną bazę do różnych Waszych wariacji – można do kapusty dodać niecko marchewki, można dodać suszone śliwki, świeżą kapustę, tarte jabłko, a nawet miód. My przedstawiamy Wam podstawową, jedna z najbardziej tradycyjnych wersji wigilijnej kapusty z grzybami, pod tym względem jesteśmy purystami :) Składniki: 1kg kapusty kiszonej 1 duża cebula co najmniej
Pociąg Do Kuchniśniadanie. Ale nie takie na szybko, w biegu. Jedyny wolny dzień w tygodniu należy zacząć odpowiednio; celebracja śniadania wydaje się być doskonałym pomysłem. Przygotowałam więc delikatne placuszki z tartym jabłkiem i syropem korzenno-mandarynkowym. Czyż nie brzmi to wyjątkowo kusząco...? Placuszki wyszły mięciutkie i soczyste, a syrop jest tak aromatyczny, że planuję przygotować większą porcję, zamknąć w buteleczce(...)listopadowe popołudnia. Już sam jego optymistyczny, intensywnie pomarańczowy kolor poprawia humor, a jeśli dodać do tego słodki,mandarynkowy smak z korzenną nutą, po prostu trzeba się uśmiechnąć. Placuszki z jabłkami i syropem korzenno-mandarynkowym Składniki: (na około 15 placuszków) 250 g mąki pszennej 1 łyżeczka proszku do pieczenia 1/2 łyżeczki soli 45 g cukru 2 jajka 80 ml oleju
Pożeraczka, czyli raz adobrzełyżka cukru pudru do smaku – opcjonalnie sok z połowy małej cytryny ok 500 g herbatników 150g mlecznej czekolady 1 łyżeczka oleju kokosowego 1/4 szkl. mleka Obrane jabłka trzemy na tarce o grubych oczkach. Od razu skrapiamy je sokiem z cytryny i miksujemy z mascarpone. Możemy dodać cukier puder do smaku. Na dnie blaszki (21x28cm) rozkładamy herbatniki. Następnie wykładamy
Smaki Na Talerzuroli głównej dorsz, żeby był lekki – przygotowałam go na parze. Został podany na potrawce z ziemniaków i kapusty, do której dla przełamania kwasowości, dodałam słodkich rodzynek i tarte jabłko. Wyszło dość oryginalnie i wyjątkowo smacznie, częstujcie się przepisem. Składniki na 4 porcje : 4 filety dorsza po ok. 100g (może być też inna biała ryba, np. sandacz) 300g ziemniaków
Dietologszukacie przepisu na jeszcze bardziej odchudzone pączki, to specjalnie dla serwisu Apteline przygotowałam taki oto przepis: KLIK W tym przepisie ograniczyłam ilość tłuszczu (masła), a zamiast dżemu użyłam tartego jabłka, no i tradycyjnie już zamiast smażyć, je upiekłam. Polecam
Dietologwiele, był pyszny. Tak samo nie zawiodłam się i na tym przepisie. To połączenie kruchego ciasta, posmarowanego powidłami śliwkowymi z dużą ilością rodzynek, orzechów, wiśni z kompotu oraz tartych jabłek, z ucieranym ciastem orzechowym (z równie dużą ilością orzechów – zarówno mielonych, jak i grubo krojonych). Dla mnie połączenie idealne. Dzięki jabłkom ciasto jest wilgotne, przyjemnie chrupią
Smaki Na TalerzuPORCJE: 5 Sałatka grillowa 1 kapusta pekińska 1 słoiczek papryki czerwonej konserwowej 1/2 jabłka 2 ogórki kiszone garść rodzynek natka cebuli sos koperkowo- ziołowy z torebki kucharek, pieprz Kapustę pekińską szatkujemy. Następnie dodajemy do niej pokrojoną paprykę czerwoną konserwową. Jabłko trzemy na tarce, dodajemy do miski. Ogórki kiszone kroimy w drobną kosteczkę, także dodajemy do miski. Natkę cebuli
