tarta z jabłkami - 3394 przepisów (strona:37/227)

Karmelowa tarta z owocami dla zabieganych mam 130

rodzaj tarty jest super-przyjacielem zabieganych adeptów sztuki kulinarnej, z racji na prostotę wykonania. Jedyny trudniejszy moment pojawia się na samym końcu i wtedy druga para rąk staje się nie do pogardzenia. Od pewnego czasu korzystałam z przepisu na tartę autorstwa Ani Starmach → klik , tak jak ona przygotowując ją z jabłkami. Jednak po weekendowej wycieczce na targ(...)pokombinować. Tak oto powstała: Karmelowo – owocowa tarta zabieganych mam Składniki: 4 jabłka szklanka malin szklanka borówek amerykańskich (najlepiej z polskiej plantacji) 4 łyżki brązowego cukru 100 g masła 1 opakowanie gotowego ciasta kruchego* Formę na tartę smarujemy delikatnie masłem. Jabłka obieramy i kroimy na małe kawałki. Pozostałe owoce myjemy. Na suchej patelni karmelizujemy cukier (podgrzewamy

Patchwork
Surówka z pora marchewki i jabłka 55

pora, marchewki i jabłka. Lekką ostrość pora przełamuje słodycz marchewki, kwaskowatość jabłka oraz fantastyczna nuta orzechów. Pasuje do każdego obiadu dostarczając obowiązkową porcję witamin. Poznaj przepis na pyszną i uniwersalną surówkę z łatwo dostępnymi składnikami oraz 5 praktycznych wskazówek. Składniki na surówkę: Wagę warzyw podaję przed umyciem i obraniem. Najlepiej aby jabłko było twarde i kwaśne. Z podanych(...)większe jabłko około 200g 2 średnie marchewki około 200g 4 łyżki majonezu lub jogurtu naturalnego lub śmietany 18% pół łyżeczki soku z cytryny garść orzechów Przyprawy do smaku: pół łyżeczki soli szczypta świeżo zmielonego pieprzu czarnego. Zobacz jak krok po kroku wykonać uniwersalną surówkę pora, marchewki i jabłka. Surówka z pora, marchewki, jabłka i orzechów zawiera około

Ania gotuje
Jabłecznik z czekoladą 140

mąki pszennej ( tortowe j) 5 łyżek mleka 2 łyżeczki proszku do pieczenia 300 gram cukru pudru lub drobnego 1 tabliczka gorzkiej czekolady Cukier wanilinowy Jabłka prażone – słoik ok. 1 l Bułka tarta Wykonanie: Białka oddzielamy od żółtek i ubijamy. Margarynę ucieramy z żółtkami i cukrem pudrem. Dodajemy mleko, mąkę, proszek do pieczenia. Mieszamy i na koniec dodajemy(...)miseczkę z czekoladą. Podgrzewamy ). Do jednej części dodajemy rozpuszczoną czekoladę (ciepłą ale nie gorącą). Mieszamy. Blaszkę smarujemy margaryną ( najlepiej zostawić łyżeczkę margaryny od ciasta ) i posypujemy bułką tarta. Do jabłek dodajemy cukier wanilinowy. Łączymy. Na blaszkę wykładamy ciemną masę, jabłka i jasną masę ( blaszka typowa prostokątna ). Pieczemy w piekarniku w temp

Smaki Ewy
Tarta z jabłkami i bezą 138

jabłkami, cynamonem i bezą na fajnym kruchym cieście, z którego wychodzą również świetne ciasteczka. Ciasto z czystym sumieniem polecam na przykład do jutrzejszej, niedzielnej kawki sprawdzi się idealnie ;) Składniki: Ciasto: 100 g cukru pudru 300 g mąki pszennej 0,5 łyżeczki proszku do pieczenia 150 g zimnego masła 2 żółtka opcjonalnie: 1 łyżka mleka Jabłka: 3-4 jabłka(...)poukładać plasterki jabłek, polać je wyciśniętym sokiem z cytryny, delikatnie, równomiernie obsypać brązowym cukrem i cynamonem. Na wierzch wyłożyć ubite białka, rozprowadzić po jabłkach. Piec ok. 30 minut w 180 stopniach C. Upieczoną tartę można podać na ciepło lub zimno

