 Czekoladowy karmel 199
Czekoladowy karmel 199szczypta wiórek kokosowych Przygotowanie: Suche składniki wymieszać, dodać zimną margarynę pokrojoną w kostki i rozgnieść widelcem. Następnie dołożyć jajko i pozostałe składniki. Wyrabiać, aż powstanie nam w miarę jednolita masa. Owinąć folią spożywczą i schłodzić w lodówce min. pół godziny. Rozwałkować (gdy ciasto przykryjemy folią spożywczą nie będzie się kleiło do wałka) i wyłożyć nim formę do tart lub tortownicę
Karczma Honorietty Rabarbar pod kruszonką 212
Rabarbar pod kruszonką 212wiórek kokosowych 3 łyżki cukru brązowego ½ łyżeczki cynamonu ½ łyżeczki cukru waniliowego Gałązki rabarbaru obieramy oraz kroimy na kawałki długości około 1 cm. W garnuszku umieszczamy rabarbar, cukier oaz masło i lekko podgrzewamy wszystkie składniki około 5 minut. W misce umieszczamy wszystkie składniki na kruszonkę. Delikatnie ugniatamy opuszkami palców aż powstaną grudki. Rabarbar wykładamy na formę do tarty, posypujemy
Kolizje Smaków Ciasto wyśmienite 1168
Ciasto wyśmienite 1168tartą. Ciasto wyśmienite: Ciasto makowe wylać do blaszki o wymiarach 28 x 40 cm. Ułożyć warstwę biszkoptów. Posmarować powidłami. Wyłożyć ciasto z kakao, ułożyć biszkopty. Posmarować powidłami i na koniec wyłożyć jasne ciasto. Piec w nagrzanym piekarniku ok. 45 - 50 minut. w temp. 180 C. ( ciasto musi się zarumienić ) Polać polewą czekoladową i posypać wiórkami kokosowymi
Słodkości i nie tylko Baba Wielkanocna a tu Tort! ;-) 196
Baba Wielkanocna a tu Tort! ;-) 196kokosowego - 3 jajka - 120 ml mleka - 220 g mąki z płatków owsianych - 150 g cukru - 2 łyżeczki proszku do pieczenia - 20 ml soku z cytryny Żółtka ucieraj z cukrem na wysokich obrotach, dodaj mleko, olej, mąką i proszek, całość wymieszaj na gładką masę. Białka ubij na sztywno, dodaj do masy. formy wysmaruj olejem i obsyp bułką tartą. Przelej
SMYKWKUCHNI BARANEK I ZAJĄCZEK WIELKANOCNY 180
BARANEK I ZAJĄCZEK WIELKANOCNY 180tartą.Wyłożyć ciasto do połowy foremek i piec ok 45 min w temp. ok. 180 st C. Po upieczeniu pozostawić do ostygnięcia,następnie wyciągnąć z foremki.Ta ilość ciasta wystarcza na 2 porcje wiec baranka i zajączka piekłam równocześnie pilnując czasu - zajączek upiekł się wcześniej. Ozdabiamy wg gustu.U mnie baranek posmarowany lukrem dosyć rzadkim,następnie posypany wiórkami kokosowymi imitującymi
Niespełnione zdolności kulinarne Szarlotka z papierówek 350
Szarlotka z papierówek 350białek pół laseczki wanilii 3/4 szkl. cukru kokosowego lub stevii 4 płaskie łyżki skrobi ziemniaczanej 0,5 szkl. oleju rzepakowego 1 kg papierówek drugie pół laseczki wanilii cukier kokosowy bądź syrop klonowy Masło z proszkiem przesiać do dużej miski, wrzucić masło i posiekać szybko nożem. Kiedy masło będzie już dobrze rozdrobnione, dorzucić żółtka i cukier albo syrop. Zagnieść(...)mniej więcej 20 minut, aż zrobi się lekko złotawe i ciemniejsze na brzegach. Kiedy ciasto się już podpiecze, wyjąć je na deskę razem z foremką, oprószyć lekko bułką tartą i wyłożyć na nie masę jabłkową. Następnie ubić schłodzone białka na najwyższych obrotach, jak piana będzie już sztywna po trochu wsypać słodzidło, nieustannie ubijając (na płynnych słodzidłach pianka opada
