Lubicie słodkie naleśniki jako deser, śniadanko, kolację czy nawet obiad? To te naleśniki powinny posmakować wszystkim miłośnikom połączenia sera, jabłek i cynamonu :) Składniki: Naleśniki: niepełna szklanka mąki pszennej niepełna szklanka mąki pełnoziarnistej 1 szklanka mleka pół szklanki wody 3 jajka sól, cukier do smaku olejek pomarańczowy Farsz: 350 g białego sera cynamon cukier 2 jabłka starte na dużych oczkach Sposób(...)przygotowania: 1. Z podanych składników robimy ciasto na naleśniki, odstawiamy na 15 minut by odpoczęło, po czym smażymy cienkie naleśniki. 2. Ser rozdrabniamy widelcem, dodajemy jabłka tarte na dużych oczkach oraz cukier i cynamon do smaku. 3. Farszem smarujemy naleśniki, składamy na koperty. 4. Przed podaniem naleśniki odsmażamy na niewielkiej ilości oleju. Smacznego
Kuchnia domowa AniTaka zupka to marzenie... Jakoś tak zawsze omijałam szerokim łukiem zupy dyniowe (przerażał mnie ich słodki i mleczny smak). Do czasu aż natknęłam się na ten przepis . Dodatkowo dostosowałam go pod własny gust i wyszła zupka przecudna w smaku. Przygotowywałam od razu z podwójnej porcji i dobrze bo miałam na dłużej... Przepis na 4 porcje. Składniki: - 1,1kg dyni (umytej(...)skórą - 100ml kremówki - 120g sera Gruyer (ja dałam ser z niebieską pleśnią) - 1/2 główki czosnku - sól i pieprz do smaku - 500ml bulionu lub wody - szczypta chili - 1/4 świeżo tartej gałki muszkatołowej - 1 łyżeczka masła Dodatkowo: - pestki dyni uprażone na suchej patelni - ser z niebieską pleśnią do posypania (pokrojony w kostkę) Dynię umyć, obrać ze skóry, wydrążyć pestki i miąższ
Smaczne ZdroweUwielbiam czereśnie - duże, słodkie, soczyste ... Są bardzo zdrowe - oczyszczają organizm z toksyn, ściągają wodę, dobrze wpływają na wygląd skóry no i mają oczywiście dużo witamin. W sezonie zjadam je najchętniej po prostu same pamiętając żeby nie popijać ich surową wodą bo to może spowodować biegunkę. Ponieważ w tym roku czereśni jest dużo postanowiłam przygotować kilka słoiczków dżemu z tych owoców(...)Robiąc zakupy na bazarku oprócz czereśni w ręce wpadły mi młode, żółte cukinie i już wiedziałam co z tego wyniknie :) A może ktoś ma ochotę na ciasto ? Proponuję tartę orzechowo-serową z czereśniami albo szybkie ciastka francuskie. ROZWIŃ I CZYTAJ DALEJ
Smaczna PyzaSkładniki: (blaszka o wym. 27 cm. x 22 cm.) 2 szkl .mąki pszennej 1/2 szkl. cukru 1 łyżeczka proszku do pieczenia 1 łyżeczka sody oczyszczonej 2
Delicious PlaceKotlety Schabow e według Magd y Gessler charakteryzują się delikatnością, soczystością i niezwykłym, ciekawym smakiem . Schabowe Gessler wyróżn ia spo s ób przygotowywania - inny niż klasyczne
Słodka Stronamąki pszennej, 1 jajko, 100 g masła, szczypta soli, opcjonalnie 1 -2 łyżki wody, masa: 150 g serka topionego gouda, ½ pęczku świeżego koperku, 2 jajka, słodka śmietanka 30%, sól do smaku, pieprz czarny świeżo mielony do smaku, ponadto: 250 g jak najmniejszych pieczarek, 200 g jak najmniejszej brukselki, łyżka posikanego świeżego tymianku, 2 łyżki oleju rzepakowego, 3 jajka. Przygotowanie(...)koperku, doprawiamy solą, pieprzem i ponownie miksujemy do połączenia się składników. Na wystudzone ciasto przelewamy masę jajeczną, dodajemy pieczarki, brukselkę i układamy jajka żółtkiem do góry. Tak przygotowaną tartę pieczemy w 180°C ok. 40 min. do suchego patyczka, wierzch powinien być przyrumieniony. Smacznego
