tarta ser - 1005 przepisów (strona:3/67)

Mini Pizze 271

szczypcie przypraw i dokładnie mieszamy. Ser trzemy na tarce o małych oczkach, a pieczarki  kroimy w cienkie plasterki. Gdy ciasto wyrośnie rozwałkowujemy je na grubość ok. 1 cm i wykrawamy przy użyciu szklanki krążki. Każdy z nich formujemy tak aby brzegi pozostały grubsze. Placuszki smarujemy sosem pomidorowym. wykładamy pieczarki i posypujemy tartym serem (oczywiście można również

Słodka Strona
Zupa pomidorowa z mięsem mielonym 210

kuchni, gdyż przepis jest dziecinnie prosty i niewymagający.  Potrzebne nam: - 2 litry soku pomidorowego - 500 g mielonego mięsa wieprzowego - duża cebula - 2 ząbki czosnku - pół szklanki ryżu - ser tarty (najlepiej parmezan lub inny o intensywnym smaku) - pieprz, chilli, czosnek granulowany lub w proszku - sól, pół łyżeczki cukru, maggi, 1-2 łyżki suszonych ziół prowansalskich - świeża bazylia(...)ryż zmięknie. Pod koniec gotowania doprawić solą, cukrem i maggi. Następnie dodać zioła prowansalskie i zmniejszyć ogień. Spróbować, ewentualnie doprawić jeszcze według upodobania. Zupę przelać do miseczek, posypać tartym serem i udekorować bazylią, Podawać bardzo gorącą

W poszukiwaniu inspiracji
Schab po kowalsku 223

choć są dość kaloryczne to raz w roku można sobie je przyrządzić :) Składniki: 4 kotlety schabowe 1 jajko bułka tarta sól, pieprz przyprawa curry 1 cebula tarty ser żółty keczup majonez olej do smażenia Sposób wykonania: 1. Kotlety rozbijamy, solimy, pieprzymy i panierujemy kolejno w jajku i bułce tartej. Smażymy na oleju z obu stron(...)samym oleju, na którym smażyły się kotlety. Oprószyć solą, pieprzem i curry. Dusić ok 2-3 minut. 3. Na każdy kotlet nałożyć łyżkę farszu cebulowego, posypać tartym żółtym serem, a porem majonezem i keczupem. Zapiec na patelni z przykryciem lub w piekarniku do momentu, aż ser się rozpuści. Smacznego!!! Tym przepisem żegnam się z Wami na jakiś czas, ponieważ

Kuchnia domowa Ani
Zielone pesto z bazylii, rukoli i słonecznika 241

tańszy tarty, twardy ser, oliwę z oliwek zastąpimy zaś olejem słonecznikowym. Składniki: - garść liści bazylii - 100 g rukoli - 50 g prażonych ziaren słonecznika - 40 g twardego, tartego sera - 2 ząbki czosnku - 100 ml oleju słonecznikowego - sól, pieprz Oczywiście, jeśli jesteście w posiadaniu któregoś z oryginalnych składników, nic nie stoi na przeszkodzie, by ich użyć ;) Samo przygotowanie naszego

Kulinarne zapędy Kokosa
Kotlety mielone z żółtym serem 180

wieprzowego - duża cebula - jajko - czerstwa bułka lub pieczywo tostowe - mleko do namoczenia bułki - 50 g tartego sera długo dojrzewającego - sól, pieprz, rozmaryn, tymianek, czosnek w pudrze,   słodka papryka i 2 kostki przyprawy o smaku   smażonej cebulki - olej do smażenia - bułka tarta Przygotowanie:  Cebulę pociąć w drobniutką kostkę. Bułkę namoczyć w mleku. Mięso przyprawić ziołami(...)papryką, czosnkiem, solą i pieprzem, przyprawę w kostkach rozgnieść i wszystko wymieszać z mięsem. Do mięsnej masy dodać surowe jajko, cebulę, ser i odciśniętą bułkę. Mięsną masę dobrze wyrobić. Uformować kotlety, obtoczyć w bułce tartej i smażyć na mocno rozgrzanym tłuszczu na rumiano. Podawać z ziemniaczkami posypanymi koperkiem i z papryką z zalewy

