tarta z jabłkami - 3394 przepisów (strona:50/227)

Pulpety z indyka w sosie paprykowym 101

bułką, ziemniakami, ryżem czy jak ja z makaronem. Zapraszam. 👥 – 4-6 ⏰ – 60 minut 🥩 – 👍 Składniki 500 g mielonej piersi z indyka 2 jabłka 1 cebula 2 jajka 5-7 łyżek bułki tartej 2-3 łyżki suszonego tymianku Garść świeżej szałwia Mąka Sól Pieprz świeżo zmielony Oliwa do smażenia(...)czerwone papryki 1 puszka pomidorów San Marzano 5 szalotek 3 łyżki oliwy z oliwek Sól Pieprz świeżo zmielony Przygotowanie Cebulę i jabłko obierz i pokrój bardzo drobno. W dużej misce wymieszaj, mięso, cebulę, jabłka, jajka, bułkę tartą, posiekaną część szałwii, tymianek, sól, pieprz. Przez chwilę wyrabiaj mięso, aż będzie gładkie. Następnie uformuj pulpety wielkości orzecha włoskiego

RafalCook
Strudel z jabłkami 136

oleju słonecznikowego 3-4 krople ekstraktu waniliowego łyżeczka oleju/oliwy z oliwek do posmarowania całości po zagnieceniu ciasta Farsz: 1,5 kg jabłek 80 g cukru łyżka miodu płaska  łyżeczka cynamonu Dodatkowo potrzebne będą: bułka tarta,  odrobina oliwy 2-3 łyżki stopionego masła ściereczka blacha 12 na 36 cm papier do pieczenia cukier puder do oprószenia(...)skarmelizuje i nada im piękną brązową barwę. 6. Na ściereczkę posypać obficie bułkę tartą. Położyć ciasto na ściereczkę 7. Rozwałkować bardo cienko ciasto. 8. Na rozwałkowane ciasto nałożyć roztopione masło przy pomocy pędzelka cukierniczego, szpatułki bądź łyżki, posypać odrobinę bułki tartej, następnie nakładać jabłka. 9. przy pomocy ściereczki zwinąć ciasto jak roladę, uważając by ciasto się

KreatywnePiny
Szarlotka szybko znikająca 182

minut. Jabłka zetrzeć na tarce o dużych oczkach. Dodać  do nich rodzynki, cukier i cynamon. Wymieszać i odcisnąć z nadmiaru soku. Podpieczone ciasto posypać bułką tartą i wyłożyć jabłka. Na wierzch zetrzeć ciasto z zamrażalnika. Ciasto piec około 50 minut w 180 stopniach. Po ostudzeniu można posypać cukrem pudrem. Wypiekałam razem z: Grunt to przepis

Ewusiowe Smaki
Tarta jablkowa ze slonym akcentem 121

ciasto, którego smak w pierwszym skojarzeniu przywodzi na myśl słony karmel. CIASTO (klik)  :  można dodać dodatkowo jeszcze 1 łyżeczkę cukru pudru WYPEŁNIENIE TARTY: 4 łyżki masła orzechowa 15 daktyli 4 jabłka 1 łyżka cukru 1 łyżka żelatyny orzeszki ziemne do posypania Jabłka obieramy, kroimy na ćwiartki i w plasterki. Posypujemy cukrem i odstawiamy(...)Przekładamy jabłka wraz z sokiem, przykrywamy i gotujemy ok 20 min aż jabłka zmiękną. Od czasu do czasu mieszamy, aby się nie przypaliły. Kiedy będą już miękkie dolewamy zblendowne daktyle i gotujemy jeszcze chwilkę.  Żelatynę rozpuszczamy w odrobinie gorącej wody i przelewamy do jabłek. Ściągamy z ognia i odstawiamy do wystudzenia. Wystudzony spód od tarty

Kuchnia od dwojga
Naleśniki z jabłkami 163

Jabłko obieramy i trzemy na tarce o średnich oczkach. 4.  Starte jabłko dodajemy do masy i delikatnie mieszamy. 5. Smażymy naleśniki na patelni teflonowej bez dodatku tłuszczu. 6. Naleśniki posypujemy uprażonymi płatkami migdałowymi. Naleśniki są bogate w: - błonnik pokarmowy, który obniża poziom cholesterolu i daje uczucie sytości, - witaminę C (pochodzącą z jabłek), która jest antyoksydantem, działa przeciwnowotworowo, Wartość

