żółtego sera -przyprawa warzywna -sól, pieprz -olej lub masło klarowane do smażenia Mięso kroimy w dość duże kawałki i przyprawiamy solą i pieprzem. Ser tarkujemy na drobnych oczkach. Cebulę kroimy w ćwierćplasterki i posypujemy przyprawą warzywną. Na niewielkiej ilości tłuszczu podsmażamy cebulę. Dolewamy połowę bulionu i gotujemy 5 minut. Przelewamy(...)pozostałego bulionu dolewamy śmietanę i łączymy z cebulowym miksem. W wersji bez śmietany do bulionu dodajemy jedynie cebulowy miks. Zagotowujemy na patelni, dodając tarty ser. Doprawiamy do smaku solą i pieprzem. Na drugiej patelni podsmażamy mięso... ...do zrumienienia. Mięso przekładamy do sosu i gotujemy na patelni ok. 5 minut. Możemy
Maminek kulinarnyrazem śniadanie w stylu włoskim, ale bliskie naszym polskim smakom. Omlet standardowo z cebulką i kiełbasą, ale wzbogacony o dodatek sera. Jeśli macie ochotę możecie dodać parmezan. Ja użyłam goudy, więc w daniu są wpływy holenderskie ;) Żeby nie było nudno omlet został złożony, pokrojony i utopiony w pomidorowym sosie. To bardzo sycące śniadanie, które spokojnie może(...)również pełnić rolę obiadu. Składniki: omlet 4 jajka 150ml mleka 45g kiełbasy podwawelskiej (wyobraźcie to sobie z boczkiem lub szynką) 1/4 małej cebuli 1 ząbek czosnku 2 garście tartego sera (u mnie gouda) łyżeczka masła do podsmażenia cebuli i kiełbasy sos 1/4 małej cebuli 2 ząbki czosnku puszka pomidorów szczypta rozmarynu łyżka suszonej bazylii 150ml wywaru
W kuchni wieczoremłatwiznę i chciałam poczuć moje klimaty. Moje nadzienie pesto alla genovese marki Gand’Italia pomidory z czarnuszką i czosnkiem niedzwiedzim Skworcu przyprawa do pizzy Skworcu ser tarty Grana Padano Doc Piekło Niebo od Ziarenkowo suszone pomidory u mnie Ole! Ciasto..najważniejsza rzecz, więc trzymajcie się kurczowo wersji Margarytki . Ja nie zastosowałam się do rady podanej(...)użyłam dwóch mąk w równych proporcjach od Młyn Kopytowa . Ciasto wysmaruj pesto. Posyp suszonymi pomidorami z czosnekim niedzwiedzim i czarnuszką. Potrzep przyprawą do pizzy. Nie żałuj sera Grana Padano , jeśli go nie masz, zastosuj parmezan. Pokrój ciasto z nadzieniem w paski. Paski połóż jeden na drugim. Pokrój w kwadraty . Wyłóż keksówkę papierem. Powkładaj luzno kwadraty
Z Kuchni Do Kuchnidziś? Film ze znajomymi i nocny powrót przez las. Składniki: ( inspiracja) 50g mąki jajko 60ml maślanki sól, pieprz, świrze/suszone zioła(oregano, bazylia, tymianek itp) papryka 20g tartego sera żółtego łyżka roztopionego masła 1/2 łyżeczki proszku do pieczenia Mąkę przesiewamy z proszkiem do pieczenia. Dodajemy zioła. Jajko miksuję z masłem i maślanką, zmniejszam obroty i dodaję mąkę, następnie dodaję
More food, love and dreamsbezglutenowa 200 g pieczarki 300 g cebula 3 szt oliwki 150 g brokuły, kalafior, marchewki mini po kilka kawałków olej do smażenia lub masło klarowane kilka łyżek ser mozarella lub żółty 200 g pieprz czarny, papryka, kolendra, majeranek, tymianek, sól (lub przyprawa grillowa) Natka pietruszki, szczypiorek lub inne zioła do przybrania. Przygotowanie: Ziemniaki ugotować w osolonej wodzie(...)wrzątkiem i gotować kilka minut. Ziemniaki pokroić w plastry około 1 cm grubości, ułożyć warstwę w nasmarowanym żaroodpornym naczyniu. Nałożyć warstwę grzybów, warzyw, oliwek, plasterków kiełbasy i posypać tartym serem. Następnie położyć kolejną warstwę plastrów ziemniaka, potem grzybów, warzyw, kiełbasy i sera. Posypać przyprawami, przykryć naczynie i zapiekać w nagrzanym piekarniku około 20-30 minut