W poszukiwaniu inspiracji
Tarta ze szparagami 135

też wymaluję swoja tartę, no i wymalowałam ;). Tarta ze szparagami to super szybka, bardzo prosta i pyszna propozycja na kolację, tarta z zielonymi szparagami, szynką wędzoną i tartym serem mozzarella. 1 opakowanie ciasta francuskiego kilkanaście cienkich zielonych szparagów 3 kopiaste łyżki śmietany 18% 1 jajko 2 łyżki sera tartego mozzarella 1 duża szczypta gałki(...)smaku pomidor plastry szynki wędzonej Zielone szparagi myjemy i odłamujemy ich twarde końcówki. W miseczce mieszamy śmietanę z jajkiem, doprawiamy gałką muszkatołową, solą i pieprzem oraz dodajemy tarty ser. Nagrzewamy piekarnik do 200 stopni C. Ciasto francuskie wyjmujemy z arkusza, formujemy na papierze do pieczenia tartę o kwadratowym kształcie, formujemy wokół ok 2 cm. brzeg. Ciasto nakłuwamy widelcem

Damsko-męskie spojrzenie na kuchnię
Śniadanie na trawie 141

łyżka jogurtu naturalnego 10 - 15 dag kostki sera żółtego (można pominąć) sól, pieprz Jajka gotujemy na twardo, obieramy i trzemy na tarce. Rzodkiewki myjemy i również trzemy na tarce. Ser trzemy na tarce. Dodajemy drobno pokrojony szczypior, majonez i jogurt oraz przyprawiamy solą i pieprzem. Wszystko mieszamy. Pastą smarujemy najlepiej pełnoziarniste tosty :) Pasta jajeczna

Bon Appetit Małgorzaty
Zapiekanka ziemniaczana po neapolitańsku- gattò di patate 254

mleka 100 g masła 200 g szynki gotowanej 200 g salami 100 g żółtego sera 2 jajka surowe 6 jajek ugotowanych na twardo 100 g tartego sera typu Parmezan lub Grana Padano bułka tarta sól gałka muszkatołowa SPOSOB PRZYGOTOWANIA Ugotować ziemniaki w mundurkach w osolonej wodzie przez okolo 40 minut.  Ostudzone ziemniaki obrać ze skórki(...)przemielić .  Do pojemnego  naczynia dodać zmielone ziemniaki, surowe jajka, mleko, szynkę, salami,żółty ser pokrojony w kostkę, starty ser, sól do smaku i dużą szczyptę gałki muszkatołowej. Całość dokladnie wymieszać. Wysmarować  masłem naczynie żaroodporne,  posypać bułką tartą i na dno rzucić kilka kawałeczków masła. Ułożyć połowę wymieszanego ciasta a na nim ugotowane jajka - pokrojone

zielonacukinka
Pasztet z jajek 226

szklanka startego żółtego sera 1 szklanka bułki tartej 1 szklanka śmietany 4 łyżki posiekanej pietruszki lub koperku sól i pieprz olej Wykonanie: Jajka ścieramy na grubej tarce. Pieczarki i cebulę kroimy w kostkę smażymy na patelni. Gdy przestygną mieszamy je  w misce  ze startymi jajkami, żółtym serem, tarta bułką,  surowymi jajkami,  śmietaną

Kulinarne przygody Gatity
Muffiny z cukinią, fetą i szynką! 283

zdecydowałam się na połączenie cukinii, szynki i fety. Składniki: 1 + 1/2 cukinii 2 plastry szynki 1 duża cebula 1 łyżka masła 1/2 opakowania sera FETA 1 szklanka tartego sera (u mnie Emmentaler) sól, pieprz 1  szklanka mąki 1 łyżeczka proszku do pieczenia 1/2 łyżeczki sody dosłownie szczypta soli   2 jajka 1/2 szklanki mleka 1/3 szklanki oleju

Kitchens Alphabet
Ziemniaczane koszyczki ze szpinakiem i łososiem 146

stworzeniu dania z 3 składników podstawowych: ziemniaki, łosoś i szpinak. Zobaczcie jak wyszło? Składniki na 10 sztuk: 4 duże ziemniaki 4 łyżki tartego parmezanu albo innego twardego sera 2 żółtka 1 opakowanie mrożonego szpinaku w liściach (około 450 g) 100 g wędzonego łososia kilka listków świeżego, młodego szpinaku do dekoracji 10 sztuk nitek szczypiorku(...)ząbki czosnku olej do smażenia Ziemniaki obieramy ze skórki, następnie ścieramy na tarce o dużych oczkach. Odciskamy z nich nadmiar wody. Następnie dodajemy 2 żółtka oraz tarty ser. Doprawiamy solą, pieprzem i mieszamy. Nakładamy do foremek od muffinek (najlepiej silikonowych), tak by w środku było gniazdko na farsz ze szpinaku. Pieczemy w 200 stopniach

