Jak wiecie jestem wielką naleśnikarą i jest to chyba jedyna rzecz , którą mogłabym zajadać codziennie i bez opamiętania. Nie tylko naleśniki , ale i krokiety. Częstowałam Was
Ostra na SłodkoNic kokosowego tu dawno nie było? No to pora nadrobić! Mam dla Was przepis na przepyszne , łatwe i szybkie ucierane ciasto kokosowe. Mokre a zarazem niesamowicie
Ostra na Słodkodobrze, plany były bardziej ambitne, ale nic z nich nie wyszło. Do masy dodałam serek mascarpone, można go pominąć. Masę słodziłam dosyć oszczędnie, warto więc sprawdzić czy jest wystarczająco słodka. Deser polałam musem z malin - można też posypać cukrem pudrem lub podać z bitą śmietaną. Najsmaczniejszy tego samego dnia, ale po nocy w lodówce też nie był najgorszy. Polecam! Składniki(...)masło do posmarowania formy Do podania cukier puder mus z malin przygotowanie Rozgrzać piekarnik do 180 st C. jagody szybko opłukać, odcedzić. Posmarować masłem okrągłą, ceramiczną formę do tarty o średnicy ok 23 cm. Ułożyć jagody w naczyniu, skropić sokiem z cytryny i posypać łyżką ksylitolu lub cukru. Przygotować ciasto. Wymieszać jajka z pozostałym cukrem,solą i serkiem
Stare Garynalewka z czereśni Czereśnie to jedne z pierwszych owoców lata są soczyste i słodkie, czyli wprost idealne nadają się do wyrobu, pierwszej w tym roku, owocowej nalewki ( niektórzy próbują uzyskać nalewkę z truskawek, ale moim zdaniem to tylko strata czasu i marnowanie skądinąd smacznych truskawek). Tak więc dziś z samego rana udałem się na pobliski targ, by tam nabyć kilka(...)później z zapałem zabrałem się do pracy. składniki 1,5 kg czereśni 0,5 l spirytusu 0,5 l wódki 0,7 kg cukru sposób przygotowania Drylujemy dwie trzecie części czereśni i wkładamy je do słoja ze szczelnym zamknięciem. Do słoja dokładamy również trzecią część owoców z pestkami (dzięki pestkom nalewka będzie miała wspaniały orzechowy posmak), oraz cukier. Dodajemy alkohol
Miód i pieprzZniknęło błyskawicznie. Zuzia wcinała równo, nawet okruszki wyjadała z talerza! Składniki na formę 30 cm: szklanka musu jabłkowego (tym razem miałam gotowy, ale najlepszy jest z własnoręcznie uprażonych słodkich jabłek, zblendowanych na gładko) ok 500 g kwaśnych mandarynek 1 duże jabłko ok 1 łyżki cukru Ciasto kruche 100 g mąki pszennej tortowej (ok 10 łyżek) 100 g płatków(...)zbyt drobno zmielone, powinno zostać sporo kawałeczków. Dodaj mąkę, cukier, zimne masło, proszek do pieczenia i jajko. Zmiksuj do połączenia się składników. Możesz też wyrobić ręcznie. Formę do tarty wysmaruj niewielką ilością masła. Wyłóż ciasto. Jest dość miękkie, nie próbowałam więc nawet go rozwałkowywać. Kawałeczkami wykładałam formę, starając się rozprowadzić je równo. Formę z ciastem wstaw do zamrażalnika
Anioszek w kuchnidokładnym oczyszczeniu szafek i połączeniu składników powstało fantastyczne ciasto owsiano-kokosowe. Do tego trochę owoców, które zawsze trzymam w zamrażarce na czarną godzinę. Ciasto wyszło pulchne, słodkie i przyjemnie chrupiące. Składniki: 3 jajka 3/4 szklanki cukru 3/4 szklanki mąki 200g śmietany 18% 1 opakowanie cukru waniliowego 1/2 szklanki płatków owsianych 1/2 szklanki wiórek kokosowych 1 łyżeczka proszku do pieczenia szczypta(...)Delikatnie wymieszać. Do masy dodać 2 łyżki wody i dołożyć owoce. Ciasto przełożyć do blaszki (u mnie tortownica o średnicy 21cm) wyłożonej papierem do pieczenia i podsypanej bułką tartą. Na wierzch ułożyć resztę owoców. Można udekorować płatkami migdałów i lekko posypać cukrem. Piec w 180 stopniach przez około godzinę – najlepiej sprawdzić stopień upieczenia patyczkiem