Moniki Smakołykigęstego esencja waniliowa Polewa z masła orzechowego: 2 łyżki masła orzechowego, gładkiego bez dodatków, bez cukru (jeśli jest już słodzone to pomijamy cukier) 2 łyżki cukru 4-6 łyżek słodkiej śmietanki 30 % (śmietanka ma mieć konsystencje rzadką, nie stałą) Zaczyn 1. Wszystkie składniki na zaczyn łączymy ze sobą i odstawiamy do wyrośnięcia. Ciasto 2. W misce umieszczamy mąkę, jajko, cukier(...)coś jak na racuchy drożdżowe. 3. Wyrobione ciasto odstawimy do wyrośnięcia na 1 godzinę. 4. Kiedy wyrośnie, odgazowujemy je mieszając, przekładamy do foremki wysmarowanej masłem i wysypanej bułką tartą. Odstawiamy na około 30 minut do ponownego tym razem lekkiego podrośnięcia. Pieczemy w 180-190 stop przez 45-50 minut do suchego patyczka. Jeśli pod koniec pieczenia góra
Gotowanie...to proste !przy przekładaniu- będziecie patrzeć z podziwem jak Wasz Metrowiec pięknieje;) Ostateczny efekt biało- czarnego pasiaka powstaje przy krojeniu- pamiętajcie by kroić go z lekkiego skosa. Ciacho z gatunku: nieprzesadnie słodkie, więc można się pokusić o kilka porcji;) Składniki na ciasto 8 jaj 400 g cukru pudru 400 g mąki pszennej 2 łyżeczki proszku do pieczenia 20 łyżek oleju 10 łyżek(...)białek ubijamy pianę i delikatnie łączymy z ciastem. Dzielimy je na 2 równe części. Do jednej dodajemy kakao i mieszamy. Przygotowujemy 2 formy keksowe, natłuszczone i obsypane bułką tartą i wykładamy do nich ciasta. Pieczemy po 40 minut w temp. 175 stopni ( do suchego patyczka). Studzimy. Każde kroimy w kromki( jak chleb). Składniki na masę: 4 szklanki mleka
Domowe ciastaboczek to taki mój wymysł na wykorzystanie resztek wędliny. Ja do łazanek dodaję kapustę kiszoną, która jest gotowana, a potem podsmażana z grzybkami. Łazanki można również robić z białą, słodką kapustą, ale ten wariant jeszcze przede mną. Mój mąż uwielbia łazanki i zawsze kończy na dokładce. A ja lubię to danie, bo w zasadzie robi się niejako samo, gdzieś(...)się przegryzają. Ja lubię łazanki z baaardzo drobno posiekanymi grzybami. Z tego względu jeśli używam pieczarek, to lubię je zetrzeć na tarce. W ogóle nie wiem czemu, ale te tarte pieczarki oddają moim zdaniem więcej swojego smaku No i starcie pieczarek odbywa się szybciej niż siekanie na mikre kawałki. Oczywiście, pieczarki możecie zastąpić podgotowanymi wcześniej dowolnymi grzybami leśnymi
Mieszam w GarnkuWyśmienite ciasto bez pieczenia dla wszystkich wielbicieli karmelu i bardzo słodkich deserów. Dla mnie banofee pie to prawdziwe "niebo w gębie" i zawsze znajdę pretekst, żeby je przygotować. Jeśli, tak jak ja, lubicie karmelowe smaki, ten wspaniały deser z pewnością przypadnie Wam do gustu. składniki: (na tortownicę o średnicy 24 cm) 250 g herbatników 200 g masła 1 puszka masy(...)śmietany kremówki 30% 3 duże banany wykonanie: Ciastka rozkruszam i rozdrabniam w malakserze. Dodaję roztopione masło i mieszam. Powstałą masą wykładam dno i boki formy na tartę o średnicy 24 cm, dobrze ugniatam i wstawiam do lodówki na 30 minut (czasem robię ciasto w tortownicy, wtedy nie wyklejam brzegów, tylko dno formy). Masę krówkową wykładam na zastygnięty spód
babka w formieTarta z ciasta francuskiego z fasolk ą szparagow ą w aromatycznym sosie śmietanowo-szafranowym to pyszne połączenie, przyjemne dla naszego podniebienia. Smacznego! **** La torta salata realizzata con la pasta sfoglia, farcita con i fagiolini e la crema a base di panna e zafferano. Un piatto ricco di gusto per un palato. Buon appetito! SKŁADNIKI(...)fasolki szparagowej 200 g ricotty 100 g ż ó ł tego sera 40 g parmezanu 150 ml śmietany 2 jaja torebeczka szafranu (ok. 2 gram) słodka papryka s ó l, pieprz **** INGREDIENTI 1 confezione di pasta sfoglia 200 g di fagiolini 200 g di ricotta 100 g di formaggio Asiago
