tarta z jabłkami - 3394 przepisów (strona:41/227)

Śledzie w śmietanie z cebulą, jabłkiem i ogórkiem kiszonym 140

Śledzie w śmietanie z cebulką, jabłkiem i ogórkiem kiszonym . Tradycyjne polskie śledzie w śmietanie z cebulą, jabłkiem i ogórkiem. Jak już wiecie, śledzie możemy przygotować na tysiące sposobów, dzisiaj polecam przepis – klasyk: śledzia w śmietanie z tartym ogórkiem, jabłkiem i cebulą, o którym pisałam przy okazji wpisu na wigilijne śledzie . Aby ten śledź smakował, musimy mieć bardzo dobrą kwaśną

Damsko-męskie spojrzenie na kuchnię
SURÓWKA Z KISZONEJ KAPUSTY 140

kapusty kiszonej 1 jabłko 1 marchewka 1/2 pora sól i pieprz szczypiorek ok 3-4 łyżki PRZYGOTOWANIE:  Kapustę kroję drobno. Marchewkę obieram a następnie trę na grubych oczkach. Jabłko obieram i również trę na grubych oczkach. Pora obieram i drobno siekam. Wszystko mieszam dokładnie. Dodaję sól i pieprz. Szczypiorem drobno siekam. Mieszam dokładnie. Na koniec doprawiam solą i pieprzem

Gotowanie Patki
Drożdżowe racuchy z jabłkami, ricottą i skórką cytrynową 92

przecież trzeba umieć „znaleźć czas na wąchanie róż”.   Taki stosik smacznych racuchów tylko znika w czasie posiłku. Do drożdżowego ciasta na racuchy dodałam jabłka,odrobinę tartej skórki cytrynowej oraz ricottę, za sprawą której placuszki zyskały na miękkości.  Można je jeść polane jogurtem lub miodem. Są przepyszne! Składniki:  2 jabłka 250g mleka

Raj dla Podniebienia
Ciasto Delicja z kremem i jabłkami +FILM 1832

Cześć Kochani :)  I mamy jesień :) Osobiście bardzo lubię tą porę roku, oczywiście jak jest słoneczna i kolorowa.  W kuchni jesień to czas wypieków z jabłkami, więc ja mam dla Was dziś na prawdę wspaniałe ciasto, jedno z moich ulubionych. Ciasto Delicja, składa się ono z mięciuteńkiego biszkoptu, masy jabłkowej, kremu oraz polewy. Zawsze wychodzi, robi się(...)piekarnika grzanie góra-dół bez termoobiegu. Pieczemy około 20 minut do suchego patyczka. Wyciągamy, studzimy i kroimy na dwa spody. MASA JABŁKOWA Do jej przygotowania potrzebujemy 1300g jabłek. Jabłka obieramy, trzemy na tarce o dużych oczkach i odciskamy sok. ***pozostały soczek polecam sobie wypić :)  Do garnka dajemy 2 łyżki masła, rozpuszczamy masło, dodajemy odciśnięte jabłka

moje pyszne łatwe i sprawdzone przepisy krok po kroku
DOMOWY KISIEL Z JABŁEK 173

cytrynowy, który jest bardzo aromatyczny.  Składniki: 3 duże jabłka  1 łyżka cukru trzcinowego  2 łyżki mąki ziemniaczanej  250 ml wody  Przygotowanie:  Jabłka obieram, trę na tarce o grubych oczkach. Następnie przekładam do garnuszka wlewam 200 ml wody  i gotuję do miękkości.  Mąkę ziemniaczaną rozprowadzam z wodą. Do jabłek dodaję

Kukuleczki
Ciasto marchewkowo jabłkowe z korzenną nutą. 137

pół łyżeczki sody oczyszczonej 1 łyżeczka cynamonu po szczypcie imbiru i gałki muszkatołowej w proszku skórka otarta z 1 pomaranczy orzechy laskowe do dekoracji   Przygotowanie; Marchew i jabłka obieramy, trzemy na tarce o dużych oczkach. Wszystkie sypkie składniki mieszamy ze sobą, dodajemy jajka, olej i miksujemy do połączenia składników. Na końcu dodajemy starte jabłka i marchew oraz

