już pierwsze botwinki i pierwsze morele! Najbardziej wyrazista oznaka nadciągającego lata, pachnącego cytrusami i delikatnymi, młodymi warzywami. Niewiele jest nowalijek równie pysznych jak młody buraczek ćwikłowy, jeszcze nie rozwinięty, słodki i soczysty z pióropuszem zielonych liści pokrytych siatką purpurowych żyłek. Wspaniałe dzieło sztuki. Zazwyczaj liście i cała botwinka lądują w chłodnikach i jest to jak najbardziej chwalebny sposób spożytkowania warzywa(...)stanowią podprażone, słone orzechy laskowe. Składniki: Rolada z sera koziego 100 gram Kilka moreli 1 gruszka Garść orzechów laskowych Pół niedużej czerwonej cebuli Pęczek botwinki 3-4 łyżki bułki tartej do panierowania sera 2-3 łyżki octu balsamicznego (lub łyżeczka miodu i 2 łyżki cytryny) 1 łyżka oleju Sól Pieprz Dresing Łyżka soku z cytryny Łyżka musztardy miodowej Łyżka
Niedzielny kucharzjuż pierwsze botwinki i pierwsze morele! Najbardziej wyrazista oznaka nadciągającego lata, pachnącego cytrusami i delikatnymi, młodymi warzywami. Niewiele jest nowalijek równie pysznych jak młody buraczek ćwikłowy, jeszcze nie rozwinięty, słodki i soczysty z pióropuszem zielonych liści pokrytych siatką purpurowych żyłek. Wspaniałe dzieło sztuki. Zazwyczaj liście i cała botwinka lądują w chłodnikach i jest to jak najbardziej chwalebny sposób spożytkowania warzywa(...)podprażone, słone orzechy laskowe. Składniki: Rolada z sera koziego 100 gram Kilka moreli 1 gruszka Garść orzechów laskowych Pół niedużej czerwonej cebuli Pęczek botwinki 3-4 łyżki bułki tartej do panierowania sera 2-3 łyżki octu balsamicznego (lub łyżeczka miodu i 2 łyżki cytryny) 1 łyżka oleju Sól Pieprz Dresing Łyżka soku z cytryny Łyżka musztardy miodowej Łyżka
Niedzielny kucharzPyszny,sycący placek ziemniaczany z dodatkiem gulaszu.Treściwe danie dla całej rodziny :). SKŁADNIKI Gulasz 600g łopatki wieprzowej cebula papryka sól,pieprz 2 listki laurowe ziele angielskie słodka i ostra papryka słoiczek sosu ciemnego uniwersalnego ŁOWICZ natka pietruszki Placki ziemniaczane 1kg obranych ziemniaków cebula sol,pieprz jajko olej do smażenia WYKONANIE Na początku przygotowujemy gulasz.Mięsko kroimy w kostkę(...)mięso zmięknie.Sos Łowicza dodaje super brązowy kolor oraz niepowtarzalny smak i aromat naszego gulaszu. Na koniec dodajemy posiekaną natkę pietruszki. Czas na przygotowanie placków ziemniaczanych.Cebulę i ziemniaki trzemy na tarce o drobnych oczkach lub mielimy w malakserze.Do masy ziemniaczanej dodajemy jajko sól i pieprz.Dokładnie mieszamy. Następnie z naszej masy smażymy placki z obu stron na złoty kolor
Mała w garnku mieszaMiałam wielką ochotę na coś słodkiego ze śliwką. Śliwek u nas co niemiara i znalazłam przepis na tzw. tort z Linzu. Przepis troszkę zmieniłam , ale jestem i tak pod wrażeniem tego ciasta. Torcik ten jest niezwykle kruchy , dodatek masła sprawia , że jest o smaku maślanym,użyłam do niego cukru brązowego , dzięki któremu ciasto dodatkowo zyskało lepszy smak i kolor. Tortownica(...)łyżeczka kakao 1/2 łyżeczki cynamonu 1 op. cukru waniliowego z wanilią szczypta zmielonych goździków 1 jajko 1 łyżka wódki ( w przepisie jest wiśniówka) 1 żółtko tłuszcz i bułka tarta do blaszki 25 dag konfitury z malin ( użyłam śliwek ) Sposób przygotowania: Migdały utrzeć z cukrem , wsypać mąkę , kakao , cynamon, goździki i cukier z wanilią. Dodać alkohol , jajko oraz posiekane
