Witajcie dziś w roli głównej mazurek z gorzką czekoladą. Ma posmak różany i nie jest aż tak słodki. Dobrze że zdarzyłam zrobić zdjęcie bo prawie bym się zagapiła a została by tylko połowa ciasta. Składniki: Ciasto: 250 g mąki pszennej 200 g masła 1/3 kubka cukru pudru 3 żółtka 3 łyżeczki proszku do pieczenia niewielka ilość barwnika różowego spożywczego(...)marmolady różanej 3 łyżki wody różanej 1 łyżka masła Przygotowanie: Przygotowujemy okrągłą tortownicę (21 cm), wykładamy dno papierem do pieczenia a boki smarujemy masłem i posypujemy bułką tartą. Masło ucieramy w mikserze na puszystą masę. Dodajemy przesianą mąkę z proszkiem do pieczenia, cukrem pudrem oraz barwnikiem i miksujemy aż wszystko się połączy. Następnie dodajemy żółtka oraz wodę
Panda i jej światnajprostszy i zarazem jeden z moich ulubionych przepisów (co widać po częstotliwości występowania na stronie). W zależności od fantazji, dostępnych produktów lub czasu można z niego przygotować słodką przekąskę "na szybko" lub eleganckie babeczki na przyjęcie. W obydwu przypadkach ten przepis ma jedną niepodważalną zaletę - zawsze wychodzi :) Składniki: 2 szklanki mąki 2 łyżeczki proszku do pieczenia 0,5 szkladnki cukru(...)masy i dokładnie mieszamy. Nastawiamy piekarnik na temperaturę 180 stopni. Metalową formę do muffinek wykładamy papierowymi papilotkami. Jeśli nie mamy papilotek foremki możemy wysmarować masłem i wysypać bułką tartą. Wypełniamy foremki ciastem do wysokości około 1 cm od brzegu zostawiając miejsce babeczkom, żeby wyrosły. Jeśli chcemy dodać do babeczek czekoladę musimy zadbać o to, żeby nie wystawała
Ciastkozercymąka pszenna, 2 łyżki natka pietruszki na oleju zeszklić czerwoną cebulę i dodać pokrojone dość drobno pieczarki, podsmażać z 5 minut do pieczarek dodać zmielone suszone papryczki chilli, vegetę, tartą bułkę i wszystko dobrze wymieszać na patelni, zostawić do wystudzenia umyte i suszone ręcznikiem papierowym 2 całe piersi włożyć do worka i rozbić na 2 płaty mięsa(...)dodać do rondla wlać 5 szklanek wody i pod przykryciem dusić z 30 minut na mniejszym ogniu roladki wyjąć z rondla na talerz i do wywaru wlać śmietanę 12% słodką wymieszaną z mąką i mieszając zagęścić sos i dodać natkę pietruszki przed podaniem na obiad usunąć wykałaczki......SMACZNEGO
W Mojej Kuchni LubięChrupiące panierowane pieczarki a la kotlety. Ostatnio miałam ogromną ochotę na „kotlety” z grzybów. Pamiętam jak kiedyś mój tata robił takie z kani (sowa
Słodkie okruszkiKrem ze białych szparagów to jedna z najlepszych i najdelikatniejszych zup w sezonie wiosenno-letnim. Prosty do zrobienia, zachwyca smakiem i aksamitną konsystencją. Zwykle składniki dają
Słodko-Słony Świat IlonyJ ak głosi tytuł posta, wpadłam jak śliwka w kompot przez moje nieodpowiedzialne zachowanie (a jednak osiemnaście lat nie zobowiązuje...), czyli prawie godzinny jogging
Pland based fillenajniższych obrotach miksera miksując, dodać sok z cytryny i otartą skórkę całość delikatnie wymieszać, wsypać mieszankę keksową, wymieszać szpatułką. Ciasto wylać do natłuszczonej i wysypanej bułką tarta formy-ja miałam silikonową więc nie natłuszczałam. Piec w nagrzanym do 170*c piekarniku przez 45-50 minut. Gotowa babkę wyjąć z piekarnika, z formy wyjąć dopiero(...)odstawić na całą noc w temp pokojowej, na drugi dzień, polewę zamieszać łyżką rozprowadzić na babce, udekorować dowolnie. Polewa ta nigdy nie będzie twarda tylko lekko klejąca. Słodkich wypieków
