przełamać tę rutynę szperam czasami w internetowych otchłaniach w poszukiwaniu pomysłów. Jednym z pyszniejszych, było jesienne kaszotto , zainspirowane znalezionymi propozycjami i sezonowymi smakami. Tym razem po kuchni unosił się słodki zapach papryki i , a to za sprawą cudownych, chrupiących i niezwykle aromatycznych placuszków zrobionych właśnie z kaszy gryczanej! Porządna porcja zimowego ciepła i aromatów na talerzu wspaniale wypełni głodne brzuchy(...)Potrzebujesz: 3/4 szklanki suchej kaszy gryczanej 1/2 papryki 1/2 średniej cebuli 2 łyżki szczypiorku lub dymki 2 jajka 1 duży ząbek czosnku 1 łyżka mąki kukurydzianej 25-30g tartego parmezanu/ grana padano/ regio piatto 1 gałązka świeżego rozmarynu 1/2 łyżeczki suszonego rozmarynu sól pieprz olej do smażenia Sposób przyrządzenia: 1. Kaszę ugotuj według przepisu na opakowaniu, odparuj
Kuchnia w Słońcu Skąpanaszklanki cukru + 2 łyżki 1 laska wanilii 100g zimnego masła Całość przygotowania crumble to coś niesłychanie prostego. Do pieczenia nadają się ceramiczne formy, kokilki, blaszki do tarty, możecie użyć czegokolwiek byle było niskie. Tak więc formę ceramiczną wysmarujcie delikatnie masłem i posypcie mąką ziemniaczaną, na górę wyłóżcie owoce, truskawki polecam pociąć w plasterki albo ćwiartki, malin(...)Taką kruszonkę wysypujemy na nasze owoce w formach i zapiekamy 25-27 min w temperaturze 150-175 stopni z funkcją grzania góra-dół. Polecam crumble z lodami waniliowymi lub słodkimi sorbetami owocowymi. Smacznego
Kuba Gotujezawsze babeczki muszą być na słodko. Ja proponuje też spróbować w wersji wytrawnej. Dodatki możemy dodać różne w zależności co mamy w lodówce lub ogródku. Można je również podać jako przystawkę lub dodatek do zup. Babeczki podane na porcelanie Bogucice z kolekcji Diament Platin. Składniki: 1 szkl mąki orkiszowej typ 650 1 łyżeczka proszku do pieczenia szczypta soli(...)oliwek i energicznie wymieszać na gładko. Dodać czosnek niedźwiedzi, cebulkę prażoną i ser pokrojony w drobną kostkę. Delikatnie wymieszać. Silikonowe foremki do muffinek wysmarować oliwą i wysypać bułką tartą. Foremki napełnić ciastem do 3/4 wysokości. Piec w 180 stopniach około 35-40 minut. Po upieczeniu wyjąć z foremek i studzić na metalowej kratce
Ala piecze i gotujeCiasto z masy białkowej z bezami i malinami- pyszne, lekkie i słodkie ! Składniki: 8 białek jaja, 30 dag cukru, 12 dag margaryny, 5 dag mąki ziemniaczanej, 10 dag mąki pszennej, 1 łyżeczka proszku do pieczenia, 20 dag małych bezików, tłuszcz do formy. Składniki na masę: 1 owoców sezonowych, 1 opakowanie śmietanki w proszku, 200 ml mleka, Wykonanie: Ubić pianę(...)wyjąc z formy i ułożyć na ozdobnym talerzu do góry dnem. Śnieżkę ubić z mlekiem według opisu na opakowaniu, wymieszać z owocami, nałożyć na przygotowane ciasto i kroić gotową tartę jak tort. Zamiast śnieżki możemy ubić śmietankę wysokoprocentową z cukrem pudrem
Tradycyjna KuchniaJabłkowy omlet z cynamonem i owocami. Nie wiem jak Wy, ale ja uwielbiam najróżniejsze placki, placuszki i omlety (nie tylko na śniadanie ). Ostatnio upodobałam sobie w
Słodkie okruszkiPieczarkowy tydzień natchnął mnie niesamowicie i idąc za ciosem przygotowałam jeszcze jedną pieczarkową potrawę. Niestety ze względu na liczne rozjazdy, zapomniałam opublikować ten wpis, przez
Codzienne Gotowaniemięsem, jednak reszta rodziny woli mięsną wersję. Ten przepis to moja ulubiona wersja. Składniki na 4 porcje - pomidory 5 - 6 szt - cebula 1 szt duża - czosnek 2 ząbki - słodka papryka mielona 1 łyżka - 1,1/2 l wywaru warzywnego, woda też może być. - 30 - 40 dkg czerstwego chleba - sól,pieprz do smaku - olej do smażenia. - ser żółty ostry(...)Zblenderować. - chleb pokroić w kostkę i wrzucić do garnka. - doprawić solą i pieprzem do smaku. Zmniejszyć ogień i gotować jeszcze ok 10 min. - przed podaniem posypać z tartym serem Można posypać również zielenina ja lubię z natką pietruszki. Zamiast wywaru warzywnego można zalać cebule