Gotuję TestujęSzarlotka z kratką Tradycyjna szarlotka z tartymi jabłkami. Taką szarlotkę robiła moja babcia i mama. Bez zbędnego kombinowania, najważniejsze w niej to smak jabłek. Jabłek zawsze zbieranych prosto z ogrodu, a w malutkim sadzie były: i wiosenne papierówki, i późne jesienne malinówki. Niestety nie było koszteli, moich ulubionych jabłek, na szczęście babcia miała koleżankę- imienia
SMYKWKUCHNIprosty, a że miałam zakwas żytni postanowiłam odpowiedzieć na zaproszenie Amber do wspólnego pieczenia :) Chleb z tartym jabłkiem na zakwasie podaję za Daną . Składniki zaczynu: 2 łyżki zakwasu żytniego 200 g mąki żytniej typ 720 150 g wody 140 g startego jabłka ze skórką na tarce o dużych oczkach. Czas fermentacji 12-14 godzin. Ciasto właściwe: cały zaczyn
Proste Potrawyserka homogenizowanego 1 jajko 1 łyżka cynamonu 2 łyżki ksylitolu lub innego słodziwa 2 łyżki otrębów orkiszowych (można mniej jeśli używamy mąki pełnoziarnistej) olej kokosowy do smażenia Obrane jabłka trzemy na tarce o dużych oczkach i mieszamy z mokrymi składnikami. Dodajemy mąkę, ksylitol, otręby i cynamon. Całość mieszamy do uzyskania jednolitej masy. Na jednego racucha przypada spora łyżka ciasta
KucharzycaPonieważ bardzo lubię maślany smak tego ciasta postanowiłam wykorzystać je do towarzystwa dla truskawek. Umyte truskawki należy pokroić w połówki i wymieszać z galaretką. Ja dodałam jeszcze dwa jabłka tarte na grubych oczkach bo lubię dużo owoców w cieście, a ponadto truskawki w zetknięciu z galaretka puściły tyle soku, że już bałam się co z tego będzie ;) Ciasto
Kuchnia po mojemuSzarlotka z tartych jabłek ułożonych pomiędzy cienkimi warstwami ciasta. Ciasto przygotowane jest bez jajek i proszku do pieczenia. Czytaj więcej
Przepisy KulinarneTarte jabłka to podstawa wśród moich konfitur. Smakują wyśmienicie jako dodatek do ciast, naleśników. Składniki: 2 1/2 kg jabłek ½ łyżeczki mielonego cynamonu 60 dag cukru 1 cukier waniliowy 1 cytryna Wykonanie: Jabłka obrać i zetrzeć na tarce o grubych oczkach, skropić sokiem z cytryny i smażyć w szerokim rondlu. Mieszając jabłka odparować, dodać cukier
Tradycyjna Kuchniaostry nóż też wystarczy. Nie trzyjcie kapusty na tarce, puści za dużo wody i będzie papka. Kapustę lekko solimy i odstawiamy na chwilę, żeby zmiękła. Marchewki, kalarepkę i jabłko trzemy na grubych oczkach tarki. Kapustę lekko odciskamy z wody i dodajemy do startych warzyw. Dorzucamy drobno posiekany koperek i dymkę. Mieszamy olej z musztardą. Zrobi się emulsja. Polewamy surówkę
ladykitchenpodałam z warzywami – duszonymi na odkrytej patelni pieczarkami, cukinią i czerwoną papryką. Do kaszy dodałam koperek, co dodało jej jeszcze więcej lekkości. Część kaszy podałam dzieciom z tartym jabłkiem i łyżką jogurtu z miodem. Wyśmienity podwieczorek
Kucharzycawykazała inicjatywę, obiecała zrobić mi krem marchewkowy, na który mam ostatnio wielką ochotę. SKŁADNIKI: ok 50g białej fasoli (suchej) 1/2 jabłka (u mnie dużego) łyżeczka cynamonu kopiata łyżeczka karobu łyżeczka mielonego lnu WYKONANIE: fasolkę gotujemy do miękkości, jabłko trzemy na tarce całość razem blendujemy, dodajemy cynamon, karob i len, po czym dokładnie mieszamy na papierze do pieczenia układamy
