Wiem, wiem, że można kupić, ale zrobić samemu w domu to po pierwsze frajda, po drugie oszczędność, a po trzecie pewność, co jest w środku. U nas ostatnio robimy dużo koktajli owocowych, a mleko kokosowe idealnie się do nich nadaje. Tym bardziej, że tradycyjny nabiał w dużej ilości nie służy naszej starszej córce. Oprócz koktajli wypróbowałam je także
Kulinarne Inspiracjewymieszaną z proszkiem do pieczenia. Na końcu wlać olej i wodę. Ciasto rozlać do 2 wysmarowanych i wysypanych mąką lub bułką tartą foremek. Ja używam form silikonowych, nie trzeba ich niczym wysypywać , tylko leciutko przesmarowuję olejem kokosowym. Piec ok. 45 minut w temp.180*C, termoobieg ( wkładam do nagrzanego piekarnika)- sprawdzić patyczkiem. Po ok.20 minutach babki naciąć przez środek
Smaczne Zdrowericotta light 2 – 3 brzoskwinie lub 5 – 6 połówek z puszki 3 łyżki wiórek kokosowych 1 łyżeczka agaru 30 ml gorącej wody 1 łyżka ksylitolu Kaszę jaglaną gotujemy w jogurcie naturalnym, często mieszając. Pod koniec gotowania dodajemy kakao i mieszamy. Masę przelewamy do formy na tartę i odstawiamy do wystygnięcia. Później wstawiamy do lodówki na godzinę. Jeżeli brzoskwinie(...)wodzie rozpuszczamy łyżeczkę agaru i dodajemy do kremu. Energicznie mieszamy. Z lodówki wyjmujemy spód i za pomocą łyżki równomiernie nakładamy ricottę z brzoskwiniami. Wierzch wygładzamy i posypujemy wiórkami kokosowymi. Wstawiamy do lodówki na godzinę. Podajmy na zimno. Brzoskwinie zawierają potas, bor, fosfor, witaminę A, niacynę, czyli witaminę B3, która korzystnie wpływa na skórę. Są bogate także inne witaminy
My Chcemy Jeśćrozstanie się z bułką tartą zajęło mi dużo więcej czasu. Jak osiągnąć więc efekt jak na zdjęciu poniżej? Panierka paleo – co i jak? Panierka paleo może być albo dwuskładnikowa (rozbełtane jajko i sucha posypka) albo w postaci ciasta (jajko, przyprawy i suche składniki wymieszane razem). Panierka paleo – niektóre pomysły: wiórki kokosowe, mąka kokosowa płatki migdałowe, mielone
PaleoSMAKciastami z rabarbarem. Polecam to ciasto wszystkim miłośnikom kwaśno-słodkich smaków i wielbicielom rabarbaru! Rustykalna tarta z rabarbarem 1,5 szklanki mąki orkiszowej (może być też inna pszenna) 2 łyżki miodu (bądź 4 łyżki cukru) 140g zimnego masła lub oleju kokosowego 1 jajko (dla bezjajecznych wystarczy dodać 1-2 łyżki zimnej wody) 500g rabarbaru (nie więcej!) 2 łyżki
Przepysznik - BLW i nie tylkobazie kaszy jaglanej. Składniki na tortownicę 20 cm: Spód: 200 g tartych na mąkę migdałów* 1 łyżka siemienia lnianego 2 łyżki ciepłej wody 2 łyżki cukru pudru Budyń jaglany: 1 szklanka kaszy jaglanej (nieugotowanej) 2 i 1/4 szklanki mleka ryżowego lub innego 1 puszka mleczka kokosowego schłodzonego (minimum 17% tłuszczu) 2 łyżki cukru pudru lub innego słodzika (wedle smaku(...)Można też przełożyć do misy malaksera i zmielić na gładką masę. Dodać cukier, wymieszać. Całkowicie ostudzić. Mleczko kokosowe delikatnie wyjąć z puszki, przełożyć do misy miksera, potrzebna będzie tylko ta biała część, woda kokosowa nie będzie potrzebna.W misie miksera ubić mleczko kokosowe na prawie sztywno (może to potrwać kilka minut). Do ubitego mleczka, cały czas miksując, powoli wlewać wystudzoną, rozpuszczoną
