tajska zupa - 786 przepisów (strona:39/53)

Hotel od kuchni. SPA Dr Irena Eris Krynica Zdrój 226

Przygotowywane potrawy to ciekawe łączenie tradycyjnej kuchni z najnowszymi trendami kulinarnymi. Przykłady z karty wzięte: Kurczak kukurydziany podany na sałatce z soczewicy, boczniaków i warzyw korzennych z sosem Dijońskim Zupa z jagnięciny z młodymi warzywami i pęczakiem Filet z pstrąga z gospodarstwa rybnego z Feleczyna smażony z kurkami podany z puree z pora i kalafiora oraz sosem z białego wina(...)sosie z liczi, zupę galangalową z kokosem, makaron nudle z owocami morza i lody smażone w kokosie podane na ciepłej konfiturze. Ku zadowoleniu uczestników program warsztatów dość szybko powiększył się o dodatkowe elementy, łącznie z wycieczką po kuchni na zakończenie :). Po raz pierwszy mieliśmy okazję zjeść wyśmienite sushi, które sami przygotowaliśmy, oraz potrawy kuchni tajskiej, które niczym nie ustępowały

SzczyptaSmaQ
Curry laksa z kurczakiem i makaronem ryżowym 89

Tajskie smaki bardzo przypadły nam gustu. Połączenie trawy cytrynowej, chilli, imbiru, limonki, kolendry i mleka kokosowego poznaliśmy już przy okazji robienia błyskawicznej i wegańskiej Curry laksy wg. przepisu Gordona Ramsay’a , i która to bardzo trafiła w nasze kubki smakowe. Dzisiejsza laksa jest dość podobna smakiem, ale robi się ją z całego kurczaka. Zupa jest bardzo rozgrzewająca, pikantna (więc świetnie

Moja Delicja
Too Thai - kulinarna podróż do Bangkoku 128

Bardzo lubię tajską kuchnię za to, że pełno w niej kolorów, smaków i aromatów. Ostatnio w warszawie jest wysyp lokali z tą właśnie kuchnią, co mnie bardzo cieszy, bo jest w czym wybierać. Na początku marca w Śródmieściu otworzyło się TooThai, odwiedziłam ten lokal ostatnio po raz kolejny, więc dziś zapraszam Was w kulinarną podróż po ulicach Bangkoku. Króluje(...)sojowym i jajkiem z  woka to przepyszna i bardzo esencjonalna zupa (16 zł) massaman curry z kurczakiem i ryżem jaśminowym (28 zł). Uwielbiam wszelkie rodzaje curry, ta pozycja bardzo mi smakowała. Curry gęste, pikantne i pełne aromatów, a kurczak soczysty. krewetki z ananasem i imbirem oraz tajską bazylią (29 zł) były idealne, soczyste, aromatyczne, wraz  z ananasem tworzyły

Kulinarne przygody Gatity
Właściwości zdrowotne i smakowe curry 130

się ze wszystkimi orientalnymi potrawami. Świetnie sprawdza się w połączeniu nie tylko z potrawami z Indii, ale również tajskimi, japońskimi, czy greckimi. Sos oparty na mieszance curry idealnie komponuje się z drobiem oraz rybami. Oprócz tego przyprawę można wykorzystać do zup, sałatek, potraw z ryżem, czy urozmaicenia kuchni wegetariańskiej.  Curry nadaje naszym potrawom egzotycznego smaku. Warto to docenić

Trochę smaku
Zupa ramen na karkówce 94

  2 plastry karkówki 1 marchewka sos sojowy ciemny sól pieprz cebula przyprawa tajska szczypta chili 2 ząbki czosnku grzybki mun lub inne ( ja dałam uszak

Gotowanie jest łatwe
Zupa Pho 135

theme-font:minor-latin; mso-fareast-language:EN-US;} Zupa Pho Składniki: Szponder – 1kg Cebule – 4 sztuki Cynamon laska – 1 sztuka Anyż – 1 sztuka (gwiazdka) Imbir – 5cm kawałek Sos rybny Polędwica wołowa – około 100g Prażona cebula (wedle uznania) Orzechy ziemne – ½ szklanki Dymka – 2 sztuki Kolendra świeża Opcjonalnie (jeśli dostępne) – tajska bazylia i pachnotka Kiełki fasoli mun Makaron ryżowy + sos Sriracha

Kuchnia Bon Appetit
Krem kapuściany na delikatnym wywarze grzybowym z szybkowaru 156

swojsko bazylia tajska (azjatycka) - smakuje orzeźwiająco szałwia - smakuje ziołowo Zioła muszą być koniecznie świeże! Krem możesz serwować ze świeżym pieczywem, posypany dmuchaną kaszą jaglaną lub ryżem, świeżymi ziołami lub z dodatkiem grzybów usmażonych na maśle. Uwaga:  Jeśli nie masz akurat pod ręką grzybów lub też nie masz ochoty na ich obecność w zupie, po prostu pomiń(...)młodej marchewki, pokrój w kawałki ok. 1 cm 1 l 100 ml zimnej wody kawałek zimnego masła (ok. 1 łyżka) sól himalajska lub morska świeża szałwia/tymianek/bazylia tajska Przygotowanie wlej do szybkowaru 200 ml zimnej wody i dodaj suszone grzyby zamknij szczelnie garnek i gotuj zgodnie z przepisem Etap I powstały wywar wraz z grzybami przelej do miseczki w szybkowarze

