dobre, co wychodzi, co szybko się przygotowuje, a na co trzeba mieć więcej czasu. Dziś pierwszy przepis. Robi się migiem, nie wymaga użycia wyszukanych i wykwintnych produktów. Smakuje - Świątecznie :) Słodki, z mnóstwem pysznych bakali. Chlebek z bakaliami Składniki: 3 jaja, 1/2 szklanki , 1 opakowanie cukru waniliowego, 3/4 szkl maki pszennej, 5 łyżek płaskich mąki zimniaczanej(...)jasną masę. Mąkę pszenną połącyć z ziemniaczaną oraz proszkiem do pieczenia. Wsypać do masy jajecznej - wymieszać. Dodać bakalie - wymieszać. Ciasto wyłożyć do posmarowanej tłuszczem i posypanej bułką tartą keksówki. Piec 45 minut w 200 stopniach
kolorowotorcikowoOstatnio postanowiłem upiec coś słodkiego. Nie jest to moją mocną stroną (lepiej wychodzi to Adzie), ja wolę gotować niż piec słodkości, ale i te umiejętności trzeba chociaż w małym stopniu opanować. Tak więc postanowiłem upiec ciasto kakaowe tylko, że tym razem wzbogaciłem je o piankę i wiśnie. Zresztą sami zobaczcie jak wyszło na poniższych zdjęciach. Składniki(...)ciasto: 6 jajek 11/2 szklanki maki pszennej, 2 łyżki proszku do pieczenia, 1 szklanka cukru, 3 łyżki kakao Szczypta soli, 10 g Masła, bułka tarta do wysmarowania i obsypania formy Inne składniki: Wiśnie w syropie, 2 duże opakowania śmietany kremówki, Galaretka, Dżem wiśniowy. Przygotowanie: Ubijamy białka z odrobiną soli (wówczas jest szybciej), dodajemy żółtka, mieszamy
cookplJedne z najzdrowszych i najprostszych do zrobienia lodów jakie znam:) Przygotowane bez dodatku jajek, śmietanki czy cukru, tylko i wyłącznie z bananów i ewentualnie dodatków smakowych
Słodko-Słony Świat Ilonyteż. Uwielbiamy ją chrupać. Dziś jednak postanowiłam ją wykorzystać do przyrządzenia smacznego omletu. Marchewkowy omlet z płatkami jęczmiennymi lub owsianymi bezglutenowymi (zamiennie dla osób nie tolerujących glutenu), podany ze słodkim ananasem i naturalnym sokiem okazał się strzałem w przysłowiową dziesiątkę. Spróbujcie i Wy. Dopełnieniem śniadania był pyszny sok z Ogrodów Sabinu , który idealnie smakował z moim marchewkowym omletem. Zdrowy(...)szklanki mleka 2 jajka oliwa z oliwek do posmarowania patelni propozycja podania: 2 plastry ananasa, naturalny sok z jabłek i czerwonej porzeczki z Ogrodów Sabinu Przygotowanie Marchewki obieramy i trzemy na tarce na drobnych oczkach. Do miski ze startą marchewką dodajemy płatki jęczmienne lub owsiane bezglutenowe i dolewamy mleko. Mieszamy i zostawiamy całość na 5 minut. Następnie dodajemy mąkę kukurydzianą
Słodkie okruszkipiecze się szybko dzięki super zabiegowi: trzeba je krótko obgotować w słodko-kwaśnym roztworze z wody, cukru i octu ryżowego. Mikstura doskonale zmiękcza kaczkę i wzbogaca jej smak. Słodko-kwaśne smaki podbija marynata, ostra za sprawą szczypioru i pieprznego imbiru, który równocześnie wnosi do dania owocową, świeżą nutę. Kaczkę proponujemy podać z ryżem wymieszanym z kolendrą i papryczką(...)kaczki 6 łyżek brązowego cukru 1/2 szklanki octu ryżowego Gotowany ryż ( np. według tego przepisu ) Marynata: 1/2 szklanki drobno posiekanego szczypioru, razem z cebulkami 1/2 szklanki tartego imbiru 5 przypraw chińskich lub: Szczypta cynamonu Szczypta pieprzu kajeńskiego Szczypta kminu rzymskiego Szczypta suszonego czosnku Przygotowanie: Krok 1 Przygotuj marynatę. Posiekaj drobno szczypior, wymieszaj z tartym imbirem i przyprawami. Odstaw
Niedzielny kucharzpieczarek. Mieszamy i jeszcze chwilę smażymy i odstawiamy na bok. 4. Na dno dużego garnka lejemy trochę oliwy i gdy się zagrzeje, wrzucamy mięso i mieszamy. Dodajemy sól, paprykę słodką mieloną, mieszamy, smażymy, następnie dodajemy trochę pieprzu. Mieszamy, smażymy, dodajemy przeciśnięty przez praskę czosnek, mieszamy, smażymy. 5. Następnie do smażącego się mięsa dodajemy przysmażoną cebulkę z pieczarkami i oliwkami. Mieszamy(...)oregano i bazylię. Mieszamy. 8. Następnie siekamy garść umytych świeżych liści bazylii. 9. Makaron gotujemy jak zwykle. 10. Na końcu dodajemy posiekaną świeżą bazylię. I danie jest gotowe. Posypujemy tartym serem grana padano. Zapraszam na filmik z gotowania
Kawa z mlekiemDziś zapraszam Was na pyszne tostowe krokieciki z serem i kiełbasą krakowską . Proste i wręcz ekspresowe w przygotowaniu. Idealne od tak lub z ulubionym sosem, ketchupem
