Pyszna i bardzo łatwa w przygotowaniu babka. Możemy ją zmodyfikować i dodać np. kakao, wiórki kokosowe, bakalie lub ulubiony aromat. Składniki: 1 szklanka mąki pszennej 1 szklanka mąki ziemniaczanej 1 szklanka cukru 4 całe jajka 1 szklanka oleju 1 łyżeczka proszku do pieczenia ulubiony aromat Przygotowanie: Jajka należy utrzeć z cukrem, dodać wymieszaną z proszkiem do pieczenia mąkę pszenną(...)ziemniaczaną. Następnie dodać olej i aromat, miksować do momentu, kiedy wszystkie składniki ładnie się połączą. Ciasto wylać do formy wysmarowanej masłem i obsypanej bułką tartą. Piec w nagrzanym piekarniku do 180*C przez ok. godzinę. Można polać lukrem lub dowolną polewą
The Sweet Damselwarto dla nich kupować całej ogromnej kuli. Gdy jednak bardziej zainteresowałam się gotowaniem i pieczeniem okazało się, że dynia to nie tylko kostki w occie, ale też zupy, gnocchi, tarty, chleby, ciasta przeróżne... Istnieją miliony możliwości, a co jedna, to bardziej smakowita. Postanowiłam więc spróbować... I przepadłam. Odtąd jesienią w mojej kuchni dynia być musi, i koniec(...)blogu Pojechana kuchnia wiedziałam, że to właśnie to jako pierwsze wyląduje na moim stole. I miałam rację... Zupa nie jest bardzo gęsta, ale obłędnie smaczna. Mleko kokosowe nadaje jej wyjątkowego smaku, gruszka byłaby tylko lekko wyczuwalna w tle, gdyby nie połówka owocu pływająca na środku talerza. Do tego rozgrzewający imbir i słoneczna dynia - idealny jesienny obiad. Koniecznie musicie
Pożeraczka, czyli raz adobrzeMoje trzecie podejście do dyni będzie tym razem na słodko. Była już dynia pieczona z warzywami i ziołami (patrz tutaj) oraz dynia duszona z makaronem i szynką parmeńską (patrz tutaj). Tym razem moja ulubiona kategoria czyli coś na słodko :) Jeszcze rok temu w ogóle dynia w kuchni dla mnie nie istniała, a teraz robię z niej babeczki! :) Coś niesamowitego. Babeczki(...)wyszły pyszne, pachnące o pięknym żółtym kolorze. Babeczki dyniowe z posypką kokosową Składniki ciasto: 150 gram masła szklanka zmiksowanej (pieczonej) dyni niepełna szklanka mąki (ja dałam pół na pół pszennej i orkiszowej) niepełna szklanka mąki ziemniaczanej 1/2 szklanki cukru kryształu 1/2 szklanki cukru trzcinowego 2 jajka skórka starta z całej cytryny i sok z połowy cytryny ekstrakt waniliowy 1/2 łyżeczki
Pyza i Surówkaprzemian mąkę i sklarowane masło 6) dodaj rum i sok z cytryny (pomarańczy) 7) odstaw ciasto aby odpoczęło ok 10 minut. są rożne wersje tych ciasteczek z wiórkami kokosowymi, orzechami, przyprawą do pierników jednak ja zawsze piekę klasyczne gdyż z tymi dodatkami dla mnie były by to zwykłe ciasteczka a nie Magdalenki - Ufinki. Dodatki pozbawiają tego co jest najpyszniejsze - aromatu(...)orzeszków gdyż formy na Magdalenki są bardzo drogie - ale należny pamiętać, że Magdalenki to nie tylko smak ale i muszelkowy kształt. Każdą foremkę smarowałam margaryna i posypywałam bułka tartą. Foremki należny wypełnić do 3/4 i piec ok 17-20 minut w 180 stopniach. Aż wbity patyczek będzie suchy, a ciasteczka nabiorą złotego koloru. Przechowywać je można przez wiele
