popularne są maultaschen, na Ukrainie – wareniki, w Rosji – pielmieni, w Gruzji – chinkali, a my mamy… pierogi. Z serem – na słodko, ruskie, z owocami, z mięsem… i nie tylko. Pierogi ze słodką kapustą i grzybami. Składniki na farsz: - średnia główka kapusty – ok. 700g - 1 marchewka - 100g suszonych grzybów - 500g pieczarek brunatnych - sól - czarny pieprz mielony(...)odparowania wody. Kolejno dodajemy ugotowane suszone grzyby (zmiksowane lub posiekane), doprawiamy pieprzem i solą. Całość jeszcze chwilę podsmażamy i odstawiamy. Kapustę i cebulę cienko szatkujemy na szatkownicy, marchew trzemy na tarce jarzynowej – całość mieszamy. Na dużej patelni rozgrzewamy olej i porcjami dokładamy kapustę, cały czas mieszając. Wlewamy 1/3 szklanki wywaru z gotowanych grzybów, dodajemy kminek. Smażymy ok. 10 minut
mojewypiekiinietylkopożerałam ogromne ilości... chciałam napisać ciasta, ale tak właściwie wszystkiego. Znana jest historia, o tym jak zjadłam 21 naleśników smażonych przez babcię. Rozmiar XXL, większość z białym serem na słodko. Dwadzieścia jeden. Zaznaczam, że nadwagi nie miałam- kalorie przerabiałam najprawdopodobniej bezpośrednio na wypowiadane słowa. Ale wróćmy do ciast mojej mamy. Firmówka- niby nie taka spektakularna jak ze sklepu(...)poncz 1 torebka zielonej herbaty Earl Grey 4-5 łyżek calvadosu 4-5 łyżek cukru (u mnie palmowego, może być zwykły) Dużą prostokątną blachę natłuszczamy (można obsypać bułką tartą lub mąką). Piekarnik nastawiamy na 175*C. Żółtka ucieramy z cukrem, dodając stopniowo po łyżce gorącą wodę. Dodajemy budynie, mąkę i proszek i dokładnie mieszamy. Ubijamy pianę z białek
les mirabellesKotlety mielone Magdy Gessler charakteryzują się niewielką ilością składników oraz dodatkiem cebuli którą wcześniej przesmażamy, a nie dodajemy surową jak w większości przepisów. Ponadto kotlety mielone
Słodka Stronahttps://www.facebook.com/Di.gotuje http://digotuje.blogspot.com Przepis autorski (mój). Ciasto jest bardzo łatwe w przygotowaniu, świetnie smakuje i kusząco pachnie. Idealnie sprawdzi się na
Di gotujeCiąg dalszy przepisów z książki „Smaczne i zdrowe ciasta domowe” Wydawnictwa SBM. Już po raz kolejny piekę jakieś ciasto z tej książki i naprawdę się jeszcze
Na słodko lub wytrawnieJak wiecie ze mnie to takie „Pomysłowy Dobromir” ( jak to mama mówi ;) ) i zrobienie czegoś z niczego , absolutnie nie stanowi dla mnie problemu! Dziś
Ostra na SłodkoNajlepszy przepis na udany makowiec a przy okazji szybki w wykonaniu, ponieważ wykorzystujemy do niego puszkę gotowej masy makowej. Mak można oczywiście przygotować też samodzielnie ale