Simply Food
Jabłecznik na cienkim spodzie 275

blachę ) CIASTO: * 200 g zimnego masła * 2 szklanki mąki pszennej * 2 żółtka * 1/2 szklanki cukru pudru NADZIENIE: * około 1,5 kg kwaśnych jabłek * 1/3 szklanki cukru * 1-1,5 łyżeczki cynamonu * 2 łyżki bułki tartej Wykonanie: Masło pokroić w kostkę, mąkę przesiać. Z mąki, masła, żółtek oraz cukru pudru zagnieść szybko kruche ciasto. W tym celu składniki wyłożyć(...)schłodzić w lodówce 30-40 minut. W tym czasie umyć i obrać jabłka. Jabłka pokroić w kostkę, posypać cukrem i cynamonem. Odstawić. Około 3/4  schłodzonego ciasta rozwałkować, wykleić nim dno oraz boki tortownicy, formując rant wysokości 3-4 cm. Ciasto posypać cienką warstwą bułki tartej. Wyłożyć jabłka, odsączając nadmiar soku. Pozostałą część ciasta cienko rozwałkować

kolorowotorcikowo
Świąteczna szarlotka + film 132

pieczemy w piekarniku rozgrzanym do 180 st. C około 15-20 minut, po upieczeniu przestudzamy. Wystudzone ciasto posypujemy 2 łyżkami bułki tartej a następnie równomiernie rozprowadzamy na nim prażone jabłka, wierzch jabłek posypujemy pozostałą bułką tartą. Z białek ubijamy sztywną pianę, pod koniec ubijania wsypujemy cukier oraz budyń. Ubitą pianę dokładnie rozprowadzamy na wierzchu ciasta

Smakowite Dania
Tarta z gruszkami w sosie jogurtowym 132

Tarta z gruszkami w sosie jogurtowym to pomysł na kruche ciasto z nadzieniem owocowym. Parę miesięcy temu pokazałam Wam przepis na tartę z jabłkami ( klik ), a dzisiaj zachęcam do przygotowania gruszkowej tarty. Idealna dla osób, które dbają o linię. Poniższa tarta z gruszkami najlepiej smakuje w dniu pieczenia.  Składniki na 1 dużą

Ugotować
Wariacja na temat tarty jabłkowej. 143

szkl cukru * 3 jajka * szczypta soli * 1 łyżka oleju * łyżka mleka Ponadto potrzebować będziemy: * 1 jabłko (duże) * 1 łyżka miodu * 2 łyżki cukru (jeśli nie chcecie aż tylu słodyczy można dać 1 łyżkę) * 1 łyżeczkę cynamonu Zaczynamy od umycia i pokrojenia na cienkie plasterki jabłka, pamiętamy oczywiście o wycięciu gniazda nasiennego, które jest Nam w tym przepisie wybitnie niepotrzebne(...)pieczenia by ciasto było niskie jak w przypadku tarty. Gdy ciasto jest gotowe, po prostu wylewamy je na patelnie na której leżą nasze skarmelizowane jabłka. Tak przygotowaną "tartę" wkładamy do piekarnika ustawionego na 180 stopni  na ok 10 min (aż do zarumienienia się ciasta). W trakcie pieczenia dokończy się proces karmelizacji jabłek dzięki czemu będą

Wspólne smaki
Weekendowe słodkości 154

potrzebujemy: 2 szklanki mąki 0,5 szklanki cukru pudru 3/4 kostki prawdziwego masła 1 jajko 2 łyżki gęstej śmietany szczyptę soli Dodatkowo: porcję domowego budyniu ( przepis tutaj ) 2 spore jabłka ewentualnie: galaretkę cytrynową lub 3 łyżki cukru Najpierw mieszamy mąkę, cukier i sól, a następnie wgniatamy w to zimne masło. Kiedy całość zacznie przypominać konsystencją mokry piasek, dokładamy jajko(...)godz. do lodówki. Po upływie tego czasu rozwałkowujemy ciasto dość cienko lub po prostu równomiernie wylepiamy nim formę do tarty. Podpiekamy je ok. 7-8 min. w 180 stopniach Celsjusza. Jabłka myjemy, obieramy, pozbawiamy gniazd nasiennych i kroimy. Najpierw w ósemki, a później w dość cienkie plasterki. Na podpieczony spód wykładamy budyń, a na wierzch układamy jabłka

