Pyszne pierożki z pełnoziarnistej mąki żytniej z nadzieniem z marchewki i cieciorki. To połączenie ma coś w sobie. Delikatnie słodkie, a zarazem wytrawne. Sprawia, że nasze kubki smakowe szaleją. Święta minęły, czyli moje trzy dni wolnego od bloga właśnie upłynęło (i dobrze, bo tęskniłam). Wracam z masą przepisów, tu też z moimi wigilijnymi smakołykami. W wegańskiej atmosferze przebrnęłam przez trzy(...)łyżeczka czarnuszki przyprawy: pieprz ziołowy WYKONANIE: mąkę mieszamy z wodą, dokładnie ugniatamy, przekładamy na blat i wałkujemy z rozwałkowanego ciasta wycinamy szklanką okrągłe placuszki cieciorkę blendujemy, marchewkę oraz imbir trzemy na tarce na małych oczkach zblendowaną cieciorkę mieszamy ze startą marchewką, imbirem i przyprawami nadziewamy każdy placuszek (łyżeczka nadzienia), zalepiamy rogi, formujemy pierogi pierożki wrzucamy do gotującej się wody, gotujemy
healthy dreamsszkl.mleka 2 szkl.wody 2 jajka olej do smażenia Farsz: ****************** 1 kg.pieczarek 2 cebule masło do smażenia 50 dag.żółtego sera 1 jajo sóli pieprz Do panierowania: *** ************************* 2 jajka bułka tarta masło do smażenia ********************************** Przyrządzamy ciasto- Wszystkie składniki miksujemy na gładką masę solimy i pieprzymy.Smażymy na rozgrzanym oleju cienkie naleśniki.Po usmażeniu naleśniki zostawcie pod przykryciem.Wtedy będą miękkie(...)trochę zdjęciami i ciekawszymi przepisami.Zapraszam:. WIEPRZOWINA W LUBCZYKOWYM WYWARZE S AŁATKA Z CIECIERZYCĄ SAŁATKA Z SUSZONYMI ŚLIWKAMI KARP PACHNĄCY KMINKIEM SERNIK CYTRYNOWY Z SOSEM Z PORZECZEK ŁAZANKI NALEŚNIKOWE SŁODKIE CHRUPIĄCA SAŁATKA Z KAPUSTY UDKA W SOSIE CYNAMONOWYM ŚEDZIE Z CZOSNKIEM W OLIWIE BABECZKI MARCEPANOWE SAŁATKA Z POMARAŃCZY RYBA LUB KARP W SOSIE IMBIROWYM RYBA NA OSTRO RYŻOWE KULE
Kocurkowe rozmyślania w kuchni AnielkiJak wiecie jestem ogromną wielbicielką nie tylko naleśników, ale też wszelkiego rodzaju kluchów , kopytek , paruchów , pampuchów i innych dań mącznych ( co widać po pupie :P ). Dziś
Ostra na SłodkoPomysł na to ciasto powstał w przypływie chęci na coś słodkiego, ale bez długiego stania w kuchni. Owoców żadnych pod ręką nie było, więc skorzystałam ze skórki pomarańczowej. I to był bardzo dobry pomysł! Wyszło ciasto dość wilgotne, pięknie pachnące pomarańczami. Delikatny posmak kawy i orzechów wspaniale harmonizował z kandyzowaną skórką. Możecie to ciasto przygotować z podwójnej lub potrójnej(...)pomarańczowej - użyłam skórki pomarańczy Gold Pack , 2 łyżki masła, 2 łyżki esencji waniliowej klik , 1/2 szklanki mąki pszennej, 1/4 szklanki cukru, 1/2 szklanki zmielonych lub drobno posiekanych orzechów- użyłam tartych orzechów włoskich BackMit , 2 jajka, 1/3 szklanki mleka, 4 łyżki oleju, 3 łyżki kawy rozpuszczalnej, 1 łyżeczka proszku do pieczenia. Ciasto upiekłam na patelni, którą mogłam wstawić do piekarnika
Codzienna kuchnia niecodziennaSkładniki: Ciasto kruche: 200 g mąki 100 g masła 1 jajko 3 łyżeczki cukru waniliowego Krem mascarpone: 0,5 kg serka mascarpone 150 ml słodkiej śmietanki 36% 4 czubate łyżki cukru pudru można dodać odrobinę ekstraktu z wanilii lub zwykły aromat waniliowy (kilka kropel) Dodatkowo: puszka brzoskwiń 1 galaretka brzoskwiniowa Wykonanie: Galaretkę przygotowujemy według przepisu na opakowaniu Masło pokroić(...)podsypując wcześniej lekko mąką tak aby się nie przyklejało do stolnicy i wałka. Ciasto przełożyć na tartę o średnicy 28 cm. Najłatwiej ciasto przełożyć zawijając je na wałek, a następnie odwijając je nad formą do tarty. Wystające brzegi należy przyciąć nożem lub po prostu przejechać po nich wałkiem i ostra krawędź formy przetnie ciasto. Ciasto należy podziurkować widelcem
