tarta z jabłkami - 3394 przepisów (strona:41/227)

pieczone jabłka z miodem,migdałami,żurawiną:Airfryer hd9240/30 171

Składniki: ciasto jabłka 3 większe, miód 1,5 łyżeczki, migdały tarte BackMit 3 łyżeczki, cynamon mielony 3 szczypty, serwatka białkowa 3 łyżeczki, żurawina konfitura 3 łyżki te pyszne pieczone jabłka przygotowałam w urządzeniu do testowania z Platformy Ambasadorskiej Philips "strona jest TUTAJ" otrzymałam do testowania Airfryer hd9240/30 "kliknij i ZOBACZ-Airfryer hd9240/30" dla mnie po operacji żołądka(...)ułatwienie choćby dla czasu czy temperatury obróbki, ja trochę przepisy zmieniam "po swojemu" jabłka umyć, wydrążyć gniazda nasienne wydrążarką lub ostrym spiczastym nożykiem i postawić jabłka w naczyniu żaroodpornym dopasowanym do kosza, użyłam talerz głęboki 18 cm do środka jabłka wkładać: miód, tarte migdały, cynamon, białko serwatkowe maiałam bananowe, konfiturę żurawinową Airfryer hd9240/30 ustawić

W Mojej Kuchni Lubię
Kruchy ślimak z jabłkami i konfiturą rabarbarową 51

już raz wykorzystuję ten prosty, dobry przepis na ciasto kruche? Dziś nowe jego wcielenie - zawinięty z ruloników ciasta rumiany, pachnący szarlotką ślimak. Miałam zamiar ponownie, na szybko upiec tartę z jabłkami i kratką u góry, ale poniosła mnie fantazja. Rezultat bardzo ciekawy, ciasto wypiekło się idealnie, ładnie prezentuje się w przekroju - nadzienie tworzy pionowe pasma. Jak to szarlotka, najlepsza(...)pasy szerokości około 5 cm. Środek każdego pasa smarujemy konfiturą, na która kładziemy wąski rządek potartych jabłek. I zawijamy każdy pas w rulon z nadzieniem w środku, zlepiamy brzeg, by nadzienie nie wyciekało. Formujemy ślimaka - zaczynając od środka formy na tartę, zawijając i łącząc koniec jednego rulonu z początkiem kolejnego na kształt spiralki, aż do wyczerpania wszystkich rulonów. Gotowego

Kronika Piekarnika
Francuska tarta z jabłkami 163

Składniki na formę o średnicy 24 cm . Ciasto: -200g mąki -100g cukru -100g masła -1 jajko Mus: -1 jabłko -100 ml wody -2 łyżki cukry -1 laska cynamonu  (lub łyżeczka mielonego) Na wyłożenie: -3 jabłka -1 łyżeczka cynamonu -2 łyżki soku z cytryny -5g cukru waniliowego -3 łyżki masła Wykonanie: Ciasto: Na blacie wyłożyć(...)lodówki na 30 minut. Mus: Do garnka włożyć pokrojone drobno jabłko, wodę, cukier i laskę cynamonu. Gotować na średnim ogniu pod przykryciem, mieszając co jakiś czas, przez ok. 15 minut, aż jabłka się rozpadną, a całość zgęstnieje .  Usunąć cynamon .   Przełożyć do miseczki i ostudzić. Jabłka obrać i oczyścić, pokroić na ćwiartki, a następnie w cienkie plasterki

Smakuj życie!
Tradycyjna szarlotka z bezą na kruchym cieście. 353

zagniatamy ciasto. Dzielimy je na dwie części. Jedna większa , druga mniejsza. Wkładamy na około pół godziny do lodówki.  Dodatkowo; 1,5 kg jabłek 3/4 szklanki cukru 1 łyżka cynamonu 1 łyżka bułki tartej Beza; 5 białek 5 łyżek cukru kryształu(...)łyżki mąki ziemniaczanej Przygotowanie; Jabłka obieramy i ścieramy na średnich oczkach tarki. Dodajemy cukier, może się okazać że potrzebna będzie mniejsza ilość. Dodajemy według swoich upodobań. Dosypujemy cynamon, mieszamy. Jeśli jabłka były bardzo soczyste, część soku odlewamy.  Foremkę 25x35cm wykładamy papierem do pieczenia. Większą część ciasta wykładamy na spód, posypujemy łyżką bułki tartej, następnie wykładamy jabłka

Radość kipiąca uśmiechem.
Szarlotka 111

jedną część zamrozić, drugą wylepić blachę. 4-5 jabłek zetrzeć na tarce o grubych oczkach, dodać cynamon, 2-3 łyżki cukru i 2-3 łyżki bułki tartej – wymieszać. Jabłka wyłożyć na ciasto. Na wierzch zetrzeć drugą część ciasta. Można również: ubić pianę z 4 białek + ½ szklanki cukru + kisiel, wyłożyć na jabłka, a potem zetrzeć ciasto, Piec

Zielona Kuchnia
Jabłecznik żydowski 172

momentu aż składniki się ze sobą połączą. Jabłka obrać i pokroić drobno. Wymieszać z cynamonem i 5 łyżkami cukru. Tortownicę wysmarować tłuszczem i posypać bułką tartą. Połowę jabłek rozłożyć na dnie tortownicy, wylać na nie ciasto i na wierzch rozłożyć pozostałą ilość jabłek. Całość wstawić do nagrzanego piekarnika i piec 1 godzinę 30 minut

