szparagami skladniki: 6 babeczek vol-au-vent 1 peczek szparagow 100g wedzonego boczku w kawalku 1 cebula 1 lyzka masla 1 lyzka maki mleko do sosu 20g tartego sera np parmezanu - opcjonalnie sol, pieprz wykonanie: Szparagi myjemy, odcinamy twarde koncowki, a nastepnie wrzucamy do osolonego wrzatku i gotujemy 5 minut. Ja gotowalam szparagi bez kwiatkow, ktore wykorzystalam do innego
Przysmaki Karolkizupa. Ciepła, jesienna, cebulowa. Francuska zupa cebulowa składniki: 500g cebuli 1 ząbek czosnku 200ml białego wina 750ml bulionu warzywnego sol, pieprz tymianek 3 łyżki oleju grzanka czosnkowa tarty ser zółty - użyłam sera Gouda wykonanie: Cebule kroimy w piórka. Wrzucamy ja na rozgrzany olej do garnka z grubym dnem. Smażymy często mieszając, by się nie przypaliła przez około
Przysmaki Karolkisiebie pasuje. Można zjeść z sałatką z pomidorów i bazylii albo z ketchupem. Dodajemy też ulubione przyprawy więc smakuje podwójnie. Składniki : * 2 kajzerki * 10 dag tartego sera żółtego * 1 jajko * ulubione przyprawy * olej rzepakowy Przygotowanie : Kajzerki przecinamy na pół. Ser mieszamy z jajkiem i przyprawami na jednolitą masę. Nie może być za rzadka. Nakładamy na bułki
Magiczne Życie Martypapryki - 1 średnia cebula - 1 papryczka chili - 1 ząbek czosnku - 200 gram przecieru pomidorowego - sól, pieprz, papryka słodka, przyprawa do mięs, zioła prowansalskie - oliwa z oliwek do smażenia - tarty ser mozzarella (opcjonalnie) - 4 plasterki pomidora Zacząć od przygotowania bakłażana. Warzywo przekroić wzdłuż na pół po czym za pomocą łyżki usunąć część miąższu tak żeby na brzegach zostało około
Zgrabne Gotowaniesól i pieprz mielony - 2 małe bakłażany - 5 większych ziemniaków - 2 łyżki masła - 2 łyżki maki pszennej - 300 ml mleka - 2 jajka - 180 g jogurtu naturalnego - 100 g tartego sera żółtego 1. Cebulę siekamy. Na dużej patelni rozgrzewamy oliwę, szklimy cebulę. Dodajemy mięso mielone, podsmażamy. 2. Pomidory wyjmujemy z puszki . Dodajemy do mięsa razem z przecierem pomidorowym, zmiażdżonym czosnkiem
Słodkości i nie tylkobrukselki ( użyłam mrożonej ) sól 250 g marchewki 2 jajka 150 ml mleka 200 g kwaśnej smietany 3 ząbki czosnku pieprz i szczypta mieloneg gałki muszkatałowej 100 g tartego sera natka pietruszki do dekoracji Ziemniaki gotujemy w mundurkach na pół miękko . Obieramy i kroimy w plasterki Brukselkę gotujemy na pół miękko w osolonej wodzie, Tuż przed końcem gotowania dodajemy
Słodkości i nie tylkoSkładniki: cukinia 1 duża, kotlet mielony 3 sztuki, pomidory 4 sztuki, natka pietruszki 1/2 pęczka, bułka tarta - ile potrzeba, ser żółty 6 plasterków, woda 1/4 szklanki przekrojone wzdłuż na pół cukinie obrać ze skóry, łyżeczką usunąć miąższ z pestkami zostały kotlety mielone smażone z obiadu - rozgnieść je widelcem razem z dwoma zmiksowanymi pomidorami ze skórką i natką pietruszki(...)nałożyć do cukinii posypać tartą bułką, dać plastry pozostałych pomidorów, plasterki sera morskiego i cukinie włożyć do naczynia z wodą zrobiłam w mikrofali: zapiekać w mikrofalówce na opcji combi - 400Wat - 15 minut / w piekarniku z 30 minut w 180C................SMACZNEGO
W Mojej Kuchni LubięCzas przygotowania: 20 min Porcja dla 1 osoby Koszt przygotowania: ok 8,00 zł SKŁADNIKI: 50 g sera camembert 2 plastry szynki szwarcwaldzkiej 6 pomidorków koktajlowych kilka płatków grana padano Sałata: dębowa, karbowana i rukola natka pietruszki 1 jajko bułka tarta SKŁADNIKI na miodowo-balsmiczny vinaigrette: 80 ml oliwy z oliwek 3 łyżeczki octu balsamicznego(...)widelca łączymy ze sobą składniki, aż sos zgęstnieje. Doprawiamy solą i pieprzem. PRZYGOTOWANIE sałatki: W pierwszej kolejności panierujemy pokrojony w plastry ser camembert w jajku i bułce tartej. Zalecam podwójna panierkę. Ser smażymy na oleju z obu stron, aż nabierze złocistego koloru. Usmażony układamy na ręczniku papierowym. Następnie delikatnie podsmażamy na oliwie szynkę szwarcwaldzką. Na talerzu układamy liście sałaty
kulinarnyJagłówek czosnku -natka pietruszki dużo -starty parmezan lub pecorino-owczy twardy dojrzewający ser -sól Dodatkowo oliwa z oliwek zawsze EXTRA VERGINE Do miski wsypujemy orientacyjnie szklankę bułki tartej , szklankę utartego sera, pół szklanki siekanej natki pietruszki, czosnek przetarty przez praskę, na te proporcje to około 3 główki, lekko solimy.Są tacy co dodatkowo pieprzą. Ręką mieszamy całą sypką zawartość