głodny alergikpapryka 1 papryczka jelapeno (bez nasion) 1 puszka czerwonej fasoli 1 puszka kukurydzy 500 g wołowego mięsa mielonego 1/2 łyżeczki kminu rzymskiego 1/2 łyżeczki słodkiej papryki sól, pieprz oliwa ser żółty cheddar natka pietruszki Przygotowanie: Ziemniaki i marchew kroimy w kostkę, cebulę w piórka. Na dnie garnka rozgrzewamy oliwę i smażymy na niej ziemniaki, marchew i cebulę. Po 5 minutach(...)patelni podsmażamy mięso mielone. Zrumienione mięso dodajemy do zupy. Zupę gotujemy około 20 minut, aż warzywa będą miękkie. Na koniec dodajemy fasolę i kukurydzę. Zupę podajemy z tartym serem, posypaną natką pietruszki. Jako dodatek świetnie się sprawdzą gorące grzanki z oliwą natarte czosnkiem
Smakowity Blog Kulinarnymakaron. Tagliatelle z sosem śmietanowym Składniki: 250 g suchego tagliatelle 250 g pieczarek 3 cienkie kotlety schabowe pokrojone w paski 1 duże opakowanie śmietany 18 % 3 łyżki starego żółtego sera olej do smażenia sól, pieprz, odrobina chili w płatkach Wykonanie: Kawałki schabu oprószamy solą i pieprzem, podsmażamy na patelni. Następnie dorzucamy pokrojone w ćwiartki pieczarki, podsmażamy. Patelnię zdejmujemy(...)gęsty można dolać odrobinę wody. Przyprawiamy wedle gustu. W międzyczasie zagotowujemy posoloną wodę w dużym garnku i gotujemy makaron, według zaleceń producenta. Tagliatelle łączymy z sosem i posypujemy tartym serem
Kulinarne przygody Gatitykrowiego. Smak tego sera jest lekko orzechowy. Odrobina luksusu każdemu się należy nie tylko od święta :) Składniki: 4 - 6 jajek ugotowanych na twardo 150 g wędzonego łososia 50 g sera Gruyère (opcjonalnie poczciwa gouda) 2 łyżki majonezu puszka czarnego kawioru (cena około 10 zł) rzeżucha (opcjonalnie szczypiorek) koperek pół łyżeczki kurkumy świeżo mielony pieprz plasterki cytryny(...)pozostawiamy do dekoracji). Posiekanego łososia dodajemy do żółtek. Dodajemy także rzeżuchę albo szczypiorek oraz koperek. Doprawiamy kurkumą (głównie dla uzyskania ładniejszej barwy) oraz pieprzem. Na koniec dodajemy tarty ser. Wszystko mieszamy łyżką. Wypełniamy białka tym farszem najlepiej rękawem cukierniczym. Ja wypełniałam przy pomocy zwykłego woreczka. Jajka układamy na trawce utworzonej z rzeżuchy albo na szczypiorku i koperku
Bon Appetit Małgorzatyprzygotowaniu, sycące i zdrowe. Zapraszam na kaszotto! Skladniki: 200g kaszy gryczanej 100g boczku 2 cebule szalotki 2 ząbki czosnku 100 ml piwa jasnego 500 ml bulionu 15g sera grana padano garść suszonych grzybów sól, pieprz Przygotowanie: Na rozgrzaną patelnię wrzucamy pokrojony w drobną kostkę boczek i smażymy na złoty kolor, często mieszając. Zmniejszamy płomień. Do boczku wrzucamy(...)ciągle mieszając. Po kilku minutach do kaszy wlewamy piwo, mieszamy i czekamy, aż odparuje. Do gotującego się kaszotto dodajemy stopniowo bulion. Gotujemy około 30 minut. Na koniec przyprawiamy tartym serem, pieprzem i solą do smaku. Podajemy posypane ulubionymi ziołami
Smakowity Blog Kulinarnywody - szczyptę soli - 1/4 szklanki ciepłego mleka * Do farszu: - 0,5 kg mięsa mielonego wieprzowego - 3/4 czerwonej papryki - nieco ponad pół puszki kukurydzy konserwowej - dużą cebulę - 20 dag sera tartego mozarella - 4 duże lub 6-7 małych ogórków konserwowych - pieprz, sól - chilli, słodka papryka - zioła prowansalskie, czosnek granulowany * dodatkowo: - żółtko do posmarowania - olej do smażenia Przygotowanie: Drożdże rozrabiamy(...)parę minut. Gotowe mięso odstawiamy do wystygnięcia. Usuwamy gniazdo nasienne z papryki i kroimy ją w kostkę, wrzucamy do mięsa. Ogórki kroimy w talarki i razem z kukurydzą i serem dodajemy do mięsa i mieszamy całość do połączenia składników. Gdy ciasto wyrośnie, dzielimy je na 6 części, każdą wałkujemy na kształt sporego okręgu. Na jedną połowę okręgu nakładamy farsz