Ciasta ciastka ciasteczka Słodka chwila zapomnieniapiekarniku. Może tylko tego dnia tak trafiłam, ale czułam niedosyt mimo dobrego smaku achh… Plus dla pysznych lodów czekoladowo-piwnych z którymi podawana jest tarta. Tarta na ciepło Bistro od jakiegoś czasu serwuje również śniadania co jest strzałem w dziesiątkę zwłaszcza, że jedzenie śniadań na mieście robi się coraz bardziej trendy. Niestety na stronie(...)znajdziecie m. in. polskie klasyczne śniadanie(15zł), angielskie śniadanie (19zł), a także pancakesy z dżemem brzoskwiniowo-gruszkowym, bitą śmietaną, maliną liofilizowaną i solonym karmelem (14 zł). Dla miłośników słodkich śniadań polecam szczególnie pancakesy- są naprawdę świetne ! Pancakes Myślę, że Błonia Bistro mają szanse stać się bardzo popularnym miejscem na kulinarnej mapie Krakowa( i chyba już trochę są) oczywiście
I LOVE LIFEdomu nie przeżyłby tych testów. :D Jedną z tych 365 potraw są pastéis de bacalhau , czyli w dosłownym tłumaczeniu ciastka z dorsza. Na szczęście nie przygotowuje się ich na słodko! :P Pastéis przypominają bardzo hiszpańskie croquetas i również smaży się je na głębokim tłuszczu. Krokiety przygotowuje się głównie z ziemniaków i solonego dorsza, chociaż w polskich warunkach(...)się oprzeć! Oryginalnie krokietów z dorsza nie obtacza się ich w bułce tartej, ale według mnie tak smakują lepiej i łatwiej je się smaży. Najlepsze pastéis de bacalhau jadłem o dziwo w Polsce we wrocławskiej restauracji Taszka , gdzie obtoczono je w japońskiej bułce tartej — panko i podano z kolendrowym majonezem, który również postanowiłem wykorzystać w moim przepisie, podkręcając
Food SquareDzisiaj jest bardzo upalny dzień, to ciasto jest idealne na tą pogodę. Ptasie mleczko lekko kwaskowate niezbyt słodkie. Bardzo dobre. Jeśli nie chcecie mniej kaloryczne to proponuje dodać mniej cukru do biszkoptu. Przygotowanie ciasta na biszkopt – żółtka z odrobiną cukru ubić na puszystą masę. Białka ze szczyptą soli ubić na sztywną pianę. Jak już masa z białek jest sztywna(...)delikatnie wymieszać. Mąkę, proszek do pieczenia, kakao przesiać przez sitko i dodawać po łyżce do masy jajecznej. Mieszając już bardzo delikatnie. Dno blaszki wysmarować tłuszczem i posypać bułką tartą. Wlać ciasto do formy. Blaszka o wymiarach 20 x 25 cm. Biszkopt thermomix nałożyć motyle, dodać żółtka i trochę cukru, ubijać 1 minuta, obroty 3,5 wylać żółtka, umyć
Kuchnia Pokoleńponieważ mam miarkę 100 ml, której najczęściej używam 3 jaja 1/2 słoiczka dżemu kwaskowatego - ok 150 g 1 szkl cukru - dałam 1/2 szkl cukru brązowego ponieważ nie lubię za słodkich ciast 1 szkl mleka - użyłam mleczka kokosowego, wyszło równie dobre co z krowim 1/2 szkl oleju 2 łyżeczki cukru waniliowego 1 łyżeczka cynamonu 1 łyżeczka kakao 1 łyżeczka sody(...)uznania. Ja dodałam ok 1/2 szkl rodzynek, 1/2 szkl żurawin i 2 jabłka obrane i pokrojone w dużą kostkę. Ciasto wylałam na blachę wysmarowaną margaryną. Nie posypywałam bułką tartą. I piekłam w piekarniku nagrzanym do 180 stopni przez 55 minut. Jak ciasto trochę przestygło przygotowałam polewę czekoladową i polałam całość. Polewa czekoladowa: 1,5 tabliczki czekolady - ja zużyłam
