Gołąbki trochę inaczej. Nadziewane mięsem mielonym, kaszą gryczaną, podsmażoną cebulką i pomidorami suszonymi, zawijane w kapustę włoską. Bardzo, bardzo smaczne, mam wrażenie że delikatniejsze od tych
moj przepis naDziś zapraszam Was na zapiekane kokardki makaronowe z jabłkowo-cynamonową chmurką ryżową. Pyszna propozycję, która nadaje się zarówno na drugie śniadanie, jak i obiad czy
Słodkie okruszkiMurzynek – jedno z moich ulubionych ciast. Niesamowicie łatwe … niesamowicie szybkie … delikatne … miękkie i absolutnie nie pracochłonne. A do tego przepyszne! Ten murzynek
Ostra na Słodkowytrwać w tym postanowieniu. Z dzisiejszego wpisu dowiecie się, jak w kilku krokach przejść przez proces walki z uzależnieniem od słodyczy i czy faktycznie trzeba się definitywnie rozstawać ze słodkim smakiem. KROK 1. POPRACUJ NAD NASTAWIENIEM Celowo zaczęłam od aspektów psychologicznych, ponieważ odgrywają tu najważniejszą rolę. Aby cały proces był udany, koniecznie trzeba zacząć od rewolucji w nastawieniu i sposobie(...)modne bo bliska mi osoba tak chce Jeśli to robisz – rób to z troski o własne zdrowie i samopoczucie. To najlepsza motywacja, dająca trwałe wyniki. Po trzecie popracuj nad nastawieniem. W walce z jakimkolwiek uzależnieniem niezwykle ważna jest psychika i świadomość. Musisz wiedzieć, po co to robisz. Musisz mieć świadomość, że ty sam odpowiadasz za swoje działania
Powiedz dietom nienawet sprzedawca, u którego kupiłam mój rabarbar wprost zapytał do czego wykorzystam tak dużą ilość rabarbaru. Z rabarbaru można przygotować mnóstwo pysznych dań. I wierzcie mi czy dania na słodko czy dania wytrawne nie ma znaczenia. Oba typy dań z użyciem rabarbaru smakują wyśmienicie. Jeśli zdecydujecie się na wypróbowanie tego przepisu, zachęcam Was do dzielenia się zdjęciami w zakładce(...)margaryny bez soli 8 łyżek cukru kryształu 14 dkg mąki pszennej Owoce: 40 dkg rabarbaru 1 łyżka cukru 1 łyżeczka mąki ziemniaczanej Dodatkowo : margaryna i bułka tarta do wysmarowania formy. Jak przygotować drożdżówkę . Drożdżówka: do miski wbić jajka, żółtka, dodać cukier puder i cukier waniliowy. Ubić mikserem na puszystą konsystencję. W kubku w letnim mleku rozpuścić drożdże. Margarynę
mecooksdeser, któremu ciężko się oprzeć. Idealnie pasuje prawie do każdego deseru: od ciepłej szarlotki, po gofry, lody, czy gorącą czekoladę, gdzie jest doskonałym dopełnieniem. Nie wyobrażam sobie letniego słodkiego deseru bez bitej śmietany, gdzie idealnie komponuje się ze świeżymi owocami. Bita śmietana powinna być puszysta, delikatna w smaku i rozpływać się w ustach. Jak właśnie uzyskać taki efekt domowym sposobem(...)śmietana była zawsze bardzo dobrze schłodzona (minimum 1 godzina w lodówce przed ubijaniem). Po drugie podczas ubijania śmietana może chlapać, dlatego też używajmy do tego wysokiego naczynia. I po trzecie, jeżeli chcemy by śmietana się szybciej ubiła, należy schłodzić również używaną miskę oraz końcówki miksera lub trzepaczkę. Przystępujemy do przygotowywania bitej śmietany. Do wysokiej miski wlewamy schłodzoną śmietankę i ubijamy
FoodMagazine.pl - Przepisy kulinarnejuż pierwsze botwinki i pierwsze morele! Najbardziej wyrazista oznaka nadciągającego lata, pachnącego cytrusami i delikatnymi, młodymi warzywami. Niewiele jest nowalijek równie pysznych jak młody buraczek ćwikłowy, jeszcze nie rozwinięty, słodki i soczysty z pióropuszem zielonych liści pokrytych siatką purpurowych żyłek. Wspaniałe dzieło sztuki. Zazwyczaj liście i cała botwinka lądują w chłodnikach i jest to jak najbardziej chwalebny sposób spożytkowania warzywa(...)stanowią podprażone, słone orzechy laskowe. Składniki: Rolada z sera koziego 100 gram Kilka moreli 1 gruszka Garść orzechów laskowych Pół niedużej czerwonej cebuli Pęczek botwinki 3-4 łyżki bułki tartej do panierowania sera 2-3 łyżki octu balsamicznego (lub łyżeczka miodu i 2 łyżki cytryny) 1 łyżka oleju Sól Pieprz Dresing Łyżka soku z cytryny Łyżka musztardy miodowej Łyżka