healthy dreamsrazem z mlekiem na gładką masę do zblendowanych składników dodajemy mąkę, nasiona chia - całość dokładnie mieszamy ciasto przekładamy do formy wyłożonej papierem do pieczenia, odkładamy do lodówki do stężenia jabłko trzemy na malutkich oczkach, po czym mieszamy je z rozmarynem i cynamonem gotową babkę podajemy polaną musem jabłkowym (opcjonalnie posypaną wiórkami kokosowymi) Metamorfoza dokonana, pożegnałam się z białymi włoskami
healthy dreamsJednak świeże były idealne! Uczmy się na błędach innych... Jeśli chcecie je zostawić na dłużej, koniecznie je przykryjcie! Piernikowy posmak, dzięki korzennej przyprawie z dodatkiem masła orzechowego i tartego jabłka (nie mogłam się zdecydować na jedno). Połączenie idealne ... Może macie jeszcze inny pomysł na ich podanie? Czym wy byście je urozmaicili? SKŁADNIKI (2 NALEŚNIKI): 1/2 szklanki płatków jaglanych
healthy dreamsNajprostsze na świecie, przepyszne kluseczki z tartym jabłkiem i klarowanym masełkiem. Smak mojego dzieciństwa :) Wersja na słodko idealnie sprawdzi się jako deser albo lekkie drugie danie. Z pewnością skradnie serce naszym najmłodszym ;) Zapraszam! Śliszki z jabłkiem lub kluski rzucane z jabłkiem Składniki: 1 jajko 12 płaskich łyżek mąki 1 szklanka wody szczypta soli 1 jabłko dodatkowo: 2 łyżki masła
Tagebuch po polskubyło numerem jeden w 2015 roku! NAJPOPULARNIEJSZY PRZEPIS NA BLOGU W 2015 roku KURCZAK Z ROŻNA NUMEREM DWA NIESPODZIANKA TEŻ KURCZAK ;-) Pieczony kurczak w maśle z jabłkami! TRZECIE MIEJSCE TEŻ MIĘSKO Karkówka pieczona w marynacie musztardowo- miodowej. Potem postanowiliście razem ze mną przygotować coś do spiżarni, hitem całych wakacji były dwa przepisy: Kabaczki w zalewie z kurkumą
SMYKWKUCHNIpłatki gryczane na mleku owsianym z tartym jabłkiem (w środku), resztą jabłka, świeżymi daktylami i domowym masłem orzechowym~ Płatki gryczane kupiłam ostatnio z mamą w sklepie ze zdrową żywnością i w sumie nie jestem nimi zachwycona - smakują zupełnie jak kasza gryczana :) A ich konsystencja jest mało-płatkowa - bardziej przypomina właśnie zblendowaną kaszę gryczaną. Za to jeśli chodzi
breakfast of dreamspieczenia 3 łyżki wiórków kokosowych tłuszcz i bułka tarta do formy Wykonanie: Formę o wymiarach 30x25 cm smarujemy tłuszczem i posypujemy bułką tartą.Jabłka myjemy, obieramy, kroimy w ćwiartki, usuwamy gniazda nasienne i jeszcze kroimy na mniejsze kawałki. Jajka miksujemy z cukrem i cukrem pudrem na kogel-mogel, dodajemy mąkę, proszek do pieczenia
Gorący kąsekjabłka 1/2 - 1 mały słoik chrzanu 200 ml jogurtu naturalnego 2-3 łyżki majonezu sok z 1 cytryny sól, pieprz Sposób przygotowania: 1. Kapustę drobno szatkujemy. Jabłka trzemy na tarce o grubych oczkach i skrapiamy sokiem z cytryny. Cebulę, szczypiorek drobno siekamy. Wszystkie składniki mieszamy z jogurtem, chrzanem i majonezem. Doprawiamy do smaku solą i pieprzem. Smacznego
Na Ciasteczkowych Papierachcynamonowa kasza jaglana na mleku ryżowym z tartym jabłkiem (w środku) podana z wegańskim sosem czekoladowym ~ Wczoraj na FanPage Breakfast of Dreams stuknęło... 700 like'ów! Dla mnie jest już bardzo pokaźna liczba, dziękuję! Dziękuję, że ze mną jesteście, odwiedzacie bloga...Nie ma nic lepszego niż uczucie, że to co się robi podoba się i innym