Z Kuchni Do KuchniPrzepis na tartę pieczarkową z kaszą gryczaną oraz białym serem i natką pietruszki, znaleziony na blogu Gotowanie z Pasją , intrygował mnie od dawna. Za każdym razem, gdy się do niego przymierzałam z żalem stwierdzałam, że niestety – nie tym razem, bo czegoś mi brakowało. Przepis jest na tyle ciekawy, że postanowiłam się zmobilizować i wreszcie skompletowałam wszystkie potrzebne składniki. Składniki(...)mogę powiedzieć na tak wyczekiwaną tartę pieczarkową z kaszą gryczaną oraz białym serem i natką pietruszki? Ciasto bardzo kruche i delikatne. W połączeniu z farszem stanowi pyszną całość o zróżnicowanej strukturze, którą bardzo wzbogaca dodatek kaszy. Warto było czekać, upiec… i nie tylko, bo oczywiście najważniejsze - zjeść. Smacznego. Wydrukuj przepis The post Tarta pieczarkowa z kaszą gryczaną oraz
mojewypiekiinietylkokonieczny, żeby faktycznie dobrze smakowały. ROLADKI Z SZYNKI KONSERWOWEJ 20 plastrów szynki konserwowej ok. 30 dkg tartego żółtego sera majonez czosnek Żółty ser trzeba zetrzeć na tarce jarzynowej (ale lepiej jak jest drobniejsza niż moja), chyba, że gotowy tarty kupicie. Do sera trzeba przecisnąć czosnek, ząbek, dwa, trzy ... nie podam Wam konkretów, bo po pierwsze ząbki
Co w głowie piszczyszwach i zwolnieniu lekarskim. Postanowiłam jednak nie dać się przeciwnościom losu i jedną ręką, przygotowałam dzisiaj jesienną wersję tarty, którą wrzuciłam jako ostatni wpis na bloga. Ta jest zdecydowanie bardziej sycąca, na kruchym cieście, ze sporym dodatkiem przepysznego sera gruyère. Mam nadzieję, że będzie Wam smakowała. My byliśmy zachwyceni! Składniki na 4 porcje: Kruche ciasto: 150 g masła(...)lekkiego przestudzenia. W miseczce mieszamy jajka ze śmietaną, mąką i startym na tarce o drobnych oczkach serem. Solimy, pieprzymy i dodajemy gałkę muszkatołową do smaku. Ciasto wyjmujemy z lodówki, rozwałkowujemy na grubość ok. 3 mm i wykładamy nim formę do tarty o średnicy 25 cm. Na cieście równomiernie rozkładamy szpinak, zalewamy masą jajeczną. Wstawiamy do piekarnika nagrzanego
Obiad za dychęWytrawna wersja tarty na cieście francuskim do tego kurczak, ser i pomidor jednym słowem rewelacja. Przepis znalazłam w dodatku kulinarnym do Kropki. Składniki: 1 filet drobiowy opakowanie ciasta francuskiego 1 pomidor obrany ze skórki kilka plastrów dobrze topiącego się sera przyprawa do kurczaka sól, pieprz oregano, bazylia Przygotowanie: Rozgrzewamy piekarnik do 180 stopni. Ciasto francuskie(...)dzielimy na 4 równe kwadraty, brzegi lekko zwijamy. Na spód kładziemy plaster sera, tak żeby nie nachodził na zawinięte ciasto, następnie na ser kilka plastrów pomidora bez skórki. Kurczaka kroimy w kostkę, przyprawiamy i smażymy, kiedy ostygnie wykładamy go na nasze tarty. Na kurczaka kładziemy kawałki sera, posypujemy oregano, bazylią , delikatnie solą i pieprzem. Całość
Ciasta ciastka ciasteczka Słodka chwila zapomnieniauwielbiam w każdej postaci! Tarty na słodko to jedne z nielicznych deserów, które toleruję, a słone quiche mogłabym jeść codziennie :) słyszałam opinię, jakoby tarta była "narodowym daniem francuskim" zaraz po serach i bagietce, co z całą pewnością potwierdzam! Aczkolwiek moja druga połówka ma inną teorię na ten temat... tarta, quiche i tego typu rarytasy(...)aprobata Połówki - zdobyta! :) Spojrzałam do mojej peeeełnej lodówy i postanowiłam wpleść trochę polskiego akcentu do pysznego dania :) quiche z pesto, porem i szynką, w masie jajecznej z 2 rodzajami sera (emmentaler + rolada ustrzycka = świetny pomysł!). Zapraszam! Składniki : 1 x ciasto francuskie (przyznaję się bez bicia: kupiłam!) 1 por 6 plastrów szynki (u mnie prosciutto) 2 jajka 1/2 opakowania sera
Kitchens Alphabetnaszego obiadowego repertuaru. Bardzo polecam! Pulpeciki z łososia z sosem koperkowym Składniki na 4 porcje: 400 g świeżego łososia 1 jajko 3-4 łyżki bułki tartej 3 łyżki startego sera grana padano (ok. 40 g) 1 ząbek czosnku 1 cm świeżego imbiru pęczek koperku 200 ml śmietany sól pieprz Dodatkowo: 200 g kaszy jęczmiennej perłowej olej do smażenia(...)dokładnie umyć, osuszyć (jeśli ma skórę i ości należy je dokładnie usunąć) i dość drobno posiekać ostrym nożem. Rybę przełożyć do miski, dodać jajko, przeciśnięty przez praskę czosnek, ser, bułkę tartą i starty na tarce o drobnych oczkach imbir. Doprawić do smaku solą i pieprzem. Masę dokładnie wyrobić (najlepiej ręką). Jeśli wydaje się za sucha, dodać łyżkę wody
Obiad za dychę