Wanilia i Kardamontarta do panierowania kotletów tłuszcz do smażenia Przepis na kotlety pożarskie. Kotlety pożarskie fot. Moja Książka Kucharska PRZYGOTOWANIE kotletów pożarskich - przepis krok po kroku: Krok 1. Bułkę tartą moczymy w mleku, po namoczeniu siekamy razem z mięsem lub mielimy. Krok 2. Dwa żółtka oddzielamy od białek. Białka ubijamy na sztywną pianę. Krok 3. Mięso mieszamy(...)pomocą drugiej łyżki formujemy z niej owalne kotlety, kładziemy je na talerzu z mąką, obtaczamy je w niej, następnie panierujemy w jajku roztrzepanym z 1 łyżką wody i w tartej bułce. Krok 5. Gotowe kotleciki smażymy na tłuszczu na rumiany kolor, następnie dosmażamy na niewielkim ogniu po 5 minut z jednej i drugiej strony. Kotleciki podajemy z ziemniakami
Moja Książka Kucharskajest naprawdę grzechu warta , szczególnie w chłodne jesienne dni .. Mniam Składniki : 4 duże główki czosnku 2 cebule 4-5 ziemniaków 1,5 l wody 2 łyżki masła 4 łyżki słodkiej śmietany , kremówki 30 % sól , pieprz do smaku (adsbygoogle = window.adsbygoogle || []).push({}); Ziemniaki i cebulę obieramy , kroimy w kostkę . Czosnek także obieramy ale zostawiamy w całości i tak będziemy używać blendera więc(...)ogniu pod przykryciem , do momentu aż ziemniaki będą miękkie . Zdejmujemy z gazu , dodajemy śmietanę , pieprz do smaku i blendujemy na gładki krem . Gotowe , serwujemy na gorąco . Można podać posypaną tartym parmezanem Smacznego ! Artykuł Kremowa zupa czosnkowo – ziemniaczana pochodzi z serwisu Ogrodnik w podróży
Ogrodnik w podróżySzybki obiad z fasolką Szybkie gotowanie może oznaczać zdrowe jedzenie. Uwielbiamy takie połączenia! U progu czerwca ich dominantą stanie się fasolka szparagowa, którą najczęściej jada się obtoczoną w bułce tartej. A może nieco odświeżyć sposób podawania tego wartościowego warzywa? Dzisiejsza propozycja Agaty to kolejny szybki i zdrowy obiad, dietetyczny i prosty w wykonaniu. Fasolka z ryżem i kurczakiem Składniki(...)szklanki gorącej wody) 2 łyżki oliwy z oliwek (20 g) 2 łyżeczki dowolnej przyprawy do kurczaka sól morska do smaku pieprz czarny mielony do smaku ½ łyżeczki papryki słodkiej opcjonalnie kilka nitek szafranu woda z solą do gotowania fasolki gorąca woda do sparzenia pomidorów Wykonanie: Piersi z kurczaka myjemy w zimnej wodzie, osuszamy ręcznikiem papierowym, pozbawiamy wszelkich błonek, kroimy w kostkę
KulinarneImpresje.plPyszna surówka obiadowa (z marchewki). To jedna z łatwiejszych surówek, która idealnie smakuje z drugim daniem. U mnie dziś podana w towarzystwie pulpecików w mięsnym sosie
Słodkie okruszkiKotleciki z tuńczyka z miksem warzyw. Szukacie pomysłu na szybkie i zdrowe danie? Lubicie tuńczyka? Jeśli, tak to polecam Wam kotleciki z tuńczyka z miksem warzyw
Słodkie okruszkiJak wiecie uwielbiam wszelkiego rodzaju kasze! Są zdrowe, są smaczne i można wyczarować z nich przeróżne dania – zaczynając od śniadań, a na deserach kończąc! Dziś
Ostra na SłodkoCoś słodkiego do popołudniowej kawusi. Wprawdzie babka raczej kojarzy się z Wielkanocą, ale nie mogłam się oprzeć. Składniki: • 200 g masła • 3/4 szklanki cukru • 1,5 szklanki mąki • 5 jajek • 1 czubata łyżeczka proszku do pieczenia • 1/2 szklanki ajerkoniaku • 100 g krówek • masa kajmakowa – mała puszka Wykonanie: • Krówki pokroić na małe kawałki, oprószyć mąką(...)masa będzie puszysta. • Dodać ajerkoniak i po łyżce mąki z proszkiem nadal ucierając. • Ciasto wylać do formy na babkę posmarowaną masłem i posypaną tartą bułką. • Wierzch posypać pokrojonymi krówkami, które wpadną do środka podczas pieczenia. • Piec 40 minut w 180 st.C. • Po wyjęciu babki z formy i lekkim
To co kochamChrupiące pieczarki panierowane, z dodatkiem parmezanu i ziół, to obowiązkowa przekąska na imprezę, czy zwykły wieczór z przyjaciółmi. Więcej przepisów na imprezowe przekąski znajdziecie tutaj: Przekąski
Kulinarne Przeboje