olej, jajko, mleko kokosowe i zwykłe mleko - w sumie musimy mieć 1 szklankę mleka (kokosowe+zwykłe). Mieszamy dokładnie, dodajemy kokos i jeszcze raz mieszamy. Metalową formę do muffinek wykładamy papierowymi papilotkami. Jeśli nie mamy papilotek foremki możemy wysmarować masłem i wysypać bułką tartą. Wypełniamy foremki ciastem do wysokości około 1 cm od brzegu zostawiając miejsce babeczkom, żeby wyrosły
Ciastkozercykoniec dodać partiami cukier kokosowy. Zmniejszyć obroty miksera na najmniejsze i wrzucić do piany żółtka, następnie powoli wsypać przesiane obie mąki, wymieszane z proszkiem do pieczenia, a zaraz potem kakao. Na koniec wlać olej i mieszać aż wszystko się połączy. Piec w okrągłej, dużej formie (28cm) wysmarowanej tłuszczem i posypanej bułką tartą, w piekarniku nagrzanym do 180 stopni(...)jest przeznaczony dla dzieci, można jeszcze dodać jakiś alkohol, np. rum). Śmietanę ubić na sztywno, na koniec zmniejszyć obroty, wlać sok z cytryny i syrop klonowy albo wsypać cukier kokosowy. Ubitą śmietanę delikatnie łyżką albo miotełką połączyć z serem. Tak przygotowany krem wyłożyć na spodnią część biszkoptu i przykryć wierzchnią częścią, można też zostawić trochę do przystroju wierzchu wuzetki
Przepysznik - BLW i nie tylkoprzesianej mąki dodajemy masło i rozdrabniamy. Następnie dokładamy pozostałe składniki i ugniatamy ciasto. Odkładamy je do lodówki na 30 minut. Po upływie tego czasu, ciasto rozgniatamy w foremce do tarty, brzegi odcinamy. Przykrywamy papierem do pieczenia, na który wysypujemy niewielką ilość ryżu, fasoli, grochu. Pieczemy w temp. 200 st. przez 20 min, a następnie po ściągnięciu papieru(...)papryka Na niewielkiej ilości oleju kokosowego dusimy szpinak. Dodajemy do niego zgnieciony czosnek oraz przyprawiamy szczyptą soli, pieprzu, dodajemy łyżeczkę kurkumy, słodkiej papryki oraz garam masali. Z 200 g dyni robimy purre, blendując upieczone kawałki. Jajka roztrzepujemy i mieszamy z dyniowym purre. Dodajemy szczyptę soli, pieprzu oraz łyżkę kurkumy. Na przestudzony, upieczony spód tarty przekładamy szpinak, na niego
aa-kuku - czyli jak żyć zdrowo i pysznie!puszystą masę. Masę wymieszać z kwaśną śmietaną. Dodać mąkę, sól, płatki owsiane oraz wiórki kokosowe. Delikatnie wymieszać. Do masy dodać 2 łyżki wody i dołożyć owoce. Ciasto przełożyć do blaszki (u mnie tortownica o średnicy 21cm) wyłożonej papierem do pieczenia i podsypanej bułką tartą. Na wierzch ułożyć resztę owoców. Można udekorować płatkami migdałów i lekko posypać cukrem. Piec
Jacob Tasteskrem tak przyjemnie przeszedł orzeszkami… mniam ;) Składniki: 1 duża cebula 1 łyżka oleju kokosowego ½ pęczka selera naciowego 2 garście orzeszków ziemnych 3 szklanki bulionu (około 700-800ml, mniej jeśli zupa ma być gęstsza) Sól, pieprz, szczypta kurkumy Opcjonalnie: 70g sera żółtego tartego Przygotowanie: Cebulę podsmażamy na oleju (najlepiej w docelowym garnku, żeby nie brudzić niepotrzebnie innych
Jak gotować i nie zwariowaćporcjami miksowac do pozadanej grubosci ziarenek.Zmielona bulke przechowywac w zamknietym pojemniku jesli lubisz bulke tarta do panierowania z dodatkami proponuje zrobic to z mniejsza iloscia bulki tuz przed samym panierowaniem.Bulka bez dodatkow po prostu lepiej sie przechowuje.A smak panierki bardzo uszlachetni np.dodatek wiorkow kokosowych,orzechow mielonych lub ulubionych ziol Inna opcja to uzycie maszynki do mielenia miesa.Odradzam jednak
Gotuj zdrowo!Guten Appetit!Sezon czarnej porzeczki uważam oficjalnie za otwarty. Choć nie przepadam za bardzo za tym owocem, skusiłam się na ciasto z jego udziałem.Tarta jest delikatnie kwaskowata co daje świetny efekt ze słodkim śmietankowym budyniem. Polecam ! Składniki na ciasto : 350g mąki pszennej 100 g margaryny 100g cukru pudru 1 jajko 2 żółtka 2 łyżki śmietany 1 łyżeczka proszku(...)troszeczkę za słodkie) 5 łyżek wiórków kokosowych Przygotowanie : Wszystkie składniki na ciasto wyłożyć na stolnicę (margaryna ma być w temperaturze pokojowej ! ) i zagnieść . Gotowe zawinąć w folię spożywczą i włożyć do lodówki na 1 godz lub do zamrażarki na 30 min. Po tym czasie wyjąć ciasto i rozwałkować na kształt formy na tartę. Foremkę wysmarować masłem i przełożyć
