CENA: 8 zł LICZBA PORCJI: 4 porcje POZIOM: łatwe POTRZEBUJESZ rondel szklanki sitko SKŁADNIKI: na litr wody miód wielokwiatowy – 100g (1/3 szklanki) imbir w proszku (1/2 łyżeczki) tarta gałka muszkatołowa – 2 szczypty cynamon – 1 laska lub 1/2 łyżeczki mielonego goździki – 2 szt. zioła, suszone lub świeże np. mięta lub melisa – garść(...)sitko, aby pozbyć się resztek przypraw. PODANIE Gorący zbiteń podawaj z sokiem z cytryny. Można dodać też odrobinę dżemu jagodowy dla zróżnicowania smaku. Zdejmij maskę i delektuj się korzennym, słodkim smakiem tej rosyjskiej ambrozji! Wpis powstał dzięki uprzejmości Techland Wydawnictwo , które dostarczyła nam kopię gry i jest wydawcą tytułu w Polsce. Artykuł Rosyjski zbiteń – Metro Exodus – rozgrzewający napój
Nerds KitchenDobry wieczór! Jak Wam minął poniedziałek? Bo ja trochę podziębiona :(... Kaszel, katar, w końcu i mnie dopadło. Przy takich sytuacjach trzeba sobie poprawić humor czymś słodkim. Proponuję przepyszne ciasto z awokado, polane limonkową polewą w posypce z pistacji. Zainspirował mnie przepis z bloga Basi Ritz . Wyszło naprawdę bosko :). Składniki: 1 dojrzałe awokado 2 łyżki soku z limonki skórka otarta(...)pistacji Wykonanie: Awokado przekroić na pół, wyciągnąć pestkę, obrać ze skórki, skropić limonką i zmiksować blenderem. Formę do ciasta o długości ok 25 cm wysmarować masłem, oprószyć bułką tartą lub kaszką. Piekarnik nagrzać do ok 175 stopni, funkcja góra/dół. Masło zmiksować na jednolitą masę z cukrem, dodawać po jednym jajku dalej miksując do gładkiej konsystencji. Przesianą
Trufelkowoogórek, sos tysiąca wysp, cebula, bułki do burgerów Selera obrać ze skórki, utrzeć na tarce o średnich oczkach. Utartego selera włożyć do miski, dodać jajka, sól, pieprz oraz bułkę tartą. Bardzo dokładnie wyrobić masę warzywną ręką. Formować kulki o średnicy około pięciu centymetrów, po czym spłaszczać je na dłoni na dowolną grubość. Moje burgery miały ponad dwa centymetry(...)serem i sosem tysiąca wysp Smacznego! Burgery z selera z serem i sosem tysiąca wysp Sos tysiąca wysp w wersji domowej to nic innego jak połączenie ketchupu, majonezu, sosu słodkiego chili i odrobiny soku pomarańczowego. Warto ten sos wypróbować, gdyż nadaje on burgerom lekko pikantny smak. Share List SGMB_URL = "http://www.mecooks.com/wp-content/plugins/social-media-builder/"; jQuery(".dropdownWrapper").hide(); SGMB_GOOGLE_ACOUNT = ""; jQuery
mecooksziarenek. Autorka udowadnia, że kasza wcale nie musi być nudna! I przy nam jej rację, bo przeglądając książkę - trudno mi było się zdecydować, które danie przygotować jako pierwsze. Na słodko, czy w wersji wytrawnej? Z komosą ryżową, amarantusem, kaszą gryczaną, jaglaną, kukurydzianą, jęczmienną, pęczakiem, bulgurem, czy kuskusem? Ale wracając do przepisu... Zapiekanka smakuje rewelacyjnie i jest bardzo prosta(...)żonych (waga z pestkami) 150g cukru 500 ml mleka 3/4 śmietanki 12% 1/4 łyżeczki esencji waniliowej (może być 1 łyżka cukru waniliowego) Dodatkowo: tłuszcz do wysmarowania formy bułka tarta Mleko przelać do garnuszka o grubym dnie, dodać 1/2 cukru, esencję waniliową i zagotować. Następnie do mleka wsypać kaszę jaglaną (uprzednio opłukaną) i wymieszać. Całość gotować na małym ogniu
Di gotujeschabu 6 pietruszek 4 łyżki oliwy 1 cytryna sól, pieprz Pesto: garść rukoli garść mięty 1 łyżeczka oliwy (lub więcej jeżeli będzie za gęste) 1 łyżka bułki tartej sól, pieprz 2 ząbki czosnku Schab pokroić na plastry, posypać solą i pieprzem. Na patelni rozgrzać 3 łyżki oliwy, obsmażyć schab po 2 minuty z każdej strony. Przełożyć do naczynia żaroodpornego(...)schab na druga stronę i podpiec jeszcze 10 minut. Ja na drugim poziomie jednocześnie z mięsem piekłam ziemniaczki. Pokroiłam je na kawałki, obtoczyłam w oliwie wymieszanej z solą, pieprzem, słodką papryką i mielonym czosnkiem. Pesto: Wszystkie składniki zmiksować. I nałożyć na gotowe mięso
