tarta na słodko - 8428 przepisów (strona:376/562)

ZAPIEKANKA Z MAKARONEM I CUKINIĄ 195

podwójny 1 puszka pomidorów 100 g makaronu np. Mini rurki 1 duża cukinia 10 plastrów sera żółtego np. Gouda Sól i pieprz do smaku Zioła prowansalskie Bazylia Papryka mielona słodka i ostra Papryka chilli Czosnek granulowany Masło do duszenia PRZYGOTOWANIE :  Cukinię myję i za pomocą obieraczki tnę w cienkie paski.  Do garnka o grubym dnie, dodaję dwie(...)się trochę zredukował. Całość przekładam na makaron z cukinii. Z sera żółtego w plastrach formuję rurki i kroję na 3 części. Układam na zapiekance. Można oczywiście posypać tartym serem żółtym. Piekę ok 20 min w 180 stopniach. Podaję od razu

Gotowanie Patki
Jajko zapiekane w awokado 147

Takie śniadanie chodziło za mną odkąd zobaczyłam filmik z tym pomysłem. Bodajże na fp Przyślij Przepis, ale pewności nie mam, bo tak dawno to było. Awokado

Kuchnia w czekoladzie
Pizzerinki ze szparagami 168

Na śmierć o nich zapomniałam! Sezon na szparagi powoli dobiega końca, a ja się łaskawie obudziłam, że przecież gdzieś coś mam takiego, co być może Was

Kuchnia w czekoladzie
Zapiekanka z młodych ziemniaków i kapusty 142

mięsa drobiowego, filet z piersi kurczaka lub indyka, mogą być również podudzia z drobiu - główka młodej kapusty - 2 średnie cebule - pęczek koperku - olej rzepakowy - przyprawy: shorama czerwona, papryka wędzona słodka i ostra, majeranek, kminek mielony, sól, pieprz Sos: - 1/2 litra dobrego bulionu - 2 do 3 łyżek mąki pszennej lub z ciecierzycy Dodatkowo: - 2 duże pomidory, jeśli będziecie przekładać każdą wersje(...)kroimy na połówki lub ćwiartki, obsypujemy obficie majerankiem, kminkiem i podsmażamy przez kilka minut, wyciągamy łyżką cedzakową i wykładamy nimi spód naczynia do zapiekania, oprószamy solą. 3. Jako trzecie na patelnie trafia mięso posypane shoarmą, wędzona papryką oraz solą. Podsmażamy, a następnie przekładamy do wolnego naczynia aby odsączyć je z tłuszczu. 4. W naczyniu do zapiekania mamy już ziemniaki

Apetyczna babeczka
GNOCCHI DI PANE – GNOCCHI Z CHLEBA 225

Uwielbiam wszelkiego rodzaju gnocchi , kluseczki, kopytka i dania mączne ( ale o tym już wiecie ;) ). Nie wiecie chyba jeszcze, że genialne gnocchi można przygotować nie tylko z

Ostra na Słodko
Wielkanocne gniazdko kokosowe 158

Kolejną propozycją jaka mam dla Was, to wielkanocne gniazdo kokosowe z czekoladowymi jajkami. Obłęd! Już to wiem, że na moim stole w tym roku będzie, bardzo słodko i kolorowo.  Składniki:  ciasto 250 g mąki 2 płaskie łyżeczki proszku do pieczenia 200 g masła 1,5 szklanki cukru 5 jajek 1 szklanka mleka kokosowego  40 g wiórek(...)kokosowe. Jak ciasto będzie gotowe dodaj orzechy i wszystko jeszcze raz dobrze wymieszaj. Ciasto przelej do formy od baby, wcześniej wysmarowanej masłem i posypanej kasą manną lub bułką tartą.  Ciasto pieczemy w rozgrzanym piekarniku na 180 C przez 50-60 minut.  lukier wiórki kokosowe wysyp na blachę wyłożona papierem pergaminowym i piecz