moj przepis naskórka z połowy pomarańczy szczypta soli 1/2 puszki białej fasoli (200 g) 1/3 szklanki wiórków kokosowych 2 czubate łyżki mleka kokosowego 1 łyżeczka malibu 1 łyżka miodu kilka dużych, świeżych truskawek'; document.write(" "); Piekarnik nagrzewamy do 175°C. Czekoladę trzemy na tarce lub drobno siekamy. Do malaksera lub robota kuchennego wsypujemy puszkę odsączonej na sitku i przepłukanej czerwonej fasoli. Blendujemy(...)zalewy i bardzo dokładnie płuczemy. Wiórki blendujemy przez ok. 3 minuty, następnie dodajemy przepłukaną fasolę, miód, malibu oraz 2 czubate łyżki śmietanki, która się zbiera na wierzchu mleka kokosowego. Ponownie miksujemy. Masę przekładamy na wystudzone ciasto czekoladowe. Dekorujemy świeżymi truskawkami przekrojonymi na połówki. Wkładamy ciasto na co najmniej dwie godziny do lodówki – masa się przegryzie i zyska kokosowy aromat
Poezja smakudrobniutko posiekanych daktyli 200 g cukru 4 jajka 4 łyżki bułki tartej 1 łyżka masła 2 łyżeczki proszku do pieczenia szczypta soli Składniki na masę: 250 g miękkiego masła 3 żółtka 20 g czystej wódki 150 g cukru pudru 50 g wiórków kokosowych pół szklanki rodzynek garść pokruszonych orzechów włoskich 5-6 drobniutko posiekanych daktyli sok z połowy pomarańczy(...)brzoskwinie z puszki skórka pomarańczowa wiśnie z likieru wiórki kokosowe rodzynki kakao Sposób przygotowania: Mak sparzyć i dwukrotnie przekręcić przez maszynkę o najdrobniejszych oczkach. Przełożyć do miski.Oddzielić żółtka od białek, dodać cukier i zmiksować, połączyć z makiem..Masło rozpuścić na patelni i dodać do masy, dosypać bułkę tartą, skórkę pomarańczową, daktyle i proszek do pieczenia. Dokładnie
Gosia gotujeszklanki cukru 5 żółtek 2 szklanki mąki 2 łyżeczki proszku do pieczenia Składniki na kokosową bezę: 5 białek 1 niepełna szklanka cukru 10 dag kokosu Dodatkowo: Około 2 kg świeżych jabłek lub 1 ½ kg potartych jabłek ze słoja Świeże jabłka obieramy ze skórki, trzemy na grubych oczkach tarki, a następnie odciskamy z nich nadmiar soku, który możemy wypić, w końcu(...)wyłożonej brązowym pergaminem. Następnie ciasto nakłuwamy widelcem, wykładamy na nie tarte jabłka i rozprowadzamy równomiernie. Z białek ubijamy sztywną pianę, a następnie wsypujemy cukier, miksujemy jeszcze około 3 minuty, po czym wsypujemy kokos i miksujemy jeszcze chwilę, by się dobrze połączył z bezą. Gotową masę kokosową rozprowadzamy na cieście. Ciasto pieczemy na środkowym poziomie piekarnika w temperaturze
Smakowy RajTARTA BEZ PIECZENIA Składniki (8 porcji): 130 g słonecznika łuskanego 70 g siemienia lnianego 150 g daktyli 1 łyżeczka oleju kokosowego szczypta soli Krem jaglany: 100 g kaszy jaglanej suchej 150 g namoczonych daktyli 40 g czekolady gorzkiej (o zawartości minimum 70% kakao) - rozpuszczonej w kąpieli wodnej lub mikrofalówce 2 łyżki świeżego soku pomarańczowego 1-2 łyżki wody(...)Przygotuj spód - w blenderze zmiel słonecznik i siemię lniane. Dodaj daktyle, olej i sól. Ponownie zmiksuj, następnie wyjmij z blendera i ubij ciasto rękoma. 2. Posmaruj formę na tartę cienką warstwą oleju, na to wyłóż spód. Mocno ubij i wyrównaj. Włóż do lodówki, w tym czasie przygotuj krem. 3. Ugotuj kaszę na sypko, odstaw do wystygnięcia. Wrzuć do blendera
