tarta kokosowa - 761 przepisów (strona:26/51)

WILGOTNE CIASTO CYTRYNOWE 256

olej, alkohol, sok z cytryny, proszek do pieczenia, skórkę z cytryny, wiórki kokosowe i mąkę pszenną przesianą przez sitko. Białka ubiłam na sztywną pianę. Dodałam ją do ciasta  i delikatnie wymieszałam. Formę do pieczenia o średnicy 26 cm wysmarowałam masłem i posypałam bułką tartą. Przełożyłam do niej ciasto. Wstawiłam do rozgrzanego do 180 stopni piekarnika i piekłam

potrawyregionalne
Zupa dyniowa na ostro z nutką kokosa 136

Podane proporcje można dowolnie zmieniać wg własnego smaku. Nie dodawałam zbyt dużo mleka kokosowego, aby nie zagłuszył delikatnego smaku dyni, a tylko dodał, lekkiego, specyficznego posmaku). Doprawić do smaku solą (ostrożnie ponieważ zupa może być dość słona od bulionu!) i pieprzem, dodać niewielką ilość tartej gałki muszkatłowej. Dokładnie zmiksować.  Smacznego

Codzienne Gotowanie
Placek śliwkowo-kokosowy 160

łychę piany z białek. Wymieszać. Dodać resztę piany i dobrze wymieszać. Masę kokosową przełożyć na ciasto. Na wierzchu ułożyć śliwki miąższem do góry. Piec w temperaturze 180 stopni C. przez ok. 30-40  ---------- Podobne: Kruche ciasto z nadzieniem Wegańskie ciasto ze śliwkami Rustykalna tarta ze śliwkami

Weekendy w domu i ogrodzie
Ciasto kokosowe bez jajek 184

przesiać przez sitko do miski - w ten sposób się ją napowietrza . Dodać wiórki kokosowe, proszek do pieczenia, cukier i wymieszać łyżką. Dolać mleko i dokładnie wymieszać. Okrągłą tortownicę o średnicy 18cm wysmarować masłem i posypać kaszą manną - kasza manna jest tu lepsza niż bułka tarta bo nie ma tendencji do przypalania się . Do tak przygotowanej blaszki wylać ¾ ciasta

Grunt to przepis!
Ciasteczka czekoladowo-migdałowe 202

udekorować - posypać cukrem pudrem, polać polewą czekoladową i posypać mielonymi migdałami czy wiórkami kokosowymi lub udekorować pisakami cukrowymi. Zamiast migdałów możemy dodać orzechy lub też słonecznik. składniki: 150 g margaryny 340 g mąki pszennej 110 g czekolady gorzkiej 2 jajka 2 żółtka 120 g tartych migdałów Back Mit 300 g cukru kilka kropel aromatu rumowego Margarynę rozpuścić w rondelku

Monia miesza i gotuje
MURZYNEK Z WIŚNIAMI 183

łyżeczki sody oczyszczonej  2 łyżeczki ekstraktu z wanilii 2 łyżki powideł śliwkowych ( niekoniecznie ) 300g wiśni świeżych lub mrożonych 2 łyżki mąki ziemniaczanej do obtoczenia wiśni  wiórki kokosowe do posypania Do garnka wsypałam kawę rozpuszczalną i kakao.     Dodałam cukier, masło i wlałam mleko. Wszystko wymieszałam i rozpuściłam na małym ogniu. Odlałam pół szklanki na polewę a resztę odstawiłam(...)posypałam bułką tartą. Wyłożyłam masę do tortownicy.   Wiśnie powkładałam na masę. Część z nich można powciskać głębiej.   Wstawiłam ciasto do rozgrzanego do 180 stopni piekarnika. Piekłam przez około 40 minut.   Polałam ciasto odlaną wcześniej polewą. Można ale nie trzeba do niej dodać roztopioną czekoladę. Ja posypałam jeszcze na wierzch wiórki kokosowe. Smacznego! Polecam przepisy

potrawyregionalne
Quiche z jarmużem, anansem i orzechami nerkowca na azjatycką nutę 147

formie placka składającego się ze słonego, kruchego ciasta i wytrawnego nadzienia zalanego jajeczno-śmietanową masą. Nadzienie stanowi mięso, bądź warzywa z przyprawami. Quiche zawsze jest wytrawny, w odróżnieniu od tarty, która może być albo wytrawna albo słodka. Prezentuje się ciekawie i stanowi idealne danie przekąskowe, na ciepło i na zimno. Świetna  na poczęstunek dla rodziny i znajomych(...)lunch, obiad lub kolację. Upieczona w ceramicznej formie dłużej utrzymuje ciepło. Główne składniki dzisiejszego quiche to jarmuż, ananas i orzechy nerkowca, zatopione w aromatycznym sosie na bazie mleka kokosowego. Sos jest lekko pikantny, przyprawiony na azjatycką nutę: czosnkiem, imbirem, curry i papryczką chili. To znakomite "towarzystwo" dla jarmużu. Jeśli jeszcze nie oswoiłeś jarmużu, ta kombinacja smakowa jest wyjątkowo pyszna. Kruche