Niezły Młynek
Wiosenna babka z jęczmieniem i nasionami chia 188

wyróżnia? Zdecydowanie dodatkiem młodego jęczmienia i nasion chia. Możemy ja upiec w zwykłej keksówce, ale efektownie będzie się także prezentować na Wielkanocnym stole w formie okrągłej. Wilgotna, nie za słodka, taka "Równa z niej babka!" Składniki:   7 białek Szczypta soli 1 szklanka cukru 2 łyżeczki proszku do pieczenia 1½ szklanki mąki ¾ szklanki oleju 4 łyżki wody 2 łyżki kakao(...)dzielimy na 4 części. Do pierwszej dodajemy kakao Do drugiej młody jęczmień Do trzeciej nasiona chia Do czwartej kisiel malinowy Formę do babki smarujemy tłuszczem, posypujemy równomiernie bułką tartą i wykładamy ciasto- kolorami wedle uznania. Wstawiamy do piekarnika nagrzanego do 180st C na ok 50 minut. W trakcie pieczenia wierzch możemy przykryć folią aluminiową, by zapobiec ewentualnemu, zbytniemu

Kuchnia w czekoladzie
Owocowe crumble - bez mąki, cukru 194

Już od jakiegoś czasu chciałam wypróbować przepis na owocowe crumble - bez dodatku cukru, mąki czy masła. Jestem zaskoczona smakiem kruszonki - idealnie chrupkiej, a zarazem bardzo sycącej

Ugotować
Kapusta, bataty i pelargonie 349

bulwy ziemniaka i wsadzamy do lekkiej ziemi wymieszanej z piaskiem i perlitem. Sadzonki jeszcze trochę się rozwiną. Przesadzamy je na miejsce stałe po 15 maja.   W naszym klimacie słodki ziemniak nie zakwitnie, będzie rośliną ozdobną tylko i wyłącznie z liści, dlatego warto go połączyć z kwiatami kwitnącymi – tu postawiłam na rabatowe białe, czerwone i łososiowe pelargonie, z dodatkiem komarzycy(...)lutym i sadzonki nie będą za bardzo wybiegnięte, czyli powyciągane we wszystkie strony. Kiedyś pelargonie uważałam za brzydkie i opatrzone ’babcine’ kwiatki. Miała je na balkonie moja mama, dwie trzecie sąsiadek – były nudne bo były dosłownie wszędzie. Mamy mnóstwo kolorów i odmian do wyboru. Pelargonie są proste w uprawie i pielęgnacji, urosną w prawie każdej ziemi, wytrzymają i będą pięknie

Karo in the Kitchen
Ciasto drożdżowe z kruszonką (bez jajek i mleka) 197

rozchodzący się podczas pieczenia jest niebiański :) Składniki (na większą blachę): - 0,5 kg mąki, - 1 opakowanie drożdży suszonych, - 1/2 szklanki cukru (można dać więcej jak ktoś lubi bardzo słodkie), - 1/2 szklanki oleju, - 1 szklanka letniego mleka roślinnego, - 100 g (lub więcej) rodzynek, na kruszonkę: 2 części mąki, 1 część cukru, 1 część oleju - myślę, że możecie przyjąć(...)dalej wyrabiamy. Oczywiście możemy dodać cukier waniliowy, esencję waniliową, szczyptę kurkumy (dla koloru), żurawinę, owoce kandyzowane. Na co tylko mamy ochotę. Ciasto wykładamy na natłuszczoną, wysypaną bułką tartą blachę, odstawiamy szykując w międzyczasie kruszonkę - mieszamy ze sobą wszystkie składniki (nie będą tak bardzo posklejane jak kruszonka z masła) i wysypujemy je na ciasto. Blachę przykrywamy ściereczką, odstawiamy

Co na wege obiad?
Tiramisu 1220

ubijamy aż masa zrobi się lekka i puszysta, a potem jeszcze przez około minutę. To ubijanie chwilę nam zajmie, ale warto! Sam ten krem powinien być trochę za słodki – po połączeniu z mascarpone smaki się zmieszają, i słodycz nieco zniknie ;) Ubijamy śmietanę na bitą śmietanę (można ją odrobinę dosłodzić. Odrobinę!) i pod koniec ubijania dodajemy wanilię (opcjonalnie). Krem jajeczny łączymy(...)naszego kremu z mascarpone, a na to połowę bitej śmietany. Następnie nakładamy na to drugą połowę ciasta – i znowu: nasączamy, nakładamy resztę mascarpone i resztę bitej śmietany. Na koniec trzemy na ciasto kostkę bądź dwie gorzkiej czekolady. Bądźmy hojni! Duuuużo czekolady, to wszyscy lubią ;) I żeby w żadnym miejscu jej nie zabrakło! Czyż nasze ciacho nie prezentuje się świetnie