breakfast of dreamssłodyczy i tworzą kremową teksturę, ale dodatkowo można dorzucić także inne owoce – u mnie tym razem były to borówki. Zamiast borówek można użyć także malin, kiwi, tartego jabłka czy truskawek. Jeśli owsianka kojarzy Wam się z breją bez smaku to jestem pewna, że ta odmieni Wasze podejście do niej o 180 stopni. Najlepsza owsianka (z owocami
Poezja smakucoś jej smakuje czy nie. Akurat ta, którą zajadała była idealnie doprawiona, była po prostu pyszna... Dzięki tej marchewkowej przygodzie odkryłam, że ta surówka potrzebuje dużą ilość tartego jabłka, które nadaje jej super soczystości, do tego sok z cytryny i trochę ksylitolu i mamy pyszną surówkę z marchewki, zupełnie inną niż ta jaką pamiętam ze swego dzieciństwa
Smaczne Zdrowenajwięcej czasu, by to śniadanie przygotować i celebrować :) Smażąc ostatnią patelnię (wyszło w sumie 3 patelnie placków) i zajadając się jednym pomyślałam jak dobrze muszą smakować z dodatkiem tartego jabłka... Następnym razem tak właśnie spróbuję ;) Składniki: 1/2 szkl. kaszy manny + zimna woda do rozrobienia 1 szkl. mleka 3 duże jajka 2 płaskie łyżki cukru waniliowego 1 łyżeczka masła
Kolorowy Przepisownikszukać - takie czasy. Sporo inspiracji za to przysporzyć mogą pierogi. Niby takie nieporadne, a to bogactwo smaków i składników. Proponowałam już pierogi z mąki gryczanej z tartymi jabłkami , a teraz czas na pierogi różowe z serem. Niestety coś pożarło mi zdjęcia gotowych pierogów - ostały się tylko te zaraz po zlepieniu. Obiecuję, że jak będę robiła
Życie zamknięte w smakuPyszne drożdżówki ...robione w ekspresowym tempie ..można dać dowolne nadzienie..u mnie jabłka tarte ze słoika.. 50 dkg mąki 75 g masła 250 ml mleka 25g świeżych drożdży szczypta soli 8 łyżeczek czubatych cukru dowolne nadzienie Masło roztopić, dodać letnie mleko. Dodać drożdże, rozpuścić. Dodać pozostałe składniki, wyrobić ciasto.Odstawić do wyrośnięcia. Rozwałkować, pociąć na prostokąty
Moje domowe kucharzeniekasza bulgur na mleku sojowym z tartym jabłkiem (dodane podczas gotowania) i orzechową philadelphią milka w słoiku po maśle orzechowym~ Sobota wbrew pozorom pracowita...co widać zresztą po godzinie dodania posta
breakfast of dreamspłatki jęczmienne na waniliowym mleku sojowym z tartym jabłkiem (w środku), jagodami inkaskimi i masłem orzechowym~ Po raz pierwszy jadłam płatki jęczmienne i bardzo mi posmakowały :) Są zupełnie inne niż owsiane, ugotowały się "na sypko" i były bardziej wyczuwalne podczas jedzenia. Na pewno na stałe wprowadzę je do mojej diety! :) Jagody inkaskie również jadłam po raz pierwszy i również
breakfast of dreamspolecam: Szarlotka pod różową chmurką Szarlotka na czerstwych bułkach Jabłka pod biszkoptem Szarlotka wykwintna Tradycyjny placek z jabłkami- szarlotka oraz inne jabłkowe nadzienie w słoikach: Jabłka tarte do słoików na zimę
