zimnego masła 1/4 szklanki zimnej wody na kisz 1 jajko 100ml śmietany 18% szczypta soli szczypta pieprzu pozostałe składniki 2 gruszki połowa sera camembert 2 garście orzechów włoskich 3 gałązki świeżego tymianku dodatkowo forma na tartę masło do wysmarowania formy papier do pieczenia folia spożywcza miska na kisz ubijaczka Sposób przygotowania: Mąkę, sól i masło siekamy w malakserze lub nożem(...)nasienne. Ser kroimy w cienkie plasterki. Orzechy delikatnie rozgniatamy na mniejsze kawałki. Składniki na kisz mieszamy ubijaczką w miseczce. Wyjmujemy tartę po 20 minutach, zdejmujemy papier do pieczenia z obciążeniem i wykładamy do foremki na przemian gruszki i ser, posypujemy orzechami, na wierzch kładziemy tymianek (zdjęcie na samej górze). Delikatnie zalewamy kiszem. Wstawiamy powtórnie do piekarnika na ok. 30 minut
W kuchni wieczoremwielkości jednego kęsa, przekładamy do naczynia żaroodpornego, obsypujemy szklanką żółtego sera, dodajemy pieczarki i całość mieszamy. Śmietanę mieszamy z mąką, zagotowujemy. Zdejmujemy z palnika,solimy, następnie czekamy aż trochę przestygnie i wbijamy całe jajko i żółtko. Mieszamy. Polewamy mięso sosem, obsypujemy resztą sera i bułką tartą. Na wierzch kładziemy wiórki masła. Zapiekamy 25 minut w temp
chwile dla mnieświeżych ziół. Sałatka porowa. Będziemy potrzebować: -por, część biała -groszek zielony -ser edamski -pieprz, sól -jabłko Por siekamy na wiórki, zagniatamy mocno w garści, na grubej tarce trzemy jabłko i ser, dodajemy groszku. Mieszamy z łyżką majonezu i łyżką jogurtu naturalnego. Dodajemy szczyptę soli i pieprzu. Smacznego
BaRepaslodówki. W tym czasie możemy przygotować farsz. Składniki na farsz: opakowanie szpinaku w liściach 1 cebula 2 ząbki czosnku 4 łyżki kwaśniej śmietany 12% lub 18% 3 jajka ser żółty do starcia sól, pieprz filet z piersi kurczaka Na początek kroimy kurczaka w kostkę, posypujemy solą, pieprzem, a następnie smażymy na oliwie. Na drugiej patelni smażymy na oliwie(...)następnie wyjmujemy, żeby nałożyć farsz. Na farsz wylewamy roztrzepane jajka ze śmietaną oraz ścieramy ser i taką tartę wkładamy z powrotem do piekarnika na kolejne 20 minut. Wskazówki: Tartę można podawać na ciepło lub zimno, z sosem czosnkowym lub bez. Ja mam formę do tarty o średnicy 28 cm, ale jeśli nie macie takiej formy, możecie upiec tartę
upichcicPost Wiosenna tarta na kruchym cieście (z rzodkiewką i serem feta) pojawił się poraz pierwszy w KulinarnePrzeboje.pl
Kulinarne Przebojecukini. , Hania podała sałatkę z bobu z dodatkiem pomidorków i kuskus, Ania przygotowała pyszną szarlottę z bezą, Joasia przepyszne cebularze - tradycyjne i z łososiem, Agnieszka tartę z koziego sera, Gabryś przyniósł ze sobą hot dogi w cieście drożdżowym, Michał babkę ziemniaczaną, Daria czekoladowe ciasto z cukinią, a Przemysław z Luizą babeczki bezglutenowe
Słodkie PrzyjemnościSkładniki: ziemniaki ugotowane 3/4 kg, marchew 4 średnie, jajka 1 sztuka, kucharek 1 łyżeczka, pieprz czarny mielony 3/4 łyżeczki, bułka tarta 3/4 szklanki, ser żółty 15 dag, olej rzepakowy - ile potrzeba obrane ziemniaki, marchew pokroić na mniejsze kawałki i gotować, wylać ugotowane na sito - ugotować najlepiej wieczorem na nastepny dzień - wszystko pognieść tłuczkiem, mają byc małe grudki, wymieszać
W Mojej Kuchni Lubięschab (nie podaję ilości bo jest ona uzależniona od ilości domowników i naszego apetytu) przyprawa do schabu papryka słodka majeranek pieprz sól słodka papryka 2 jajka bułka tarta 3 plasterki sera żółtego 4 plasterki szynki 1 spora cebula 1 mała marchewka zielenina Wykonanie: Schab kroimy na ok 12mm plastry (taki dobry centymetr). Kostrą końcówką noża nacinamy w naszych(...)majeranek. Farsz studzimy, po czym dodajemy pokrojony w kostkę ser żółty i zieleninę (szczypiorem, natkę lub koperek - co lubimy i posiadamy). Tak wyglądał u mnie gotowy farsz. Wystudzonym farszem napychamy nasze kieszonki (łyżeczką lub palcami jak wygodniej). Spinamy otwór wykałaczką. Panierujemy jak normalne kotlety: w jajku i w bułce tartej i smażymy na dość głębokim oleju. Pamiętajmy, że niej