Przepysznik - BLW i nie tylko Papryka faszerowana kaszą jaglaną i kurczakiem 196
Papryka faszerowana kaszą jaglaną i kurczakiem 196tartego parmezanu Przygotowanie: Kaszę jaglaną płuczemy na sitku pod zimną, bieżącą wodą, przelewamy wrzątkiem, po czym wrzucamy do 1/2 szklanki gotującej się wody i gotujemy aż do wchłonięcia całego płynu. W międzyczasie kroimy kurczaka na małe kawałeczki i doprawiamy solą, pieprzem i ziołami prowansalskimi. Smażymy na rozgrzanej patelni na małej ilości tłuszczu (polecam masło klarowane lub olej kokosowy
Moja Micha Pomarańczowa tarta z batatów na jaglanym spodzie 313
Pomarańczowa tarta z batatów na jaglanym spodzie 313rugie życie Kremu batate , czyli bataty i pomarańcze tym razem w formie tarty na kruchym jaglano-orkiszowym spodzie. Do podania z plastrami świeżej pomarańczy lub sosem owocowym. Składniki: Spód: 150 g mąki jaglanej, 50 g mąki orkiszowej, 20 g cukru pudru, 130 g masła, czubata łyżka kakao, 1 żółtko, 2-3 łyżki lodowatej(...)wody, szczypta soli. Krem: 1 szklanka puree z pieczonych batatów , 2 pomarańcze, 200 ml mleka kokosowego z obniżoną zawartością tłuszczu, 70 ml likieru pomarańczowego (opcjonalnie), 1 łyżeczka ekstraktu wanilii, agar-agar 10 g/litr kremu, ksylitol lub cukier do smaku . Przybranie: plastry pomarańczy. Przygotowanie: Kruchy spód: Masło schłodzić. W malakserze wymieszać suche składniki (tryb pulsacyjny), dodać zimne masło pokrojone
SzczyptaSmaQ Curry z warzywami i ryżowe kotlety :) 204
Curry z warzywami i ryżowe kotlety :) 204kokosowe, które zagęszczą nam sos i nadadzą południowej nuty smakowej :) Na koniec dodajemy dużą łyżkę jogurtu naturalnego. Mieszamy i ew. dodajemy ostrej papryki lub pieprzu cayenne, jeśli lubicie ostre curry. Potrawa jest gotowa :) Teraz czas na kotlety ryżowe ! Składniki do kotletów: 2 torebki ryżu długoziarnistego 1 jajko surowe 1 jajko ugotowane na twardo 1 łyżka masła bułka tarta
vegetanie Dyniowe ciasto 159
Dyniowe ciasto 159kokosowe) 1 łyżeczka sody 2 łyżeczki proszku do pieczeia 2 łyżeczki cynamonu 3 cm kawałek startego imbiru Przygotowanie: Jajka ucieramy z cukrem na białą, puszystą masę. Dodajemy olej i mieszamy. Wrzucamy sypkie składniki - mieszamy. Następnie dodajemy dynię pokrojoną na drobną kosteczkę i startą na tarce oraz bakalie, calość dokładnie miksujemy. Blaszkę natłuszczamy i posypujemy mąką lub bułką tartą
charlotte gotuje Wielkanocny mazurek o smaku kokosowej princessy 195
Wielkanocny mazurek o smaku kokosowej princessy 195moim domu obowiązkowym świątecznym ciastem, dlatego dopiero zaczynam przygodę z nimi i chociaż już po świętach, to podzielę się, bo wyszedł rewelacyjny i można go wykonać także w formie tarty lub malutkich babeczek :) Łasuchom posmakuje z pewnością, bo jest bardzo słodki... Składniki: Blacha 24x36cm Spód: 300 g mąki tortowej 200 g margaryny(...)dodać 2 łyżki kokosu, a do 1/4 ciasta 1 łyżeczkę kakao Masa: 100g margaryny 100g cukru pudru 50g mleka w proszku 1 łyżka wody 2 kokosowe princessy Dodatkowo w zależności od pomysłu- dekoracje na wierzch :) Sposób przygotowania: 1. Spód: Mąkę, cukier, zimną margarynę i żółtka siekamy i zagniatamy. Do 3/4 części dodajemy kokos, ponownie zagniatamy