IMPRESJA SMAKUjakieś mokre ciasto z owocami. Też lubię takie ciacho, więc wybór był prosty. Ciasto wychodzi puszyste, trochę mokre i idealnie słodkie. Pomysł na ciasto przechwyciłam z bloga Słodkie Fantaz je. To ciasto będę robiła jeszcze nie jeden raz! " Składniki : 2,5 szklanki mąki 3 jajka 0,5 szklanki cukru 2 łyżki cukru waniliowego 2 łyżeczki proszku do pieczenia szczypta(...)śmietanę na przemian z sypkimi, wcześniej połączonymi składnikami. Miksujemy tylko do połączenia się składników. Na formę o wymiarach 23 x 25 wysmarowaną masłem i obsypaną mąką/bułką tartą , albo wyłożoną papierem do pieczenia wylewamy ciasto, a następnie wysypujemy równomiernie wydrążone wiśnie. Pieczemy około 40 minut, pod koniec sprawdzając patyczkiem czy jest już gotowe - patyczek powinien być
Słodkie Przyjemnościciasto drożdżowe i ciasto budyniowe . Ostatnio były też drożdżówki i ciasteczka fornetti z rabarbarem. Dziś mam dla Was przepis na ciasto jogurtowe ucierane. Niesamowicie miękkie , puszyste , a zarazem wilgotne. Słodkie ciasto w połączeniu z kwaskowatym rabarbarem tworzy fantastyczną całość , która posmakuje nawet tym , którzy za rabarbarem nie przepadają! Łatwe , szybkie , smaczne! Polecam! SKŁADNIKI: * rabarbar – ok. 400 g * jajka(...)mąką przesianą z proszkiem do pieczenia i jogurt – robimy to na przemian : mąka , jogurt , mąka , jogurt … Delikatnie mieszamy łyżką ( nie mikserem! ) Wylewamy na tortownicę natłuszczoną i obsypaną bułką tartą. Na wierzchu układamy obrany i pokrojony w kosteczkę rabarbar. Wkładamy do nagrzanego do 160C piekarnika na ok.50 min. Posypujemy cukrem pudrem! Zajadamy
Ostra na Słodkodzisiaj proponuję delikatny sernik na zimno, nie ma nic lepszego niż zimne desery na upalne dni ! ;) Ciasto jest nie za słodkie, delikatne, no i najważniejsze ... jest PYSZNE ! Opcjonalnie możecie dodać też ulubione sezonowe owoce, lato jest przecież po to, by korzystać ze wszystkiego :) Składniki : Biszkopt: 2 duże jajka lub 3 mniejsze 3/4 szkl cukru 3/4 szkl mąki pszennej(...)Przygotowanie : Biszkopt : Jajka ubijamy z cukrem na puszystą masę. Następnie dodajemy mąkę pszenną, ziemniaczaną i proszek do pieczenia, dokładnie miksujemy. Okrągłą tortownicę natłuszczamy i obsypujemy bułką tartą, masę wylewamy i pieczemy w piekarniku w 180st.C ok 15 min (oczywiście wszystko zależy od piekarnika, więc należy co jakiś czas zaglądać czy nie jest już gotowy). Ostudzony biszkopt
charlotte gotujeresztą cukru. Mąkę przesiać z sodą i dobrze wymieszać z ubitymi jajkami, masą czekoladową z garnuszka i śmietaną. Formę wysmarować masłem i obsypać bułką tartą. Nałożyć do niej ciasto i piec w temperaturze 180 stopni przez około 15 minut. Na tak podpieczone ciasto wylać masę makową. masa makowa(...)piekarnika nagrzanego do temperatury 170 stopni i piec przez około 50 minut. Po upieczeniu pozostawić w piekarniku (przy lekko uchylonych drzwiczkach) aż do wystygnięcia. Ciasto jest dość słodkie. Bardzo dobrze komponuje się z polewą z gorzkiej czekolady. Jeśli szukacie inspiracji świątecznych to zerknijcie do zakładki z prawej strony
Codzienna kuchnia niecodziennaJeżeli nie wiecie co zrobić z nadmiarem białek, to polecam ten placek drożdżowy. Ciasto bardzo ładnie wyrasta i jest naprawdę smaczne, może troszkę za mało dałam
