tarta na słodko - 8428 przepisów (strona:305/562)

Köttbullar - klopsiki szwedzkie 191

drobno czerwoną cebulę i rozgrzewamy oliwę na patelni. Wsypujemy cebulę i smażymy do miękkości. W dużej misce łączymy mięso, jajko, miód oraz doprawiamy całość solą i pieprzem. Dodajemy bułkę tartą i cebulę, wszystko dokładnie mieszamy - najlepiej rękoma.  Formujemy średniej wielkości klopsiki, układamy je na talerzu. Smażymy na patelni do uzyskania złocistego koloru z każdej strony. Z podanej(...)średniej wielkości klopsików. Swoje Köttbullar podałam z purée ziemniaczanym, sosem pieczeniowym i ukochaną borówką leśną. Mogłabym to jeść codziennie - połączenie delikatnego purée, aromatycznych klopsików zanurzonych w sosie i słodkiej borówki jest mistrzowskie - musicie spróbować

Cooking Monster
Rybacka zupa krem z pomidorów niczym prosto z kutra! Pomidorowa inaczej! 144

Zupa wyszła obłędna, mogłabym ją zajadać kilka razy w tygodniu na obiad. Jest bardzo delikatna w smaku, ma w sobie pełnię aromatu, i bardzo wyrafinowany smak, z wyczuwalną nutą słodko- kwaśną. Zupę podajemy z solidną porcją ryby w postaci klopsików rybnych, całość skrapiamy tuż przed podaniem sokiem z czerwonych pomarańczy sycylijskich. Serdecznie Wam polecam! SKŁADNIKI: - 1 opakowanie przecieru pomidorowego(...)listki laurowe - 1 pomarańcz - 500g mięsa z dorsza, mintaja - 1 jajko - 5 łyżek bułki tartej - świeże chili - sól morska - pieprz świeżo mielony - oliwa z oliwek - mąka pszenna do obtoczenia klopsików WYKONANIE: klopsiki rybne: Mięso z ryb zmiel w maszynce, dodaj jajko, bułkę tartą, sól i posiekane chili. Całość wyrabiaj przez 10 minut. Klopsiki obtocz w mące. zupa

SMYKWKUCHNI
Szarlotka szybko znikająca 173

zapiekać 10 minut. Jabłka zetrzeć na tarce o dużych oczkach. Dodać  do nich rodzynki, cukier i cynamon. Wymieszać i odcisnąć z nadmiaru soku. Podpieczone ciasto posypać bułką tartą i wyłożyć jabłka. Na wierzch zetrzeć ciasto z zamrażalnika. Ciasto piec około 50 minut w 180 stopniach. Po ostudzeniu można posypać cukrem pudrem. Wypiekałam razem z: Grunt to przepis(...)patelni Kuchenne zapiski Edyty -  Jabłecznik na spodzie ryżowo- owsianym Sama słodycz i szczypta chili -  Jabłecznik z bitą śmietaną Różowa kuchnia -  Jabłecznik kwietniowy Lidia -  Jabłecznik Słodkie okruszki -  Ciasto z jabłkami najeżone wspomnieniami Smakołyki Asi -  Szarlotka królewska z bitą śmietaną Kulinarna Maniusia -  Jabłecznik na zimno Izioni pyszne smaki -  Jabłecznik z prażonymi jabłkami Cafe amaretto

Ewusiowe Smaki
Kukurydziana tarta z jaglanym budyniem i gruszkami 192

Żegnamy lato, witamy jesień, a wraz z nią rozpoczynający się sezon na słodkie śliwki, soczyste jabłka, czy dorodne gruszki... Chociaż śliwek mam pod dostatkiem, postanowiłam by w dzisiejszym wypieku główną rolę odegrały gruszki. Może nie są moimi ulubionymi owocami, ale w takim połączeniu smakują wybornie! Spód wykonany z pokruszonych płatków kukurydzianych z dodatkiem kakao, masa z ,,budyniu" jaglanego,a wierzch(...)całego deseru wieńczą kawałki gruszek w miodzie.  Tak jak szybko robi się tą tartę, tak też szybko znika. Stety bądź niestety. ;) W każdym razie na pewno warto wypróbować. Zapraszam! Składniki : kukurydziany spód 250 g płatków kukurydzianych 100 g masła 1/4 szklanki ciepłego mleka 3 łyżki płynnego miodu Piekarnik nagrzać do 180 stopni C. Płatki zmiksować w malakserze na drobny