Tradycyjna Kuchniadyniowy z alkoholem Z żurawiną na słodko Fasolka szparagowa Marynowana Gruszka W occie Grzyby Grzyby z papryką Kurki z papryką Puree grzybowe W przecierze pomidorowym Jabłka Na szarlotkę Nutella z jabłkiem Tarte Jajka W marynacie Kalarepa Marynowana Kalafior Z marchewką Kapusta Kapusta czerwona kwaszona z borówkami Koper Z solą Morela Dżem Nasturcje A’la kapary Ogórki Konserwowe – przepis
Tradycyjna KuchniaSkładniki zaczynu : 35 g zakwasu, 160 g mąki żytniej typ 1400 / sitkowa */ 135 g wody, 180 g tartego jabłka ze skórką. Składniki mieszamy w misce i pozostawiamy pod przykryciem na 12- 14 godz. w ciepłym miejscu. Ciasto właściwe: cały zaczyn, 230 g mąki żytniej typ 720, 300 g mąki pszennej chlebowej ( u mnie pszenna
Proste Potrawyrewelacyjne muffinki zapakujcie sobie na drugie śniadanie do pracy. Są bardzo pożywne, naszpikowane superskładnikami i smakują cudownie. Dodatek tartych jabłek dodaje im pulchności a orzechy i bakalie - smaku i wartości odżywczych. Ponadto żeby było zdrowiej mąkę pszenną wymieszałam z pełnoziarnistą. Te muffinki nie tracą smaku nawet po kilku dniach więc możecie je śmiało upiec nawet na cały tydzień
Milion SmakówKilka minut Składniki: 1 mniejszy korzeń rzodkwi białej Śmietana 30% tł 20-30ml 1/3 słodkiego jabłka kilkanaście rodzynek 20g płatków migdałowych Sok z cytryny Sól, cukier lub ksylitol Przygotowanie: 1/ Rodzynki zaparzamy we wrzątku aby namiękły. Obraną rzodkiew wraz z jabłkiem trzemy na dużych oczkach do miski. 2/ Dodajemy namoczone rodzynki, płatki migdałowe, śmietanę, odrobinę soku
Kuchnia PROzdrowotnaSkładniki: 0,5 kg tartych jabłek(ja używam LOBO) cukier wanilinowy szczypta soli 2 szklanki mąki pół łyżeczki proszku do pieczenia jajko mleko,woda(ile potrzeba) Sposób przygotowania: Do utartych jabłek dodajemy jajko i suche składniki.Dokładnie wszystko mieszamy.Następnie dodajemy płyn. Konsystencja powinna być ciut gęstsza od ciasta naleśnikowego.Smażymy placuszki na rozgrzanym oleju roślinnym.Podajemy
Wielki apetytzmieniają się plany, decyzje podejmowane są w jednej chwili, a walizki pakowane w biegu. I na takie właśnie okazje nadaje się przepis na ciasto o smaku truskawkowym z tartymi jabłkami *. Ciasto robi się bardzo szybko, a jego smak zachwyci nie jednego łasucha. A co najważniejsze dla mnie, idealnie nadaje się na pikniki. Bo mimo, iż "majówka" jak sama
Słodkie okruszkimąki pszennej 100 g. świeżych drożdży 200 g. masła 1 szklanka cukru kryształ 8 żółtek 2 jajka 2 szklanki mleka wiśnie z soku, tarte jabłka skórka starta z jednej cytryn jedno jako do smarowania ciasta WYKONANIE Mleko lekko podgrzewamy. Część mleka mieszamy z 2 łyżeczkami cukru, pokruszonymi drożdżami i paroma
W kuchennym oknie Ewymarchewka 1 duże jabłko 1 duża cebula 1 łyżka cukru 2 łyżki oliwy Pieprz Z kiszonej kapusty odciskamy sok, po czym lekko ją kroimy. Marchewkę, jabłko i cebulę obieramy. Jabłko trzemy na grubych oczkach tarki, marchew na drobnych, a cebulę kroimy w drobną kosteczkę. Wszystkie składniki razem mieszamy, posypujemy cukrem i pieprzem, a na koniec polewamy oliwą. Surówkę pozostawiamy
Smakowy Rajburaczki na ciepło do obiadu? U nas mają tyle samo przeciwników co zwolenników. Ta wersja jest lżejsza od tej tradycyjnej, na zasmażce. Do buraczków dodaję też tarte jabłko, dzięki czemu mają delikatniejszy, lekko słodkawy smak. Miseczka kupiona w sklepie Westwing Home & Living Składniki: 4 buraki 1 jabłko łyżka masła sól, pieprz Wykonanie: Buraki