Różne smaki w kuchniwyczuwalne w smaku. Jeśli kochacie kotlety jajeczne i w ogóle wszystko jajeczne, to na pewno kotlety w tym wydaniu pokochacie. Jedząc kotlety, już wpadłam na ich wersję na słodko, z suszoną żurawiną, ubitymi białkami i sosem jogurtowym. Chyba pokuszę się na ich dość szybkie wykonanie U mnie kotlety z kaszy jedliśmy z sosem pieczarkowym i surówką na bazie marchewki(...)kaszy jaglanej 1 szkl. mleka 1 łyżeczka masła 4 jajka ugotowane na twardo 2 łyżki startego sera żółtego 1 jajko sól, pieprz 3 łyżeczki zielonego (koperek, natka) bułka tarta do obtaczania olej do smażenia Sposób przygotowania Kaszę gotujemy w mleku z dodatkiem masła. Jajka obieramy i ścieramy na tarce lub rozgniatamy widelcem. W misce mieszamy jajka na twardo
Mieszam w GarnkuRatatouille to jarska potrawa prowansalska, danie nieco nawiązuje do popularnego w Polsce, choć zupełnie nie rodzimego, bo przecież węgierskiego leczo . Ratatouille opiera się na składnikach warzywnych
Słodki Kompromismiała docelowo być zupa dyniowa ale coś mnie naszło i jest dyniowo-pomidorowa. Fajna i wyrazista w smaku. Słodko-kwaśna. Polecam ! Składniki: kawałek kurczaka ( udko, korpus) 2 litry wody dwie nieduże marchewki korzeń pietruszki kawałek pora kawałek selera pół niedużej dyni 2 duże ziemniaki 4 pomidory świeża bazylia kawałeczek ulubionego sera żółtego pieprz sól śmietana(...)zalać wrzątkiem i zdjąć z nich skórkę. Dodać do zupy. Usunąć kurczaka, por, seler i pietruszkę. Zupę zmiksować, doprawić pieprzem, solą, świeżą bazylią. Dodać kilka łyżek śmietany. Podawać posypaną tartym serem. Dodaj do listy blokowanych banerów
Pysznie & PięknieOj nie znam nikogo, kto powiedziałby z ręką na sercu, że nie lubi uszek z barszczem. Można je co prawda lubić mniej, ale że wcale? Nie
Kuchnia w czekoladzieKlasyczny? Nie wiem czy na pewno, ale właśnie takie mam skojarzenie z mazurkiem kajmakowym :) Jest to chyba najłatwiejsza wersja mazurka. A to, że jest najłatwiejsza wcale
chili & sugarWilgotne, delikatne, niezbyt słodkie ciasto z jabłkami jest dobre na wiosenne i letnie dni. Dużo pracy przy nim nie ma, a efekt i satysfakcja gwarantowane. Składniki: biszkopt: 6 jajek 1 1/2 szklanki cukru 1 1/2 szklanki mąki pszennej 1 łyżeczka proszku do pieczenia 6 łyżek oliwy 2 łyżki octu spirytusowego masa jabłkowa: 1 kg jabłek około 3 - 4 łyżki(...)proszkiem przesiać i stopniowo dodawać do miksowanych jajek. Dodać olej i ocet, chwilę miksować. Ciasto wylać do wyłożonej papierem do pieczenia lub natłuszczonej i wysypanej bułką tartą formy (33 x 23 cm) i wstawić do nagrzanego do 180 stopni C piekarnika na 25 - 30 minut. Piec do tzw. suchego patyczka. Upieczony biszkopt wystudzić i wyjąć z formy