W poszukiwaniu inspiracjitarcie wyjątkowy smak. Farsz: ok. 500 g kurek 2 cebule 2 łyżki oleju 1 łyżka masła 1/2 łyżeczki rozmarynu sól, pieprz Ciasto na quiche: 1 i 3/4 szklanki mąki 100 g masła (pół kostki) 1 duże jajko 1 płaska łyżeczka soli 1-2 łyżki wody (opcjonalnie) Zalewa: 2 jajka 1/2 szklanki mleka 1/2 szklanki śmietany 30% 1/2 szklanki tartego sera (użyłam cheddara) 1 i 1/2 łyżeczki ziół prowansalskich sól, pieprz listonic_type='fooddrink';listonic_theme='addToShoppingList7';listonic_content='ok. 500 g kurek 2 cebule 2 łyżki oleju 1 łyżka masła 1/2 łyżeczki rozmarynu sól, pieprz 1 i 3/4 szklanki mąki 100 g masła (pół kostki) 1 duże jajko 1 płaska łyżeczka soli 1-2 łyżki wody (opcjonalnie
Poezja smakułyżki klarowanego masła (opcjonalnie oliwa) oliwa z oliwek szczypta białego pieprzu szczypta gałki muszkatołowej 1 serek topiony - smak śmietankowy 5 plastrów żółtego sera typu gouda (najlepiej ser tarty) 2 kromki chleba (albo pół bagietki ) świeży tymianek albo suszony 2 ziela angielskie 1 liść laurowy Cebulę obrać, każdą przekroić na pół i pokroić w cieńkie plasterki. W rondlu(...)ziela, i gotować przez około pół godziny. Po tym czasie wyjąć liść laurowy i ziela, oraz trochę cebuli, a całą resztę zmiksować. Po zmiksowaniu dodać serek topiony i ser gouda, zagotować aż ser się rozpuści dodać gałkę muszkatołową, pieprz. Zupę zdjąć z ognia i doprawić swieżym tymiankiem (ewentualnie suszonym). Na osobnej patelni rozgrzać oliwę z oliwek, chleb pokroić w kostkę
Bon Appetit Małgorzatyzielona część kilka pomidorków koktajlowych i mała kalarepka pół młodej cukinii sól, pieprz oliwa do smażenia składniki na sos: 150 ml śmietany 2 jajka różne sery np: - camembert - gorgonzola - mozzarella - żółty ser natka pietruszki albo bazylia Warzywa myjemy, jak trzeba to obieramy, kroimy w plasterki albo w kostkę i podsmażamy a potem chwilę dusimy w odrobinie wody. Solimy(...)ciasto wykładamy farsz z ugotowanych warzyw, i zalewamy je sosem z jajek,śmietany i serów. Tartę pieczemy w 200 stopniach około 20 minut. zagniatamy składniki na ciasto zagniecione ciasto wkładamy do lodówki surowe ciasto wylepiamy natłuszczone naczynie upieczone ciasto po 15 min pieczenia Tarta
Bon Appetit Małgorzatyszał przepisów chciałam jeszcze zaproponować moją ulubioną tartę. A w niej…. cudownie miękka, lekko słodka czerwona cebula z dodatkiem octu balsamicznego przełamana ostrawym serem pleśniowym… czy trzeba czegoś więcej? Oto tarta cebulowa inaczej – tego trzeba spróbować! Tarta cebulowa – składniki: Spód : -200 g mąki -100 g masła (schłodzonego) -szczypta soli -1 łyżeczka ziół(...)miękka dodajemy ocet balsamiczny. Doprawiamy solą i odrobiną pieprzu i dusimy do miękkości. Na upieczony spód wykładamy przestudzoną cebulę, kruszymy ser i zalewamy śmietaną zmieszaną z jajkami. Pieczemy w temperaturze 180 stopni ok. 30-40 minut. Smacznego Post Tarta cebulowa inaczej pojawił się poraz pierwszy w UgotujmyTo.pl
UgotujmyTo.plsię, ja użyłam kostki rosołowej! :-P) sok z połowy cytryny olej do smażenia Składniki na sos: 0,5 l śmietanki kremówki 150 g tartego, żółtego sera gouda 2 serki topione (kwadraciki) sól, biały pieprz siekany świeży tymianek Liście winogron zanurzamy we wrzątku na 3 minuty. Cebulę siekamy w kostkę, cukinię ścieramy na tarce(...)gotowania możemy gołąbki obciążyć talerzykiem, żeby gołąbki się nie przemieszczały. Gotować około 25 - 30 minut. Sos: śmietankę podgrzać, dodać serki topione oraz tarty żółty ser. Gotujemy aż sery się rozpuszczą. Doprawiamy siekanym tymiankiem, solą oraz białym pieprzem. Gołąbki podajemy z sosem. greckie gołąbki
Bon Appetit Małgorzaty