Sto kolorów kuchniPierogi to danie, które chyba nigdy się nie znudzi w moim domu.Tato uwielbia ruskie, Mama z mięsem, a ja chyba najbardziej lubię te o smaku szarlotki, z tartym jabłkiem i cynamonem. Niedługo wrzucę na nie przepis, a dzisiaj proponuję mięsne przysmaki mojej Mamy.Ostatnio po rosole z kluseczkami zostało mięso wołowe, które wykorzystałam do farszu. Zapraszam
Gosia gotujeszklanki mąki pszennej *1 niepełna łyżeczki proszku do pieczenia *3 łyżeczka soku z cytryny wierzch i przełożenie *2 kisiele czerwone *6 łyżek cukru *1 i 1/2 szklanki tartych jabłek *500 ml śmietany kremówki *2 zagęstniki do śmietany *1 cukier wanilinowy *1 galaretka czerwona Sposób wykonania biszkopt Oddzielić białka jaj od żółtek.Białka ubić z sokiem z cytryny
Mix smakuwkładamy do słoika i wsadzamy do lodówki na dobę, by smaki się przegryzły. Idealna do pieczonego karczku! :) Rada: do ćwikły możemy dodać 1 tarte jabłko. pieczony karczek z ćwikłą
Bon Appetit Małgorzatydużych oczkach Sposób przygotowania: 1. Z podanych składników robimy ciasto na naleśniki, odstawiamy na 15 minut by odpoczęło, po czym smażymy cienkie naleśniki. 2. Ser rozdrabniamy widelcem, dodajemy jabłka tarte na dużych oczkach oraz cukier i cynamon do smaku. 3. Farszem smarujemy naleśniki, składamy na koperty. 4. Przed podaniem naleśniki odsmażamy na niewielkiej ilości oleju. Smacznego
Kuchnia domowa Anijabłkami i cynamonem polane syropem klonowym i olejem lnianym ~ Składniki: 40g płatków owsianych zmielonych na mąkę* 20g otrębów owsianych* 2 małe jajka 2 łyżki jogurtu/maślanki/kefiru (co kto ma pod ręką) łyżeczka cynamonu 1/2 łyżeczki proszku do pieczenia słodkie jabłko + dowolne dodatki ( u mnie syrop klonowy i olej lniany) *płatki i otręby możemy zastąpić 60g mąki pełnoziarnistej Jabłko(...)trzemy na dużych oczkach i mieszamy z resztą składników. Placki smażymy na rozgrzanej lekko natłuszczonej patelni. Przekładamy na talerz i zjadamy z dowolnymi dodatkami lub pakujemy do pojemniczka i zabieramy ze sobą do pracy/szkoły/na uczelnię
Kuchenny Skrawek Niebałyżki mleka 15 dag masła Przygotowanie: 1. Zagniatamy składniki na ciasto i dzielimy na 3 części. Każdy oddzielnie pieczemy przez ok. 20 min w 180st. C. 2. Jabłka trzemy na tarce o dużych oczkach i smażymy, aż powstanie mus. Pod koniec smażenia dodajemy cynamon i galaretki w proszku. Mieszamy i jeszcze przez chwilkę smażymy (ok.3min). 3. Składniki na masę
charlotte gotujeHermana - 500 g cukru - 500 g mąki - 250 ml mleka - 250 ml oleju - 3 jajka - łyżeczka proszku do pieczenia - opakowanie cukru wanilinowego - szczypta soli - wg uznania - 2-4 tarte jabłka, szczypta cynamonu, rodzynki, orzechy Dużo tego, czyż nie? Pamiętajmy jednak, że z gotowego ciasta otrzymujemy trzy kolejne zaczyny. Ba, zaczyn można sobie zamrozić i mieć na potem, więc
