tajska zupa - 812 przepisów (strona:37/55)

Bułki z ziołami i kminkiem, jako dodatek do zup i różnych dań 153

Zrobiłam te bułeczki do dania tajskiego, super się razem zgrywało. Można je podać razem z jakąś zupą krem itp. Bułki są pychotka. Przepis na thermomix na dole Do dużego kubka wlać ciepłą wodę, dodać drożdże, sól, cukier i 3 łyżki mąki. Wymieszać, przykryć i odstawić do wyrośnięcia. Na stolnicę wsypać resztę mąki, zrobić w niej dołek. Do dołka w mące

Kuchnia Pokoleń
Dietetyczna sałatka z makaronu ryżowego 1905

Oryginalny tajski makaron ryżowy polecany jest w diecie niskokalorycznej. Jest idealny do zup, sałatek, oraz wielu potraw mięsnych i wegetariańskich. Warto po niego sięgać!. Znajdziecie go u sprawdzonego sprzedawcy www.naSushi.pl Składniki: 20 dag makaronu ryżowego 1 zielony ogórek 3 jaja 1 czerwona papryka 1 puszka kukurydzy sól pieprz olej kujawski o aromacie bazylii jako dressing świeża natka pietruszki 1. Makaron

Apetyczna babeczka
Bania woniajonco Tajlandiom (Dynia pachnąca Tajlandią) 177

Bania idzie odmiyniać bez wszyjske przipadki i miyszać ze wszyjskimi warzywōma 1 i prziprawōma, kere 2 Wōm 3 przidōm 4 do gowy. Połra 5 zupōw ze

Chop w kuchni
Tajskie czerwone curry / Red thai chicken curry 204

Proste, szybkie do przygotowania i wyjątkowo smaczne tajskie czerwone curry z kurczakiem. Pikantne jak diabelski ogon, ze słodką nutą cukru palmowego i aromatem kokosa to świetny

Kulinaria - potrawy z różnych stron świata
Bezglutenowe kluseczki szpinakowe z dyniową zupą! 230

wrzącą wodę, woda ma się delikatnie gotować, kluseczki gotujemy około 5-7 minut. Wyjmujemy łyżką cedzakową. SKŁADNIKI NA ZUPĘ DYNIOWĄ: - 500 g dyni startej na tarce - 1 ząbek czosnku - puszka mleka kokosowego - 1,5 łyżki pasty curry tajskiej - chili według uznania - 1 łyżka oleju kokosowego - 2 szalotki cebulki - 400 ml wody - curry łyżeczka Wszystko gotujemy przez godzinę. Miksujemy

SMYKWKUCHNI
Kokosowa zupa z krewetkami. 162

krótkim, a konkretnym. Bez kombinacji. Co tu dużo gadać - zupa wyszła świetna, krewetki fajnie się obgryzało trzymając za ogonki, a żona pochwaliła (kilka razy!). PS Wystarczy przejść się morskim brzegiem w jakimś spokojnym miejscu poza sezonem, by przekonać się, że i w naszym szarym Bałtyku są krewetki. PPS Moja tajska bazylia ma się dobrze i znalazła się w zupce. Dzisiaj

zadanie-gotowanie
Placki z kukurydzą 102

kukurydzę sięgam bardzo chętnie. Jest słodka i chrupiąca. Świetnie współgra z ostrymi przyprawami, jest niedroga i ogólnodostępna. Można jej użyć do zrobienia zupy, jako dodatek do sałatki lub… Ukręcić dzisiejsze placki z kukurydzą, w tajskim stylu 😍 Dlaczego placki kukurydziane po tajsku? Tak jak już wspomniałem wcześniej, słodycz kukurydzy świetnie współgra z ostrymi przyprawami. W tym przypadku mamy czerwoną pastę

Blendman
DELIKATNA ZUPA KREM ze ZDREWNIAŁYCH KOŃCÓW SZPARAGÓW 314

pełnoziarnisty (u mnie kromeczka chlebka żytniego 7 zbóż z Biedry) pokroić w drobną kosteczkę i podsmażyć na łyżeczce oliwy na złoto (przygotować grzanki). Zupę podawać gorącą, z dodatkiem pełnoziarnistych grzanek, listków ulubionych ziół (u mnie tajska bazylia) lub prażonych ziaren (np. słonecznik, dynia, sezam). Udekorować pozostawionymi główkami szparagów. 1 porcja to ok. 200 kcal , węglowodany: 26g, białko: 5g, tłuszcz