Kuchnia Ellie
Ciasto marchewkowe 164

Inspiracja: Słodkie White Plate, str. 57 ( z małymi zmianami ) 3 jajka 250 g cukru ( następnym razem dam pół szklanki ;)) 3/4 szklanki oleju rzepakowego 300 g mąki pszennej 2 szklanki obranej i startej na drobnych oczkach marchwi łyżeczka sody 2 łyżeczki cynamonu 2 łyżeczki przyprawy do piernika pół szklanki posiekanych orzechów włoskich i laskowych pół tabliczki gorzkiej czekolady, posiekanej na małe(...)kawałki bułka tarta ewent. dżem z czarnej porzeczki i cukier puder Piekarnik rozgrzać do temperatury 180 ºC ( bez termoobiegu ). Tortownicę ( 25 cm ) nasmarować margaryną i wysypać bułką tartą. Jajka utrzeć z cukrem, dodać olej i zmiksować na gładki krem. Do miski przesiać mąkę z sodą, cynamonem i przyprawą do piernika. Dodać jajka, marchew,orzechy i czekoladę

Atlas Smaków
Oładki ziemniaczane z makiem 102

Oładki to smażone placuszki z tartych ziemniaków i mąki. Składniki: 1 kg ziemniaków, 1 jajko, 25 dag maku, tłuszcz do smażenia, sól do smaku. Wykonanie: Ziemniaki obrać, połowę ugotować i gorące Utłuc, a drugą połowę zetrzeć na tarce.  Sok odcisnąć, połączyć z ugotowanymi ostudzonymi ziemniakami, dodać jajko, mak i sól do smaku. Wyrobić masę dokładnie. Formować placuszki(...)smażyć na oleju. Podawać z maślanką lub na słodko z konfiturą

Tradycyjna Kuchnia
Grzybowa tarta czyli szwajcarskie inspiracje :) 135

koniec ścieramy ok. 15 dkg sera żółtego i ponownie mieszamy, aby powstała jedna masa :) Masę serowo-jajeczną wylewamy na grzyby i dobrze ją rozprowadzamy po grzybach, aby tarta ładnie wyglądała. Zawijamy ciasto na brzegach w rulonik i posypujemy całość tymiankiem. Wstawiamy do piekarnika nagrzanego do 200 C na ok. 20 min. Po wyjęciu z piekarnika dajmy zapiekance chwilę(...)odetchnąć. Po ok. 5 minutach możemy podawać ciasto pokrojone w trójkąty. Nam najlepiej smakuje podawane z białym sosem śmietanowo-serowym z dodatkiem imbiru. Sos jest bardzo prosty :) 200 ml słodkiej śmietanki 12% rozgrzewamy w rondelku, dodajemy startego żółtego sera, sporo imbiru w proszku i odrobinę pieprzu. Doprowadzamy do rozpuszczenia sera i zgęstnienia sosu :) Gotowe :) Mamy nadzieję, że ten przepis choć

vegetanie
Grzyby leśne zapiekane w cieście francuskim. 158

koniec ścieramy ok. 15 dkg sera żółtego i ponownie mieszamy, aby powstała jedna masa :) Masę serowo-jajeczną wylewamy na grzyby i dobrze ją rozprowadzamy po grzybach, aby tarta ładnie wyglądała. Zawijamy ciasto na brzegach w rulonik i posypujemy całość oregano. Wstawiamy do piekarnika nagrzanego do 200 C na ok. 20 min. Po wyjęciu z piekarnika dajmy zapiekance chwilę(...)odetchnąć. Po ok. 5 minutach możemy podawać ciasto pokrojone w trójkąty. Nam najlepiej smakuje podawane z białym sosem śmietanowo-serowym z dodatkiem imbiru. Sos jest bardzo prosty :) 200 ml słodkiej śmietanki 12% rozgrzewamy w rondelku, dodajemy startego żółtego sera, sporo imbiru w proszku i odrobinę pieprzu. Doprowadzamy do rozpuszczenia sera i zgęstnienia sosu :) Gotowe :) Życzymy smacznego

vegetanie
Rybka smażona w cieście naleśnikowym 217

Odkąd spróbowałam tego sposobu na smażenie ryby, bardzo rzadko robię ją zwyczajnie w jajku i bułce tartej. Tak jest wygodniej i o wiele smaczniej. Rybka dzięki zamknięciu w cieście wychodzi soczysta, a samo ciasto dodaje niesamowitego smaku. Kto nie próbował koniecznie musi nadrobić! SKŁADNIKI: (na 3 porcje)   0,5 kg płatów rybnych mrożonych (u mnie tilapia) sól, pieprz(...)Ciasto: 1 jajko 1 szkl mleka 5 czubatych łyżek mąki  1/2 łyżeczki soli po 1/3 łyżeczki: czosnku granulowanego, papryki słodkiej, oregano po odrobinie: pieprzu, papryki ostrej 1. Rybę rozmrozić, osuszyć, posolić i oprószyć pieprzem. 2. Składniki ciasta wymieszać na gładko (ja robię to trzepaczką ręczną). Ciasto musi być na prawdę gęste aby dobrze trzymało się ryby. 3. Rybę maczać

