tajska zupa - 786 przepisów (strona:43/53)

Relacja z Targów World Food Warsaw 2015 211

między tajskimi eksporterami, a potencjalnymi importerami. Oczywiście importować nic nie zamierzam w tej chwili, ale Mistrza Kuchni Tajskiej mieli świetnego :) Było bardzo smacznie :) a dodatkowo dostałem broszurkę z kilkoma tajskimi przepisami, które na pewno kiedyś wykorzystam :)      Oblegane było stoisko Carlsberg Polska, który promował markę piwa Grimbergen. Piwa nie próbowałem, bo przyjechałem samochodem, ale oprócz zainteresowania piwem, uwagę(...)bardzo sympatyczna, choć momentami wstydliwa sowa ;)  Kolejnym ciekawym produktem, który widziałem często w sklepach, ale po niego nie sięgnąłem, były produkty firmy Sys Dania Babci Zosi. Są to zupy, placki, dania z kaszy i ryżu, które składają się wyłącznie z naturalnych surowców. Bardzo proste w przygotowaniu i w sam raz na szybki obiad :) Choć ja osobiście wole sam gotować

Parowar Faceta
Azjatycka zupa z porów na bulionie z krewetek! 143

Przepyszna zupa krem z porów na bulionie krewetkowym w stylu azjatyckim! Uwielbiam eksperymentować z kuchniami świata, dzisiaj ten eksperyment wyszedł perfekcyjnie! Przepyszna, aromatyczna, rozgrzewająca, z dużą ilością aromatycznych przypraw takich jak świeży imbir, trawa cytrynowa, czosnek czy chili. Postanowiłam zrobić coś zupełnie nowego i świeżego z warzywa które raczej dość często wykorzystujemy jako dodatek ale nie jako główny składnik(...)przyprawa) - 2 ząbki czosnku - 2 szalotki -świeży imbir - chili - puszka mleka kokosowego - łyżka masła - 2 kromki chleba  - krewetki - olej krokoszowy lub ryżowy OLEOFARM - suszone zioła takie jak bazylia tajska Pory dokładnie umyj, posiekaj na drobne paseczki. Czosnek, imbir, chili ,szalotkę obierz i posiekaj. W dużym rondlu smaż na oliwie z oliwek, pory, czosnek, imbir, chili i szalotkę, około

SMYKWKUCHNI
Sos słodko – ostry 156

Nie każdy lubi ostre potrawy. Jednak sos słodko – ostry to idealny dodatek do nachosów, pizzy, albo grillowanego mięsa. Bardzo często sos ten można również wykorzystać

Kulinarnyblog.pl - wiesz jak gotować!
Tajskie czerwone curry / Red thai chicken curry 134

Proste, szybkie do przygotowania i wyjątkowo smaczne tajskie czerwone curry z kurczakiem. Pikantne jak diabelski ogon, ze słodką nutą cukru palmowego i aromatem kokosa to świetny

Cztery Fajery
Warsztaty kulinarne dla firm i nie tylko 128

uczestników, a przy okazji zyskać nowe umiejętności, do wykorzystania w domu. Nie ma to jak zrobić niespodziankę swojemu partnerowi i przygotować mu nowe danie np. kuchni wschodniej :).  Może kuchnia tajska, włoska, a może jeszcze coś zupełnie innego? Organizatorzy takich warsztatów dbają o to, by stanowiska były odpowiednio przygotowane, a także zapraszają dobrych szefów kuchni, tak by uczestnicy mogli uczyć się(...)się też, że jeśli podczas zabawy zrobimy się głodni to organizatorzy zadbają o to byśmy nie padli z głodu, bo np. podczas Wieczoru meksykańskiego zostaniemy poczęstowani tortilla lub pikantną zupą kukurydzianą, którą wspólnie przygotujemy podczas tzw. warsztatów livecookingu. A jak już podszkolicie się w sztuce gotowania i spróbujecie różnych smakołyków podczas degustacji to może dacie się namówić np. na Ucztę

Mania Wypiekania
Bogactwo smaków, czyli kuchnia azjatycka 84

pojawiające się niemal we wszystkich regionalnych kuchniach na kontynencie azjatyckim. Mowa oczywiście o makaronie, sosie sojowym i tofu. W kuchni chińskiej dania wyróżniają się szybkością przygotowania (wyjątek stanowią pekińskie zupy lecznicze). W kuchni japońskiej dokłada się starań, by nie mieszać ze sobą zbyt mocno smaków, ani nie przyprawiać dań zbyt mocno tak, aby nie zmieniać specyfiki podstawowego smaku. Takie podejście(...)także szereg zasad stosowanych w trakcie spożywania potraw. Przykładowo w trakcie jedzenia jedzenia sushi po każdym kęsie powinno przekąsić się marynowany imbir, który zatrze smak poprzednio spożytej potrawy. Kuchnia tajska znana jest przede wszystkim z sałatek łączących w sobie przeciwstawne smaki oraz na pozór sprzeczne składniki. Podstawą wielu tajkich dań jest tamaryndowiec, starty korzeń kolendry zmiażdżony wraz z czosnkiem oraz

