tarta z jabłkami - 3394 przepisów (strona:19/227)

Trendy kulinarne 2017 - sztuczne mięso, gotowanie z odpadków i gofry 180

warzyw uznawanych co najmniej za mało wartościowe.  Składniki: - mąka pszenna - kostki bulionowe - marchewka - cebula - musztarda  - mieszanka przypraw do mięsa - olej - "wczorajsze" ugotowane ziemniaki - łodyga brokułu - głąb kapusty - jabłko Wykonanie: Z prawie całej ilości mąki i wody robimy ciasto. Taką zbitą kulę, która zachowuje kształt i nie lepi się do ręki. Wkładamy je do lodówki na godzinę. Umieszczamy nasze(...)głowy trzemy , drobno kroimy lub ugniatamy jeśli było ugotowane, dodajemy trochę mąki i wody, i taką masę umieszczamy w gofrownicy. Czas na surówkę. Łodygę brokułu, głąb od kapusty i jabłko trzemy na drobnej tarce. Dodajemy soli, pieprzu i oleju

Kryzysowa Książka Kucharska
Szarlotka na kruchym cieście z masą kajmakowo - orzechową 65

Znów jabłka w roli głównej. Klasyczny półkruchy wypiek z jabłuszkami, ryzykownie podrasowałam masą kajmakową. I dosypałam orzechy włoskie. Jakże wdzięczna jestem znajomemu panu profesorowi, co to w wolnych chwilach emeryta działkowicza, orzechy zbierał, łuskał i mnie obdarował. Kajmak, orzechy i jabłka z cynamonem, jak możecie się domyślać, to zestaw bardzo dobrze skomponowany. Chyba, że nie przepadacie za karmelem(...)przygotowaniu masy z jabłek prażonych, zapieczonych na kruchym cieście  - w cukierni na rynku o nazwie z lodami się kojarzącej ;). I gruzińskie mistrzostwo - drożdżowa buła z wiórkami tartych jabłek wewnątrz. A oto mój specjał: Składniki: ciasto kruche: 1 1/2 szklanki mąki pszennej 1 łyżeczka proszku do pieczenia 100 gram masła 2 żółtka 5 łyżek cukru pudru

Kronika Piekarnika
Racuchy 123

obranie oraz pokrojenie jabłek na ćwiartki. Odbywa się to poprzez przekrojenie ćwiartek wzdłuż. Końcową czynnością staje się stworzenie poprzecznych plasterków. Ciekawostką jest, że coraz większe grono ludzi jabłka trze na tartce. Następnie wkładamy je do ciasta i mieszamy. Omawiając proporcje należy pamiętać, aby wykładać po łyżce ciasta oraz po trzy plasterki jabłek na upieczenie jednego placka

FoodMagazine.pl - Przepisy kulinarne
Makowiec Japoński 2677

pokrywkę zdejmujemy i ponownie odstawiamy, do przestygnięcia. Na durszlak kładziemy czystą, bawełnianą ściereczkę lub gazę i odsączamy partiami mak. Dokładnie wyciskamy, by pozbyć się mleka. Obrane ze skórki jabłka trzemy na dużych oczkach tarki. Gdyby były bardzo soczyste, lekko je odciskamy. Miękkie masło ucieramy z cukrem pudrem oraz żółtkami na puch. Dodajemy jabłka, kaszę mannę, mak i proszek

Smaki Na Talerzu
Pieczona owsianka z jabłkiem 211

małe jabłko (ok. 200g), - łyżka wiórków kokosowych (ok. 8g), - łyżka orzechów włoskich (ok. 10g), - cynamon. Sposób przygotowania 1. Mieszamy płatki owsiane z mlekiem i tartym jabłkiem. 2. Owsiankę umieszczamy w kokilce, posypujemy cynamonem, wiórkami kokosowymi i orzechami. 3. Owsiankę pieczemy w 180 stopniach C przez ok. 20 min. Pieczona owsianka jest bogata w: - błonnik pokarmowy (pochodzący z płatków owsianych

Zdrowe odżywianie w pięciu smakach
Mazurek czterowarstwowy Siostry Anastazji+życzenia 173

pieczemy oddzielnie w temp. 180 stopni przez ok. 30 min. Masa jabłkowa: Składniki: 2 kg jabłek 1 szklanka cukru 1 dowolna galaretka (u mnie pomarańczowa) Wykonanie: Obrane jabłka trzemy na tarce o dużych oczkach. Następnie smażymy je z cukrem. Na koniec wsypujemy galaretkę i dokładnie mieszamy. (UWAGA: placki należy przekładać gorącymi jabłkami). Przełożenie ciasta: Placek orzechowy- masa

psgotujemy
815. Ryż zapiekany z jabłkiem. 273

Zapiekany ryż z jabłkiem*,  podany ze śmietaną *z kremówką, masłem i cukrem trzcinowym  Kolejne smaki dzieciństwa, tym razem jednak zapieczona. Kiedyś jedzony tak" ryż wymieszany z tartym jabłkiem, zalany śmietaną i posypany cukrem i cynamonem. Obie wersje pyszne. Jakoś tak na stare smaki wzięła mnie ochota ;) Wczorajszy wieczór udany. Nadal mnie dziwi, że pomimo, to nie jest