Kuchcik gotujeKeks ten chodził za mną już od kilku tygodni , ale ciągle nie mogłam się zabrać za jego zrobienie. Wykorzystałam na to wolną sobotę i tak
Ostra na Słodkosezonie dyniowym nie może zabraknąć czegoś słodkiego, choć dynię wykorzystuję do raczej wytrawnych potraw. Sernik z dodatkiem musu z dyni powstał, bo byłam bardzo ciekawa jego smaku. Muszę przyznać, że pozytywnie mnie zaskoczył... Jest delikatny, wilgotny, z lekkim aromatem dyni. Spód: 250 g ciastek maślanych ok 80 g stopionego masła Ciastka zmielić w malakserze, wymieszać z masłem i wylepić masą(...)można więcej) 1 cukier waniliowy (najlepiej z prawdziwą wanilią) 5 jajek 1 budyń waniliowy bez cukru 2 szklanki musu z dyni Do dekoracji: ½ puszki gotowej masy krówkowej tarta biała czekolada lub płatki migdałowe do dekoracji Twaróg krótko miksować z cukrem i jajkami, dodać mus z dyni, cukier waniliowy i budyń, dokładnie łącząc składniki, najlepiej na małych obrotach
Czerwień i błękitciasta użyć do wylepienia blachy, 1/3 zostawić do ułożenia na górze. Ubić pianę z białek ze szczyptą soli. Połowę piany wyłożyć na wylepioną ciastem blachę i posypać bułką tartą - bułka wchłania nadmiar wilgoci z nadzienia. Rabarbar odsączyć. Dodać do niego żurawinę i wymieszać. Tak przygotowane nadzienie wyłożyć na pianę i posypać cukrem z wanilią - mój domowy wyrób(...)się nie przypali. Przekręcić też blachę tył naprzód, dla równomiernego upieczenia ciasta. Po wyjęciu z piekarnika szarlotkę rabarbarową przestudzić. Można posypać cukrem pudrem, jeśli łasuchom nadal za mało słodko. Pycha! Cierpki, jędrny, bogaty w witaminy i bardzo sezonowy – rabarbar to król ciast i deserów, pojawiających się na naszych stołach od kwietnia do czerwca. Korzystajmy więc, póki
Grunt to przepis!Miałam wielką ochotę na coś słodkiego ze śliwką. Śliwek u nas co niemiara i znalazłam przepis na tzw. tort z Linzu. Przepis troszkę zmieniłam , ale jestem i tak pod wrażeniem tego ciasta. Torcik ten jest niezwykle kruchy , dodatek masła sprawia , że jest o smaku maślanym,użyłam do niego cukru brązowego , dzięki któremu ciasto dodatkowo zyskało lepszy smak i kolor. Tortownica(...)łyżeczka kakao 1/2 łyżeczki cynamonu 1 op. cukru waniliowego z wanilią szczypta zmielonych gożdżików 1 jajko 1 łyżka wódki ( w przepisie jest wiśniówka) 1 żółtko tłuszcz i bułka tarta do blaszki 25 dag konfitury z malin ( użyłam śliwek ) Sposób przygotowania: Migdały utrzec z cukrem , wsypac mąkę , kakao , cynamon, gożdżiki i cukier z wanilią. Dodac alkohol , jajko oraz posiekane
Słodkości i nie tylkoCiasta ucierane na kefirze to ciasta, które można przygotować ze wszystkimi, sezonowymi owocami! W sezonie jesienno-zimowym dodaję do nich jabłka, a potem kiedy już wiosna
Ostra na SłodkoQuinoa – inaczej nazywana kosmosą ryżową uprawiana była w górskich regionach Chile, Peru i Boliwii już ponad 5 tysięcy lat. Nazywana przez cywilizację Inków ” matką