Jacob Tastesmożna chwilę odczekać gdyby ciasto było zbyt twarde), wyłożyć dokładnie formę i boki tarty ciastem (jeśli zostanie nam ciasto możemy zrobić kratkę na wierzchu tarty). Surowe ciasto nakłuwać widelcem i wstawić do lodówki. W tym czasie nastawić piekarnik na 180 st. Gdy piekarnik osiągnie wymaganą temperaturę 180 stopni, ciasto wyjąć z lodówki i wstawić prosto(...)zeszklić na odrobinie masła. Dodać sól i pieprz, liśc laurowy, ziele angielskie. Dodać pokrojone drobno pieczarki. Usmażyć. Dodać szpinak, pokrojoną w paski papryczkę. Doprawić ziołami prowansalskimi, gałką muszkatołową, papryką słodką, ew. jeszcze dosolić.do smaku. Zdjąć z ognia. W oddzielnej misce wybełtać jajko i ok. 0,5 szkl. śmietany (18 % lub więcej %). Mieszankę jajeczno-smietanową wlać do masy szpinakowej
coolinarnastrefa.blogspot.comRobiliście kiedyś ciasta na kefirze? Jeśli nie to najwyższa pora! Takie ucierane na kefirze ciasta na bardzo delikatne, puszyste i wilgotne. Świetnie komponują się z każdymi
Ostra na SłodkoDziś zapraszam Was na pyszny i prosty w przygotowaniu obiad. U mnie wszyscy wprost przepadają za kotletami z szynki wieprzowej. Są proste, syte i co najważniejsze
Słodkie okruszkiKrokiety z cukinią i pieczarkami to idealny pomysł na codzienny obiad z wykorzystaniem bogatej w wartości odżywcze cukinii. Kabaczek idealnie komponuje się z aromatycznymi pieczarkami tworząc
Słodka StronaSkładniki: 5 jajek (oddzielnie białka i żółtka) 3 łyżki cukru Sok z 1 cytryny 100 g masła 300 g masy krówkowej 180 g mąki pszennej 100
Ciasta ciastka ciasteczka Słodka chwila zapomnieniaszklanki żurawiny Kruszonka: szklanka płatków owsianych 0,5 szklanki sezamu 2 - 3 łyżki ksylitolu 2 białka Blaszkę ( moja33 x 11) smarujemy tłuszczem i wysypujemy bułką tartą. Żurawinę zalewamy ciepłą wodą, aby zmiękła, a następnie odsączamy z wody. Plastry ananasa dokładnie osuszamy i kroimy na cząstki. Drożdże wkładamy do kubeczka i zasypujemy cukrem. Gdy się(...)wiórki kokosowe, to też tłuszcz i do tego w konkretnym smaku. Ciasto jest bardzo delikatne i wilgotne, nawet następnego dnia smakowało jak świeżo upieczone. Jeśli dla kogoś mało słodkie, może oprószyć pudrem. Do ciasta nie dawałam białek, tak jak wspominałam we wpisie z pączkami, stara mądrość mówi, że to białko jest winne szybkiego czerstwienia drożdżowych wypieków
Dieta moja pasjadużo czasu na pieczenie i mają dwie lewe ręce do wypieków. Uwierzcie tego ciasta nie da się zepsuć. Zapraszam! Ilość składników na dużą tortownicę, lub porcelanowe naczynie do tarty. SKŁADNIKI CIASTO: - 200 g masła z lodwóki - 420 g mąki pszennej tortowej - 3 jajka rozmiar L prosto z lodówki - 150 g cukru - 1/2 łyżeczki proszku do pieczenia - łyżka(...)minut,temp: 160-170 stopni C. Ciasto pieczemy na złoty kolor. Ciasto po wyjęciu z pieca całkowicie studzimy. Przed podaniem można posypać cukrem pudrem, dla tych, którzy lubią słodkie. Prościzna ;-)))), buziaki i smacznego
SMYKWKUCHNI