pieczony, francuski deser. Właśnie ten deser przygotowujemy z czereśniami, chociaż możemy użyć innych owoców jak wiśnie, maliny, jagody czy borówki. Smakuje jak gęsty, kremowy budyń o przyjemnym słodkim smaku. Podajemy ciasto lekko ciepłe, posypane cukrem pudrem i udekorowane owocami. Polecam je szczególnie małym dzieciom, za swoją kremową konsystencję, przyznam że deser znika w migu(...)cukrem waniliowym, następnie wsypujemy mąkę i dalej mieszając wlewamy roztopione, zimne masło. Kiedy składniki dobrze się połącza wlewamy mleko i ponownie mieszamy. Formę na tartę smarujemy masłem i wysypujemy bułką tartą, następnie równo rozkładamy w niej czereśnie aż zakryją całe dno. Na czereśnie wylewamy ciasto i pieczemy w nagrzanym piekarniku do 180 *C, przez 35-40 minut
Kulinarne Fantazje MarioliDziś kolejny przepis z wykorzystaniem ciasta francuskiego, ale w wytrawnej odsłonie - jest równie smacznie jak na słodko, obiecuję! :) Ciasto francuskie to cudowny produkt, który można wykorzystać właściwie do wszystkiego. Jestem jego wielką fanką, tak samo jak Dominik. Gdy po upieczeniu ciasteczek z truskawkami i serkiem zostało mi jeszcze jedno opakowanie, postanowiłam, że tym razem upiekę coś wytrawnego. Efekt przeszedł(...)Pycha! :) Roladki z pieczarkami: 1 opakowanie ciasta francuskiego (300 g) 350 g pieczarek 1 duża cebula 3-4 plastry wędzonego parzonego boczku 4 plastry ulubionej wędliny ok. 100 g tartej mozzarelli 1 rozbełtane jajko do posmarowania zioła prowansalskie, chilli, sól i pieprz olej kokosowy do smażenia Cebulę obieram i kroję w piórka, pieczarki myję i kroję w plastry
Cooking MonsterOstatnimi czasami kotlety zawładnęły moją kuchnią. Szybkie w przygotowaniu to po pierwsze, można zrobić hurtową ilość to po drugie, a po trzecie to możliwość ich zjedzenia, można tradycyjnie z kaszą, czy warzywami, a można wsadzić je do jeszcze ciepłej domowej bułki i zjeść w formie burgera, tak ten sposób jest chyba najlepszy :) bo kto ich nie lubi, szczególnie(...)smażenia 2 łyżeczki zmielonego siemienia lnianego 1-2 łyżki słonecznika łyżka mąki grochowej/innej sól, pieprz 2 łyżki sosu sojowego (jasny i ciemny 1:1) kminek rzymski, czosnek granulowany, słodka i ostra papryka, Soczewicę ugotować w posolonej wodzie (300ml). W tym czasie pokroić w kostkę cebulką, zeszklić ją na oliwie. Pietruszkę obrać i zetrzeć na drobnej tarce. Z ugotowanej soczewicy odłożyć
More food, love and dreamsTort straciatella z wiśniami przygotowany własnoręcznie jest wyjątkowy i naprawdę od serca,słodkie małe co nie co a pysznie smakuje na wszelkie rodzinne uroczystości. Tak naprawdę to rzadko piekę torty, niestety nie posiadam zdolności do ich dekorowania, może zdjęcia nie oddają tego jak smakuje..a smakuje bardzo dobrze.. Składniki: Na tortownicę o wym 24 cm Biszkopt 5 dużych(...)proszku do pieczenia 16 g cukru waniliowego 50 g kropelek czekoladowych lub posypki do ciast Masa: 1/2 litra śmietany kremówki 2 śmietan fiksy 3 łyżki cukru pudru 50 g tartej gorzkiej czekolady 1 słoik wiśni drylowanych w syropie -900 ml Galaretka wiśniowa syrop z wiśni 1 żelfiks 2:1 2 łyżki cukru 1 łyżka soku z cytryny Poncz