La grande e la piccola cuocamasło masa będzie płynna, gdy masło będzie chłodniejsze, a użyte jajka zimne masa będzie gęstawa) do przygotowanej wcześniej formy (formę metalową musimy posmarować masłem i wysypać bułką tartą, silikonową wystarczy delikatnie przesmarować masłem). Lekko wyrównujemy i wstawiamy do piekarnika nagrzanego do 175*C. Pieczemy w tej temp.ok.55 minut, na programie góra-dół, bez termoobiegu. Przed wyjęciem(...)polukrować, wówczas tak nie obsycha, choć ta babka jest wyjątkowo wilgotna, my takie właśnie lubimy najbardziej. Lukier marcepanowy: - kilka łyżeczek pudru trzcinowego - kilka kropli dobrego aromatu migdałowego - kilka łyżeczek słodkiej kremówki Do pudru dodajemy kilka kropli olejku migdałowego i mieszając dolewamy kremówkę do uzyskania pożądanej konsystencji. Polewą smarujemy jeszcze letnią babkę i odstawiamy do wystudzenia, choć to niestety trudne
Smaczne ZdroweDodatkowo: 11/2 kg jabłek (najlepiej lekko kwaskowatych, użyłam odmiany bojken) 1/2 szklanki brązowego cukru 1 łyżeczka cynamonu szczypta kardamonu sok z 1/2 cytryny 2 łyżki kaszy manny lub bułki tartej opakowanie śmietany 30% (330 ml) 2 łyżeczki żelatyny gorzka czekolada do dekoracji Jabłka obieramy, ścieramy na grubych oczkach i mieszamy z cukrem. Odstawiamy na chwilkę. W międzyczasie tortownicę (średnica(...)cytryny. Wykładamy na ciasto i pieczemy ok godziny w 180 st. C. Gdy szarlotka ostygnie ubijamy śmietanę (można dodatkowo dodać do niej cukier puder, dla mnie śmietanka jest wystarczająco słodka) i dodajemy do niej rozpuszczoną żelatynę. Wykładamy na jabłka i posypujemy startą czekoladą gorzką. Smacznego
Cynamonowe szczęścieWitajcie dziś w roli głównej mazurek z gorzką czekoladą. Ma posmak różany i nie jest aż tak słodki. Dobrze że zdarzyłam zrobić zdjęcie bo prawie bym się zagapiła a została by tylko połowa ciasta. Składniki: Ciasto: 250 g mąki pszennej 200 g masła 1/3 kubka cukru pudru 3 żółtka 3 łyżeczki proszku do pieczenia niewielka ilość barwnika różowego spożywczego(...)marmolady różanej 3 łyżki wody różanej 1 łyżka masła Przygotowanie: Przygotowujemy okrągłą tortownicę (21 cm), wykładamy dno papierem do pieczenia a boki smarujemy masłem i posypujemy bułką tartą. Masło ucieramy w mikserze na puszystą masę. Dodajemy przesianą mąkę z proszkiem do pieczenia, cukrem pudrem oraz barwnikiem i miksujemy aż wszystko się połączy. Następnie dodajemy żółtka oraz wodę
Panda i jej światnajprostszy i zarazem jeden z moich ulubionych przepisów (co widać po częstotliwości występowania na stronie). W zależności od fantazji, dostępnych produktów lub czasu można z niego przygotować słodką przekąskę "na szybko" lub eleganckie babeczki na przyjęcie. W obydwu przypadkach ten przepis ma jedną niepodważalną zaletę - zawsze wychodzi :) Składniki: 2 szklanki mąki 2 łyżeczki proszku do pieczenia 0,5 szkladnki cukru(...)masy i dokładnie mieszamy. Nastawiamy piekarnik na temperaturę 180 stopni. Metalową formę do muffinek wykładamy papierowymi papilotkami. Jeśli nie mamy papilotek foremki możemy wysmarować masłem i wysypać bułką tartą. Wypełniamy foremki ciastem do wysokości około 1 cm od brzegu zostawiając miejsce babeczkom, żeby wyrosły. Jeśli chcemy dodać do babeczek czekoladę musimy zadbać o to, żeby nie wystawała
Ciastkozercy