tarta ser - 1005 przepisów (strona:6/67)

Zapiekanka " pokaż lodówko, co masz w środku" :) 170

mięsa mielonego (u mnie wieprzowo - wołowe) 1 cały por 1 duża cebula 2 ząbki czosnku 4 duże pomidory bez skórki 200 ml śmietanki kremówki 2 jajka 15 dag żółtego sera łyżka masła zioła: tymianek, rozmaryn sól, pieprz koperek rozmaryn do dekoracji Ziemniaki gotujemy we wrzątku. Po ugotowaniu ziemniaków kroimy w plastry. Naczynie żaroodporne natłuszczamy masłem.  Mięso(...)pieprzem i ziołami. Sos: śmietankę mieszamy z 2 jajkami oraz rozpuszczonym masłem. Dodajemy do sosu ulubione zioła. Polewamy zapiekankę sosem a na wierzch posypujemy tartym serem. Dekorujemy koperkiem. Całość pieczemy w 200 stopniach około 30 minut

Bon Appetit Małgorzaty
Zupa krem z pieczonej dyni i pomidorów 137

dyniowej przygody w kuchni.  Składniki: 700 g dyni 3 duże pomidory 6 ząbków czosnku w łupinkach 1 cebula oliwa sól biały pieprz 1 litr bulionu warzywnego bazylia i ser Grana Padano do podania Przygotowanie: Pomidory i dynię myjemy. Dynię kroimy na kawałki i układamy w natłuszczonym oliwą naczyniu żaroodpornym. Pomidory kroimy w ćwiartki i układamy na dyni. Na warzywach(...)Wlewamy bulion i płyn z naczynia w którym piekliśmy warzywa. Wszystko razem gotujemy przez chwilę, a następnie miksujemy na jednolity krem. Dodajemy przyprawy do smaku. Zupę podajemy posypaną tartym serem i bazylią

Smakowity Blog Kulinarny
Kajzerki zapiekane z jajkiem i pomidorem 160

pomysłem na nietypowe śniadanie tudzież kolację :) Składniki: - kajzerki (tyle, ile porcji szykujemy) - pomidor (albo i dwa, jeśli kajzerek jest więcej) - cebula (jak wyżej) - jajka (tyle, ile kajzerek) - starty żółty ser - sól, pieprz, bazylia, zioła prowansalskie do smaku Przygotowanie jest bardzo proste. Jeszcze przed rozpoczęciem wszelkich działań proponuję zacząć rozgrzewać piekarnik do 200 st. C, żeby potem nie musieć czekać ;) Pomidora(...)pieczenia i lądują w nagrzanym piekarniku na ok. 15 minut, tj. do momentu, w którym białko będzie już tak w miarę ścięte. Po tym czasie posypujemy je tartym serem, uważając na paluchy (tydzień leczyłam poparzenie :D). Gdy ser się roztopi, wyciągamy buły z pieca i pyszne śniadanko gotowe :) Smacznego

Kulinarne zapędy Kokosa
Sylwestrone przystawki z ciasta francuskiego w 2 wariantach! 1100

Słone ciasteczka z ciasta francuskiego Składniki: 1 opakowanie ciasta francuskiego 1 słoiczek pomidorów suszonych 1 mozarella kilka oliwek zielonych bazylia, mozarella 250g pieczarek 1 duża cebula 10 plastrów salami ser (u mnie emmentaler) sól, pieprz 1 łyżka masła rozbełtane 1 jajko (żółtko+białko) Przygotowanie: Nagrzewamy piekarnik do ok. 190'C. 1. farsz:  Pomidory i oliwki płuczemy pod zimną wodą(...)pieprzymy. Czekamy, aż woda odparuje. Ściągamy z ognia. Salami (u mnie były to małe kółka) kroimy na pół. Na ciasto kładziemy: salami, pieczarki z cebulą, wszystko posypujemy tartym serem. Brzegi smarujemy jajkiem. Pieczemy przez 10 minut

Kitchens Alphabet
Pieczarkowe gniazdo 223

Składniki,  2 porcje: kostka rosołowa, 200 g makaronu spaghetti pełnoziarnistego, 12 średnich pieczarek, woda, 1 łyżka masła, 1 średnia cebula, 2 łyżki mąki pełnoziarnistej, 10 g sera gouda, 3 łyżki groszku konserwowego, sól, pieprz, majeranek do smaku, szczypta suszonego czosnku, szczypta papryczki chili w proszku, 50 g serka kremowego topionego, świeży lubczyk i bazylia, oliwki czarne i zielone(...)chili. W oddzielnym garnku, w lekko osolonej wodzie gotujemy makaron spaghetti na al dente. Na talerz nakładamy makaron, robimy w środku otwór (gniazdo) nalewamy gorący sos pieczarkowy, na wierzch trzemy ser żółty, dodajemy oliwki, groszek i świeżej bazylii. Smacznego

Moniki Smakołyki
Zapiekanka (fast food) 1029

przygotowywany i sprzedawany w ulicznych budkach. Zapiekanka serwowana była w formie długiej, podłużnej bułki z cebulowo-pieczarkowym farszem lekko posypanym tartym serem. Obecnie zapiekanka to rodzaj kanapki z wędliną, pieczarkami, pomidorami na bułce zapiekanej z żółtym serem i podawanej przeważnie z keczupem czy też z innymi sosami. W sklepach też można kupić zapiekanki przygotowywane ze świeżych produktów lub jako(...)fast food) jest popularna w barach szybkiej obsługi. U nas w domu też są popularne. Przygotowuję zapiekanki od czasu do czasu, dzisiaj trochę podrasowana: siekany schab, pieczarki i tarty ser gouda. Potrzebujemy 2 mini bagietki, które kroimy na pół. 15 dag schabu drobno siekamy, (może to być inny rodzaj mięsa) doprawiamy solą, papryką, pieprzem i majerankiem, zostawiamy