Ostra na SłodkoCENA: 8 zł LICZBA PORCJI: 4 porcje POZIOM: łatwe POTRZEBUJESZ rondel szklanki sitko SKŁADNIKI: na litr wody miód wielokwiatowy – 100g (1/3 szklanki) imbir w proszku (1/2 łyżeczki) tarta gałka muszkatołowa – 2 szczypty cynamon – 1 laska lub 1/2 łyżeczki mielonego goździki – 2 szt. zioła, suszone lub świeże np. mięta lub melisa – garść(...)sitko, aby pozbyć się resztek przypraw. PODANIE Gorący zbiteń podawaj z sokiem z cytryny. Można dodać też odrobinę dżemu jagodowy dla zróżnicowania smaku. Zdejmij maskę i delektuj się korzennym, słodkim smakiem tej rosyjskiej ambrozji! Wpis powstał dzięki uprzejmości Techland Wydawnictwo , które dostarczyła nam kopię gry i jest wydawcą tytułu w Polsce. Artykuł Rosyjski zbiteń – Metro Exodus – rozgrzewający napój
Nerds KitchenOstatnio ciągle słyszę, że na blogu to tylko ciastka, ciasteczka i słodkie, a co na obiad? Jak to co! Wołowina po tajsku Jest tak dobra i szybka w przygotowaniu, że naprawdę można w tym daniu się zakochać! Najpierw kilka słów wyjaśnienia, bo jak pewnie zauważyliście mniej się dzieje ostatnio na blogu, ale to ma związek z dwoma rzeczami: jedna(...)bardzo cieszy i sprawia nam ogromną radość. Bo warto robić rzeczy, które cieszą i stają się wielką pasją. Nie zapominamy o blogu, to w końcu nasze ukochane trzecie dziecko i w sumie to dzięki paleolife.pl to wszystko się zaczęło – cała wielka fotograficzna przygoda. Więc blog zostaje z nami do końca, a może nawet i dłużej. Będą się pojawiały przepisy
PaleoLifeDobry wieczór! Jak Wam minął poniedziałek? Bo ja trochę podziębiona :(... Kaszel, katar, w końcu i mnie dopadło. Przy takich sytuacjach trzeba sobie poprawić humor czymś słodkim. Proponuję przepyszne ciasto z awokado, polane limonkową polewą w posypce z pistacji. Zainspirował mnie przepis z bloga Basi Ritz . Wyszło naprawdę bosko :). Składniki: 1 dojrzałe awokado 2 łyżki soku z limonki skórka otarta(...)pistacji Wykonanie: Awokado przekroić na pół, wyciągnąć pestkę, obrać ze skórki, skropić limonką i zmiksować blenderem. Formę do ciasta o długości ok 25 cm wysmarować masłem, oprószyć bułką tartą lub kaszką. Piekarnik nagrzać do ok 175 stopni, funkcja góra/dół. Masło zmiksować na jednolitą masę z cukrem, dodawać po jednym jajku dalej miksując do gładkiej konsystencji. Przesianą
Trufelkowoogórek, sos tysiąca wysp, cebula, bułki do burgerów Selera obrać ze skórki, utrzeć na tarce o średnich oczkach. Utartego selera włożyć do miski, dodać jajka, sól, pieprz oraz bułkę tartą. Bardzo dokładnie wyrobić masę warzywną ręką. Formować kulki o średnicy około pięciu centymetrów, po czym spłaszczać je na dłoni na dowolną grubość. Moje burgery miały ponad dwa centymetry(...)serem i sosem tysiąca wysp Smacznego! Burgery z selera z serem i sosem tysiąca wysp Sos tysiąca wysp w wersji domowej to nic innego jak połączenie ketchupu, majonezu, sosu słodkiego chili i odrobiny soku pomarańczowego. Warto ten sos wypróbować, gdyż nadaje on burgerom lekko pikantny smak. Share List SGMB_URL = "http://www.mecooks.com/wp-content/plugins/social-media-builder/"; jQuery(".dropdownWrapper").hide(); SGMB_GOOGLE_ACOUNT = ""; jQuery
