Szkoci byli pierwsi i już w XV wieku przyrządzali danie tego rodzaju. To pewnie jest prawda, bo do dzisiaj pozostało im zamiłowanie do deserów w postaci, nazwijmy to eufemistycznie, słodkiego bałaganu. ;) Bałagany (te z lekka kontrolowane) miewają swój urok. Te wszystkie odcienie słodkości w klasycznym triflu pochodzą z dobrych składników i składają się w bardzo smaczną całość. Jest jednak pewien(...)krzątaniną w kuchni i pracami ogrodniczymi na balkonie. Los bywa jednak sprawiedliwy i wynagrodził te trudy ogromną przyjemnością pobycia razem w gronie blogerskich rodzin. :) Dostałem super prezent, zjedliśmy przepyszną tartę jabłkową Marzeny, poopowiadaliśmy sobie dziwne historyjki, a z pewną małą ogrodniczką posadziliśmy aż cztery donice nasturcji! Późniejszy wieczór był już czysto męsko-futbolowy i również zakończony powodzeniem, bo nasza drużyna
zadanie-gotowanienaszej diecie należą: sacharoza - cukier stołowy (biały i trzcinowy) oraz wszystkie produkty zawierające duże jego ilości, np. cukierki, lizaki fruktoza - obecna w miodzie, melasie i owocach, zwłaszcza bardzo słodkich (np. arbuzy, winogrona) laktoza - cukier obecny w mleku i przetworach fruktany - cukry obecne w pszenicy, cebuli, czosnku i inulinie galaktooligosacharydy - występujące w nasionach roślin strączkowych (groch, fasola, soczewica) poliole(...)pożywienia. Po drugie ważniejszy od indeksu jest ładunek, który uwzględnia PORCJĘ jaką spożywamy. To obszerny temat, ale kilka zdań o tym napisałam przy okazji tego wpisu (link) . Po trzecie indeks czy ładunek glikemiczny to same cyfry, które nie biorą pod uwagę współistniejących czynników. To jak szybko i do jakiego stopnia poszybuje nam cukier we krwi, to dość złożony mechanizm
Powiedz dietom niemoje lenistwo bierze górę i po pracy po prostu zawijam się w ciepły kokon, oglądam seriale i popijam herbatę z dodatkiem wiśniówki. Do takiej herbatki najchętniej zjadłoby się coś słodkiego i poprawiającego humor. Dobrze by było, gdyby taki smakołyk nie zrujnował przy okazji efektów wypracowanych na siłowni...ale czy to możliwe? Możliwe :) Polecam wam aromatyczne śliwkowe crumble z dużą ilością(...)czubata łyżka mąki pełnoziarnistej 2 łyżki brązowego cukru 3 łyżki zimnego masła szczypta soli Śliwki myjemy, pozbawiamy pestek i kroimy na mniejsze kawałki. Dodajemy do nich świeży, tarty imbir i cynamon i dokładnie mieszamy. W oddzielnym naczyniu mieszamy płatki, wiórki kokosowe, mieszankę ziarenek, cukier i sól. Dodajemy zimne masło i ucieramy w dłoniach, aby powstała kruszonka. Do lekko
Zawsze głodna!Szybkie ciasto z owocami. Dwukolorowe, migdałowo-czekoladowe, z truskawkami prosto z pola. Mikser i miska. Tortownica. Chwila czasu i ciasto już jest na Waszym stole. Dwie garście słodkich, dorodnych truskawek dokładnie myjemy z piasku, osuszamy, pozbawiamy owoce szypułek i kroimy na pół. Całe jajka wbijamy do miski i ubijamy je na biało z cukrem i szczyptą soli, na puszystą(...)kakao. Dokładnie mieszamy, tak żeby kakao nie pozbijało się w grudki. Piekarnik nagrzewamy na 180⁰C. Tortownicę wykładamy papierem do pieczenia, boki smarujemy masłem lub margaryną i wysypujemy tartą bułką. Na środek formy wlewamy na zmianę po łyżce ciasta – raz ciemnego, raz jasnego. Czekamy, aż każda warstwa się rozpłynie i powtarzamy – łyżka ciemnego i łyżka jasnego. Gdy wykończymy
