tajska zupa - 786 przepisów (strona:45/53)

Ostry sos Sriracha – niezbędny dodatek dla fana kuchni azjatyckiej 30

pochodzenie sosu Sriracha Sos Sriracha pochodzi z Tajlandii i został stworzony przez Tajlandczyka imieniem David Tran. Tran, który był wielkim fanem kuchni wietnamskiej, postanowił stworzyć sos, który połączyłby pikantność tajskich sosów chili z nutą słodyczy i kwasowości wietnamskiej kuchni. W 1980 roku Tran założył firmę Huy Fong Foods i wprowadził na rynek swoje dzieło – sos Sriracha. Nazwa sosu pochodzi(...)intensywny i wyrazisty smak, który idealnie komponuje się z potrawami azjatyckimi. Ostry sos Sriracha jest niezwykle wszechstronny i może być wykorzystywany w różnorodny sposób. Możesz dodać go do zup, dań wok, sosów, marynat do mięsa, a nawet jako dodatek do burgera czy kanapki. Ostry sos Sriracha sprawi, że Twoje potrawy nabiorą niepowtarzalnego charakteru i ostrych aromatów. Możesz również eksperymentować

Słodkie okruszki
Różne rodzaje ryżu - który do sushi? 132

najlepiej sprawdza się do takich dań jak sushi czy risotto. Ryż długoziarnisty zawiera zazwyczaj mniej skrobi, a po ugotowaniu staje  się sypki. Dobrze sprawdza się do sałatek czy zup. Również kolor jest istotny. Najbardziej popularny jest ryż biały, który ma delikatny i mało wyraźny smak. Stosujemy go najczęściej w naszej kuchni. Warto jednak pamiętać, że tego rodzaju ryż(...)białe lub brązowe ziarna, po ugotowaniu nie skleja się i posiada lekko orzechowy smak. Najlepiej używać go do sałatek czy mięs. Często wykorzystuje się go w daniach indyjskich lub tajskich. Inny rodzaj to tzw. ryż paraboliczny, który po ugotowaniu nie skleja się, jest twardszy od ryżu białego i mimo termicznej obróbki nie traci swoich wartości odżywczych. Nie nadaje się jednak

Kuchcik gotuje
"Kuchnia dla zajętych kobiet i mężczyzn" - recenzja książki i KONKURS! 210

koniec września nakładem wydawnictwa Edipresse Książki ukazała się najnowsza książka kulinarna Darii Ładochy. Jej pierwsza książka o kuchni tajskiej zachwyciła mnie, dlatego bardzo byłam ciekawa kolejnej pozycji.  Całkiem niedawno otrzymałam pachnący nowością egzemplarz od Wydawnictwa :) "Kuchnia dla zajętych kobiet i mężczyzn" - już sam tytuł sprawia, że z pewnością każdy z nas pomyśli od razu - to coś dla mnie :) Któż(...)desery i kolacje. Wszystkie dania Darii można zapakować do pudełek i zabrać ze sobą do pracy/szkoły :)  Znajdziecie tu m.in. przepis na kanapki z pastą z wędzonego pstrąga, zupę krem z kolorowych papryk, batony mocy, czy - mój hit o tej porze roku - leczo z czerwoną fasolą i dynią.  Ogromnym atutem tej pozycji są piękne zdjęcia - zarówno potraw

Moje Kuchenne Rewelacje
Kohersen Mycook - więcej niż robot kuchenny 94

zajmuje dosłownie chwilę. Początkowo ograniczałam się do przepisów z dołączonej książki kucharskiej, przestrzegając podanych ilości składników i czasu gotowania, ale po kilku dniach zaczęłam eksperymentować.   Skoro można zrobić zupę krem z kalafiora, to uda się przyrządzić krem z brokułów, pomidorów i wielu innych warzyw. Jeśli da się przygotować curry z kurczaka to równie smaczna będzie potrawka z wołowiny(...)deseru panna cota bez tych czynności możliwe nie jest. Podobnie, jak podsmażanie (urządzenie posiada funkcję saute ) cebuli lub drobno posiekanego czosnku, imbiru czy pasty curry do potraw indyjskich i tajskich. Robot kuchenny Kohersen Mycook sprawdza się w takich sytuacjach perfekcyjnie, a efekt widzicie na zdjęciach :) Kohersen Mycook - więcej niż robot kuchenny Ubijanie i emulgowanie Smaku domowego masła i majonezu