mecooksziarenek. Autorka udowadnia, że kasza wcale nie musi być nudna! I przy nam jej rację, bo przeglądając książkę - trudno mi było się zdecydować, które danie przygotować jako pierwsze. Na słodko, czy w wersji wytrawnej? Z komosą ryżową, amarantusem, kaszą gryczaną, jaglaną, kukurydzianą, jęczmienną, pęczakiem, bulgurem, czy kuskusem? Ale wracając do przepisu... Zapiekanka smakuje rewelacyjnie i jest bardzo prosta(...)żonych (waga z pestkami) 150g cukru 500 ml mleka 3/4 śmietanki 12% 1/4 łyżeczki esencji waniliowej (może być 1 łyżka cukru waniliowego) Dodatkowo: tłuszcz do wysmarowania formy bułka tarta Mleko przelać do garnuszka o grubym dnie, dodać 1/2 cukru, esencję waniliową i zagotować. Następnie do mleka wsypać kaszę jaglaną (uprzednio opłukaną) i wymieszać. Całość gotować na małym ogniu
Di gotujeschabu 6 pietruszek 4 łyżki oliwy 1 cytryna sól, pieprz Pesto: garść rukoli garść mięty 1 łyżeczka oliwy (lub więcej jeżeli będzie za gęste) 1 łyżka bułki tartej sól, pieprz 2 ząbki czosnku Schab pokroić na plastry, posypać solą i pieprzem. Na patelni rozgrzać 3 łyżki oliwy, obsmażyć schab po 2 minuty z każdej strony. Przełożyć do naczynia żaroodpornego(...)schab na druga stronę i podpiec jeszcze 10 minut. Ja na drugim poziomie jednocześnie z mięsem piekłam ziemniaczki. Pokroiłam je na kawałki, obtoczyłam w oliwie wymieszanej z solą, pieprzem, słodką papryką i mielonym czosnkiem. Pesto: Wszystkie składniki zmiksować. I nałożyć na gotowe mięso
Moja Galeria SmakuCoś dla koneserów kontrastowych smaków, czyli chlebek słodko-pikantny Z okazji jesiennych wspomnień czar , prezentuję chleb, którym zajadałam się w minionym sezonie dyniowym - ze startym miąższem dyni i pikantnym zestawem przypraw. Chlebek ten, z racji iż dość krótko wyrasta, wychodzi zbity i zwarty. Nie będzie też zbyt wysoki. Jest za to wilgotny i długo zachowuje świeżość. Dzięki(...)pieczeniu w parze wodnej skórka robi się chrupiąca. Niekonwencjonalne połączenie słodkiej dyni z pikantnymi przyprawami to istna orgia dla kubków smakowych! Składniki na 1 okrągły bochenek: 300g maki pszennej 150g mąki pszennej pełnoziarnistej 2 łyżeczki suchych drożdży (7g) 200 ml ciepłej wody 3 łyżeczki płynnego miodu - u mnie ciemny, gryczany 1 łyżka oliwy z oliwek
Grunt to przepis!kokosowe :) zatem w tym cieście zwłaszcza krem przypadł mi do smaku :) Mam nadzieję, że i wśród Was znajdą się miłośnicy kokosowo-hawajskich smaków. Puszysty i delikatny biszkopt przełożony słodką masą w polewie czekoladowej. Kto się skusi? :) Składniki na biszkopt: 6 jaj, 180 g mąki tortowej, 15 g kakao (ok. 3 łyżek) 1 łyżka octu, 3 łyżki oleju, 1 szklanka(...)przesianą mąkę z proszkiem do pieczenia oraz kakao i wymieszać ręcznie. Wylewamy ciasto na formę o wymiarach 31 cm x 22 cm wysmarowaną masłem oraz posypaną bułką tartą i pieczemy w piekarniku nagrzanym na 180 ° C przez 30-35 minut. Następnie wyjmujemy blachę biszkoptem i rzucamy nią trzykrotnie o ziemię z wysokości 50 cm. Jesli się boicie
Delicious Titbits