Zdrowe odżywianie w pięciu smakach
Śledź w śmietanie. 186

śledź  matias 100 ml. śmietana 18% 1 cebula pokrojona w kostkę 1 małe jabłko winne ½ łyżeczki tarty chrzan ½ sok z cytryny Pieprz grubo mielony Jabłko starte na tarce i chrzan skropić cytryną, dodać pokrojoną w drobną kostkę cebulę, wymieszać ze śmietaną. Polać pokrojone w paski śledzie, posypać  świeżo zmielonym pieprzem

Kulinarny karnet Christophera
Śledzik , wtorek 4 -go marca. 234

śledzia. Śledź w śmietanie . 2 szt. śledź  matias 100 ml. śmietana 18% 1 cebula pokrojona w kostkę 1 małe jabłko winne ½ łyżeczki tarty chrzan ½ sok z cytryny Pieprz grubo mielony   Jabłko starte na tarce i chrzan skropić cytryną, dodać pokrojoną w drobną kostkę cebulę, wymieszać ze śmietaną. Polać pokrojone w paski śledzie, posypać(...)szwedzkim stole" nie może zabraknąć śledzia. 2 filety matiasów w marynacie 1 jabłko 100ml kremówki 50ml kwaśnej śmietany lub jogurtu 2 łyżeczki soku z cytryny sól, pieprz kajeński, cukier truskawki lub konfitura z żurawin Matiasy wyjąć z zalewy, osuszyć  i zwinąć w ruloniki. Plasterki jabłek skropić cytryną i ułożyć na nich ruloniki śledziowe. Śmietanę kremową ubić, dodać kwaśną

Kulinarny karnet Christophera
MAKARON Z JABŁKAMI 138

jajko  bułka tarta do podsypania 3 łyżki masła 3-4 jabłka Przygotowanie: Przygotuj makaron według przepisu Jabłka obierz i pokrój w cienkie plastry Makaron wrzuć do gotującej wody na około 2-3 minuty. Naczynie żaroodporne nasmaruj  masłem i podsyp bułką tartą. Następie warstwami układaj makaron, jabłka, posyp cukrem. Na sam wierzch

Kukuleczki
Placek z jabłkami – kuchnia podkarpacka 181

Wkładamy do lodówki na czas przygotowywania jabłek. Jabłka obieramy i ścieramy na tarce o grubych oczkach. Dodajemy cynamon oraz cukier waniliowy (ilość zależy od kwaśności jabłek i upodobań). Mieszamy. Foremkę wykładamy papierem  do pieczenia i przekładamy na nią rozwałkowaną większą część ciasta. Nakłuwamy je widelcem i posypujemy bułką tartą. Na ciasto wykładamy jabłka

Trzeci talerz
Szarlotka z budyniem 209

mąki -250 g margaryny -1 jajko -2 żółtka -2 łyżki kwaśnej śmietany -1 łyżeczka proszku *ponadto -1 kg jabłek (najlepiej o winnym smaku) -2 budynie waniliowe -750 ml mleka -3-4 łyżki cukru -bułka tarta -cukier puder Wykonanie: Ze schłodzonych składników przygotowujemy ciasto kruche. Gdy będzie idealnie wyrobione, dzielimy je na 2 części: jedną umieszczamy w lodówce(...)budyń z 750 ml mleka (zamiast 1 l) i odkładamy. Gotowe ciasto wałkujemy i umieszczamy w blaszce wyłożonej papierem do pieczenia. Nakłuwamy je widelcem i posypujemy bułką tartą. Następnie wykładamy jabłka (można je lekko posypać cynamonem), i ciepły budyń. Na wierzchu ścieramy ciasto z zamrażarki. Pieczemy przez 45 minut w 200 stopniach (po ok. 20 minutach zmniejszyłam