Bon Appetit Małgorzaty
Krokiet i sałatka oraz sos czosnkowy 171

kostkę. Następnie smażymy je na patelni, dodajemy sól i pieprz. Po usmażeniu dodajemy szczypiorek. Trzemy ser żółty na tarce o dużych oczkach. Usmażone pieczarki dodajemy do sera żółtego. Farsz nakładamy na na naleśniki i zawijamy. Krokiety panierujemy w jajku i bułce tartej.  Smażymy krokiety. Przepis na SAŁATKĘ; SKŁADNIKI: 1 woreczek brokuł 1 opakowanie sera feta 1 opakowanie słonecznika

Serce zamknięte w formie pyszności
Tarta na cieście francuskim z salami, pieczarkami i pomidorami 268

ostrek papryczki (opcjonalnie) 40 g sera camembert 50 g sera mozzarella 4 łyżki tartego parmezanu 1 łyżeczka ziół prowansalskich pieprz, sól 2 opakowania ciasta francuskiego Przygotowanie: Pieczarki obieramy i kroimy w kosteczce. Podsmażamy, przyprawiamy solą i pieprzem. Ciasto francuskie nakładamy jedno na drugie i lekko dociskamy. Formę do tarty wypełniamy ciastem, zarówno dno jak i brzegi(...)wstawiamy do piekarnika nagrzanego do 200 stopni i podpiekamy przez około 10 minut. Pomidorki koktajlowe kroimy na połówki. Ser mozzarella ścieramy. Camembert i papryczkę kroimy w plasterki. Na ciasto francuskie nakładamy pieczarki, papryczkę, salami i pomidorki koktajlowe. Na wierzch rozsypujemy sery. Tartę pieczemy jeszcze przez około 20 minut (termoobieg). insertCookd("b568d868e9a52a85a45195080cbfede0

Mania Gotowania
Tarta z papryką na otrębach 106

suszonego tymianku ,   1 łyżeczka suszonego estragonu , sól , pieprz - do smaku, 1 szklanka naturalnego jogurtu , 2 jajka , około 10 dkg żółtego sera . Mąkę, tłuszcz i sól zagnieść na gładkie ciasto. Odstawić na 10 minut. Formę do tarty wysmarować tłuszczem i wylepić dno ciastem, zakładając niewielki margines na ścianki foremki. Tak przygotowaną foremkę wstawić do lodówki(...)nałożyć farsz paprykowy. Jogurt roztrzepać z jajkami, dodać odrobinę soli i pieprz. Wylać na farsz. Wierzch posypać drobno utartym serem. Zapiekać w 190 stopniach do zrumienienia się sera. Taka tarta dobrze smakuje z prostą sałatką z pomidora ze szczypiorkiem. Smacznego

Codzienna kuchnia niecodzienna
Kotlety z białej kapusty z koperkiem 189

white cabbage with dill Składniki 0,5 główki kapusta biała 2 cebule 1 jajko 1 pęczek koperku 3 łyżki mąki przyprawa do dań  Kucharek pieprz sól bułka tarta ser żółty pomidorki koktajlowe Wykonanie Kapustę  pokroić na małe cząstki. Zagotować wodę z dodatkiem przyprawy do dań Kucharek, włożyć kapustę, gotować 5 minut, odcedzić, schłodzić. Cebulę pokroić(...)wyłożyć na sito, do obcieknięcia, następnie, dodać jajko, mąkę i doprawić do smaku solą i pieprzem. Masę nabierać łyżką, obtoczyć w bułce tartej i smażyć z obu stron  kotleciki na oleju. Ja podałem z plastrem sera i pomidorem, oczywiście można jeść same kotlety, albo jako dodatek do II dania np. kotleta schabowego

Kulinarny karnet Christophera
Ekspresowa pizza na tortillach 206

Opakowanie szynki długodojrzewającej 2 łyżki ketchupu Łyżka koncentratu pomidorowego Kilka listków bazylii Mix sałat skropiony olejem lnianym Przyprawy: ostra papryka, oregano, bazylia Piekarnik nagrzewamy do 180 stopni Celcjusza. Żółty ser trzemy na tarce na dużych oczkach. Na placku z tortilli rozsypujemy ser, nakładamy drugi placek. Ketchup mieszamy z koncentratem i dodajemy przyprawy. Tak przygotowany sos rozsmarowujemy na wierzchnim placku. Układamy

Kolizje Smaków