Kto ugości moich gości?
zupa cebulowa- zapiekana 58

zbrazowieje na koniec dodac kieliszek wina. W szybkowarze zagotowac bulion, dodac cebule, zamknac szczelnie i gotowac 10 min. Do miseczek zaroodpornych wlac zupe , na wierzch polozyc kromki podpieczonej bulki, posypac tartym serem i zapiec w piekarniku od gory az sie lekko zarumieni ser.To jest ta na foto Smacznego. ale można(...)mnie Jamie Oliver, który zrobił ją z szałwią i kilkoma rodzajami cebuli. U mnie biednie, użyłam naszej zwykłej cebuli i pora. Ale i tak było smacznie. Cebulka staje się słodka, grzanki bardzo do niej pasują, a całość wykańcza angielski sos Worcestershire. Zapraszam! SKŁADNIKI: - 5 cebul pokrojonych w plasterki - 2 małe pory lub 1 duży obrane i białe części pokrojone

w mojej kuchni
Biszkopt niezawodny 318

ponad 25 lat ten sam przepis na biszkopt. Zawsze się udawał i był pierwszą rzeczą w moim życiu jaką kiedykolwiek upiekłam.  Przepis pochodzi z książki „Ciasta słodkie i wytrawne” H Lipińskiej i A Woźniakowskiego. Właśnie tej książce zawdzięczam nazwę mojego bloga.  Chyba nigdy nie przekonam się do innego przepisu na biszkopt do tortu, wydaje mi się, że jest(...)najlepszy i niezastąpiony. Składniki : 250 g mąki pszennej 250 g cukru 6 jajek 1 łyżeczka proszku do pieczenia Ponadto masło lub  margaryna do smarowania tortownicy i bułka tarta. Sposób wykonania: Białka oddzielić od żółtek i ubić z cukrem na sztywno. Pod koniec ubijania dodać stopniowo po jednym żółtku i wszystko dokładnie zmiksować. Mąkę przesiać z proszkiem

Na słodko lub wytrawnie
Zupa cebulowa z grzankami 155

podsmażony  na niewielkiej ilości  masła.    Składniki na zupę: -1 kg cebuli -2 ząbki czosnku -750 ml bulionu warzywnego -5 dkg masła -pieprz -odrobina żółtego sera -słodka śmietana do dekoracji    Obraną cebulę i czosnek kroimy w kostkę.    W garnku, na niewielkim ogniu cebulę i czosnek szklimy na maśle. Szklimy powoli, ok. 30 minut(...)Zupę miksujemy, aby uzyskać piękny, złoty krem. Doprawiamy do smaku pieprzem i ewentualnie solą. Ponownie przelewamy do garnka i zagotowujemy.    Nalewamy do talerza, dodajemy grzanki i odrobinę tartego żółtego sera, dekorujemy śmietaną i gotowe. Smacznego

Maminek kulinarny
Ciasto marchewkowe z polewą czekośliwkową 279

szklanki mąki krupczatki 100 g drobno posiekanych migdałów 50 g drobno posiekanych orzechów włoskich 1/2 łyżeczki cynamonu 1 1/2 łyżeczki proszku do pieczenia 1/2 łyżeczki sody 200 g tartej marchewki POLEWA ŚLIWKOWA: 200 g śliwek węgierek 2 łyżki cukru 100 g czekolady gorzkiej 70% Marchewkę zetrzeć na tarce jarzynowej na drobnych oczkach. Migdały i orzechy włoskie rozdrobnić lub drobno(...)czekoladę. Mieszać, aż się rozpuści i jak zacznie gęstnieć polać ciasto marchewkowe. Wierzch można dodatkowo udekorować posypkami. Po zastygnięciu polewy ciasto pokroić. Smacznego :) Udanych wypieków ;)   Kategoria: A-Z SŁODKO , Babki i ciasta ucierane , Ciasta z warzywami , Dla dzieci Tagged: marchewka , migdały , orzechy włoskie , śliwki

https:KKuchniaMniam
Wegańskie „krówki” morelowe z czerwonej fasoli 217

mojprzepisna.pl | Wegańskie „krówki” morelowe z czerwonej fasoli Jeżeli tylko została wam fasola czerwona z wczorajszego obiadu, nie zużywajcie jej do sałatki, tylko zróbcie zdrowe

moj przepis na
Batony energetyczne 176

mojprzepisna.pl | Batony energetyczne Batoniki jakie zrobiłam specjalnie na rajd rowerowy, dla pokrzepienia małych i dużych uczestników. Są dość słodkie, pełne suszonych owoców, orzechów i płatków owsianych

moj przepis na

Proponowane wyszukiwania