Kulinarne zapędy Kokosanich poczytać TU . ~ Sałatka z kapusty pekińskiej, mandarynki, jabłka, jagód goij z dodatkiem oleju lnianego, serka twarogowego i miodu ~ Składniki: połówka kapusty pekińskiej mandarynka jabłko 100g serka twarogowego 2 łyżeczki oleju lnianego łyżka jagód goij miód/syrop klonowy opcjonalnie cynamon Sałatę kroimy w drobne piórka, jabłko trzemy na tarce o grubych oczkach. Mandarynkę kroimy w plasterki. Mieszamy
Kuchenny Skrawek Niebamałe galette: 200 g mąki pszennej 100 g zimnego masła 3 łyżki cukru 3 łyżki zimnej wody szczypta soli jajko + odrobina mleka - do posmarowania tarty 2 łyżki bułki tartej 3 jabłka cynamon 3 łyżki masła - ewentulanie dodatkowo: solony karmel np. z TEGO przepisu Mąkę przesiać do miski, wymieszać z solą i cukrem, dodać pokrojone(...)ułożyć plasterki jabłek, jeden przy drugim. Brzegi ciast zawinąć do środka, tak aby nachodziły na nadzienie. Posmarować je roztrzepanym jajkiem wymieszanym z odrobiną mleka. Jabłka można teraz posmarować roztopionym masłem, ale nie jest to konieczne. Gotowe mini galette wstawić do nagrzanego piekarnika i piec około 35 minut, aż brzegi się zarumienią, a jabłka przypieką
wyzwania kuchenneKulinarnych Kreacjach gdzie robiliśmy tartę z orzechami więc stwierdziłam że i ja muszę jakąś sama stworzyć. Ponieważ jabłek mam jeszcze pod dostatkiem bo to odmiana zimowa więc z nich zrobiłam tartę. Składniki na ciasto: - 2 szklanki mąki pszennej - ¾ kostki masła - 3 jajka - ¾ szklanki cukru pudru - szczypta soli Nadzienie: - 1 kg jabłek - cukier - cynamon Piana kokosowa(...)ciasto nie namokło później od owoców. Piekarnik rozgrzewamy do temperatury 160 stopni. W międzyczasie obieramy jabłka i kroimy na małe kawałki a następnie wrzucamy do garnka i dusimy. Podczas duszenia dodajemy trochę cukru i cynamonu. Jabłka dusimy do miękkości. Na lekko podpieczone tarty kładziemy jabłka a następnie przygotowujemy pianę z białek. Białka ubijamy z cukrem
Kuchenne Wariacjeciasto francuskie i serek naturalny, a na półmisku 3 jabłka - wszystko wydało się jasne - robimy tartę... a raczej 2 tarty. Wyszło smakowicie, a nie poświęciłam na to zbyt wiele energii - deser iście ekspresowy. :) Na 2 tarty: 3 jabłka (myślę, że gruszki też świetnie sprawdziłyby się w tym przepisie) 1 opakowanie ciasta francuskiego(...)postępujemy dokładnie tak samo jak z pierwszą, smarujemy jajkiem, zawijamy i nakłuwamy. Następnie na środek wykładamy serek naturalny połączony z cukrem, na masie układamy jabłka. Wszystko posypujemy ok. 1 łyżeczką brązowego cukru. Obie tarty są wyśmienite, ta z cynamonem przypomina trochę szarlotkę, natomiast ta z serkiem smakuje jak rożek z twarożkiem i jabłkami. Wyjęte z piecyka
Cooking Monstertygodnia przymusowe siedzenie w domu więc postanowiłam nadrobić zaległości na blogu. Dziś tarta z budyniem i karmelizowanymi jabłkami. Pachnie cynamonem cały dom... W smaku rewelacja, polecam przetestować bo jest szybka i pyszna. Idealna do popołudniowej kawy ;) Składniki na formę 24cm Ciasto kruche: -200g mąki, u mnie typ 650 -100g masła(...)woreczka i do lodówki. Foremkę smarujemy masłem i posypujemy bułką tartą. Robimy budyń wg przepisu na opakowaniu, odstawiamy do ostygnięcia. W tym czasie wałujemy schłodzone ciasto i układamy w foremce, nakłuwamy widelcem i Wstawiamy do nagrzanego na 180 stopni piekarnika, pieczemy 15 minut. Wyciągamy i studzimy. Jabłka obieramy i kroimy na księżyce, układamy na patelni, dodajemy łyżkę