Cztery Fajery
Relacja z wizyty w Too Thai! Teleport do Bangkoku! 119

zajrzeć choćby na drinka, a te- robią tu dobre! Oj dobre ale o tym później!  PRZYSTAWKI Na pierwszy ogień zamawiamy przystawki, na zdjęciu:  TATAR WOŁOWY Z TAJSKĄ PASTĄ MISO podany z musztardą francuską, aioli kolendrowym, wiórkami kokosowymi i chipsami krewetkowymi. Koszt: 26zł, przepyszne! Jeśli odwiedzicie to miejsce to musicie spróbować: BOCZEK WOLNO PIECZONY z sosem z wędzonej śliwki(...)Zamawiamy dania główne ; Moja przyjaciółka wybiera WOK KURCZAK Z PAPRYCZKĄ I ORZESZKAMI NERKOWCA W SOSIE Z ŻÓŁTEJ SOI cena; 25zł Pyszne jedzenie idealne na obiad czy lunch! My wybieramy zupę BULION WIEPRZOWO -OSTRYGOWY z warzywami, makaronem sojowym i jajkiem z woka cena 16zł Zupa była smaczna, ale jednak brakowało jej charakteru, jak dla mnie zbyt mało esencjonalna jak na bulion

SMYKWKUCHNI
Trendy, regionalizm i rewolucja. Moskole z niebanalnym masłem 244

wdzięcznych warzyw powstanie coś więcej niż puree, zupy i chipsy. Podobno naród oszaleje na punkcie kalafiora. Fajnie! Ja się cieszę, bo uwielbiam. Liczę na kolorowe odmiany, szał sałatek i zup. Może się ktoś wreszcie opamięta i przestanie ze wszystkiego robić kremy i pianki. Doceńmy chrupkość i fakturę warzyw. Prorokowana jest wielka kariera ramenu i bibimbap. O ramenie to chyba wszyscy(...)fanatykiem takim samym jak w stosunku do czekolady. Na kulinarną scenę wkroczyć ma również sriracha, nie wiem jaki to trend, bo u mnie jest od dawna. To taki sos tajski z chilli. Czyli psiamać wyprzedzam trendy. Zaczyna się powoli szał na kiszonki połączony z fobią o nieszczelnych jelitach, ale o tym kiedy indziej. Mnie najbardziej cieszy nadchodzący trend, którego

ladykitchen
Tofu w sosie pomarańczowym 53

lodówce tofu z przyprawami , to oczywiście też się sprawdzi w tym daniu – dodatkowy aromat nada mu nowego wymiaru. Sprawdź też inne sprawdzone przepisy na obiad bez mięsa: Minestrone – włoska zupa jarzynowa Leniwe Curry z dynią i soczewicą Drukuj Tofu w sosie pomarańczowym #wprm-recipe-user-rating-0 .wprm-rating-star.wprm-rating-star-full svg * { fill: #343434; }#wprm-recipe-user-rating-0 .wprm-rating-star.wprm(...)mięsa, obiad dla dwojga, obiad dla singla, obiad wegetariański, orientalny obiad, pieczone tofu, pomarańcze, pomysł na letni obiad, pomysł na szybki obiad, prosty obiad, sos pomarańczowy, szybki obiad, tajski obiad, tani obiad, tofu, tofu pieczone, tofu w sosie, tofu w sosie pomarańczowym, zdrowy obiad Całkowity czas przygotowania 40 min. Porcje 4 porcje Autor Agnieszka | na-talerzu.pl Składniki Tofu

Na-talerzu.pl
Zielone curry z krewetkami 155

dania z dodatkiem krewetek.  Najbardziej obawiałam się ich smaku w zupie, ugotowanych bez otoczki chili i czosnku... Przełomem była pomidorowa z krewetkami , wyjątkowo delikatna i wysublimowana w smaku zupa, z której jestem naprawdę dumna.                        Teraz już bardzo(...)łyżki sosu sojowego 1 łyżeczka cukru trzcinowego 1/2 łyżeczki czarnego pieprzu 2 łyżki soku z limonki lub cytryny sól do smaku (ewentualnie) garść pokrojonych na paseczki liści  bazylii tajskiej lub zwykłej garść krążków zielonej cebulki lub szczypioru 1. Krewetki opłukać (mrożone kilka godzin wcześniej rozmrozić), osuszyć i zalać marynatą, przygotowaną z podanych składników. Odstawić na minimum 1 godzinę

Kuchnia Prezydentowej
Curry z dorszem i szparagami 103

Curry z dorszem i szparagami to świetny sposób na przemycenie ryby nawet dla najbardziej opornych domowników. Do tego zielone szparagi, które czynią to danie mocno sezonowym

Pasja Smaku

Proponowane wyszukiwania