Karo in the Kitchenwartości odżywcze jej wyjątkowo chrupiących i jednocześnie wytrzymałych liści. Zewnętrzne są nieco gorzkawe o lekko orzechowym posmaku, te kryjące się we wnętrzu są natomiast bardzo delikatne i odrobinę słodkie. Razem tworzą dość zwarte główki. Sałatę rzymską je się głównie na surowo, ale wyjątkowa wytrzymałość jej liści sprawia, że można ją także grillować i smażyć. Wybornie smakuje zwłaszcza podsmażona na maśle(...)olej sezamowy - ziarnisty pieprz czerwony Liście sałaty płuczemy, otrzasamy z wody, następnie kroimy w szerokie paski. Umytą i wydrążoną paprykę ścieramy na szatkownicy lub bardzo cienko kroimy. Czosnek trzemy na tarce jarzynowej o dużych oczkach. Całość skrapiamy olejem sezamowym, mieszamy. Doprawiamy solą i rozgniecionym pieprzem czerwonym. Zaletą surówek jest ogromna możliwość kombinacji. Składniki łączymy nie tylko dobierając smaki
mojewypiekiinietylkopieczenia oraz migdały. Dokładnie zmiksować. Na samym końcu dodać startą marchewkę z jabłkiem i dokładnie wymieszać (najlepiej za pomocą łyżki). Gotowe ciasto przelać do posmarowanej tłuszczem i wysypanej bułką tartą formy. Ciasto piec przez około godzinę czasu w temperaturze 160-170 stopni (najlepiej sprawdzić patyczkiem czy ciasto już gotowe). Po upieczeniu pozostawić do wystygnięcia a przed podaniem(...)nadzieję, że wybaczy mi przerwanie zabawy :) 1. Chciałabym zjeść kolację ugotowaną przez...? Mojego M :D 2. Kot czy pies? Zdecydowanie Kot :) 3. Moje jedzenie na pocieszenie to... Wszystko, co słodkie :P 4. Czy macie ulubiony program kulinarny? Lubię wszystkie programy Jamie'go Olivera :) 5. Glutenowiec czy bezglutenowiec? Glutenowiec. 6. Jaki jest twój ulubiony gadżet kuchenny? Hm...myślę i myślę
My simple kitchenBardzo czekoladowe ciasto z dodatkiem słodzonego mleka skondensowanego. Ciężkie, wilgotne, słodkie, ale nie przesłodzone ;) Chrupiący wierzch i gęsty, aromatyczny środek. Robi się je ekspresowo, zjada jeszcze szybciej. Czekoladoholicy będą w siódmym niebie :D Polecam! Składniki: 100 g gorzkiej czekolady 125 g masła 4 łyżki kakao 1/3 szklanki rumu 1/3 szklanki mleka 2 duże jajka 250 g mąki pszennej szczypta soli(...)solą i cukrem pudrem. Jajka roztrzepać, dodać rum i mleko oraz płynną czekoladę, wymieszać. Suche składniki dokładnie połączyć z mokrymi. Tortownicę o średnicy 21 cm natłuścić i oprószyć tartą bułką. Wylać połowę czekoladowego ciasta. Na nim rozprowadzić połowę słodzonego mleka skondensowanego, przykryć resztą ciasta. Wierzch posmarować pozostałą ilością mleka. Piec w temperaturze 180 stopni przez około
Domowa cukiernia Ewyoknami raz wiosna raz zima i tak w kółko. Pytanie kiedy to już się skończy? Jeżeli ktoś z Was też tego nie lubi tak jak ja, to polecam coś słodkiego, do tego kubek ciepłego mleka i dobry film :) Składniki: 4 szklanki mąki pszennej 50 g cukru pudru szczypta soli 1 łyżeczka proszku do pieczenia 1 łyżeczka sody starta skórka(...)połączyć ze sobą, dodać masło, jajka i zagniatać. Powoli dodajemy sok z pomarańczy i mleko, jak ciasto będzie miało lepka konsystencję łączymy z mieszanką keksową oraz z tarta skórką pomarańczową. Jeżeli jest taka potrzeba możemy delikatnie podsypać mąką. Formujemy w kształt chleba i nacinamy nożem. Pieczemy w rozgrzanym piekarniku na 180 C przez 40-50 minut
Niezły Młynekdnem) z dwóch stron na złoto-brązowo i zdejmujemy na talerz. Mąkę rozrabiamy ze śmietanką i łączymy z 200 ml mleka. Płyn wlewamy na patelnię po klopsikach. Doprawiamy solą, słodką papryką i curry. Jeśli nasze curry jest łagodne, można też dodać odrobinę ostrej papryki lub chilli. Gdy sos zacznie się gotować, dodajemy zrumienione klopsiki i całość dusimy(...)Przy okazji tych pysznych klopsików chciałam również wspomnieć o moim ostatnim patencie na zdrowszy zamiennik bułki tartej. Pewnie zaraz się dowiem, że to żadna nowość i wszyscy już dawno tak robią, ale ja ostatnio wpadłam na to trochę przez przypadek. Otóż bułka tarta skończyła mi się już jakiś czas temu i kto by pamiętał o zakupie