Powiedz dietom nieNabyłam drogą kupna cała siatkę buraków ugotował gar i obmyślałam przepisy z dodatkiem buraków. Na pierwszy ogień powstała tarta z buraków. Potrzebne składniki: 1 szklanka ugotowanej kaszy jaglanej 1/2 szklanki mąki gryczanej 1 jajko 50 g oleju kokosowego sól 6 ugotowanych buraków 1 opakowanie tofu 2 łyżki oleju słonecznikowego 2 ząb ki czosnku(...)Marynata do buraczków: 3 buraki kroimy w plasterki, zalewamy olejem słonecznikowy, pieprzem, solą, oregano i sokiem 1/2 cytryny - dokładnie mieszamy i pozostawiamy na min. 1 godz w lodówce. Na tartę układamy plastry buraka, które wcześniej marynowaliśmy, posypujemy pokrojona w kostkę tofu, pieprzem, solą i oregano. Zapiekamy przez
Łycha smakówBeza - Z białek, cukru oraz mąki ziemniaczanej ubić pianę na sztywno. Następnie wsypać wiórki kokosowe i delikatnie za pomocą szpatułki wymieszać. Spód tortownicy o wymiarach 18,5 x 28 cm wyłożyć papierem do pieczenia, zaś boki posmarować margaryną i obsypać bułką tartą. Ciasto rozwałkować na wielkość formy pamiętając, aby placek miał troszkę większą wielkość od formy(...)celu zrobienia niewysokiego ranta z ciasta (na około pół wysokości boku formy). Na cieście posmarować dżem, wyłożyć pianę i na wierzch obsypać wiórkami kokosowymi. Piec 30 minut w temperaturze 18 stopni C na złoty kolor. Rada: w momencie gdy zagniatamy ciasto jest tłuste, ja osobiście się tym nie przejmuję i nie widzę potrzeby dodawania dodatkowo mąki. Po upieczeniu ciasto
Ciastka - domowe słodkościmiękkiej margaryny, 1/4 szkl. mleka, 1/3 szkl. jagód, 2 łyżki kakao, szczypta soli Dodatkowo: olej do wysmarowania formy, wiórki kokosowe, cukier puder WYKONANIE Blaszkę o wymiarach 11x38 cm z zaokrąglonym dnem smarujemy olejem, posypujemy bułką tartą. Żółtka oddzielamy od białek. Białka ubijamy na sztywną pianę z dodatkiem soli, dodajemy połowę cukru. Margarynę ucieramy z resztą cukru oraz cukrem
słodki bratekTarta z kremem i owocami Składniki na kruche ciasto: 2 szklanki mąki ryżowej 150 g masła kokosowego BIO miód Składniki na krem: śmietana ryżowa, deserowa pół szklanki mleka kokosowego (gęsta część) miód 3 listki żelatyny Owoce: borówki maliny winogron Składniki na kruche ciasto zmieszałam i wyrobiłam na jednolitą masę. Masę wstawiłam do lodówki na godzinę. Następnie ciasto
nietadietaPycha! Składniki: 1 puszka masy makowej z bakaliami (850 gram) 1 margaryna 8 jajek 10 kaszy manny 10 dag wiórek kokosowych 1 szklanka cukru 2 łyżeczki proszku do pieczenia 1 kg jabłek tłuszcz do formy bułka tarta do formy Wykonanie: Margarynę utrzeć na puch z cukrem i żółtkami. Następnie wsypać kaszę mannę z wiórkami i proszkiem do pieczenia
Tradycyjna Kuchnia