KasiekGotuje
Rolada z jabłkami 215

bułki tartej Papier do pieczenia (obowiązkowo!) Przygotowanie: Białka ze szczyptą soli ubić na sztywno. Dodać cukier i ubijać dalej. Dodać żółtka. Dodać mąkę wymieszaną z proszkiem do pieczenia. Jabłka zetrzeć na tarce o grubych oczkach. Dodać do nich przyprawę do szarlotki i cukier. Blachę wyłożyć pergaminem. Rozłożyć na nim starte jabłka. Posypać je bułką tartą (jest niewyczuwalna, a wchłania sok, aby ciasto nie dostało zakalca) Na jabłka wylać przygotowane ciasto. Piec ok. 40 minut w temperaturze 170-180 stopni. Upieczone ciasto wyjąć na ścierkę (ciasto dotyka ścierki).   Zdjąć papier do pieczenia z jabłek. Gorące zwijać, bo inaczej rolada popęka. Smacznego

Fabryka pomysłów
Surówka z kiszonej kapusty z koprem 122

rzepakowego z dodatkiem kokosowego (smakowe) Sól i pieprz do smaku PRZYGOTOWANIE:  Kiszoną kapustę siekam drobno.  Marchew obieram i trę na tarce o grubych oczkach.  Jabłka obieram i również trę na tarce o grubych oczkach.  Koper myję, siekam drobno.  Składniki przekładam do miski.  Polewam oliwą ja dałam 1 duża łyżkę.  Doprawiam szczyptą soli

Gotowanie Patki
Jabłecznik 186

cukier waniliowy 1,5 łyżeczki cynamonu 6 łyżek cukru 2-3 łyżki bułki tartej opcjonalnie: rodzynki i orzechy Ciasto: Z podanych składników zagnieść ciasto, które podzielić na dwie równe części. Wstawić je do lodówki na godzinę. W międzyczasie przygotować nadzienie jabłkowe. Nadzienie: Jabłka obrać, pozbawić gniazd nasiennych i zetrzeć na tarce o dużych oczkach. Przełożyć do garnka, wlać(...)końcem wsypać bakalie. Piekarnik rozgrzać do 180 stopni. Wyjąć ciasto z lodówki. Jedną część rozwałkować i wyłożyć nim blaszkę. Podpiec przez około20 minut. Następnie wyjąć, posypać bułką tartą i wyłożyć jabłka. Drugą część ciasta również rozwałkować na kształt blaszki i nanieść na jabłka. Ciasto piec jeszcze przez 35-40 minut. Przed podaniem dobrze wystudzić i posypać

My simple kitchen
Szybka szarlotka 273

tarty lub tortownica – ∅24 Przygotowanie Jabłka obieramy i kroimy w nierówne kawałki. Może to być kostka (mała lub większa), plasterki, czy półksiężyce. Wsypujemy je do miski, skrapiamy sokiem z cytryny i oprószamy cynamonem. Jeśli mamy kwaskowe jabłka, to możemy dodać także 2-3 łyżki cukru. Jabłka odstawiamy na bok. Na stolnicę wysypujemy mąkę(...)Dokładnie ją wylepiamy ciastem. Następnie nakłuwamy powierzchnię widelcem miejsce przy miejscu aby powietrze swobodnie przepływało przez ciasto. Ciasto oprószamy jeszcze delikatnie kaszą manną lub bułką tartą, które wchłoną nadmiar wilgoci z jabłek, zapobiegając zakalcowi. Jabłka wysypujemy do foremki i równo je rozkładamy. Mniejszą część ciasta także rozwałkowujemy i wykładamy ją na wierzch jabłek. Można także

Analiza Smaku
Pleśniak jabłkowy 132

dodajemy masło pokrojone na mniejsze kosteczki oraz żółtka. Zagniatamy ciasto. Po zagnieceniu zawijamy je w folię spożywczą i wkładamy na 30 minut do zamrażarki. Następnie obieramy jabłka ze skórki i trzemy na grubych oczkach. Do jabłek d odajemy cynamon i mieszamy.  Białka z dodatkiem jednej łyżki cukru pudru ubijamy na sztywną pianę. Po 30 minutach wyciągamy

Emcia Pichci

Proponowane wyszukiwania