Słodkie okruszkiczosnku spora garść zielonej ciętej fasolki – użyłam mrożonej spora garść żółtej fasolki – użyłam mrożonej kilka różyczek brokułów – u mnie mrożone oliwa z oliwek vegeta natur, lubczyk, słodka papryka, sól, pieprz makaron świderki, zamiennie inny krótki, np. kolanka, penne Przygotowanie: Cebulę i czosnek obieram, siekam drobno. Paprykę, pomidory suszone kroję drobno w kostkę, także koktajlowe. Na rozgrzanej oliwie(...)przyprawiam lekko, przykrywam i duszę do miękkości. W razie potrzeby doprawiam do smaku. Makaron gotuję wg instrukcji na opakowaniu w osolonej wodzie. Mieszam z warzywami z patelni. Podaję z tartym serem i natką
Zasmakuj Kuchniuważam, że im mniej cukru tym lepiej. Dodatkowej słodyczy dodadzą owoce, z którymi podacie placki. Mój sos to tak naprawdę zmiksowane truskawki, a ponieważ są mrożone to i mało słodkie. Dodałam więc cynamon, który bardzo fajnie łagodzi tą kwasowość. Dla mnie idealnie. Placuszki jaglane z jabłkiem składniki na 10 sztuk: 0,5 szklanki suchej kaszy jaglanej 2 łyżki mielonych orzechów(...)wykonanie: Kaszę jaglana gotujemy według przepisu w posolonej wodzie. Jabłko obieramy, pozbawiamy gniazd nasiennych i ścieramy na tarce o dużych oczkach. Jabłko dodajemy do ugotowanej i przestudzonej kaszy, dokładamy tarte orzechy i jajko. Mieszamy dokładnie masę. Za pomocą łyżki nakładamy porcje ciasta na patelnie z rozgrzanym olejem. Smażymy placuszki na złoto z obu stron. Podajemy ciepłe z ulubionymi dodatkami
Przysmaki Karolkipłytszej formie). 2 całe jajka 4 średnie mocno dojrzałe banany* 1 i 1/2 szklanki mąki pszennej 1/3 szklanki ojeju 1/2 szklanki cukru (możecie dać odrobinę więcej jeśli lubicie słodkie) 1/2 szklanki migdałów w słupkach podprażonych delikatnie na patelni. 1 łyżeczka proszku do pieczenia 1 łyżeczka sody oczyszczonej otarta skórka z cytryny 2 łyżki soku z cytryny. 1 łyżeczka ekstraktu(...)cytryny oraz wanilię. Do masy jajecznej dodać mąkę wymieszaną z proszkiem i sodą. Zamieszać do połączenia i dodać podprażone migdały. Przelać do wysmarowanej tłuszczem i wysypanej bułką tartą (ja wysypałam wiórkami kokosowymi). Piec w temperaturze 170 stopni około 40-50 minut. Sprawdzajcie patyczkiem czy ciasto jest upieczone. Powodzenia. * Banany powinny by mocno dojrzałe, ciemne, czarne nawet
Piekarz-Kucharz-GarkotłukMoja rodzina bardzo lubi buraczki. W okresie jesiennym przygotowuję ich dość spore ilości tak, by wystarczyło nam na całą zimę, wiosnę i część lata. Zwykle bywają to tradycyjne buraczki tarte , które najczęściej zajadamy do obiadów. Pyszne są zarówno na zimno jak i na ciepło z dodatkiem cebulki . Bywają także buraczki z dodatkiem cebuli i czosnku . W tym roku poszłam(...)przede wszystkim jako dodatek do sałat, najczęściej z dodatkiem koziego sera... mniam...pychotka... ;-) Ja przygotowywałam z 5kg buraków, ale możecie przygotować proporcjonalnie mniej lub więcej. Moje buraki były bardzo słodkie (bez żadnych dodatków), podane ilości ksylitolu były więc wystarczające, przed rozłożeniem do słoików warto spróbować (same buraki), czy mają dość słodyczy i ewentualnie dosmaczyć zalewę... U mnie wyszło
Smaczne Zdrowesosie. Ten sos wspaniale sprawdził się jako marynata do mięsa. Latem na pewno upiekłabym na grillu mięso w takiej marynacie, ale teraz musi mi wystarczyć piekarnik. Sos ma dość słodki smak i głęboki ciemny kolor. Odkryłam też, że świetnie smakuje dolany do rosołu nadając mu orientalny smak i pogłębia jego kolor. Buteleczka ma bardzo praktyczny i dobrze wyprofilowany otwór(...)się ciemne zacieki od ich zawartości. Marynowana polędwiczka nadziewana porem 2 porcje Polędwiczka: 1 średniej wielkości polędwiczka wieprzowa 1 por - biała jego część (długości mniej więcej polędwiczki) 1 łyżka tartego żółtego sera sól, pieprz Marynata: 3 łyżki sosu teriyaki 1 łyżka octu winnego 2 łyżki oleju 1 ząbek czosnku przeciśnięty przez praskę Polędwiczka: Polędwiczkę oczyścić z błonek, rozkroić
Posadzone i zjedzoneMałżon uwielbia szarlotkę. jedna jedyną wg przepisu swojej mamy. Ja uwielbiam piec ale niekoniecznie szarlotki. Co zrobić by choć odrobinę zadowolić męża a wypróbować nowy przepis
Dzieje kuchennej WiewióryCzy wiecie, że po raz pierwszy jadłam Oreo jakiś rok temu. Wszystkie Wegusy je kochają, a mnie tak irytowała reklama, że omijałam je szeeeerokim łukiem, no
greenscarf