Jak gotować i nie zwariować
Zebra 180

będziecie zawiedzeni. Ostatnio się tyle ciasta objadłem, że już nie daję rady, Madzia tylko robi i robi... A kto to wszystko zje? Może chcecie wpaść do nas na coś słodkiego? Zapraszamy :) 5 jajek 1 szklanka cukru 1 szklanka wody gazowanej 1 szklanka oleju słonecznikowego 3 szklanki mąki pszennej + 2 czubate łyżki 2 czubate łyżki kakao 3 łyżeczki proszku(...)składniki się połączyły. Ciasto dzielimy na dwie równe części. Do jednej dodajemy kakao, do drugiej dwie łyżki mąki. Tortownicę (średnica 23-25 cm) smarujemy masłem i wysypujemy bułką tartą. I nakładamy masę: na sam środek nakładamy po dwie łyżki ciemnej i jasnej masy. I tak po kolei. Najlepiej robić to jakąś chochelką czy dużą łyżką. Pieczemy przez około

Marder&Marder Manufacture
Czas na rabarbar 120

225g mąki 1 łyżeczka sody 185ml maślanki 300g rabarbaru 1/2 łyżeczki soli Piekarnik nagrzewamy do 180*C. Prostokątną formę do ciasta wykładamy papierem do pieczenia (folia aluminiowa ani bułka tarta nie dadzą tu rady). Robimy kruszonkę- orzechy drobno mielimy, dodajemy cukier i cynamon, 15 gram masła rozpuszczamy i łączymy z orzechami i cukrem. Dokładnie mieszamy i odstawiamy. Rabarbar(...)minut, do suchego dźgulca. Są dwa sposoby, żeby jeść to ciasto. Na gorąco przypomina bardziej deser, coś w stylu crumble. Kawałki nie trzymają formy, ale parujące cząstki rabarbaru w słodkich okruchach ciasta są przepyszne. Jeśli mamy silną wolę, możemy poczekać aż ciasto całkowicie wystygnie i pokroić je na kawałki. Kombinacja delikatnych aromatów rabarbaru i brązowego cukru doskonale współgra z orzechowym

les mirabelles
Czekoladowe ciasto z całymi gruszkami, Frank Sinatra w Filharmonii 195

masła 1 szczypta soli 130 g cukru 1 opakowanie cukru waniliowego 3 mniejsze jajka 200 g maki pszennej 1 i ½ łyżeczki proszku do pieczenia 1 łyżka kakao 130 ml słodkiej śmietanki (dałam kwaśną i też było ok) ok. 10 g – mały kawałek świeżego, obranego i startego imbiru (może być też sproszkowany) 1 łyżeczka mielonego cynamonu 1 szczypta mielonej gałki muszkatołowej(...)śmietanką. Na końcu wmieszaj rozpuszczoną czekoladę (podgrzej ją, jeśli ostygła), imbir, cynamon i gałkę muszkatołową. Nagrzej piekarnik do 160°C. Ciasto wlej do natłuszczonej i wysypanej bułką tartą formy i ostrożnie powkładaj gruszki. Piecz około 1,5 godziny. Przepis dodaję do akcji:    Pięknie było... na dzisiejszym koncercie  w Filharmonii : utwory Franka Sinatry w wykonaniu

Qlinarnie i Qlinarnie
Słodkie środy - Babka bananowa z żurawiną 130

Dziś u Nas na blogu zrobiło się bananowo i tak zostanie do końca dnia. Jeśli zostaną Wam bardzo dojrzałe banany zachęcamy do wykorzystania ich do babki

Kulinarny Świat Konczi i Szpileczki