sierotka maRysia w kuchniprzerywając miksowania dodajemy najpierw olej, potem mąkę i na końcu rozpuszczone masło. Mieszamy do całkowitego połączenia się składników. Formę do pieczenia babki smarujemy masłem i oprószamy mąką lub bułką tartą. Przekładamy przygotowane ciasto i wstawiamy do piekarnika nagrzanego do 200'C. Pieczemy około 50-60 minut. Polewa czekoladowa Do rondelka wlewamy śmietankę, dodajemy połamaną czekoladę. Cały czas mieszając(...)foremki i polewamy przygotowaną polewą z czekolady. Dowolnie dekorujemy. Notatki - do ciasta zamiast pasty waniliowej można dodać ulubiony aromat. Babkę można wzbogacić również dodając do ciasta np. wiórki kokosowych, orzechy czy rodzynki - babka bardzo długo zachowuje świeżość by Małgorzata Hert Wędrówki po kuchni http://www.wedrowkipokuchni.com.pl
Wędrówki po kuchniręcę i zastanawiam się nad ciekawymi połączeniami smakowymi. Sezon na szparagi w pełni. Tego dnia, wróciłam z koszem zielonych szparagów z targu. Zupa krem, brzmiała jakoś tak banalnie, tarta ze szparagami bardzo mnie pociągała, jednak nie chciało mi się spędzić tego popołudnia na ugniataniu ciasta. Pomyślałam tak sobie, że jeszcze nigdzie nie widziałam risotto z kaszy jaglanej – pęczotto(...)mojej ukochanej Chorzowskiej restauracji Mańana Bistro & Wine Bar. Zazwyczaj wystarczy duża dawka parmezanu, ale w wersji wegańskiej parmezan dodaje tylko smaku, stąd pomysł na odrobinę mleka kokosowego, który podkręca kremową konsystencję. Reszta składników układała się sama. Odrobina cytryny idealnie równoważy słoność parmezanu, dobrze komponuje się również ze świeżym rozmarynem. To danie wymaga odrobinę cierpliwości – najlepiej gotować je na średnim
Fill The BowlMąka jaglana to mój osobisty hit pod względem tego co otrzymujemy a ile zapłacimy. Po pierwsze jest bez glutenu, po drugie jest delikatna i lekka w smaku a po trzecie przewyższa sporo właściwości zdrowotne mąki pszennej. Moja propozycja to bardzo szybkie omlety na bazie mąki jaglanej z nutą wanilii i chmurką z bitej śmietany obsypaną bakaliami. Rewelacja na śniadania! Mąkę(...)osoby Czas przygotowania: kilka minut Składniki: 2,5-3 łyżki mąki jaglanej 2 łyżki śmietany 18% tł. 2,5 łyżeczki cukru z prawdziwą wanilią 1 jajko EKO Olej kokosowy rafinowany Przygotowanie: 1/ Mieszamy wszystkie składniki prócz oleju w misce stożkowej energicznie łyżką do utworzenia podobnej konsystencji jak przy naleśniku. 2/ Rozgrzewamy łyżeczkę oleju kokosowego i utworzone z ciasta placki obsmażamy
Kuchnia PROzdrowotnalekko podgrzewamy składniki połączone z mlekiem kokosowym – wystarczy chwilę potrzymać je na garnku, na którym wcześniej roztapialiśmy czekoladę (w kąpieli wodnej). Za pomocą trzepaczki łączymy masę czekoladową z mlekiem kokosowym, wlewając czekoladę do mleka i energicznie mieszając. Żeby wykorzystać całą czekoladę, to przelewamy połączone skłądniki spowrotem do miski, w której topiliśmy czekoladę. Takim sposobem nie zmarnujemy ani grama czekolady! Masę(...)tortownica była pokryta papierem do pieczenia), ewentualnie, możemy uformować jajko lub płaski placek. Spód dziurawimy widelcem i wsadzamy do piekarnika. Pieczemy ok. 20 minut na złoty kolor. Po upieczeniu tartę lekko studzimy i wykładamy na nią masę czekoladową. Za pomocą łyżeczki robimy małe wgłębienia w masie czekoladowej, a w nich umieszczamy po niecałej łyżeczce lemon curd. Jeżeli chcemy uzyskać podobny
Fill The BowlSmażone lody W kuchni tureckiej zwane pod nazwą KIZARMIŞ DONDURMA . Przyrządza się je w chrupiącej panierce z dodatkiem nie tylko płatków , kokosu , ale i bułki tartej i orzechów . Ja mam dziś dla Was troszkę inną wersję z przepisu znalezionego na stronie www.cincin.cc. Mama złapała się za głowę w pierwszej chwili … potem już tylko wzdychała z zachwytu! Lody wyszły(...)zachwycą każdego! Chrupiąca panierka ukrywała delikatne , kremowe i ciągle zimne wnętrze , a każdy kęs zachwycał nasze kubki smakowe! SKŁADNIKI: - 4 gałki lodów waniliowych - szklanka pokruszonych płatków kukurydzianych - szklanka wiórków kokosowych - 2 jajka - 2 łyżeczki cukru pudru SPOSÓB PRZYRZĄDZENIA : Uformowane gałki lodów układamy talerzu i wstawiamy do zamrażarki na ok. godzinę. Jajka ubijamy z cukrem pudrem. Pokruszone płatki mieszamy z wiórkami
