tarta z jabłkami - 3394 przepisów (strona:49/227)

Szarlotka pychotka. 175

łyżki cukru 1 łyżka bułki tartej 1 łyżeczka cynamonu 1 szklanka orzechów włoskich Wykonanie: Mąkę wymieszać z cukrem i proszkiem do pieczenia. Dodać masło, wysiekać, dodać jajka. Zagnieść ciasto. Uformować kulę, zawinąć w folię aluminiową i wstawić na godzinę do lodówki. Jabłka obrać i zetrzeć na tarce. Dodać cynamon, cukier i bułkę tartą. Wymieszać. Ilość cukru(...)możecie zwiększyć, w zależności od tego jak kwaśne są jabłka. Ciasto podzielić na dwie, nie równe części. Tortownicę wysmarować margaryną i posypać bułką tartą. Większą część ciasta zetrzeć na tarce, na dno tortownicy. Na ciasto wyłożyć jabłka, a na jabłka orzechy. Lekko docisnąć. Na wierzch zetrzeć pozostałą część ciasta. Wstawić do piekarnika nagrzanego

Agusiowe smakołyki
Szarlotka sypana 3907

szkl. cukru - następnym razem dam 3/4 szkl. bo wyszła dość słodka; 2 łyżeczki cukru waniliowego; 1 łyżeczka proszku do pieczenia; 1,5 kg jabłek; 1 kostka masła lub margaryny; margaryna i bułka tarta do wysmarowania formy; cukier puder(...)posypania. Masło/margarynę wkładamy do zamrażalnika. Mąkę z proszkiem do pieczenia przesiewamy do miski, dodajemy kaszę i cukier. Wszystko dokładnie mieszamy. Jabłka myjemy, obieramy i trzemy na tarce. Formę nacieramy margaryną i wysypujemy bułką tartą. Na tak przygotowaną formę wysypujemy połowę mieszanki mącznej. Następnie wykładamy jabłka i przykrywamy je pozostałą mieszanką. Na wierzch ścieramy

Miksturownik
Kruche z jabłkami i budyniem 168

być pyszne ;) Ciasto kruche: 3 szklanki mąki 1/2 szklanki cukru 4 jaja 1 margaryna 1 łyżeczka proszku do pieczenia cukier waniliowy Dodatkowo: 1 łyżka bułki tartej 2 opakowania budyniu waniliowego 1 litr mleka jabłka Z podanych składników zagniatamy ciasto kruche, schładzamy w lodówce przez około 30 minut. 2/3 ciasta rozwałkowujemy na papierze do pieczenia, przekładamy do blaszki(...)instrukcją na opakowaniu, ja z reguły dodaję troszkę mniej mleka żeby budyń był gęściejszy. Jabłka obieramy i kroimy w plasterki. Podpieczony spód posypujemy bułką tartą (wchłonie sok z jabłek) na bułkę układamy równomiernie jabłka i polewamy całość budyniem. Pozostałe ciasto rozwałkowujemy i przykrywamy nim masę budyniową. Całość pieczemy ok 30 minut

Cynamonowe szczęście
Szarlotka biszkoptowa 190

jabłek 1 łyżka cukru 1 łyżeczka cynamonu Dodatkowo do smarowania tortownicy masło lub margaryna i 2 łyżki bułki tartej Sposób wykonania: Jabłka obrać i pokroić na cząstki. Łyżkę cukru zmieszać z jedną łyżeczką cynamonu i posypać pokrojone jabłka a następnie wszystko wymieszać. Białka oddzielić od żółtek, ubić sztywną pianę. Pod koniec ubijania dodać cukier puder(...)przesianą mąkę wymieszaną z proszkiem do pieczenia, mleko, rozpuszczony i schłodzony tłuszcz. całość dokładnie wymieszać. Małą tortownicę wysmarować tłuszczem i podsypać bułką tartą, wlać do niej 2/3 ciasta a następnie na to wyłożyć na wierzch jabłka wymieszane z cukrem i cynamonem i całość przykryć pozostałą ilością ciasta. Wstawić do nagrzanego piekarnika i piec  40 - 45 minut

Na słodko lub wytrawnie
Szarlotka orzechowa z żurawiną i pianką 148

jabłek 1,5 szklanki żurawiny cynamon 1 łyżka bułki tartej 3 białka (pozostałe od żółtek) 100 g drobnego cukru szczypta soli 1. Jabłka obieramy, ścieramy na tarce o grubych oczkach, jeśli trzeba odciskamy sok, dodajemy posiekaną żurawiną i cynamon, mieszamy. Podpieczony spód posypujemy bułką tartą i wykładamy nasze jabłka z żurawiną i cynamonem

kruche babeczki
Szarlotka krucho - biszkoptowa 725

łyżki mąki pszennej tortowej 1 łyżka mąki ziemniaczanej 1 łyżeczka proszku do pieczenia (adsbygoogle = window.adsbygoogle || []).push({}); Nadzienie: ok. 2,5kg jabłek 2-3 łyżki cukru cynamon do smaku 3 łyżki kaszy manny Dodatkowo: ok. 2 łyżki bułki tartej sok z cytryny cukier puder Sposób przygotowania: Przygotowanie szarlotki rozpoczęłam od zrobienia ciasta kruchego. Do miski przesiałam mąkę i wymieszałam(...)pieczenia. Blachę z ciastem wstawiłam do lodówki na czas przygotowania nadzienia. Jabłka obrałam i starłam na tarce na grubych oczkach. Do startych jabłek dodałam cukier, kaszę manną i szczyptę cynamonu. Jabłka dokładnie wymieszałam. Blachę z ciastem wyjęłam z lodówki. Ciasto posypałam równomiernie bułką tartą i wyłożyłam jabłka. Ciasto wstawiłam do piekarnika na 15 minut