Ze smakiem bez glutenutemu dostałam od mamy mnóstwo wiejskiego mięsa mielonego, więc w końcu postanowiłam je wykorzystać. Nie byłabym sobą gdybym zrobiła zwykłe mielone, dlatego postanowiłam przyrządzić pyszne klopsiki w moim ulubionym, słodkim sosie teriyaki. Przepis jest bardzo łatwy i szybki w przygotowaniu, a klopsiki wyszły przepyszne! Podałam je z makaronem i posypane sezamem i posiekaną dymką. Polecam! Scroll down for recipe(...)dymki, pokrojone na cienkie plasterki 2 ząbki czosnku drobno posiekane 2 łyżeczki imbiru startego na tarce 1 łyżka sosu sojowego 2 łyżeczki sosu chilli (np. Tabasco) ¾ szklanki bułki tartej Składniki na sos teriyaki: ⅔ szklanki sosu sojowego 1 ¼ szklanki wody 1 łyżeczka mielonego imbiru świeżego 1 ząbek czosnku mielonego ½ szklanki brązowego cukru 3 łyżki miodu ¼ szklanki mąki kukurydzianej ¼ szklanki zimnej
karmelowy? To chyba jedno z częstszych pytań ludzi przechodzących na żywienie paleo. Sam muszę ze wstydem przyznać, że łatwo zrezygnowałem z chleba i mąki, ale rozstanie się z bułką tartą zajęło mi dużo więcej czasu. Jak osiągnąć więc efekt jak na zdjęciu poniżej? Panierka paleo – co i jak? Panierka paleo może być albo dwuskładnikowa (rozbełtane jajko(...)mielone migdały łamane lub mielone siemię lniane mielone orzechy, mąka orzechowa tapioka albo mąka ararutowa wszystkie kombinacje powyższych składników Warto do panierki dodać przyprawy , może to być sól, pieprz, słodka papryka, chili, kolendra, czosnek w proszku, cebula w proszku, curry, mielony kmin rzymski… Teoretycznie panierkę można też przygotować używając innych nasion, jak np. sezamu czy słonecznika, jednak zawierają
PaleoSMAKziemniaczaną)* - 6 łyżek mąki pszennej - 2 łyżeczki proszku do pieczenia - 6 łyżek oleju - 1 łyżka octu - esencja migdałowa (lub inny aromat) Lukier różany: - 1 szklanka cukru pudru* - 2 łyżki słodkiej śmietanki - 1 łyżka mleka - woda różana (do smaku) * szklanka – u mnie metalowa miarka o pojemności 250 ml Mąki przesiewamy z proszkiem do pieczenia – mieszamy. Masło ucieramy robotem, dodajemy cukier(...)esencję i na końcu ocet. Przez chwilę ucieramy jeszcze robotem, aż wszystkie składniki dokładnie się połączą. Ciasto przekładamy do formy babkowej z kominkiem wysmarowanej masłem i wysypanej bułką tartą, do ¾ wysokości, równamy powierzchnię. Wstawiamy do piekarnika nagrzanego do 175 ° C na ok. 50 minut. Gotowe wyjmujemy z piekarnika i po lekkim przestudzeniu wykładamy z formy. Wszystkie składniki
mojewypiekiinietylkojuż pisałam kilka razy w poprzednich postach, nie bardzo przepadam za pieczeniem ciast. Sama rzadko sięgam po coś słodkiego więc może w tym tkwi przyczyna :) Dziś był Dzień Chłopaka ;) pomyślałam więc, że miłym prezentem będzie jakieś pachnące ciasto. Czasu miałam mało dlatego padło na takie, które jest bardzo łatwe w przygotowaniu. Składniki: 4 jajka 1 szklanka cukru 1 szklanka oleju(...)posypania gotowego ciasta 1/2 łyżki masła lub margaryny 1 łyżka bułki tartej Jajka utrzeć z cukrem na jednolitą masę. Stopniowo dodawać olej a następnie mąkę, olejek waniliowy i proszek do pieczenia. Ciasto praktycznie robi się samo. Przelać ciasto do nasmarowanej masłem i obsypanej bułką tartą blaszki. Ja używam takiej, w której piekę chleb. Włożyć do nagrzanego
Jemy Pijemy