Na słodko lub wytrawnie
Tarta z jabłkami 140

czekamy, aż cukier zacznie się karmelizować, dodajemy jabłka i chwilę smażymy, do momentu gdy jabłka trochę zmiękną i obtoczą się w karmelu , tak przygotowane jabłka przełożyć do formy na tartę, ciasto wyjąć z lodówki i rozwałkować na okrąg trochę większy od formy, przykryć ciastem jabłka, a brzegi zawinąć do środka, piec ok. 30-35 minut(...)temperaturze 200 stopni, po upieczeniu odczekać chwilę, następnie przykryć większym talerzem i energicznie odwrócić, tartę podawać ciepłą z lodami

KUCHNIA POLSKA
Francuska tarta jabłkowa 131

jabłkami na cieście francuskim. Ekspresowy deser :) Składniki: ciasto francuskie 3-4 jabłka 1/3 szklanki cukru łyżeczka cynamonu 1/4 kostki masła Piekarnik nastawić na 200 stopni C. Blaszkę wyłożyć papierem do pieczenia. Z ciasta wyciąć koło i przełożyć je na blaszkę, podziurkować widelcem. Cukier wymieszać z cynamonem. Połową mieszanki posypać ciasto, zostawiając około 1 cm wolnego brzegu. Jabłka(...)cieście, tak aby na siebie nachodziły, ale brzeg ciasta pozostawić wolny.  Masło roztopić i posmarować nim jabłka oraz brzeg ciasta. Całość oprószyć resztą cukru i cynamonu. Wstawić do piekarnika i piec około 30 minut, aż tarta się zezłoci

wyzwania kuchenne
Tarta orzechowo-jabłkowa 67

Pyszna tarta z jabłkami z bloga „wiem co jem”. Cudowna. To idealny, jesienny wypiek. Kruchy, orzechowy spód. Plasterki jabłek. Delikatny biszkopt na wierzchu. Całość pachnąca jabłkami, orzechami i cynamonem. Lubię jesień właśnie za te zapachy Ciasto: 300 g mąki 200 g masła 50 g zmielonych orzechów laskowych bez skórki 100 g cukru(...)kwaśnej śmietany 18%. Gotowe ciasto owijamy folią spożywczą i wstawiamy do lodówki do schłodzenia. Formę na tartę lekko natłuszczamy. Schłodzone ciasto wałkujemy na placek o średnicy nieco większej niż forma. Wykładamy ciasto do formy, delikatnie dociskając. Nakłuwamy widelcem. Ponownie wstawiamy do lodówki. Jabłka obieramy, usuwamy gniazda nasienne. Kroimy na cienkie plasterki. Orzechy laskowe siekamy. Na schłodzone ciasto wykładamy plasterki

Smaki Na Talerzu
JABŁECZNIK Z KRUSZONKĄ 202

łyżki śmietany, 1 łyżka cukru, (do jabłek) 25 dag masła, jajko, 1 czubata łyżeczka proszku do pieczenia 1 kg jabłek najlepiek kwaskowych (lub słoik jabłek prażonych) bułka tarta. Wykonanie: Mąkę wymieszaną z proszkiem do pieczenia, masło, cukier puder i jajko posiekać dokładnie. Następnie dodaj śmietanę i szybko zagnieć ciasto. Pozostaw na dwie godziny w lodówce(...)umyj, obierz i usuń gniazda nasienne. Rozgotuj je lekko z łyżką cukru. Wystudź. Połowę ciasta rozwałkuj i ułóż na blasze wyłożonej pergaminem. Ciasto posyp bułką tartą i ułóż na niej lekko rozgotowane jabłka. Drugą część ciasta zetrzyj na tarce na oczkach. Powstanie wtedy kruszonka. Piec przez 45 minut w  piekarniku nagrzanym

Walijskie Pichcenie
Śledzie w śmietanie z cebulą, jabłkiem i ogórkiem kiszonym 107

Śledzie w śmietanie z cebulką, jabłkiem i ogórkiem kiszonym . Tradycyjne polskie śledzie w śmietanie z cebulą, jabłkiem i ogórkiem. Jak już wiecie, śledzie możemy przygotować na tysiące sposobów, dzisiaj polecam przepis – klasyk: śledzia w śmietanie z tartym ogórkiem, jabłkiem i cebulą, o którym pisałam przy okazji wpisu na wigilijne śledzie . Aby ten śledź smakował, musimy mieć bardzo dobrą kwaśną

Damsko-męskie spojrzenie na kuchnię
SURÓWKA Z KISZONEJ KAPUSTY 113

kapusty kiszonej 1 jabłko 1 marchewka 1/2 pora sól i pieprz szczypiorek ok 3-4 łyżki PRZYGOTOWANIE:  Kapustę kroję drobno. Marchewkę obieram a następnie trę na grubych oczkach. Jabłko obieram i również trę na grubych oczkach. Pora obieram i drobno siekam. Wszystko mieszam dokładnie. Dodaję sól i pieprz. Szczypiorem drobno siekam. Mieszam dokładnie. Na koniec doprawiam solą i pieprzem

Gotowanie Patki
Drożdżowe racuchy z jabłkami, ricottą i skórką cytrynową 66

przecież trzeba umieć „znaleźć czas na wąchanie róż”.   Taki stosik smacznych racuchów tylko znika w czasie posiłku. Do drożdżowego ciasta na racuchy dodałam jabłka,odrobinę tartej skórki cytrynowej oraz ricottę, za sprawą której placuszki zyskały na miękkości.  Można je jeść polane jogurtem lub miodem. Są przepyszne! Składniki:  2 jabłka 250g mleka

Raj dla Podniebienia