tych drugich należy " Nowy Jork na talerzu" Smitten Kitchen . Zachwyciła nie tylko mnie, ale również mojego nastoletniego syna. Ja zachwycam się częścią na dania wytrawne, Młody zachwycony częścią słodką, czyli deserami. Sympatia zaczyna się od pierwszej chwili, jakość i wydanie książki sprawia, że od razu zaczęłam ją czytać od deski do deski, choć zwykle najpierw przeglądam książkę. We wprowadzeniu(...)bardzo lubię, czyli kilka słów od autorki na temat dania, precyzyjne proporcje i kilka dodatkowych wskazówek. Podzielona jest na rozdziały: Wprowadzenie Uwagi i wskazówki Śniadania Sałatki Kanapki, tarty,pizze Dania główne: wegetariańskie Dania główne: owoce morza, drób, mięso Słodycze Ciasteczka Placki i tarty Ciasta Puddingi i inne słodkości Przekąski i napoje na przyjęcia Miary Stwórz swoją
Blondynka Gotujepłatków jaglanych 3 średnie buraczki 1 większa cebula 3 duże ząbki czosnku 2 łyżki oleju 2-3 łyżki posiekanej natki pietruszki 1 jajko sól i pieprz do smaku bułka tarta do panierowania olej do smażenia Buraki wyszorować i ugotować (w skórce) do miękkości. Wystudzić, obrać i zetrzeć na grubej tarce jarzynowej lub drobno pokroić. Płatki jaglane ugotować(...)cebulą. Dodać jajko i natkę pietruszki. Doprawić solą i świeżo zmielonym pieprzem do smaku. Wszystko razem dokładnie połączyć. Formować dowolnej wielkości kotleciki, lekko je spłaszczając. Panierować w bułce tartej i smażyć na rumiano na średnio rozgrzanym oleju. Podawać z surówkami. Ja proponuję prostą surówkę z młodej kapusty . Taką, która pojawiła się jakiś czas temu na blogu. Składniki surówki: mała
Codzienna kuchnia niecodziennaułożenia na górze - schować je z powrotem do zamrażarki, żeby dobrze stężało. Ubić pianę z białek ze szczyptą soli. Wyłożyć ją na wylepioną ciastem blachę i posypać bułką tartą - bułka wchłania nadmiar wilgoci z nadzienia. Rabarbar odsączyć - odlany sok można wykorzystać do galaretki rabarbarowej. W yłożyć go na pianę i posypać resztą cukru - 2 łyżki(...)przypali. Przekręcić też blachę tył naprzód, dla równomiernego upieczenia ciasta. Po wyjęciu z piekarnika ciasto odstawić w blasze do przestudzenia. Można posypać cukrem pudrem, jeśli łasuchom nadal za mało słodko. WYPIEKAŁAM WSPÓLNIE
Grunt to przepis!bezmięsnym pasztetem. Smacznego! Składniki: 1 szkl suchego grochu żółtego liść laurowy 2 średnie cebule lub 1 duża 2 marchewki 2 ząbki czosnku 1 jajko sól do smaku 2 łyżeczki słodkiej papryki 0,5 łyżeczki ostrej papryki 3 łyżeczki majeranku 3 łyżki kaszy manny 2 łyżki płatków owsianych 2 łyżki oleju Wykonanie: Groch wsypać do miski, zalać wodą i zostawić(...)jajko, kaszę mannę, płatki owsiane i mieszamy wszystko. Sprawdzamy smak i przyprawiamy. Masę pasztetu wykładamy do blaszki keksówki wyłożonej papierem do pieczenia lub natłuszczonej i posypanej bułką tartą. Pieczemy ok. 60 min w 180 stopniach. Zostawiamy do całkowitego ostudzenia, a następnie kroimy i przygotowujemy kanapki
psgotujemysię prezentować równie dobrze jak babciny pasztet ;) Nasz super pasztet połączyliśmy z efektowną galaret z domowej nalewki berberysowej, suszonymi owocami berberysu i czerwonym pieprzem. Nalewkę możecie zastąpić słodkim winem (Porto lub Malaga) lub w wersji bezalkoholowej sokiem z żurawiny, granatów lub bulionem. Nie ma potrzeby rezygnowania z tradycyjnych potraw w domowym menu, ale zawsze można przygotować(...)łyżki siemienia lnianego, zmielonego 2 łyżki masła orzechowego bez cukru 15 suszonych śliwek, pokrojonych na ćwiartki 2 ząbki czosnku 3 łyżki oleju kokosowego + do smarowania formy bułka tarta do posypania formy Przyprawy i zioła skórka otarta z jednej cytryny 2 łyżki posiekanego tymianu 1 łyżeczka nasion kolendry, mielonych 1/2 łyżeczki imbiru w proszku 1/2 łyżeczki papryki ostrej