Ratunku obiadDziś zapraszam Was na prostą i szybką surówkę z kalarepy z rzodkiewką i ziołami . Od dziecka uwielbiałam kalarepę, choć w większości przypadków po prostu chrupałam ją
Słodkie okruszkiNormal 0 21 MicrosoftInternetExplorer4 /* Style Definitions */ table.MsoNormalTable {mso-style-name:Standardowy; mso-tstyle-rowband-size:0; mso-tstyle-colband-size:0; mso-style-noshow:yes; mso
Na słodko lub wytrawnieciepła, może Was spotkać rozczarowanie… a kolejne zaskoczenie będzie, gdy babka całkowicie ostygnie – smak i konsystencja zdecydowanie zmieniają się na korzyść;) Babkę polałam jedną z moich ulubionych słodkich polew – z masła, cukru i mleka w proszku. Bardzo polecam:) 250 g miękkiego masła 90 g cukru 4 jajka 200 ml słodzonego mleka skondensowanego 1 łyżeczka ekstraktu waniliowego(...)oraz ekstrakt waniliowy i miksujemy dalej. Następnie, naprzemiennie, dodajemy mąkę przesianą z proszkiem do pieczenia oraz jajka. Miksujemy tylko do połączenia. Ciasto przelewamy do natłuszczonej i wysypanej bułką tartą lub kaszą manną formy na babkę (u mnie o średnicy 21cm). Wstawiamy do piekarnika nagrzanego do 180 stopni na około godzinę (pieczemy do tzw suchego patyczka). Pod koniec pieczenia
Smaki Na Talerzukurczaka pojedyncze 20 dag pieczarek 1 papryka żółta 1 pęczek pietruszki 500 ml passaty pomidorowej 1/2 szklanki kaszy kuskus Sól pieprz do smaku 1 łyżka papryki czerwonej mielonej słodkiej i ostrej 2 łyżki przyprawy do kurczaka 1 cebula 2 ząbki czosnku Olej rzepakowy do smażenia PRYGOTOWANIE: Do garnka o grubym dnie przekładam 1 łyżkę masła następnie dodaję umytego(...)mieszając. Wlewam ok 1/2 szklanki wody i passate pomidorową. Na koniec dodaję kaszę kuskus. Doprawiam solą i pieprzem. Mieszam dokładnie i duszę aż kaszą będzie miękka. Na wierzch posypujemy tartym serem
Gotowanie Patkipuszka pomidorów – 3 jaja wiejskie – 2 ząbki czosnku – 1 mała cebula – 1/2 szklanki czerwonej soczewicy – 1/3 łyżeczki ostrej papryczki – 1/2 łyżeczki słodkiej papryki – 1/3 łyżeczki kminu rzymskiego – 2 łyżki czerwonej fasolki – olej rzepakowy lub olej kokosowy – 100g sera feta – sól i pieprz – do podania : parmezan, świeży szpinak, bagietka(...)pieprzem oraz ulubionymi przyprawami. Smażymy kilka minut. Do podsmażonych pomidorów wbijamy dwa jaja. Przykryć patelnię pokrywką i gotować aż białka jajek się zetną. Opcjonalnie przed podaniem można posypać tartym parmezanem i świeżym szpinakiem. Jeść od razu Artykuł Szakszuka z soczewicą pochodzi z serwisu I LOVE LIFE
I LOVE LIFESuper deser na każdą porę roku. Kruche ciasto i mus czekoladowy możemy ozdobić dowolnymi owocami. Ja wykorzystałam prawdopodobnie ostatnie świeże maliny, w tym roku, oraz pomarańcze. Ciasto jest bardzo słodkie, więc wychodzi sporo porcji. Przyrządziłam je na wizytę gości i wszyscy byli zachwyceni, polecam :) ciasto: 200 g mąki 100 g masła 50 g cukru szczypta soli jajko mus czekoladowy(...)drobną kruszonkę. Dodajemy jajko i zagniatamy na gładkie ciasto. Jeśli trzeba schładzamy je w lodówce. Piekarnik nagrzewamy do 180 stopni. Rozwałkowujemy ciasto i przekładamy do formy do pieczenia tarty (używam firmy z wyjmowanym dnem, o średnicy 30 cm). Nakłuwamy widelcem, przykrywamy kawałkiem papieru do pieczenia i obciążamy kuleczkami do pieczenia. Pieczemy 20-25 minut, w zależności od piekarnika
Mienta blog