Na słodko lub wytrawniewytrawna wersja chałki z kruszonką. Może niektórzy dostaną teraz palpitacji serca i bezdechu z braku kruszonki, ale wierzcie mi, chałka z oliwą i za’atarem godnie zastępuje swoją słodką koleżankę. Przy okazji jagnięciny napisałam wam, czym jest za’atar i gdzie można go kupić. Ja za’atar kocham, mam kilka wersji w domu i od momentu zrobienia(...)oliwą i za’atarem? Jest genialna z masłem, harissą i serem pleśniowym. Cudownie pasuje do ciężkich gulaszy. Można z niej zrobić popularny „chleb w jajku” i posypać ostrym, tartym serem. Można używać zamiast chleba do kanapek. Polecam spróbować wersję z kozim twarożkiem, figami i miodem. Masło, biały ser i miód też genialnie pasują. Spróbujcie! Potrzebujemy: 500 g mąki
ladykitchenbabeczki zabarwią się na fioletowo). Nastawiamy piekarnik na temperaturę 180 stopni. Metalową formę do muffinek wykładamy papierowymi papilotkami. Jeśli nie mamy papilotek foremki możemy wysmarować masłem i wysypać bułką tartą lub zrobić papilotki samemu (jak? można zobaczyć np. w tym wpisie albo na filmiku na moim Instagramie w wyróżnionych relacjach). Wypełniamy foremki ciastem do wysokości około(...)wyciągnięciu nie powinien mieć przyklejonego surowego ciasta. Gotowe babeczki warto wyciągnąć z formy i obrócić “do góry nogami” albo poukładać na kratce, żeby ostygły. Smacznego! Po więcej słodkich zdjęć zapraszam na mój Instagram :) Post Babeczki z jagodami pojawił się poraz pierwszy w CIASTKOŻERCY
Ciastkozercypapryka nadaje delikatnej chrupkości temu daniu. Danie jest dość proste i nie wymaga od nas dużych umiejętności. Co do przygotowania dania może Was odstraszać robienie placków ziemniaczanych i tarcie ich na tarce, ale ja od razu Wam powiem, że zazwyczaj kroje ziemniaki w dużą kostkę i wrzucam do kielicha od blendera, naciskam magiczny guzik i gotowe hehehe. Roboty(...)mają być chrupiące i dobrze wysmażone. PRZEPIS NA GULASZ Z WOŁOWINĄ SKŁADNIKI: - 500 g dobrej jakości wołowiny na gulasz - 1/2 białej cebuli - 3 ząbki czosnku - 2 łyżeczki słodkiej papryki (przyprawa) - 6 łyżek oleju rzepakowego - sol, pieprz - kawałeczek chilli - 1/4 czerwonej papryki świeżej + 1/4 papryki czerwonej świeżej do posypania - kilka ogórków kiszonych - chlust czerwonego wina - 2 łyżki wody
SMYKWKUCHNIosób: 20 zł Kozi ser lubi słodkie towarzystwo – to rzecz wiadoma od dawna. Dobrze mu w polewie miodowej, świetnie czuje się w towarzystwie skarmelizowanej cebulki. W naszej sałatce przełamaliśmy słodkie smaki solonymi orzeszkami laskowymi uprażonymi wcześniej na patelni. Podstawę dania stanowiły zgrillowane owoce, podsmażone na suchej patelni, na koniec podlane miodem. Sałatka, jak wszystkie sałatki, najlepiej smakuje w sezonie wiosnenno(...)poza sezonem mogą być suszone) 1 gruszka Garść sałaty, najlepsza będzie rukola ze względu na lekko orzechowy smak Garść orzechów laskowych Pół niedużej czerwonej cebuli 3-4 łyżki bułki tartej do panierowania Sól Pieprz Dresing Łyżka soku z cytryny Łyżka musztardy miodowej Łyżka oleju Przygotowanie: Krok 1 Rozgrzewamy dość mocno suchą patelnię (bez oleju). Kroimy cebulę w cieniutkie piórka
Niedzielny kucharzKocham pierogi. Uwielbiam pierogi na słodko , kocham też te z wytrawnym nadzieniem. Uwielbiam to danie ze względu na różnorodność sposobu ich przygotowania. W moim rodzinnym domu bardzo często robiło się pierogi wręcz w hurtowych ilościach. Miał być obiad zawsze na dwa dni, starczyło na jeden. Jeśli chodzi o pierogi z jagodami, to spotkałam się z różnymi metodami przygotowywania nadzienia(...)farsz 3 szklanki jagód 2 łyżki kiślu o smaku owoców leśnych 4 łyżki cukru pudru 2 łyżki tartej bułki Sposób przygotowania: Mąkę mieszamy z solą. Zalewamy wrzątkiem. Wyrabiamy elastyczne ciasto. Jagody myjemy, odcedzamy na sitku. Cukier mieszamy z kiślem i tartą bułką. Tak przygotowaną mieszanką posypujemy jagody. Mieszamy. Ciasto rozwałkujemy. Za pomocą szklanki wykrawamy kółka. Nakładamy farsz
Pobite gary Barbary