Szybko Szybkowar
Nowe orientalne przyprawy Knorr 155

Przyprawa posiada dużą ilość papryki stąd jej ognisty wygląd i smak. oprócz papryki znajdziemy w niej też galangal (tajski imbir), kolendrę, pieprz cayenne i trawę cytrynową. Przyprawa doskonale pasuje do owoców morza, wołowiny, kurczaka, ryżu i ryb. Jest też doskonała do zup, dipów i sosów. Garam Masala to autentyczny smak Indii. Aromatyczna przyprawa w której króluje imbir, cynamon, pieprz

kruche babeczki
Nastolatka w kuchni: zielone tajskie curry z kurczakiem... 22

strony i app: www.eggandsoldiers.co.uk        Inne przepisy z tej serii: MACARONI CHEESE - klik ZUPA MARCHEWKOWO-SOCZEWICOWA - klik STICKY TOFFEE PUDDING -  klik CHILLI CON CARNE - klik Składniki: (na jakieś 5 porcji) 1 łyżka oleju 3 łyżki zielonej tajskiej pasty curry* 400ml wywaru warzywnego, albo kurczaczego 2 kawałki skórki z limonki 2 x 150g opakowania miniaturowej kukurydzy ('baby

Lejdi of the house
Tajski rosół z łososiem 171

Co prawda w Tajlandii jeszcze nie byłam..ale i tak uwielbiam kuchnię tajską. Pad Thai, Curry tajskie czy Tom yam to dania, które poznałam będąc w

Czarnawisienka
Rozgrzewający krem curry 185

pastę curry, które łagodzi mleczko kokosowe. Smak papryki przełamany jest kwaśną limonką i aromatycznymi przyprawami. Zupa podana z makaronem ryżowym syci na długo; drugie danie jest zupełnie zbędne. Jeśli więc jesteście takimi zmarzluchami jak ja, koniecznie musicie wpisać ten krem do Waszego jesiennego menu. Tajski krem curry Składniki: (na 4-6 porcji) 7 strąków czerwonej papryki 1 łyżka oleju(...)pachnieć. Dodać cebulę, podsmażyć. Dodać jabłko i posiekane chilli, smażyć jeszcze 2 minuty. Dodać upieczone papryki.  Całość zalać wodą, gotować 10-15 minut, aż jabłka będą miękkie. Zdjąć zupę z palnika, wyjąć listki kafiru. Zupę zmiksować blenderem na gładki krem. Dodać mleko kokosowe, sok z limonki i sos sojowy, wymieszać. Doprawić do smaku solą. Makaron ryżowy przygotować według opisu

Pożeraczka, czyli raz adobrze
Tajskie zielone curry wegetariańskie. Thai wege green curry. 219

miejsca na mapie. Dziś kolejna wariacja na temat tajskiego curry. Padło na green w wersji wegetariańskiej. Podobne curry, ale w wersji z kurczakiem zaserwowałam ostatnio na planie 10-go odcinka "Szalone Fabryki Polskiej muzyki", którym szaleć będą Ruda Red Lips i mój mąż :)  A co pochwaliłam się. Była jeszcze zupa  Tom Kha ,  yellow curry  oraz(...)średnie cebule 1 zielona papryka ćwiartka kalafiora ćwiartka brokuła 10 pomidorków koktajlowych puszka przekrojonych na pól grzybów słomianych  garść suszonych czarnych chińskich grzybów ( nie moon ) pęczek tajskiej bazylii świeża kolendra  1 paprychka chilli 3 łyżki pasty green curry ( jedna mała saszetka wystarczy ) 2-3 łyżki sosu rybnego 1-2 łyżeczki brązowego cukru 2/3 szklanki ryżu jaśminowego Wszystkie warzywa

Jemy Pijemy
Tajska zupa z kurczakiem i warzywami 157

dziwo, mój młodszy syn zjadł całą miskę, choć nie lubi pikantnych smaków. Zupę przygotowałam w ramach wspólnego gotowania z zaprzyjaźnioną grupą blogerek. Składniki: 25 g cienkiego makaronu sojowego Vermicelli lub makaronu ryżowego (waga przed namoczeniem) 2 łyżeczki oleju kokosowego lub innego roślinnego 2 łyżeczki tajskiej pasty curry (zielonej lub czerwonej)* 1 pojedyncza pierś kurczaka 1/2 cebuli 1/2 czerwonej papryki(...)razem podsmażać ok. 2 minuty. Dodać cienko pokrojoną paprykę i znów smażyć ok. 2 minuty. Wlać gorący bulion i zagotować. Pieczarki pokroić na cienkie plasterki i dodać do zupy. Dodać odcedzony i pokrojony na mniejsze części makaron oraz kukurydzę i gotować całość przez ok. 5 minut. Doprawić sosem rybnym, dodać mleko kokosowe i dokładnie wymieszać je z zupą. Odstawić

Czerwień i błękit
Błyskawiczne gołąbki z czarną komosą ryżową 146

daniami. Może być spożywana na ciepło, zimno, jako dodatek do dań słonych i słodkich, do sałatek, zup, zapiekanek, kotletów wegetariańskich, a nawet deserów. Błyskawiczne gołąbki z czarną komosą ryżową można jeść zarówno na zimno, jak i na ciepło. Z dodatkiem sosów (np. tajski sos chili) lub bez. Sałatę rzymską je się głównie na surowo, ale wyjątkowa wytrzymałość jej liści sprawia

mojewypiekiinietylko

Proponowane wyszukiwania