Damsko-męskie spojrzenie na kuchnię
Zapiekanka makaronowa 166

Pomysł na danie z makaronem. Składniki: -30 dkg makaronu ( rurki ) -30 dkg mięsa mielonego -20 dkg pieczarek -1 cebula -1 papryka -kawałek pora -ząbek czosnku -10 dkg żółtego sera -3 jajka -szklanka mleka -1 i 1/4 szklanki mąki -1 dkg drożdży -pieprz, sól -przyprawa warzywna -olej do smażenia    Paprykę kroimy w kostkę a cebulę i pora w ćwierćplasterki(...)paprykę.    Zalewamy pozostałym ciastem.    Wstawiamy na 30 minut do piekarnika nagrzanego do temperatury 160 st. C. Na chwilę przed upływem czasu pieczenia posypujemy tartym serem i wstawiamy  do piekarnika na czas  stopienia się sera. Zapiekanka gotowa. Smacznego

Maminek kulinarny
Domowa pizza z salami, pieczarkami i papryką 182

płaska łyżeczka soli SKŁADNIKI na sos do pizzy: 500 ml przecieru pomidorowego 1/2 cebuli 1 ząbek czosnku 1 łyżeczka oregano sól, pieprz Dodatki do pizzy: 150 g tartego sera mozzarella 12-15 plasterków salami 1/2 czerwonej papryki 1/2 pomarańczowej lub żółtej papryki 5 pieczarek świeża bazylia PRZYGOTOWANIE ciasta do pizzy: Drożdż rozkruszamy i zalewamy ciepłą wodą z cukrem. Odstawiamy

kulinarnyJa
Chili con carne 143

papryki, czerwonej fasoli. Potrawa ma bardzo intensywny smak za sprawą kuminu (kminu rzymskiego) i papryczek chilli, peri peri, jalapeno. Idealnie komponuje się z dodatkiem kwaśnej, gęstej śmietany, guacamole, tartym serem i nachosami.   Składniki: 1 łyżka oliwy 1 biała cebula, pokrojona w kostkę 1 czerwona cebula, pokrojona w kostkę 1 łyżeczka kuminu (kminu rzymskiego) 500g mielonej wołowiny 1 puszka

Smakowity Blog Kulinarny
Risotto z kasztanami 160

masła 2 drobno posiekane szalotki 300 g ryżu do risotto 1 kieliszek białego wytrawnego wina 800 ml bulionu warzywnego 1 pikantna papryczka 50 g tartego sera grana padano świeża bazylia sól, pieprz Przygotowanie: Kasztany nacinamy w spory X na zaokrąglonej części i gotujemy 10 minut. Sztuka po sztuce wyjmujemy z wrzątku i jeszcze gorące obieramy. Na maśle dusimy szalotkę

Smakowity Blog Kulinarny
Kokardki zapiekane pod beszamelem wg Anny Starmach 388

żaroodpornego wlać 2-3 łyżki beszamelu, przykryć połową makaronu. Przykryć go połową sosu z mięsem i połową sosu beszamelowego. Wsypać resztę makaronu i polać pozostałymi sosami. Wierzch wysypać tartym serem.  Zapiekać przez 10 minut w piekarniku nagrzanym do 200 st. C. Smacznego

W poszukiwaniu inspiracji
Pappardelle z leśnymi grzybami i dynią w sosie serowo-tymiankowym 203

masło, dusić na małym ogniu 1-2 minuty. Jeśli sos będzie zbyt gęsty można dodać kilka łyżek wody, w której gotował się z makaronu.  Przed podaniem posypać tartym serem, listkami tymianku i szczypiorkiem.  Doprawić solą i pieprzem

SzczyptaSmaQ
Pierś z kurczaka w orientalnych przyprawach z ziarenkami 129

zmiękną ziemniaki i marchewka. Pierś z kurczaka szybko się piecze. Podawaj z salatą lodową i nie zapomnij posypać ziarenkami Sloneczne Pola od Ziarenkowo! Przed samym podaniem posyp serem tartym Grana Padano. Pyszne, smaczne, dietetyczne! Smacznego

Z Kuchni Do Kuchni
PIEROGI Z MIĘSEM, ZIOŁAMI I ZIARNAMI /BEZGLUTENOWE I TRADYCYJNE CIASTO. 151

zaczynamy rozrabiać ciasto. - Wszystkie wskazówki dotyczące ciasta bezglutenowego i zwykłego: TUTAJ (w przepisie na pierogi ruskie) DODATKOWO: - Mieszanka Bezglutenowa "EUFORIA" - Mieszanka - Pomidory z Czarnuszką i Czosnkiem Niedźwiedzim. - tarty ser żółty MIESZANKA EUFORIA OD ZIARENKOWO: Prażone ziarna: słonecznik, dynia, konopie siewne - PRODUKT BEZGLUTENOWY: "to prawdziwa rozkosz dla ciała i ducha – tę mieszankę prażonych ziaren można dodać praktycznie do każdej

Wypisz Wymaluj
Serowe i czosnkowe chipsy z jarmużu 173

jarmuż, posypujemy solą i delikatnie ręka mieszamy, aby każdy listek został natłuszczony. Jarmuż dzielimy na 2 części. Chipsy czosnkowe : do jarmużu dodajemy tylko czosnek i delikatnie mieszamy. Chipsy serowe: ser trzemy na cienkiej tarce i mieszamy z papryką. Posypujemy nim  jarmuż i delikatnie mieszamy. Jarmuż przekładamy na blachę wyłożoną papierem do pieczenia i pieczemy 6 -8 min w rozgrzanym

Moniki Smakołyki