charlotte gotujeubijaczki zaczną się formować miękkie wierzchołki piany. Dalej ubijając dodajemy po 1/3 porcji cukru, ubijamy do całkowitego wymieszania, dodajemy kolejną, ubijamy, dodajemy ostatnią – ubijamy. Wsypujemy do piany bezowej wiórki kokosowe, mąkę, wlewamy wybrany aromat i mieszamy. I teraz najważniejsze – dalej postępujemy z masą dwojako, w zależności od tego jak świeże są Wasze wiórki. Im świeższe wiórki – tym bardziej są wilgotne(...)jedno białko żeby dobrze się zlepiły. Trzecie białko po prostu do masy wlewamy, nie trzeba go osobno ubijać, a po dodaniu dokładnie wrabiamy je w masę. Sekretem kokosanek jest konsystencja – masa nie musi być napowietrzona, nie musi być lekka – musi być zbita i wilgotna. Wszystko razem trzeba dokładnie wymieszać. Gotową masę kokosową rozkładamy w małych odstępach na blasze
Karo in the Kitchenwiórków kokosowych 1 łyżka posiekanej natki pietruszki Olej roślinny Przyprawy: świeżo mielony pieprz, świeżo mielona sól, słodka papryka w proszku, ostra papryka w proszki, mielona kolendra, oregano Kalafiora dzielimy na różyczki. Twarde łodygi zostawiamy np. na zupę krem. Różyczki umieszczamy w malakserze lub rozdrabniaczu i mielimy na drobne kawałeczki wielkości ziarenek ryżu. Marchewkę oraz pora myjemy i trzemy na tarce(...)minut co chwilę mieszając. Dorzucamy mięso i przyprawy: sól, pieprz, łyżeczkę słodkiej papryki, ½ łyżeczki ostrej papryk, ½ łyżeczki oregano i łyżeczkę mielonej kolendry. Dodajemy również żurawinę, mielone migdały i wiórki kokosowe. Smażymy do momentu usmażenia mięsa. Na sam koniec dorzucamy posiekaną natkę pietruszki. Podajemy na ciepło. Smacznego
Kolizje Smakówmiksując ze sobą banana, dwie łyżki malin oraz 4 do 6 łyżek oleju kokosowego (o jego super właściwościach do poczytania tutaj ). Wylewamy masę do pojemnika plastikowego na żywność na wysokość do max 1,5 cm. Do tego nadaje się również foremka np. do tarty, silikonowe formy do ciast o prostym kształcie. Użyjcie takiego naczynia, aby wylane nadzienie miało
PaleoLifeszklanki mąki łyżeczka proszku do pieczenie szczypta solo 100 g miękkiego masła kokosowego 1 rozgnieciony banan pół szklanki cukru 3/4 szklanki gryczanych płatków szklanka grubo siekanych daktyli Przygotowanie: Mąkę z proszkiem przesiać do miski, dodać miękkie masło i zmiksować- powstanie konsystencja bułki tartej. Dodać banana, cukier i sól. Ponownie zmiksować- ciasto będzie bardzo gęste. Dołożyć daktyle, wymieszać łyżką. Ciastka
greenscarfmną bywa, decyzje zmieniam z chwilą znalezienia nowego przepisu. Cóż, tarta pozostała jednak w innej konwencji. Tę trochę sobie wykombinowałam, nie wiem czy nie przekombinowałam? Okaże się za pięć minut dwunasta... Szczęśliwego Nowego Roku!!! 3/4 szklankia mąki 1 szklanka wiórek kokosowych (plus do posypania) 3/4 szklanki cukru 100g miękkiego masła 3-4 łyżki nutelli (lub rozpuszczona czekolada) budyń
bastalenawilgotne, lekkie, odpowiednio słodkie, mocno dyniowe, chrupiące orzechami, przekładane puszystym kremem kokosowym, którego słodycz została przełamana granatem - smakuje i wygląda obłędnie! Coś wspaniałego! Dyniowy orzechowiec z kremem kokosowym Składniki na ciasto: 500 g dyni 200 g orzechów włoskich 200 g mąki kukurydzianej 150 g cukru 3 jajka 200 ml oleju 1 łyżeczka proszku do pieczenia 1 łyżeczka(...)połączenia składników. Dynię trzemy na tarce, na średnich lub grubych oczkach. Orzechy siekamy. Wszystko dodajemy do przygotowanego ciasta i mieszamy łyżką. Foremkę do pieczenia (tortownicę) smarujemy margaryną i oprószamy kaszą manną. Przelewamy ciasto - jest bardzo gęste, równamy. Pieczemy w temp. 165 st. przez 50-60 minut - do suchego patyczka. W międzyczasie czas przygotować krem śmietankowo - kokosowy. Składniki na krem
aa-kuku - czyli jak żyć zdrowo i pysznie!Jeżeli zajdzie potrzeba można dodać więcej wody. Foremkę smarujemy olejem kokosowym i wylepiamy ciastem. Spód dziurawi my widelcem, następnie pieczemy w piekarniku przez ok. 25 min w 180 st. Szparagi gotujemy w osolonej wodzie ok. 5-6 min. Na upieczony spód tarty wykładamy pokrojoną w cieką kosteczkę botwinkę, jarmuż, posypujemy rozdrobnionym serem kozim
Łycha smaków