Niedzielny kucharzjuż pierwsze botwinki i pierwsze morele! Najbardziej wyrazista oznaka nadciągającego lata, pachnącego cytrusami i delikatnymi, młodymi warzywami. Niewiele jest nowalijek równie pysznych jak młody buraczek ćwikłowy, jeszcze nie rozwinięty, słodki i soczysty z pióropuszem zielonych liści pokrytych siatką purpurowych żyłek. Wspaniałe dzieło sztuki. Zazwyczaj liście i cała botwinka lądują w chłodnikach i jest to jak najbardziej chwalebny sposób spożytkowania warzywa(...)podprażone, słone orzechy laskowe. Składniki: Rolada z sera koziego 100 gram Kilka moreli 1 gruszka Garść orzechów laskowych Pół niedużej czerwonej cebuli Pęczek botwinki 3-4 łyżki bułki tartej do panierowania sera 2-3 łyżki octu balsamicznego (lub łyżeczka miodu i 2 łyżki cytryny) 1 łyżka oleju Sól Pieprz Dresing Łyżka soku z cytryny Łyżka musztardy miodowej Łyżka
Niedzielny kucharzPyszny,sycący placek ziemniaczany z dodatkiem gulaszu.Treściwe danie dla całej rodziny :). SKŁADNIKI Gulasz 600g łopatki wieprzowej cebula papryka sól,pieprz 2 listki laurowe ziele angielskie słodka i ostra papryka słoiczek sosu ciemnego uniwersalnego ŁOWICZ natka pietruszki Placki ziemniaczane 1kg obranych ziemniaków cebula sol,pieprz jajko olej do smażenia WYKONANIE Na początku przygotowujemy gulasz.Mięsko kroimy w kostkę(...)mięso zmięknie.Sos Łowicza dodaje super brązowy kolor oraz niepowtarzalny smak i aromat naszego gulaszu. Na koniec dodajemy posiekaną natkę pietruszki. Czas na przygotowanie placków ziemniaczanych.Cebulę i ziemniaki trzemy na tarce o drobnych oczkach lub mielimy w malakserze.Do masy ziemniaczanej dodajemy jajko sól i pieprz.Dokładnie mieszamy. Następnie z naszej masy smażymy placki z obu stron na złoty kolor
Mała w garnku mieszaMiałam wielką ochotę na coś słodkiego ze śliwką. Śliwek u nas co niemiara i znalazłam przepis na tzw. tort z Linzu. Przepis troszkę zmieniłam , ale jestem i tak pod wrażeniem tego ciasta. Torcik ten jest niezwykle kruchy , dodatek masła sprawia , że jest o smaku maślanym,użyłam do niego cukru brązowego , dzięki któremu ciasto dodatkowo zyskało lepszy smak i kolor. Tortownica(...)łyżeczka kakao 1/2 łyżeczki cynamonu 1 op. cukru waniliowego z wanilią szczypta zmielonych goździków 1 jajko 1 łyżka wódki ( w przepisie jest wiśniówka) 1 żółtko tłuszcz i bułka tarta do blaszki 25 dag konfitury z malin ( użyłam śliwek ) Sposób przygotowania: Migdały utrzeć z cukrem , wsypać mąkę , kakao , cynamon, goździki i cukier z wanilią. Dodać alkohol , jajko oraz posiekane
Różne smaki w kuchniwyczuwalne w smaku. Jeśli kochacie kotlety jajeczne i w ogóle wszystko jajeczne, to na pewno kotlety w tym wydaniu pokochacie. Jedząc kotlety, już wpadłam na ich wersję na słodko, z suszoną żurawiną, ubitymi białkami i sosem jogurtowym. Chyba pokuszę się na ich dość szybkie wykonanie U mnie kotlety z kaszy jedliśmy z sosem pieczarkowym i surówką na bazie marchewki(...)kaszy jaglanej 1 szkl. mleka 1 łyżeczka masła 4 jajka ugotowane na twardo 2 łyżki startego sera żółtego 1 jajko sól, pieprz 3 łyżeczki zielonego (koperek, natka) bułka tarta do obtaczania olej do smażenia Sposób przygotowania Kaszę gotujemy w mleku z dodatkiem masła. Jajka obieramy i ścieramy na tarce lub rozgniatamy widelcem. W misce mieszamy jajka na twardo
Mieszam w GarnkuRatatouille to jarska potrawa prowansalska, danie nieco nawiązuje do popularnego w Polsce, choć zupełnie nie rodzimego, bo przecież węgierskiego leczo . Ratatouille opiera się na składnikach warzywnych
Słodki Kompromismiała docelowo być zupa dyniowa ale coś mnie naszło i jest dyniowo-pomidorowa. Fajna i wyrazista w smaku. Słodko-kwaśna. Polecam ! Składniki: kawałek kurczaka ( udko, korpus) 2 litry wody dwie nieduże marchewki korzeń pietruszki kawałek pora kawałek selera pół niedużej dyni 2 duże ziemniaki 4 pomidory świeża bazylia kawałeczek ulubionego sera żółtego pieprz sól śmietana(...)zalać wrzątkiem i zdjąć z nich skórkę. Dodać do zupy. Usunąć kurczaka, por, seler i pietruszkę. Zupę zmiksować, doprawić pieprzem, solą, świeżą bazylią. Dodać kilka łyżek śmietany. Podawać posypaną tartym serem. Dodaj do listy blokowanych banerów
Pysznie & PięknieOj nie znam nikogo, kto powiedziałby z ręką na sercu, że nie lubi uszek z barszczem. Można je co prawda lubić mniej, ale że wcale? Nie
Kuchnia w czekoladzie