tajska zupa - 786 przepisów (strona:44/53)

Pesto z natki pietruszki z kaparami i słonecznikiem 25

kwestia pory roku. Bo zimno, szaroburo. Trzeba się rozgrzać. Nie wiem czy rozgrzewa coś bardziej niż kuchnia indyjska. Pewnie tak, ale nie przychodzi mi teraz nic do głowy. Tajska? Inną kuchnią, którą uwielbiam właściwie najbardziej, to kuchnia śródziemnomorska. Piszę tutaj głównie o potrawach ze świeżych warzyw. Do tego tony oliwy i jestem w niebie. Jesienią i zimą ciężko o dobrej(...)Jest to jakaś namiastka moich śródziemnomorskich smakowych potrzeb. Pesto z natki pietruszki z kaparami i słonecznikiem to sos, który można użyć do wielu potraw: do makaronów, ryb, drobiu, zup. My najczęściej jemy je z makaronem i jakąś sałatą z winegretem . Do tego oczywiście jakiś ser długodojrzewający i w sumie nic więcej nie potrzeba. Tym razem pesto zjedliśmy z pełnoziarnistym makaronem

Kardamonovy
Pesto z natki pietruszki z kaparami i słonecznikiem 71

kwestia pory roku. Bo zimno, szaroburo. Trzeba się rozgrzać. Nie wiem czy rozgrzewa coś bardziej niż kuchnia indyjska. Pewnie tak, ale nie przychodzi mi teraz nic do głowy. Tajska? Inną kuchnią, którą uwielbiam właściwie najbardziej, to kuchnia śródziemnomorska. Piszę tutaj głównie o potrawach ze świeżych warzyw. Do tego tony oliwy i jestem w niebie. Jesienią i zimą ciężko o dobrej(...)Jest to jakaś namiastka moich śródziemnomorskich smakowych potrzeb. Pesto z natki pietruszki z kaparami i słonecznikiem to sos, który można użyć do wielu potraw: do makaronów, ryb, drobiu, zup. My najczęściej jemy je z makaronem i jakąś sałatą z winegretem . Do tego oczywiście jakiś ser długodojrzewający i w sumie nic więcej nie potrzeba. Tym razem pesto zjedliśmy z pełnoziarnistym makaronem

Kardamonovy
Produkty marki Seitenbacher. 135

skład. :) 10) Bulion warzywny w proszku , czyli świetny zamiennik sztucznych, niezdrowych mieszanek typu "przyprawka". Nie zawiera tłuszczu, a do tego jest wegański. Na jego bazie można przygotować pyszną zupę (która pachnie jak rosół z kury!). Skład idealny: ekstrakt drożdżowy, marchew, sól morska, cebula, korzeń kurkumy, pietruszka, por, czosnek, lubczyk, seler , papryka, melisa, koper, papryka,  musztarda. Używam go praktycznie(...)smak, a do tego pasuje również do dań słodkich (wypróbujcie nanaicecream z ich dodatkiem!). Tłoczony na zimno z nieprażonych i niesolonych pestek dyni. 12) Bio olej sezamowy z tajskimi przyprawami - tłoczony na zimno z sezamu w firmowej olejarni. Imbir i pieprz nadają pikantności, a kolendra i trawa cytrynowa orzeźwiającej nuty. Orientalny smak wzmacnia również olejek cytrynowy. Idealny

Poranek na słodko
Podsumowanie wakacji - lipiec i sierpień 193

blender odszedł w zapomnienie, bo nic nie było już go w stanie uratować. Kupiłam nowy blender z rozdrabniaczem i zaczęłam szaleć w kuchni - w końcu mogłam zrobić swoje ukochane zupy kremy, lody, koktajle i wszystkie inne pyszności :) Po raz pierwszy mieliśmy okazję spróbować z Dominikiem prażonej ciecierzycy - była przepyszna, choć Dominikowi nie przypadła do gustu tak jak mi ;) Wszyscy mówią(...)kuchni innej niż moja, mojej Siostry czy Mamy. Wszystkim smakowało, a mnie serce rosło - mam nadzieję, że nie kłamali :D  Udało mi się zaangażować projekt Bangkok - lody tajskie , w którym będę miała okazje stworzyć własną kompozycję smakową lodów - pomysłów mam bardzo dużo, a jeden smak już niedługo przejdzie w fazę testowania - mam nadzieję, że Was zaskoczy! Porażki: Będąc

Cooking Monster
Pyszny rosół z kaczki 142

Tym razem będzie przepis na pyszny rosół z kaczki. Kaczka, to jedno z najlepszych mięs do ugotowania pysznego buliony, albo rosołu. Mięso to ma sobie zdrowy