Wypieki RenePrzepis na pyszną, ale dosyć nietypową szarlotkę w formie tarty na aromatycznym, migdałowym kruchym cieście. Aromatyczne jabłka o korzennym aromacie idealnie komponują się z aksamitnym i delikatnym kremem migdałowym. Myślę, że jest to ciekawa propozycja na święta, zachęcam do wypróbowania. Świąteczna szarlotka z kremem migdałowym -- AleTorcik! - przepisy na pyszne, domowe ciasta, ciasteczka i torty
AleTorcikPrzepis na pyszną, ale dosyć nietypową szarlotkę w formie tarty na aromatycznym, migdałowym kruchym cieście. Aromatyczne jabłka o korzennym aromacie idealnie komponują się z aksamitnym i delikatnym kremem migdałowym. Myślę, że jest to ciekawa propozycja na święta, zachęcam do wypróbowania. Świąteczna szarlotka z kremem migdałowym -- AleTorcik! - przepisy na pyszne, domowe ciasta, ciasteczka i torty
AleTorcikjabłkami czyli rustykalna tarta z jabłkami , od dzisiaj będzie u mnie na pierwszym miejscu. Najlepsze połączenie jabłek i ciasta kruchego. Jest tak pyszna, że nie można się od niej oderwać. W poszukiwaniu szybkich i łatwych przepisów na jakieś dobre ciasto z jabłkami, natrafiłam przypadkiem na ten przepis. Zaintrygowało mnie wykonanie tego(...)cytryny. Cukier wymieszać z cynamonem. Plasterki jabłka posypać z obu stron cukrem z cynamonem. Schłodzone ciasto wyjąc z lodówki i rozwałkować na papierze do pieczenia na placek o szerokości 35 cm. Na wierzch ciasta układać plastry jabłka. Pozostawić około 2- 3 cm wolnego brzegu, żeby móc potem zawinąć. Gdy jabłka będą ułożone zawinąć brzegi ciasta. Całość
Na słodko lub wytrawnierodziców, w którym skrzyneczkami powynosiłam jabłka na zimę, nie mogłam się oprzeć żeby przygotować coś właśnie z tymi pięknymi owocami. Dlatego wyszła tarta, do tego soczek ze świeżo wyciśniętych jabłek i marchewki i bomba!. Wręcz idealny dzień. A wam jak minął? Składniki: ciasto 2 szklanki mąki pszennej 125 g miękkiego masła(...)minut. Jabłka przecinamy na pół, wycinamy nasienia i tniemy na cienkie paski, którymi wykładamy tartę jak na zdjęciu. Pieczemy tartę 20 minut sam dół i ok 15-20 minut przełączając piekarnik na góra dół ( nie używamy termoobiegu gdyż wysuszy nam jabłka) Taką tartę możemy podać spokojnie z gałką waszych ulubionych lodów. Smacznego
Niezły Młynekłyżki bułki tartej cynamon Oddzielamy białka od żółtek i ubijamy z solą na sztywną pianę, stopniowo dodajemy cukier, a następnie po 1 żółtku. Nie przerywając mieszania wlewamy olej i wsypujemy mąkę. Na dużej blaszce z piekarnika, wyłożonej wcześniej papierem do pieczenia układamy blisko siebie obrane i pokrojone w ósemki jabłka. Posypujemy je cynamonem i bułką tartą. Na jabłkach rozprowadzamy równą warstwą ciasto biszkoptowe i pieczemy ok 15 minut w 200 st. C. Wyjmujemy z piekarnika, lekko studzimy i wykładamy na drugą stronę, najlepiej odrazu na ściereczkę. Zdejmujemy papier do pieczenia i zawijamy roladę w ścierkę, jabłkami do środka. Odstawiamy do całkowitego ostygnięcia. Przed podaniem posypujemy cukrem pudrem. Smacznego
Cynamonowe szczęście