SzczyptaSmaQBrioche lekka i puszysta, leciutko słodka, doskonała z masełkiem. Wypróbowałam też wersję z wodą różaną. Nam smakowały obie wersje. Pewnie w niedługim czasie znowu będę te bułkę piekła:) Przepis z Atinki bloga . Składniki: 80 ml mleka; 1 jajko, lekko roztrzepane; 50 g jogurtu naturalnego; 2 łyżki wody z kwiatów pomarańczy lub różanej; 1 łyżeczka soku z cytryny; 20 g cukru(...)miejsce na około 1 godzinę. Po tym czasie ciasto lekko zagnieść ponownie, podzielić na pięć części i z każdej uformować kulkę. Formę keksową (krótką) wysmarować masłem i posypać tartą bułką lub mąką albo wyłożyć papierem do pieczenia i ułożyć w niej uformowane kulki, jedna obok drugiej. Piec w temperaturze 200 st.C przez około 25-30 minut. Studzić
In my kitchenPyszna, piaskowa babka. Rozpływająca się w ustach. Delikatna w smaku i idealnie słodka. Taka w sam raz! Polecam na tegoroczną Wielkanoc. 'piaskowa baba z białą czekoladą' Składniki: - 200g mąki pszennej - 100g mąki ziemniaczanej - 10-15 łyżek cukru - 1,5 łyżeczki proszku do pieczenia - 200g miękkiego masła - 5 jajek - 1 tabliczka białej czekolady (100g) - cukier waniliowy (ok.2 łyżeczek) - opcjonalnie: zapach pomarańczowy(...)zmiksować do połączenia się składników. Białka ubić na sztywno i delikatnie dodać do masy. Ciasto przelać do silikonowej formy lub blaszanej, wysmarowanej masłem i wysypaną bułką tartą. Piec w piekarniku nagrzanym do 180C przez ok.50-55 minut, do tzw. "suchego patyczka". Babkę po upieczeniu wyłożyć na kratkę do wystudzenia. Przed podaniem posypać cukrem pudrem. Smacznego! Źródło: blog
CookYourselfprzyprawą do piernika i sodą. Na koniec dodajemy bakalie, wszystko razem mieszamy łyżką i przelewamy do dwóch foremek na babki (około 12 x 31cm) wysmarowanych tłuszczem i wysypanych bułką tartą lub grysikiem . Piernik pieczemy około 50 – 60 minut w temperaturze 170 ⁰ C, po tym czasie sprawdzamy patyczkiem czy ciasto się już upiekło. Jeśli patyczek jest wilgotny wydłużamy(...)jest to, by jego konsystencja nie była ani zbyt płynna, ani sztywna. Gotowym lukrem pokrywamy zimny piernik i pozostawiamy do zastygnięcia Polewa czekoladowa: 150g czekolady np. deserowej 150ml śmietany słodkiej Czekoladę łamiemy na mniejsze kawałki, zalewamy w rondelku śmietaną i gotujemy na wolnym ogniu, aż czekolada całkowicie się rozpuści i masa się zagotuje. Gotową polewą oblewamy zimne pierniki i pozostawiamy
Smakowy Rajpiersi z kurczaka 20 dag pieczarki 1 por 1 jajko 1 żółtko 1 łyżka majonez 1 łyżka śmietana 18% 1.5 łyżeczki przyprawa do dań Kucharek pieprz papryka słodka gałka muszkatołowa chilli sól olej do smażenia masło Sos z tamaryndu z jabłkami do mięs 2 łyżki pasty z tamaryndu 1 łyżka miodu rzepakowego 1 łyżeczka chilli jalapeno kruszonego 1/4 łyżeczki(...)minuty. Pozostawić do ostygnięcia. Mięso i przesmażone pieczarki z porem zmielić maszynką. Do otrzymanej pulpy, dodać śmietanę ,jajka, majonez i przyprawy. Foremki przesmarować lekko oliwą i posypać bułką tartą. Całość dobrze wyrobić ręką i napełnić foremki w których będziemy nasze "Savarinki" piekli w piekarniku. Piekarnik nagrzać do 180 - 190 oC i do gorącego wstawić foremki. Piec
Kulinarny karnet ChristopheraLubię takie makaronowe zapiekanki, ale nie przygotowuję ich często, bo Mąż akurat zwolennikiem takowych nie jest. Raz na jakiś czas nie ma jednak wyjścia i jak
Kuchnia w czekoladzieCharakterystyczny słodkawy bochenek powstały z połączenia dwóch kulek, delikatny, puszysty i pachnący.. czegóż więcej potrzeba :-) Przepis wzięłam z tej strony . Zwiększyłam jednak ilość mąki, gdyż
Na słodko lub wytrawnieJuż dawno nie piekłam nic czekoladowego, więc postanowiłam upiec tradycyjnego murzynka. Przepis wzięłam z tej strony . Bardzo szybko i łatwo się go robi no i wspaniały
Na słodko lub wytrawniePierwszym ciastem, które przygotowałam będąc małym brzdącem, było kruche ciasto. Tradycyjne, proste w przygotowaniu, uniwersalne. Każdy powinien je znać i jak najczęściej z niego korzystać. Idealny
Słodkie PrzyjemnościDzisiaj mam dla Was przepis na pyszne ciasto drożdżowe z wiśniami. Zaskoczę Was tym, że ciasto jest bez wyrastania. Robicie, pieczecie i gotowe. Ciasto jest pyszne
Izabelawkuchni