Kulinarnyblog.pl - wiesz jak gotować!
Sałatka z kozim serem, batatem i dynią. Pomysł na marynowaną dynię i marchew. 108

Wychłodzone słoiki wkładam do lodówki i marynuję przez tydzień dynię, marchew i gruszkę. Gruszkę można po jednym dniu z powodzeniem wykorzystywać do potraw np. jako dodatek do gotowych dań, zup lub sałatek.  Składniki na sałatkę: garść roszponki 1 mały batat  olej do grillowania  kozi ser suszone pomidory  marynowana dynia i gruszka  orzechy laskowe  dressing(...)pokrojone suszone pomidory oraz marynowaną dynię i gruszkę. Wierzch posyp pokruszonym kozim serem i posiekanymi orzechami laskowymi. Składniki dressingu wymieszaj i polej nim wierzch sałatki. Udekorowałam wierzch sałatki bazylią tajską i jeśli możesz to jej smak również ciekawie może wzbogacić sałatkę.  Smacznego, Klaudia

Mango Papaja
KOKOSOWY KREM Z KALAFIORA, Z SERCEM KARCZOCHA I CHIPSEM Z BOCZKU 123

Jak ja kocham gotować! Uwielbiam spędzać czas w kuchni w poszukiwaniu idealnego, zbilansowanego i wyważonego smaku. Mój mąż śmieje się, że nigdy nie wie co zje

SMYKWKUCHNI
Pomysł na obiad bez mięsa – 20+ PRZEPISÓW 46

Pierogi z KASZĄ JAGLANĄ I CZERWONĄ SOCZEWICĄ (wegańskie) 14. Pad thai w wersji bezmięsnej Makaron ryżowy z orzeszkami ziemnymi i pysznym sosem wielu smaków! To najbardziej znane danie kuchni tajskiej. Wegański pad thai z tofu! Danie z makaronem ryżowym z orzeszkami ziemnymi 15. Bigos pełen smaku! Bezmięsny bigos to propozycja nie tylko na Wigilię – to doskonała opcja na obiad(...)Makaron w sosie serowym Sycące danie jednogarnkowe z makaronem. Przepis z mozzarellą i szczypiorkiem. Makaron w sosie serowym w 20 minut! Jednogarnkowe danie z makaronem i serem mozzarella 18. Zupa zbójnicka z fasolą Jedna z najbardziej treściwych zup – czyli zupa zbójnicka – w wersji bez mięsa. W zupie znajdziesz ziemniaki, białą fasolę, pieczarki i wiele przypraw. Jaki termos obiadowy

Via Gusto
Ironstone – wina z Kalifornii i tajska kuchnia 110

winach i winnicy opowiadała Kate St. Hilaire brand ambasador Ironstone Vineyards. Podczas spotkania mieliśmy przyjemność spróbować 7 win i próbować połączyć je z 5 tajskimi daniami. Do tradycyjnej tajskiej sałatki z grillowanymi krewetkami i kawałkami świeżego mango,  oraz do makaronu ryżowego z krewetkami, tofu i kruszonymi orzechami, podane zostały trzy białe wina, o których importer WINE AVENUE pisze: Leaping(...)wyczuwalna brzoskwinia i delikatne nuty przypraw, dzięki częściowemu fermentowaniu w dębowych beczkach. Lekko kwasowe, dobrze komponuje się z przystawkami, czy lekkimi daniami. Odpowiednie na niezobowiązującą kolację. Odpowiednie do przystawek, zupy cebulowej, grillowanych ryb i delikatnych mięs. Ironstone Reserva Chardonnay (83,0 zł) Klasyczne kalifornijskie białe wytrawne chardonnay, o jasno słomianym kolorze. Tym razem, wino w wersji beczkowanej, co dodaje

królestwo garów
Grzybowe żółte tajskie Curry - Pychotka :) 98

średnie pieczarki brązowe lub białe 1/2 młodej cukinii 1/2 średniej cebuli 4-5 młodych kukurydz z zalewy 2 łyżki mrożonego zielonego groszku 1 1/2 dużej łyżki pasty żółtego tajskiego curry olej słonecznikowy, rzepakowy lub oliwa z oliwek Zacznijmy przygotowanie od pokrojenia cukinii w półkrążki, cebuli w dużą kostkę, a kukurydzek na małe kawałki. Od grzybów Shimeji odkrawamy dolną cześć (korzeń(...)dusimy. Zmniejszamy ogień i dodajemy pastę curry. Chwilę przesmażamy razem. Po chwili dolewamy tyle wody, żeby rozpuściła nam się pasta curry. Nie za dużo, żeby nie zrobić z tego zupy ;) Dusimy wszystko kilka minut i dodajemy mrożony groszek. Zostawiamy tak jeszcze na 3-4 minuty i curry gotowe. Podajemy z ryżem jaśminowym lub basmati. Danie jest bardzo proste