Waniliowe Improwizacje
Szarlotka na kruchym orzechowym cieście 129

orzechów włoskich 1/4 szkl cukru 2 łyżeczki proszku do pieczenia 250 g margaryny jajko kilka kropel ekstraktu waniliowego Nadzienie:  2 kg jabłek 2-3 łyżki cukru łyżka soku z cytryny łyżeczka cynamonu 2 łyżki bułki tartej Ciasto: Mąkę, cukier, proszek, margarynę posiekać. Dodać orzechy, ekstrakt i jajko, zagnieść elastyczne ciasto. Ciasto zawinąć w folię i wstawić(...)Nadzienie:   Jabłka obrać, usunąć gniazda nasienne i pokroić w kostkę. Przełożyć do garnka, dodać sok z cytryny, cukier i cynamon. Smażyć do momentu aż sok odparuje a jabłka będą się rozpadać. Przestudzić. Ciasto podzielić na 2 części. Foremkę (21x23cm) wyłożyć papierem do pieczenia i wylepić jedną częścią ciasta. Nakłuć widelcem i posypać bułką tartą. Wyłożyć

Smakołyki Asi
Makowiec z jabłkami i bakaliami 77

Makowiec z jabłkami i bakaliami. Szybki przepis na makowiec na kruchym spodzie. Makowiec z jabłkami i bakaliami z gotowej masy makowej zrobisz bardzo szybko. Nie musisz przygotowywać ciasta drożdżowego, jak na makowiec zawijany , i czekać aż wyrośnie. Oczywiście najlepszy przepis na makowiec z jabłkami, to ten z domową masą makową, ale kiedy brakuje Ci czasu, ten prosty(...)makowa do makowca Jeśli chcesz przygotować domową masę makową, to znajdziesz ją przepisie na makowiec zawijany 1 puszka gotowej masy makowej (850 g)  4 łyżki bułki tartej, 3 duże Jabłka Grójeckie, 1 duże białko, szczypta soli,  możesz też dodać, ale nie jest to konieczne pół szklanki rodzynek, namoczonych wcześniej przez godzinę w wodzie lub rumie

Cztery Fajery
American Pie 197

minut do lodówki. Jabłka obrać pokroić w kosteczki, skropić sokiem z cytryny, dosypać cukier, rodzynki i cynamon. formę do tarty wsmarować masłem i wysypać bułką tartą, wykleić ciastem- pozostawiając 1/3. Wyłożyć jabłka. Pozostałe ciasto rozwałkować i pokroić w paseczki szerokości ok 1,5- 2 cm.  piec na złoty kolor w piekarniku nagrzanym

Luźna Kuchnia
SURÓWKA Z MARCHEWKI - i jabłka do obiadu 195

Surówka z marchewki fot. Moja Książka Kucharska Surówka z marchewki. Przepis na surówkę z marchewki i jabłka do obiadu. Pyszna, klasyczna surówka z tartej marchewki i jabłka do obiadu. Szybki i prosty sposób na zdrową  surówkę dla całej rodziny. Surówka z marchewki - przepis składniki i przygotowanie. Oto składniki i przyprawy na surówkę z marchewki. SKŁADNIKI

Moja Książka Kucharska
Surówka z kiszonej kapusty kiszonej z warzywami 149

Zazwyczaj surówkę z kiszonej kapusty przygotowuję z dodatkiem marchwi, jabłka i natki pietruszki. Doprawiam jakimś olejem, tartą marchewką i jabłkiem. Dzisiaj wersja z paprykami i kukurydzą. Składniki: 400 g kiszonej kapusty 1 niewielka marchew 1 duże obrane jabłko 1/2 czerwonej papryki 1/2 zielonej papryki  ok. 3 łyżki kukurydzy 3 łyżki oleju lub oliwy posiekana natka pietruszki

Czerwień i błękit
Multiwitaminowa owsianka 128

blenderze (żeby się rozdrobniły, ale nie powstała mąka) dodajemy fruktozę i mieszamy na spód żaroodpornego naczynia wysypujemy warstwę płatków na to równomierne wykładamy maliny, następnie znów płatki owsiane jabłko obieramy i trzemy na tarce o dużych oczkach wykładamy jabłko jako kolejną warstwę, a na nie ponownie sypiemy płatki owsiane teraz wykładamy borówki i przykrywamy je resztą płatków polewamy górę równomiernie

Zdrowo i dietetycznie. Moja rzeczywistość
A la szarlotka z rodzynkami i szafranem 238

Już jakiś czas temu piekłam ciasto czekoladowe z całymi gruszkami. Miałam ochotę na ciasto z jabłkami ale nie bardzo chciało mi się trzeć lub kroić jabłek. Leń wygrał ze mną ale nie żałuję, bo ciasto wyszło smaczne choć mało pracochłonne. Często to co najprostsze okazuje się strzałem w dziesiątkę. Rozwiń i czytaj przepis

Ewa w kuchni
Szarlotka tradycyjna 279

owinąć folią spożywczą, schłodzić w lodówce min. 15 minut. Jabłka obrać ze skóry i zetrzeć na tarce o grubych oczkach. Do jabłek dodać cukier oraz cynamon - wymieszać. 2/3 ciasta rozwałkować na prostokąt. Ciasto przełożyć do wyłożonej papierem do pieczenia blachy, formując niewysoki rant. Ciasto posypać bułką tartą, wyłożyć starte jabłka. Pozostałe ciasto cienko rozwałkować. Pociąć

kolorowotorcikowo

Proponowane wyszukiwania