Radość kipiąca uśmiechem.
Jabłecznik 173

Jabłka obrać, wyjąć gwiazda nasienne, pokroić na ćwiartki. Ciasto wyjąć z lodówki, podzielić na 2 części. Wyłożyć spód i boki tortownicy, lub formy do tarty. Ułożyć jabłka, posypać cynamonem i cukrem wanilinowym. Od drugiej część ciasta oderwać kawałek na listki. Ciasto rozwałkować i przenieść na formę. Docisnąć i wyrównać brzegi, tak, żeby zamknąć szczelnie jabłka

dom-agi.pl
Migdałowy jabłecznik 214

lodówki jabłka kroimy w cienkie plasterki masę marcepanową ścieramy na tarce w piórka, mieszamy ze śmietaną i jajkami oraz cukrem i cynamonem na spód foremki do tarty układamy jabłka i posypujemy marcepanem oraz płatkami migdałowymi pieczemy przez 45 minut w temp. 170'C Smacznego

Luźna Kuchnia
Krucha tarta z jabłkami i żurawiną 147

250g margaryny 2/3 szkl cukru 2 łyżki cukru waniliowego 1 jajko 1-2 łyżki kwaśnej śmietany szczypta soli Dodatkowo: 5 jabłek 2 łyżki cukru 2 łyżki cynamonu lub przypr. do szarlotki 1/3 szkl żurawiny suszonej 2 łyżki bułki tartej cukier puder do posypania Ciasto: Na stolnicę przesypać mąkę, szczyptę soli i cukier, dodać margarynę i posiekać. Następnie dodać(...)bułką tartą. Drugą połowę ciasta schłodzić przez ok pół godziny. Rozwałkować na wielkość formy, podsypując mąką. Jabłka obrać i pokroić na połówki. Wydrążyć gniazda nasienne i w ich miejsce włożyć żurawinę. Połówki jabłek poukładać na spodzie tarty. Posypać cynamonem i cukrem. Połówki jabłek przykryć rozwałkowanym ciastem, odciąć wystające brzegi i nakłuć widelcem. Piec

Smakołyki Asi
Szarlotka z budyniem – przepis 70

uznania, mi wyszło coś koło 2 kilogramów, żeby było ładnie przykryte) – pokroić na plasterki. Większą cześć ciasta wykładamy na blaszkę 36×26, posypujemy 2 łyżkami bułki tartej, układamy jabłka, posypujemy cukrem (można dodać cynamon) i przygotowujemy budynie: 4 budynie śmietankowe (na tortownicę spokojnie 2 budynie), 6 szklanek mleka (na tortownicę 3 szklanki). Gorący budyń wykładamy

Wasze Przepisy
Walentynkowa szarlotka z kawałkami jabłek i bakaliami. 164

różowy lub czerwony barwnik spożywczy w proszku według uznania Obłożenie: 3 duże niezbyt twarde jabłka pół szklanki rodzynek 4 łyżki posiekanych orzechów włoskich 2 łyżeczki mielonego cynamonu 1 cukier waniliowy ( najlepiej z prawdziwą wanilią ) Dodatkowo: mąka pszenna do posypania stolicy 1 łyżka bułki tartej Wykonanie pysznej szarlotki: 1. Z podanych składników zagniatamy ciasto, następnie dzielimy je na dwie(...)równomiernie się zagniecie. 2. Następnie jasne ciasto wałkujemy i wykładamy do tortownicy o średnicy około 23 cm wyłożonej papierem do pieczenia. Ciasto nakłuwamy widelcem i oprószamy bułką tartą. 3. Jabłka myjemy, osuszamy i obieramy, usuwamy gniazda nasienne i kroimy w taką średnią kostkę. Jabłka wykładamy równomiernie na ciasto. Posypujemy rodzynkami, orzechami, cukrem waniliowym i cynamonem

Izabelawkuchni
Pełnoziarnista tarta z cukinią, groszkiem i serem pleśniowym 151

Kolejna wersja tarty rustykalnej, to znaczy pieczonej bez formy. Poprzednia słodka wersja  tarty z jabłkami  wyszła tak dobra, że postanowiłam tym razem spróbować z wytrawną. I to był strzał w dziesiątkę. Ciasto lekko zmodyfikowałam, żeby smak pasował do warzywnego wypełnienia. Taki sposób wykonania tarty jest świetny, ponieważ nie ma potrzeby wyklejania

HealthyCreations

Proponowane wyszukiwania