vegetanie
Kuskus z kalafiora. Danie sycące, zdrowe i bardzo aromatyczne, wegańskie. Post dr Dąbrowskiej 386

uczelnię idealny. Smaczny i na ciepło i na zimno. KUSKUS Z KALAFIORA Składniki: 1 średni kalafior  3 cebule pół główki czosnku puszka krojonych pomidorów garść świeżej tajskiej bazylii lub kolendry 2 łyżki indyjskiej przyprawy Curry sól himalajska świeżo mielony pieprz kolorowy Przygotowanie: Kalafiora myjemy i ścieramy na tarce z grubymi oczkami. Cebule obieramy i drobno szatkujemy. Czosnek obieramy. Cebule(...)poszczą propozycja podania kuskusa z kalafiora z bardzo zdrową kaszą jaglaną.         Zapraszam również do skorzystania z innych przepisów z serii POST DR DĄBROWSKIEJ:   Zupa warzywna - BAZA. Post dr Dąbrowskiej   Bigos postny z kiszonej kapusty i warzyw. Post dr Dąbrowskiej.   Orientalna zupa z pieczonych warzyw i z dynią piżmową. Niezwykle zdrowy i aromatyczny wegański

Naturalna Kuchnia
Kurczak curry z warzywami 149

W kolejnym wpisie pokażemy Wam jak przygotować szybkie wywodzące się z Azji danie. Kurczak curry z warzywami to połączenie ostrej pasty curry z delikatnym w smaku

Kulinarnyblog.pl - wiesz jak gotować!
Shoyu ramen drobiowo-wieprzowy – bulion na kurczaku i żeberkach 279

poza efektem dźwiękowym jednocześnie lekko go ochładza.   Uwaga! Ramen zawsze podaje się bardzo, bardzo gorący! Na jego powierzchni tworzy się warstewka tłuszczu, która długo zachowuje ekstremalnie wysoką temperaturę zupy pod nią – uważajcie, żeby się przy jedzeniu dotkliwie nie poparzyć. SKŁADNIKI 8 porcji, z dolewkami 2,5 litra wody źródlanej 900g kurczaka z wolnego wybiegu – podudzia, pałki, udka – z kośćmi(...)sól mielony pieprz DO PODANIA po 1 jajku na osobę makaron cienki ‘ramen noodles’ kiełki rzodkiewki grubo cięty szczypior prażony sezam jasny i czarny liście świeżej bazylii, włoskiej lub tajskiej płatki chili

Karo in the Kitchen
Ostry sos Sriracha – niezbędny dodatek dla fana kuchni azjatyckiej 55

pochodzenie sosu Sriracha Sos Sriracha pochodzi z Tajlandii i został stworzony przez Tajlandczyka imieniem David Tran. Tran, który był wielkim fanem kuchni wietnamskiej, postanowił stworzyć sos, który połączyłby pikantność tajskich sosów chili z nutą słodyczy i kwasowości wietnamskiej kuchni. W 1980 roku Tran założył firmę Huy Fong Foods i wprowadził na rynek swoje dzieło – sos Sriracha. Nazwa sosu pochodzi(...)intensywny i wyrazisty smak, który idealnie komponuje się z potrawami azjatyckimi. Ostry sos Sriracha jest niezwykle wszechstronny i może być wykorzystywany w różnorodny sposób. Możesz dodać go do zup, dań wok, sosów, marynat do mięsa, a nawet jako dodatek do burgera czy kanapki. Ostry sos Sriracha sprawi, że Twoje potrawy nabiorą niepowtarzalnego charakteru i ostrych aromatów. Możesz również eksperymentować

Słodkie okruszki
Różne rodzaje ryżu - który do sushi? 145

najlepiej sprawdza się do takich dań jak sushi czy risotto. Ryż długoziarnisty zawiera zazwyczaj mniej skrobi, a po ugotowaniu staje  się sypki. Dobrze sprawdza się do sałatek czy zup. Również kolor jest istotny. Najbardziej popularny jest ryż biały, który ma delikatny i mało wyraźny smak. Stosujemy go najczęściej w naszej kuchni. Warto jednak pamiętać, że tego rodzaju ryż(...)białe lub brązowe ziarna, po ugotowaniu nie skleja się i posiada lekko orzechowy smak. Najlepiej używać go do sałatek czy mięs. Często wykorzystuje się go w daniach indyjskich lub tajskich. Inny rodzaj to tzw. ryż paraboliczny, który po ugotowaniu nie skleja się, jest twardszy od ryżu białego i mimo termicznej obróbki nie traci swoich wartości odżywczych. Nie nadaje się jednak

Kuchcik gotuje