Moja Galeria SmakuCoś dla koneserów kontrastowych smaków, czyli chlebek słodko-pikantny Z okazji jesiennych wspomnień czar , prezentuję chleb, którym zajadałam się w minionym sezonie dyniowym - ze startym miąższem dyni i pikantnym zestawem przypraw. Chlebek ten, z racji iż dość krótko wyrasta, wychodzi zbity i zwarty. Nie będzie też zbyt wysoki. Jest za to wilgotny i długo zachowuje świeżość. Dzięki(...)pieczeniu w parze wodnej skórka robi się chrupiąca. Niekonwencjonalne połączenie słodkiej dyni z pikantnymi przyprawami to istna orgia dla kubków smakowych! Składniki na 1 okrągły bochenek: 300g maki pszennej 150g mąki pszennej pełnoziarnistej 2 łyżeczki suchych drożdży (7g) 200 ml ciepłej wody 3 łyżeczki płynnego miodu - u mnie ciemny, gryczany 1 łyżka oliwy z oliwek
Grunt to przepis!kokosowe :) zatem w tym cieście zwłaszcza krem przypadł mi do smaku :) Mam nadzieję, że i wśród Was znajdą się miłośnicy kokosowo-hawajskich smaków. Puszysty i delikatny biszkopt przełożony słodką masą w polewie czekoladowej. Kto się skusi? :) Składniki na biszkopt: 6 jaj, 180 g mąki tortowej, 15 g kakao (ok. 3 łyżek) 1 łyżka octu, 3 łyżki oleju, 1 szklanka(...)przesianą mąkę z proszkiem do pieczenia oraz kakao i wymieszać ręcznie. Wylewamy ciasto na formę o wymiarach 31 cm x 22 cm wysmarowaną masłem oraz posypaną bułką tartą i pieczemy w piekarniku nagrzanym na 180 ° C przez 30-35 minut. Następnie wyjmujemy blachę biszkoptem i rzucamy nią trzykrotnie o ziemię z wysokości 50 cm. Jesli się boicie
Delicious TitbitsJabłka i śliwki. To smaczna zapowiedź jesieni. Weź kawałek! Składniki: 200g mąki pszennej 1 jajko 2 łyżki gęstej śmietany 120g zimnego masła 50g cukru 1 cukier
Raj dla PodniebieniaMoi drodzy, dzisiaj mija rok od kiedy założyłam bloga. Z tej okazji mam dla Was pyszny, wyjątkowy obłędnie czekoladowo- orzechowy torcik, z chrupiącą masą i alkoholem
słodki bratekBardzo dawno nie robiłam omletów. Wiąże się to z upodobaniami moich bliskich czyli krótko mówiąc nie lubią ich. Zajrzałam wczoraj do książki "O jabłkach" w
Dzieje kuchennej WiewióryOstatnio obsesyjnie zajadam się jabłkami, poniżej kolejny sposób na wykorzystanie tegorocznych zbiorów jabłkowych ;) Składniki: 3-4 jabłka ( w zależności od wielkości) 2 łyżeczki
Zdrowo i dietetycznie. Moja rzeczywistośćZachęcam , dobre ciasto. - 6 jaj - 1 i 1/2 szklanki mąki pszennej - 1 szklanka cukru - 2 łyżki mąki ziemniaczanej - 3 łyżki kakao - 1/2 szklanki oleju - 2 i
Pasje JolkiCiasteczka z rodzynkami Składniki: (na ok. 30 sztuk) - 3/4 szklanki cukry - 1 i 1/2 szklanki mąki - 3/4 kostki masła - 200 g rodzynek - 3 jajka
Gotuj Z MuzykąKruche ciasto z owocami to pierwsze ciasto, które upiekłam będąc małą dziewczynką. Miałam wtedy może około 10 lat. Od tamtej pory obowiązki przygotowywania słodkości w
Sajkofanka smakuprzepisy z komosą ryżową to orientalna sałatka tabbouleh , fit sałatka , sałatka z papryką . Na śniadanie polecam koktajl , a na słodko albo babeczki albo tort . Składniki: 1 szklanka surowej komosy ryżowej 2 szklanki wody do gotowania komosy 1 papryka słodka 1 średnia marchewka 1 ogórek świeży 1/4 niewielkiej główki czerwonej kapusty 1/2 szklanki ugotowanej ciecierzycy (można więcej ) 1/2 małej cebuli(...)przykryciem przez około 10 minut. Następnie, wyłączamy ogień i pozostawiamy garnek na kuchence na około 15 minut. Z umytej papryki wycinamy gniazdo i kroimy w kostkę, marchewkę obieramy i trzemy na grubych oczkach tarki. Kapustę czerwoną kroimy w kostkę, obraną cebulę drobno siekamy. W niewielkiej miseczce mieszamy sos sojowy, ocet winny, olej sezamowy i starty na drobnych oczkach W dużym
Lamarida.pl