FoodMagazine.pl - Przepisy kulinarne
Tajski chłodnik z zielonego curry z ogórkiem i szpinakiem 281

Lato to pora roku kiedy zaczyna się chcieć żyć ale nie koniecznie trzeba chcieć marnować ten czas na nazbyt długie stanie w kuchni.I cudownym wynalazkiem na lato są zupy-chłodniki.Lekkie,odżywcze, chłodne i odświeżające.Chłodnik jest idealnym zamiennikiem sałatki do którego najczęściej urzywa się również surowych składników.Także chyba i dla dzieci nie zawsze przez nie lubiane warzywa(...)znnych sieciówek.Popijanie czegoś zdrowego i owszem nie razi. Tym razem inaczej bo chłodnik jest dość egzotyczny i po prostu przepyszny.Nie jest na jogurcie a na kremie kokosowym doprawionym tajskim zielonym curry w skład którego wchodzi kilka składników o wyrazistym cytrusowym aromacie czyli:trawa cytrynowa,zielone liście kaffir,tumeric,limonka oraz inne odświeżające jak imbir czy galangal a dodatkowo:czosnek

Sztuka gotowania w/g Samiry
Kuchnia dla zajętych kobiet i mężczyzn - recenzja 161

oknem szarość panuje, przewracacie kartki a tam piękne barwne zdjęcia.  Książkę napisała miłośniczka zdrowego żywienia - Daria Ładocha, jest ona także autorka 2 blogów kulinarnych i książki "W mojej tajskiej kuchni". To bardzo barwna, pełna życia kobieta, która dla mnie osobiście jest szalenie inspirująca. Autorka na co dzień bardzo zajęta osoba, dziennikarka, blogerka, prezenterka, kucharka, trener zdrowia i do tego(...)zdrowych posiłków. Pokazuje w książce, że aby jeść smacznie i zdrowo wcale nie trzeba spędzać wielu godzin w kuchni, wystarczy wszystko starannie zaplanować i np piekąc buraki na zupę upiec ich więcej i zrobić sałatkę na kolację. Zachęca do zmiany nawyków żywieniowych, które tylko nam wyjdą na dobre i wyjaśnia dlaczego tak ważne jest to co zjadamy. Ta książka

Cynamonowe szczęście
Kulinarna podróż czyli co warto zjeść będąc w Tajlandii 211

zapłacicie. Swoją drogą, podobno zdobywanie tych płetw nie jest zbyt humanitarne... 7) Nie bójcie się targować z Tajami i pamiętajcie o uśmiechu :) 8) Przygotujcie się na ostre doznania- kuchnia tajska jest pełna chili. Podobno są trzy rodzaje pikantności- zwykła, tzw "hot"- którą rozumie się przez to, że robi Wam się gorąco jak jecie danie oraz taka supermega, że jedząc piecze(...)Zielona herbata z mlekiem :) Mai Thai Herbata czarna z mlekiem :) Poniżej na zdjęciu po lewej macie liście limonki kafir- dodają potrawom cytrusowego posmaku. Po prawej część skłądników do przygotowania zupy Tom yam Goung- szalotka, grzyby a pod spodem trawa cytrynowa. Pokazane poniżej papryczki są najostrzejsze jakie można dostać w Tajlandii.  W trakcie krojenie widoczne liście limonki kafir

Czerwona Porzeczka
Botwinka kiszona do barszczu 130

botwinka kiszona do barszczu z czosnkiem, koprem i chrzanem. Kiszenie botwiny jest łatwe, podobne do kiszenia ogórków. Potrzeba tylko kilku sezonowych składników, które są tanie i łatwo dostępne.  Zupa z kiszonej botwiny jest pyszna i bardzo szybka w przygotowaniu.  Botwinka ma piękny, fioletowy kolor, kwas jest klarowny o wyraźnym aromacie czosnku, kopru i chrzanu. kiszona botwinka bardzo dobrze(...)góry dnem, nakrywamy ręcznikiem lub ściereczką kuchenną i pozostawiamy do całkowitego wystudzenia.  Oto kilka innych przepisów na domowe przetwory , które mogą Ci się spodobać: Ogórki konserwowe przepis Tajski sos chili Ogórki w musztardzie przepis Ogórki kanapkowe z curry Buraczki na zimę z czosnkiem i cebulą Sałatka z ogórków szwedzka Kompot z agrestu z truskawkami Ogórki krokodylki Kapusta czerwona