Ostra na Słodkowcześniej i pozostawienia go w lodówce). Teraz kiedy ciasto się mrozi i niedługo będzie gotowe do wyciągnięcia zajmiemy się się jogurtami, które przekładamy do wysokiej miski. Następnie dodajemy wiórki kokosowe, budyń śmietankowy, proszek do pieczenia. Ubijamy białka z szczyptą soli na sztywną pianę, dodajemy cukier i nadal ubijamy do chwili kiedy cukier się rozpuści. Dodajemy ubite białka z cukrem(...)bierzemy blaszkę 25 cm na 36 cm i wykładamy papierem do pieczenia ciast, jeżeli ktoś go nie posiada może zaryzykować i wysmarować blachę tłuszczem i obficie posypać bułką tartą... jedną część ciasta zetrzeć na tarce o dużych oczkach, nakładamy masę ciasta, i na samą górę należy zetrzeć drugą część ciasta :) Gotowe ciasto wkładamy do rozgrzanego wcześniej piekarnika
W Moim Magicznym Domuoczkach dodać 1/2 szklanki cukru , cukier waniliowy , 1 łyżkę cynamonu , jabłka smażyć aż zmiękną. Dodać suchą galaretkę , wymieszać i jeszcze chwilę smażyć. Jeśli macie w swojej domowej spiżarni tarte jabłka w słoikach to możecie takich użyć ja dałam 1 słoik litrowy i jeden mały taki 250 ml. Budyń ugotować w 0,5 litra mleka , połowę odlać do rozpuszczenia(...)ciasta wyłożyć zimną masę jabłkową. Na masę jabłkową wyłożyć budyń Na budyniu rozprowadzić polewę czekoladową . Czekoladę rozpuścić z mlekiem w kąpieli wodnej. Wierzch posypać wiórkami kokosowymi . Smacznego
Sama słodycz i szczypta chiliJednak świeże były idealne! Uczmy się na błędach innych... Jeśli chcecie je zostawić na dłużej, koniecznie je przykryjcie! Piernikowy posmak, dzięki korzennej przyprawie z dodatkiem masła orzechowego i tartego jabłka (nie mogłam się zdecydować na jedno). Połączenie idealne ... Może macie jeszcze inny pomysł na ich podanie? Czym wy byście je urozmaicili? SKŁADNIKI (2 NALEŚNIKI): 1/2 szklanki płatków jaglanych(...)mielimy na mąkę razem z płatkami owsianymi do zmielonych płatków dodajemy przyprawę do piernika i mleko, całość dokładnie mieszamy na rozgrzanej patelny teflonowej smażymy naleśniki (możemy pomóc sobie olejem kokosowym) gotowe naleśniki podajemy z ulubionymi dodatkami (POLECAM MASŁO ORZECHOWE I BANANY
healthy dreamsmojprzepisna.pl | Szarlotka jaglana Zdrowsza wersja szarlotki, ale wiem o tym tylko ja, a moja rodzina się nie poznała i to chodziło. Niby zwykła szarlotka na kruchym
moj przepis naRogaliki drożdżowe Chodziło za mną wczoraj coś słodkiego... właściwie to "biegała" za mną tarta z jeżynami, ale jak pomyślałam, że mam robić kruche ciasto kiedy temperatura w mojej kuchni przekracza grubo 30 stopni.... uh... Masakra!!! No to sobie pomyślałam, zrobię ciasto drożdżowe i zrobiłam... Moje pierwsze w życiu rogaliki drożdżowe. Po przepis sięgnęłam do "Łasucha literackiego(...)jakiś czas temu w księgarni trafiłam na w/w książkę i z ciekawości ją kupiłam. Było warto choćby dla tych rogali.... Mniam Mniam!!! Zrobiłam trzy rodzaje: z jeżynami; kokosowe z serkiem i z domowej roboty nutellą ze śliwek węgierek. Składniki: 1 szkl. mleka; 5 dkg drożdży; 3/4 szkl. + 1 łyżka cukru; 1/2 kostki margaryny; 70 dkg + 1 łyżka mąki; sól
Miksturownik