Dietolog
Krewetki po tajsku 152

Niezwykle aromatyczne krewetki, pełne różnych smaków i aromatów. W Tajlandii są używane niezwykle często i nie mają konkretnego przeznaczenia. Są uwielbiane gotowane, w zupie czy aromatycznych makaronach a nawet pieczone z grzybami. Dziś zapraszam na tajskie krewetki duszone na patelni, w ich przygotowaniu pomogły mi produkty House of Asia . Składniki: 500g krewetek (obranych, oczyszczonych) 6 liści kaffiru 2 łyżki masła

Gotowanie i blogowanie
ZUPA TAJSKA 118

stron świata? U nas jest o tyle problem, że mąż mógłby jeść tylko bardzo ostre dania a jak łagodniejsze. Przygotowałam więc tą zupę bardziej pod niego ponieważ jest ostrzejsza w smaku i ma w sobie nutę tajską. Podałam ja jednak nie z makaronem ryżowym ale zwykłym klasycznym jajecznym Arc Pol Składniki: 3 posiekane ząbki czosnku 2 łyżki posiekanego imbiru(...)Podsmaż masę aż zapach stanie się intensywny. Bulion, mleko kokosowe oraz podsmażoną pastę z warzyw doprowadzamy do wrzenia, zmniejszyć ogień gotować 10 minut. Makaron Arc Pol ugotować al dente. Zupę przyprawić z sosem rybnym, sokiem z limonki, cukrem brązowym oraz makaronem. Wierzch posypać koprem oraz posiekanym chilli

Kuchnia w oparach
Tajska zupa z pastą Tom Yum 208

potrafię wybrać ulubionej. Tajska kuchnia jest w pierwszej trójce kuchni, które uwielbiam. Nieprawdopodobny zapach, smak. Orzeźwiający, rozgrzewający. Działa mocno na wyobraźnię. Już po pierwszej łyżce na języku pojawia się cudowny smak. Dostarcza mnóstwo wrażeń smakowych. Od razu myślę, zgaduję jakie smaki się w niej znajdują? I nic nie dominuje. Balans smaków. Czysta egzotyka. Zapraszam na zupę Tom Yum według mojego

AZgotuj!
Krem z batatów i topinamburu w stylu tajskim 213

inspirowana kuchnią tajską: prosta i szybka w przygotowaniu, aromatyczna i bardzo smaczna. Nie będzie też problemów z przygotowaniem potrzebnych składników.  Czas przygotowania: 20 minut Porcje: 4 Składniki: 200 g batatów, 200 g topinamburu, 10 surowych średnik krewetek (mrożone trzeba wcześniej rozmrozić przez 12 godz. w lodówce), 400 ml odtłuszczonego mleka kokosowego, 500 ml bulionu, 1/2 cebuli, 2 ząbki czosnku(...)podania cząstki cytryny. Przygotowanie: Bataty i topinambur obrać i pokroić w kostkę. Cebulę, czosnek i grubszą część trawy (ok. 10 cm) drobno posiekać. Na oleju, w rondlu na zupę, zeszklić cebulę i czosnek, dodać trawę cytrynową (obie części) i pastę curry, smażyć kilkanaście sekund. Dodać połowę mleka, smażyć ok. minutę. Dodać posiekane bataty i topinambur, zalać bulionem, gotować na małym

SzczyptaSmaQ
Zupa Kalafiorowa z Curry 111

Zupa Kalafiorowa z Curry i lekką nutą cytryny. Jest to moja wersja zupy, którą znalazłem kiedyś na grupie kulinarnej na Facebook. Grupę tę miałem przyjemność założyć jakiś czas temu i na nią Cię serdecznie zapraszam ⬇️ „Facet w kuchni-gotowanie pod wpływem” Twórcą tej właśnie potrawy są ⬇️ „Tajemnice Smaku”. Zupa jest pyszna, bardzo rozgrzewająca. Zwłaszcza w mojej(...)sztuka sok i skórka Bulion warzywny 500 ml Mleko 150 ml Śmietana kwaśna 150 ml Świeża pietruszka Tajskie zielone curry do smaku Sól do smaku Pieprz świeżo zmielony do smaku Z pewnością składniki są już gotowe, wiec możemy robić Zupę Kalafiorową Po pierwsze kalafior podziel na małe różyczki 😉. Włóż je do rondelka, wlej bulion i mleko i gotuj na średniej

RafalCook