Kuchnia w czekoladzie Wędzona makrela z kaszą BULGUR i buraczkami z imbirem 241
Wędzona makrela z kaszą BULGUR i buraczkami z imbirem 241jednej osoby: - 1/3 szklanki tartych na dużych okach buraczków - 2 posiekane małe cebule - 1 łyżka startego świeżego imbiru - sól - łyżeczka grubo mielonego pieprzu - 2 łyżki soku z cytryny - 1 mała wędzona makrela - mała puszka groszku zielonego - 2 -3 łyżki kukurydzy z puszki - pół szklanki kaszy Bulgur razowej - 3 goździki - 2 liście laurowe - pół szklanki bulionu lub osolonej wody - odrobina(...)pora - 2 łyżki oleju kokosowego Kaszę opłucz na sicie zimną wodą.W małym garnku podsmaż małą cebulkę na oleju kokosowym z liściem laurowym i 3 goździkami, dodaj kaszę i chwilę mieszaj aż kasza się połączy z tłuszczem i cebulką. (1,5-2 min). Teraz dolej pół szklanki posolonej wody lub bulionu. Zagotuj i zmniejsz gaz do minimum.Przykryj i zostaw
Pasje Jolki MURZYNEK CIASTO 185
MURZYNEK CIASTO 185masy. Dla podkreślenia smaku można dodać 2 łyżki powideł śliwkowych. Na koniec do wymieszanej masy dodaję białka i delikatnie wszystko mieszam. Brytfankę smaruję masłem i posypuję bułką tartą. Wstawiam ciasto do rozgrzanego piekarnika na około 40 minut i piekę w temp.180 stopni. Po upieczeniu i ostudzeniu ciasta-kroję je na trzy placki. Dwa z nich smaruję(...)czarnej porzeczki lub powidłami śliwkowymi a wierzch polewam wcześniej odlaną polewą. Dla zupełnej rozpusty czasem robię krem ze śmietany kremówki...;-) Można posypać całość pokruszonymi migdałami lub wiórkami kokosowymi.... i w końcu możemy zabrać się za jedzenie ciasta, które zawsze znika w zawrotnym tempie. Pycha! Polecam również pysznego MURZYNKA Z WIŚNIAMI
potrawyregionalne Magiczne ciasto w wersji kokosowej 265
Magiczne ciasto w wersji kokosowej 265wody 125 g rozpuszczonego masła 115 g przesianej mąki 1/2 litra letniego mleka 4 krople octu winnego białego 8 łyżek wiórków kokosowych esencja waniliowa Wykonanie: Mleko podgrzewamy z wiórkami kokosowymi. zostawiamy do lekkiego ostudzenia. Białka oddzielamy od żółtek. Żółtka ucieramy z cukrem i 1 łyżką zimnej wody. Dodajemy do nich tłuszcz, mąkę i mleko z wiórkami i esencję. Białka(...)kroplami octu na sztywną piane, dodajemy do ciasta i delikatnie mieszamy. W międzyczasie rozgrzewamy piekarnik do 160 stopni, szklaną formę 20 x 20 natłuszczamy i posypujemy tartą bułką, wlewamy do niej masę i pieczemy przez około 60 minut. Po upieczeniu ciasto zostawiamy w piekarniku do ostudzenia. Podajemy dobrze schłodzone, posypane cukrem pudrem
Kulinarne przygody Gatity Podstawowy przepis na wegański spód do tarty, quiche’a, kiszu 362
Podstawowy przepis na wegański spód do tarty, quiche’a, kiszu 362Uwielbiam tego rodzaju dania, zawsze wykorzystuję „resztki” z lodówki na farsz do niego, a taki spód mam praktycznie ciągle w pogotowiu. Pokażę Wam mój
greenscarf