Moja Książka Kucharska
Niedzielny obiad ze smakami świata 103

kilka chwil przywołać smaki Maroka, Tajlandii i Południa USA. Ciekawe jest to, że mieszanki znamy w wersji mokrej jako pikante pasty, a tu mamy przyprawy w proszku. Będzie zupa krem z batatów i gulasz z warzyw podawany z szaszłykami z salsą z mango Mieszanka Cajun Knorr do drobiu, ryb i owoców morz ma przywołać smak Południa Stanów przez połączenie papryki(...)selera. Harissa to tradycyjna pasta chili używana kuchni krajów Afryki Północnej. Jej wersja w proszku to mieszanka pieprzu cayenne, wędzonego chili, kminku, kolendry, mięty i cynamonu, która wzbogaci smak zup i gulaszu z warzyw. Czerwone Curry kojarzy się ze smakiem Tajlandii. Jest to mieszanka papryki, imbiru, galangalu, kolendry, cayenne i trawy cytrynowej. Krem z batatów Składniki: 4 bataty opakowanie przyprawy

Ugotowane pozamiatane
Wi-Taj czyli wietnamsko – tajska podróż przez smaki 179

Kung. I tutaj jak dla mnie największe odkrycie – zupa Tom Kha, w której nie przeważał ani słodki smak mleka kokosowego, ani nieznośna ostrość przypraw. Pierwszy raz jadłam zupę z mleka kokosowego, która była tak idealnie doprawiona, niestety jak dotąd żadnej innej nie byłam w stanie zjeść do końca – albo zbyt mdła, albo piekielnie ostra. Ta była świetna. Następnym(...)czyli makaronu podanego ze słodko – kwaśnym bulionem i sałatą z ziołami. Kaczka z ryżem jaśminowym i zielone curry z wołowiną Wi-Taj jest idealnym połączeniem kuchni wietnamskiej oraz tajskiej, co zdecydowanie wyróżnia ten lokal na mapie tajskich restauracji, z których wiele trzyma naprawdę wysoki poziom. Wi-Taj znalazł swoje miejsce na gastronomicznej mapie Warszawy dzięki połączeniu smaków dwóch kuchni

Taste and Cook
Pesto z natki pietruszki z kaparami i słonecznikiem 25

kwestia pory roku. Bo zimno, szaroburo. Trzeba się rozgrzać. Nie wiem czy rozgrzewa coś bardziej niż kuchnia indyjska. Pewnie tak, ale nie przychodzi mi teraz nic do głowy. Tajska? Inną kuchnią, którą uwielbiam właściwie najbardziej, to kuchnia śródziemnomorska. Piszę tutaj głównie o potrawach ze świeżych warzyw. Do tego tony oliwy i jestem w niebie. Jesienią i zimą ciężko o dobrej(...)Jest to jakaś namiastka moich śródziemnomorskich smakowych potrzeb. Pesto z natki pietruszki z kaparami i słonecznikiem to sos, który można użyć do wielu potraw: do makaronów, ryb, drobiu, zup. My najczęściej jemy je z makaronem i jakąś sałatą z winegretem . Do tego oczywiście jakiś ser długodojrzewający i w sumie nic więcej nie potrzeba. Tym razem pesto zjedliśmy z pełnoziarnistym makaronem

Kardamonovy
Pesto z natki pietruszki z kaparami i słonecznikiem 71

kwestia pory roku. Bo zimno, szaroburo. Trzeba się rozgrzać. Nie wiem czy rozgrzewa coś bardziej niż kuchnia indyjska. Pewnie tak, ale nie przychodzi mi teraz nic do głowy. Tajska? Inną kuchnią, którą uwielbiam właściwie najbardziej, to kuchnia śródziemnomorska. Piszę tutaj głównie o potrawach ze świeżych warzyw. Do tego tony oliwy i jestem w niebie. Jesienią i zimą ciężko o dobrej(...)Jest to jakaś namiastka moich śródziemnomorskich smakowych potrzeb. Pesto z natki pietruszki z kaparami i słonecznikiem to sos, który można użyć do wielu potraw: do makaronów, ryb, drobiu, zup. My najczęściej jemy je z makaronem i jakąś sałatą z winegretem . Do tego oczywiście jakiś ser długodojrzewający i w sumie nic więcej nie potrzeba. Tym razem pesto zjedliśmy z pełnoziarnistym makaronem

Kardamonovy