Ratunku obiad
Karnawałowa szarlotka z pianką 226

łyżek śmietany 18% - gęsta NADZIENIE: 500g jabłek prażonych ze słoika - po przepis na domowe jabłka zapraszam tu: Jabłka prażone z wanilią 2 jabłka - świeże bułka tarta - do posypania ciasta przed wyłożeniem nadzienia cynamon - do posypania po wierzchu nadzienia PIANA: 6 białej jaj 200g cukru szczypta soli Mąkę i proszek do pieczenia przesiać na stolnicę(...)cukier wanilinowy oraz cukier i ubijać do uzyskania sztywnej piany. Podpieczony spód ciasta wysypać cienką warstwą bułki tartej - wchłonie nadmiar wilgoci z jabłek. Na to wyłożyć przygotowany farsz jabłkowy. Po wierzchu posypać go lekką warstwą cynamonu i znowu cienko bułka tartą. Całość przykryć ubitą pianą. Wstawić do nagrzanego do 180C piekarnika i piec przez

Grunt to przepis!
CIASTO Z JABŁKAMI I PIANKĄ 94

masła bułka tarta PIANKA: 5 białek 0,5 szklanki cukru kryształu 1 budyń lub kisiel NADZIENIE: 1,5 kg jabłek 30 dag śliwek  1-2 łyżki cukru ok.1 łyżka cynamonu WYKONANIE: Jabłka obieramy, ścieramy na tarce i zasypujemy cukrem. Odstawiamy na bok. CIASTO: Mąkę przesiewamy razem z pudrem i proszkiem do pieczenia. Dodajemy masło(...)dobrze ubijamy. Na końcu wsypujemy budyń. Miksujemy na małych obrotach. Jabłka dobrze odciskamy, ze śliwek usuwamy pestki i przepoławiamy. SKŁADANIE CIASTA: Ciasto w blaszce posypujemy bułką tartą, wykładamy jabłka i śliwki, posypujemy cynamonem wg. gustu. Wykładamy równo pianę i posypujemy kruszonką. Pieczemy ok. 50 minut w 170- 180 st. C  MAŁA RADA: Żeby spód ciasta

Pani na deser
Drożdżowe rogaliki z jabłkami 104

kostki drożdży, ½ szklanki cukru, opakowanie cukru waniliowego, tyle mąki pszennej ile przyjmie ciasto + mąkę do podsypywania, 1-2 jabłka, tłuszcz do wysmarowania blachy, szczyptę cynamonu, ewentualnie trochę tartej bułki. Tłuszcz wraz z mlekiem przełóż do garnka lub miski, którą można postawić na włączonej kuchence. Całość podgrzewaj na małym ogniu do rozpuszczenia się tłuszczu. Następnie całość zdejmij z ognia(...)obierz ze skóry jabłka. Wytnij z nich gniazda nasienne a miąższ pokrój na mniejsze kawałki. Tak przygotowane jabłka oprósz cynamonem i ewentualnie bułką tartą. Bułkę tartą użyj, jeżeli jabłka są soczyste. Wyrośnięte ciasto ponownie zagnieć i ewentualnie dodaj trochę mąki – ciasto nie powinno się kleić do rąk. Podziel je na części. Stolnicę

blog.moje-pasje.info
JABŁKA PRAŻONE 116

jabłek (antonówka, szara reneta) 40 dag cukru 4 łyżeczki cynamonu 5 łyżek bułki tartej lub 2-3 łyżki kaszy manny Przygotowanie Jabłka obrać zetrzeć na tarce, delikatnie podsmażyć, gdy zmiękną dodać cukier wymieszać. Tak przygotowane jabłka zdjąć z ognia dodać bułkę tartą, cynamon wymieszać. Gorące jabłka nakładać do słoików, zakręcić i odstawić

RAROSSA
Pyszna szarlotka klasyczna 207

masła 1 łyżeczka proszku do pieczenia 3 łyżki kwaśnej śmietany 2 łyżki bułki tartej Wykonanie Masa jabłkowa Jabłka obieramy i kroimy na mniejsze kawałki lub ścieramy na tarce. Podlewamy je 1/2 szkl. wody i dodajemy cukier oraz cynamon. Dusimy ok 20 min, aż jabłka się rozpadną. Pod koniec duszenia, dodajemy rozrobiony w 1/3 szkl. wody kisiel. Ciasto(...)smarujemy tłuszczem i posypujemy bułką tartą. Ścieramy na spód połowę ciasta, lub połowę ciasta rozwałkowujemy na wielkość blachy. Podpiekamy w piekarniku w 180 stopniach przez ok 15 min do lekkiego zrumienienia. Białka ubijamy ze szczyptą soli i 0,5 szk. cukru. Podpieczony spód ciasta posypujemy bułką tartą. Na górę wykładamy jabłka i wykładamy na górę

Mieszam w Garnku

Proponowane wyszukiwania