Walijskie Pichceniepozwala na przygotowanie szybkiego obiadu, przekąski czy deseru. Tym razem wystąpiło jako podstawa tarty. Użyłam w niej mojego ostatniego odkrycia, czyli pomidorków daktylowych. Jeśli tylko znajdziecie je w sklepie, koniecznie spróbujcie, są pyszne! Malutkie, mięsiste, słodkie i idealne do zapiekania. W tarcie skomponowały się idealnie z lekko ziemistym smakiem szpinaku i kremową, słoną fetą. Nam bardzo(...)łyżce oleju, wraz z czosnkiem przeciśniętym przez praskę, delikatnie przestudzić. Ułożyć na cieście. Posypać pokruszonym serem feta. Jajka roztrzepać ze śmietaną, sporą szczyptą soli, pieprzu i gałki muszkatołowej, powstałą masą zalać przygotowany wcześniej placek. Pomidorki pokroić na połówki i równomiernie rozłożyć na tarcie. Wstawić do nagrzanego do 200C piekarnika i piec ok. 30 minut, do zrumienienia brzegów i ścięcia
Obiad za dychęDzisiejszą propozycją jest tarta z winogronem, kozim serem i serem z niebieską pleśnią. Oryginalny przepis nie zawiera w sobie żadnej formy mięsa, jednak my, dla wzbogacenia smaku, dodałyśmy kilka plastrów szynki szwarcwaldzkiej. Była to bardzo dobra decyzja, gdyż tarta wyszła wyśmienita! Idealna na szybki obiad, czy jako przekąską na imprezie. Składniki: Opakowanie ciasta francuskiego (można oczywiście(...)upieczony spód tarty wykładamy cebulę. Winogrona kroimy w ćwiartki i dokładamy na tarte. Następnie dorzucamy kawałki szynki oraz pokruszone sery. Doprawiamy odrobiną świeżo mielonego pieprzu. Nie solimy, bo sery są już wystarczająco słone. Tarte wkładamy do piekarnika i zapiekamy około 12 minut. Podajemy na gorąco skropioną oliwą. Smacznego
Kolizje SmakówKotlety mielone z serem SKŁADNIKI: 400 g wołowina bez kości, 200 g bułka czerstwa, 600 g Wieprzowina -łopatka, 2 szt jaja, 100 g bułka tarta, 100 g cebula, 100 g ser żółty starty, smalec do smażenia, sól i pieprz PRZYGOTOWANIE: Mięso umyć, oddzielić od kości, pokroić w kawałki. Bułkę namoczyć w letniej wodzie i odcisnąć. Cebulę obrać, opłukać(...)bułkę i cebulę zemleć w maszynce. Do masy mięsnej dodać jaja, pieprz, sól, dokładnie wymieszać. Z masy mięsnej formować kotlety, w środek kłaść po trochu sera żółtego, uformować kotlety i obtaczać w bułce tartej i smażyć na rozgrzanym tłuszczu. (function(d, s, id) { var js, fjs = d.getElementsByTagName(s)[0]; if (d.getElementById(id)) return; js = d.createElement(s); js.id = id; js.src
Kuchnia Danusifarsz był z wołowego mięsa, zawinięty w cienki plaster wołowiny, wspaniały smak. Na moim stole była także miseczka kremu z cykorii, delikatny krem z białej cykorii oraz tarta z brokułami, serem i rybą, zmieloną jak na kotleciki rybne. Po obiedzie pojechaliśmy do hotelu Agenda Loiuse, po krótkim odpoczynku nadeszła pora na spacer po Brukseli. W kolejnym dniu wycieczka(...)prosciutto, pasztety, sałatki... Jedząc zapisywałam na kartce składniki danych sałatek, tak, aby w domu spróbować odtworzyć ich smak. Desery to prawdziwa rozkosz dla podniebienia, panna cotta, fondue, truskawki, lody, tarty owocowe... i danie główne stek medium z masłem koperkowym, frytki i bukiet sałat z dressingiem... raz się żyje, spróbowałam niemal wszystkiego, polecam gorąco wizytę w Colmar! Zawsze zostawiam
Moja smaczna kuchniasmaczny i łatwy w przygotowaniu dodatek do grillowanego mięsa. Farsz przypomina nadzienie pierogów ruskich, dlatego z pewnością przypadnie do gustu wielbicielom tego przysmaku. Twaróg można też zastąpić serem feta lub tartym parmezanem. Ziemniaki pieczone są w folii, więc można je przygotować zarówno na grillu, jak i w piekarniku. Miłego grillowania! Składniki: 5 średniej wielkości ziemniaków 150 g wędzonego
Smakowity Blog Kulinarnydyniowy Pumpkin pie, czyli tarta dyniowa Dyniowe ślimaczki drożdżowe Dynia zapiekana z grzybami Focaccia z pieczoną dynią i rozmarynem Sałatka z pieczonej dyni i fety Tarta dyniowa z serem pleśniowym Zupa-krem z pieczonej dyni z mleczkiem kokosowym Zupa-krem z pieczonej dyni Prażone pestki dyni Składniki: pestki dyni sól morska gruba opcjonalnie szczypta
Kulinarne przygody Gatitywałkujemy w okrąg, który układamy na blaszce do pieczenia. Można ją nieco wcześniej posmarować oliwą, by później ciasto łatwiej odchodziło. Pizzę smarujemy sosem. Ser camembert kroimy w paski. Ser gouda trzemy na tarce. Na pizzy układamy ser gouda, a na to układamy camembert. Następnie kruszymy niebieski ser pleśniowy. Całość posypujemy mozzarellą i oregano. Wstawiamy do piekarnika nagrzanego na 180 stopni
Kolizje Smaków