Wanilia i KardamonSkładniki: 5 dużych słodkich jabłek agrest ( użyłam z kompotu ; można dodać drylowane wiśnie, rodzynki itp.) 3 jajka 3/4 szklanki cukru 2 szklanki mąki 1 łyżeczka proszku do pieczenia 1 łyżeczka sody 1 łyżka kako Sposób przygotowania: 1. Jabłka obrać i pokroić w kostkę. Agrest odcedzić i dodać do jabłek. 2. Na jabłka równomiernie rozsypać cukier, proszek do pieczenia, sodę, kakao(...)Całość odstawić na 20 min.. Nie mieszać ! 6. Po upływie 20 min. wszystko dokładnie wymieszać i wyłożyć na blachę wysmarowaną tłuszczem i obsypaną kaszą manna/ bułką tartą. 7. Piec w temp. 200 st. C do tzw. suchego patyczka
A Ty Smakuj Mniepuszystą masę. 2. Dodajemy mąkę wymieszaną z proszkiem do pieczenia. 3. Na samym końcu dodajemy stopione i wystudzone masło. 4. Wszystko wylewamy do wysmarowanej tłuszczem i wysypanej bułką tartą lub mąką długiej keksówki. 5. Piec w 180 *C około 50 minut,(ja wkładam do zimnego piekarnika) najlepiej sprawdzić drewnianym patyczkiem czy ciasto nie jest surowe( ja piekę(...)migdałowego - kremówka 1. Do pudru dodać kilka kropli olejku migdałowego oraz mieszając dodajemy kremówkę (aż do uzyskania pożądanej konsystencji) Jest to nasz ulubiony lukier, polecam gdyż jest mniej słodki od tradycyjnego. wersja wielkanocna wersja z nutellą (do części ciasta dodałam 1 łyżeczkę nutelli - mmm pychotka...) Smacznego
Smaczne Zdrowezrobiłam żałowałam, że czekałam na to tak długo, ponieważ okazało się po prostu przepyszne!! Ciasto jest wilgotne i niezwykle puszyste zarazem. Masa serowa oraz śmietanowa wspaniale łączą się ze słodko - kwaśnym dżemem. Ciasto piekłam już dwa razy i na pewno jeszcze wiele razy zagości an naszym stole... Ciasto: 5 jajek, 1 i 1/2 szklanki mąki(...)Dodawać kolejno żółtka. Dodać przestudzoną mieszankę. Mąkę przesiać wraz z proszkiem do pieczenia i sodą oczyszczoną.Dodać do masy, krótko zmiksować. Ciasto przelać na natłuszczoną i wysypaną bułką tartą blaszkę o wym. 25x36cm. Piec około 40 minut w temp. 180st. Ostudzić, przekroić na pół. Poncz: 1/2 szklanki nalewki z czarnej porzeczki, 1/3 szklanki wody
Z miłości do słodkościZachciało nam się dania lekkiego, bez ziemniaków i innych dodatków. Ser typu feta, produkowany jest przez lokalne gospodarstwo, Stary Folwark stanął na wysokości zadania. Ser jest
R'n'G KitchenKotleciki (placuszki) z kaszy gryczanej. Dziś polecam Wam pyszny i prosty przepis z kaszą gryczaną w roli głównej. Takie kotleciki (placuszki) z kaszy gryczanej możecie przygotować
Słodkie okruszkiBabeczki marchewkowe puszyste i mięciutkie. Najlepsze na ciepło ale w wersji na zimno z bitą śmietaną wcale nie tracą na smaku. Warto wypróbować bo przepis jest
Słodka StrefaDomowy kisiel z jabłek, który nie zawiera chemii i który szybko przygotujecie w domu. Jest idealnym deserem dla najmłodszych, a z dodatkiem cynamonu lub goździków
KukuleczkiProste rustykalne ciasto kruche z mąki owsianej i jaglanej, z charakterystycznymi zawijanymi bokami, potocznie zwane galette, chociaż nie ma nic wspólnego z prawdziwym francuskim ciastem o
SMYKWKUCHNIPogoda za oknem zachwyca, więc szkoda czasu na przes iadyw an ie w kuchni, ale gdy mam y ochotę na domowe ciasto z te go prze
słodki bratekMamy zimę a jak jest zimno ... to i potrzeba na jedzenie bardziej treściwe wzrasta. Proponuję więc dziś zapiekankę ziemniaczaną. Składniki: około 1 kg.ziemniaków
potrawyregionalneZ mazurkami mam problem. Jako dziecko ich nie jadłam (a przynajmniej nie pamiętam), bo ani Mama, ani żadna z Babć ich nie robiły. W ogóle u
Pożeraczka, czyli raz adobrze