Eli Gotowanienajbardziej słowiańskiego ze wszystkich przetworów. Efekt jest zaskakująco pozytywny. 0,5kg mielonego mięsa wieprzowo-wołowego 2 duże pomidory 1 duża cebula 4 ząbki czosnku łyżeczka kminu rzymskiego pół torebki słodkiej papryki w proszku dwie łyżki tejże ostrej dwie łyżki przecieru pomidorowego przyprawa uniwersalna puszka czerwonej fasoli słoik kiszonych ogórków trochę startego sera pieprz olej do smażenia Czosnek przeciśnięty przez praskę(...)Dusimy wszystko pod przykryciem około 5 minut. Na koniec, w głębokiej patelni z mięsną masą wylądować powinna fasola. Po wymieszaniu wszystkiego po raz ostatni, faszerujemy mięsem kiszone ogórki. Posypujemy tartym serem i podajemy gorące. Gdy podamy je samoistnie mogą służyć za przystawkę, z frytkami, czy innym dodatkiem, swobodnie spełnią rolę dania głównego
Kuchenna KontrrewolucyaLubicie pierogi? Ja bardzo! Co prawda ich przygotowanie zajmuje troszkę więcej czasu, jednak wcale mnie to nie zraża;) Zdecydowanie najczęściej goszczą u nas pierogi ruskie oraz z serem na słodko. Tym razem jednak przygotowałam wersję z nietypowym farszem - z soczewicą i grzybami. Ja użyłam zamrożonych podgrzybków, ale możecie użyć pieczarek. Ze względu na brak mięsa pierogi śmiało można podać(...)wycinać kółka. Farsz: 100g zielonej soczewicy użyłam Piątnica , 100g podgrzybków lub pieczarek, cebula, jajko, sól, pieprz, łyżka sosu sojowego, 2 łyżki bułki tartej, olej do smażenia. Soczewicę zalać wodą i odstawić na całą noc. Następnie ugotować ją do miękkości, około godziny, po czym ją odcedzić. Grzyby (mrożone rozmrozić i odcisnąć
Z miłości do słodkościUwielbiam ciasto francuskie ! Nie tylko w wersji na słodko , ale również wytrawnej. Dziś mam dla Was pomysł na fajną kolację , która nie tylko pięknie wygląda , ale i smakuje rewelacyjnie! Chrupiące ciasto wypełnione tuńczykowym farszem smakuje rewelacyjnie! I syci na długie godziny! Jest też świetnym pomysłem na imprezową przekąskę ! SKŁADNIKI: ( na 2 porcje ) - ciasto francuskie – 1 płat - tuńczyk(...)muffinek – z tej części robimy rant ). Ciastem wyklejamy foremkę , smarujemy rozbełtanym żółtkiem i wkładamy do piekarnika na ok.10min/180C. W tym czasie odsączamy tuńczyka. Drobno kroimy paprykę , cebulę , szczypiorek. Trzemy ser żółty. Wszystko razem mieszamy. Dodajemy śmietanę oraz musztardę. Doprawiamy solą , pieprzem i czerwoną papryką do smaku. Wypełniamy podpieczoną foremkę. Wkładamy do piekarnika ponownie na ok. 10 minut (pilnujemy jednak
Ostra na SłodkoForszmak to jednogarnkowe danie z Lubelszczyzny przypominające gulasz. U mnie na Podkarpaciu był on zazwyczaj podawany w formie gęstej zupy gulaszowej. Jest to świetny sposób na
Kuchnia MagdaLenySzybka sałatka z sosem czosnkowym i kilka słów o Goodest Dziś zapraszam Was na przepis na szybką sałatkę z sosem czosnkowym. Taką sałatkę możecie spokojnie
Słodkie okruszkismacznego i szybkiego deserku do zrobienia w kilka minut . Deser serowy z bitą śmietaną, herbatnikami i brzoskwiniami z syropu. Niezwykle lekki i kremowy deser , który nie jest ani przesadnie słodki ani ciężki. Ja do przygotowania tego deseru sięgnęłam po brzoskwinie z puszki. Możecie je jednak zastąpić mrożonymi owocami takimi jak maliny czy owoce leśne. Jeśli zdecydujecie się na wypróbowanie tego(...)brzoskwiń 10 dkg pokroić w kostkę a 20 dkg zmiksować na jednolitą masę. Zmiksowane brzoskwinie połączyć z pokrojonymi. Herbatniki pokruszyć. Mają mieć konsystencję prawie taką samą jak bułka tarta. Twarożek wymieszać z cukrem pudrem, dodać syrop z brzoskwiń i zmiksować. Całość powinna mieć kremową konsystencję. Zimną śmietanę kremówkę ubić na sztywno. Ubitą dodać do twarożku i wymieszać. Przygotować
mecooksCiasto ze szpinakiem i malinami leśny mech zachwyca głównie ze względu na swój intensywny, zielony kolor, który jest uzyskiwany naturalnie (dzięki szpinakowi), bez pomocy sztucznego barwnika. Pierwsze wzmianki o słodkim wypieku z dodatkiem szpinaku pochodzą z Turcji, gdzie tradycyjnie przyrządza się taki placek z dodatkiem cytryny - która dodatkowa wzmacnia kolor ciasta. Potoczna nazwa leśny mech, wzięła się z podobieństwa wypieku(...)wlewam olej i dalej ubijam. Dodaję mąkę z proszkiem i odsączony, zblendowany szpinak. Miksuję aż wszystko się połączy. Ciasto przekładam do tortownicy wysmarowanej olejem i wysypanej bułką tartą. Piekę w 180 st. C aż do momentu suchego patyczka. Po upieczeniu ciasto studzę. Po czym przekrawam na pół. Z jednej połówki zeskrobuję wierzch i odkładam do miseczki
Bon Appetit Małgorzaty