Gotuj zdrowo!Guten Appetit!
Burgery z bobu lub bobowe wg Miśki 142

puszki) około 150 g ryżu 100 g ziaren słonecznika 50 g bułki tartej łyżeczka soli łyżeczka pieprzu ziołowego pęczek świeżego koperku Przygotowanie: Ugotuj ryż. Możesz to zrobić moim sposobem. W garnku rozgrzej łyżkę dobrego oleju (jeżeli mam w domu, to do wszystkiego używam masła kokosowego) i wrzuć ryż (suchy). Podsmaż do prze minutkę, aż się zeszkli. Dolej wody. Średnio

greenscarf
Waflowa rolada z kaszą jaglaną, czyli zdrowsza wersja salcesonu :) 239

się wydawać znajomy, bo już go kiedyś prezentowałam, z tymże w formie tarty . A Ty którą wersję wybierzesz? :) Składniki (na dwie rolady 2-waflowe lub jedną 3-waflową): 3-4 wafle tortowe (użyłam tych ) 1 szklanka kaszy jaglanej + 3 szklanki wody 1/3 szklanki wiórków kokosowych 3 łyżki kakao 350 ml mleka roślinnego (np. migdałowego lub owsianego

Domowa Cookierenka Agi
Tarta z rabarbarem z kruszonką owsiano-migdałową! 140

Składniki: 5 gałązek rabarbaru 2 szklanki mąki 200g margaryny 1 torebkę cukru waniliowego 1 jajko 1 szklankę cukru 2 łyżki płatków owsianych 1 łyżka płatków migdałowych

Emcia Pichci
Marchewkowy pudding ze świeżym kokosem 133

lekki i przyjemny w smaku pudding szczególnie dla osób, które podobnie jak ja uwielbiają kokossss :D  Składniki jakie potrzebujemy :  -> 1 duża marchew -> ½ szklanki wody kokosowej -> 1 świeżo starty kokos -> 1 białko -> 1 łyżka miodu -> 60g płatków owsianych Wykonanie jest jest banalnie proste! :D  Marchewkę kroimy na drobną kostkę i przekładamy(...)rondelka. Otwieramy kokos*. Wodą z środka zalewamy marchewkę. Gotujemy do czasu aż zmięknie. W tym czasie zagotowujemy wodę i zalewamy nią płatki owsiane, pozostawiamy na kilka minut. Kokos trzemy. Gdy marchewka jest już miękka przekładamy płatki owsiane i gotujemy jeszcze kilka minut, dosładzamy miodem. Do kielicha blendera dajemy otrzymaną masę oraz niemalże całość kokosa. Miksujemy na gładką masę. W naczynku

Jedz zdrowo żyj zdrowo!
Fotorelacja z rybnych warsztatów Lidla z Karolem Okrasą 255

kilku powodów. Po pierwsze  warsztaty z Karolem Okrasą, którego sposób gotowania i przepisy bardzo cenię. Po drugie  możliwość spotkania i poznania innych blogerów kulinarnych. A po trzecie miejsce, w którym całe przedsięwzięcie miało się odbyć - rezerwat przyrody Stawy Milickie w Dolinie Baryczy - gdzie wcześniej nie udało mi się zawitać. W Miliczu, a konkretnie ciut dalej- w Rudzie Sułowskiej(...)przy udziale jednego z Kucharzy. Kapusta kiszona duszona w mleku kokosowym z curry - świetnie pasował do naszych kanapek. Na wierzchu położyłyśmy pomidorową salsę m.in. z chili i kolendrą. Do tego opiekane bagietki - pycha. Mam zamiar powtórzyć ten przepis na blogu :). Nasi Panowie dzielnie nam pomagali, pilnując paleniska i kociołków. Trzecie zadanie - rozpoznawanie ryb poszło nam błyskawicznie - w 25 sekund wytypowane

Moje Kuchenne Rewelacje
Cytrynowa tarta jaglana z rabarbarem 147

chłodzić minimum 2 godziny, jednak najlepsza jest na drugi dzień.   Cytrynowa tarta jaglana z rabarbarem Danie Ciasto , Słodkie przekąski Kuchnia Bez glutenu , Słodkości , Wege Porcje 8 porcji Porcje 8 porcji Składniki Spód 200 g orzechy nerkowca lub inne 100 g daktyle 30 g wiórki kokosowe 1 łyżka skórka z cytryny z połowy cytryny Nadzienie jaglane

Kucharzyca
ciasto kokosowe ze śliwkami i błonnikiem... 159

dużych obrotach - masa będzie zważona ale to ma tak być wsypać wiórki kokosowe i mikserem utrzeć z 2 minuty na dużych obrotach wsypać mąkę z proszkiem i z 1 minutę utrzeć na dużych obrotach na dość gęste ciasto - tortownica 24 cm wysmarowana masłem i posypana tartą bułką - do blaszki rozsmarować z połowę ciasta na cieście poukładać małe śliwki

W Mojej Kuchni Lubię
Placek śliwkowo-kokosowy 99

Kruchy spód i śliwki zanurzone w kremie kokosowym. To ciasto dla smakoszy i miłośników kokosa, uwielbiane przez mojego młodszego syna. Ciasto na spód jest bardzo lekkie i trudno je zagnieść, ale takie właśnie powinno być. Trzeba je po prostu trochę podsypać mąką. Ja piekę je w małej formie, wychodzi więc grubsze, a śliwki wręcz pływają w kremie. Sprawia co prawda(...)później trochę trudności przy krojeniu, ale my takie wolimy. Można je jednak z powodzeniem upiec je w formie do tarty o średnicy 26cm. Będzie miało nieco cieńszy spód i cieńszą warstwę kremu z którego efektownie będą się wynurzały połówki śliwek. Aby dłużej się dobrze prezentowały, można je po upieczeniu posmarować żelem z syropu ziemniaczanego lub żel-fixem rozpuszczonym

Wiem co jem

Proponowane wyszukiwania