More food, love and dreams
Ryż zapiekany z jabłkami 229

ugotować ryż . Jabłka obrać zetrzeć na tarce o grubych oczkach wycisnąć nadmiar soku. Naczynie żaroodporne smarujemy kawałkiem masła wykładamy 3/4  torebki ryżu, na ryż połowę z tartych jabłek posypujemy 2 łyżkami cukru i układamy kilka plasterków masła. Ponownie układamy 3/4 torebki  ryżu, jabłka posypujemy cukrem oraz niewielką ilością cynamonu Na wierzch wykładamy pozostały ryż

kgwjanczewo
Jabłecznik - ciasto (bezglutenowe) 645

osobno) 250 g miękkiego masła 3-4 łyżki kwaśnej śmietany 1/2 szklanki cukru do ciasta 1/2 szklanki cukru do piany z białek szczypta soli 4 duże jabłka cynamon bezglutenowa bułka tarta do obsypania blachy Wykonanie: 1. Miękkie masło z połową szklanki cukru ucieramy mikserem na puszystą masę. 2. Następnie dodajemy po jednym żółtku i dalej ucieramy. Białka(...)szczyptę soli i ubijamy na sztywną pianę. Pod koniec ubijania dodajemy łyżeczkę skrobi ziemniaczanej. To zapobiega opadnięciu bezy. Pamiętamy o cieście w zamrażalce. Nie może zamarznąć. 7. Obieramy jabłka i trzemy je na tarce o grubych oczkach. Dodajemy cukier z prawdziwą wanilią (może być cała paczka) i 3 łyżeczki cukru, posypujemy też cynamonem. Mieszamy. 8. Na wyklejone ciasto nakładamy

Kawa z mlekiem
Jabłka w słoiku----Mele in un vaso 204

jabłek 2 łyżki miodu -chyba ,że są bardzo kwaśne to więcej sok z cytryny Wykonanie Jak co roku wśród moich przetworów zimowych nie może zabraknąć tartych jabłek w słoikach.. Polecam! Umyte i osuszone jabłka, obrać, i odrzucić gniazdka nasienne. Zetrzeć na dużych oczkach i skropić sokiem z cytryny. Odlać szklankę soku i wymieszać

w mojej kuchni
Filet z kurczaka z jabłkowym puree 225

Mieszając podgotowuję redukując sok. Trzecie jabłko kroję w 0,5 cm plastry i również podsmażam na patelni grillowej. Mix sałat skrapiam i mieszam z aromatyzowaną oliwą z dodatkiem suszonych pomidorów i czosnku. Na talerzu układam trochę sałaty, 1-2 łyżki musu, pokrojoną zgodnie z nacięciami pierś z kurczaka i 1-2 plastry grillowanego na patelni jabłka. Nam i gościnnie

Mechanik w kuchni
Modro kapusta 168

śląskiej. W przepisie na modro kapusta znajdziesz takie dodatki jak cebula, boczek i jabłko. Trudność: Łatwy Czas przygotowania: 20 min Czas duszenia: 30 min Całkowity czas: 50 min Ilość porcji: 8 porcji Modro kapusta sposób przygotowania: Przygotuj wszystkie składniki. Z kapusty zedrzyj pierwsze liście. Boczek, jabłko opłucz pod bieżącą wodą. Dokładną gramaturę składników podałem na dole przepisu. Z czerwonej kapusty(...)Jabłko zetrzyj na tarce jarzynowej o dużych oczkach. Czerwona kapusta jest już miękka, możesz ją odcedzić i wyciągnąć liść laurowy i ziele angielskie. Dodaj podsmażony boczek, cebulę i tarte jabłko. Dołóż garść kopru, pietruszki, przypraw cukrem, solą i pieprzem. Do smaku skrop sokiem z cytryny *. Dokładnie wymieszaj i gotowe! Podawaj na ciepło. *) Opcjonalnie możesz użyć octu, za którym

ugotuj-przepis.pl
Seromakowiec wg s. Anastazji 246

ścieram na tarce jarzynowej o dużych oczkach.  Masę serowa dzielę na dwie części, jedna większa, druga mniejsza.  Mniejszą część masy serowej mieszam z makiem i tartymi jabłkami, przekładam na ciasto w blaszce,  na wierzch wykładam większa część masy serowej  i wstawiam do piekarnika nagrzanego do 180° Cna 15-20 min,  następnie zmniejszam temperaturę

Ciasteczkowy Potwór
Surówka z czerwonej kapusty z chrzanem 341

coś dla miłośników modrej kapusty. Przepis pochodzi ze zbiorów siostry Anastazji. Zapraszam! Składniki: 1 nieduża główka czerwonej kapusty 1 cebula 1 pęczek szczypiorku (pominęłam - nie miałam) 2 jabłka tarty chrzan ze słoiczka jogurt naturalny majonez sól, pieprz sok z cytryny Sposób przygotowania: 1. Kapustę zetrzeć na tarce o dużych oczkach, skropić sokiem z cytryny. 2. Obrane jabłka

Kuchnia domowa Ani
Jabłecznik 137

wrzucone bezpośrednio na ciasto i po trzecie- tak duża ilość, że podczas krojenia, kawałki jabłek wypadały z ciasta i postanowiłam zrobić podobnie przy najbliższej okazji. Może nie było to tak szybko jak mogłoby być, ale jednak okazja się nadarzyła, gdy Mąż poprosił mnie o szarlotkę:)  Ciasto- pyszne i super kruche, jabłka- (w mniejszej ilości) rozpływają  się(...)średnicy 26 cm smaruję masłem i  posypuję bułką tartą. Ciasto wyjmuję, dzielę na dwie części- jedna większa, druga nieco mniejsza. Większą część rozwałkowuję i wykładam dno i boki tortownicy i nakłuwam widelcem. Na spód ciasta sypię ok 2 łyżki bułki tartej, układam cząstki jabłek, posypuję cynamonem wymieszanym z cukrem pudrem. Rozwałkowuję pozostałe ciasto i przykrywam

Ciasteczkowy Potwór