szynka - 15543 przepisów (strona:416/1037)

Paprykowe bułeczki z warzywami i wędzoną szynką 154

dodatki: mały zielony ogórek 3 łyżki kukurydzy z puszki mała papryka czerwona 80-90 startego sera mimolette pół łyżeczki mielonej słodkiej papryki Galeo łyżka posiekanych ziół 3-4 plastry szynki szwarcwaldzkiej Drożdże zasypujemy cukrem, dodajemy 2-3 łyżki ciepłej wody i odstawiamy na 10 minut. Mąkę przesiewamy i mieszamy z solą, mieloną papryką i czosnkiem. Dodajemy do niej mokre składniki(...)odstawiamy aż podwoi objętość. W tym czasie posiekaną cebule podsmażamy na odrobinie oliwy. Dodajemy resztę składników na sos i dusimy aż […] Artykuł Paprykowe bułeczki z warzywami i wędzoną szynką pochodzi z serwisu Mienta blog

Mienta blog
skórzane ziemniaki z mięsiwem 113

Dziś zapraszam na bardzo smaczny obiad jedno blaszkowy można tak powiedzieć , są to ziemniaki na ostro z pieczoną szynką, do tego surówka i mamy pyszny gotowy obiad do podania . Składniki  10  średnich ziemniaków  1 łyżeczka pieprzu białego  1 łyżka papryki czerwonej  szczypta papryki chilli  3 łyżki oleju  1 łyżka oleju  1 duża(...)cebula  2 łyżki oregano  1 łyżka majeranku  pieprz ziołowy  4 plastry mięsa od szynki   Wykonanie  Do dużej miski przekładamy ziemniaki , następnie bardzo dokładnie myjemy , kiedy nasze ziemniaki mamy umyte , dodajemy nasze mięso oraz wszystkie przyprawy , oraz olej i cebulkę , wszystko bardzo dokładnie mieszamy aby każdy kawałek mięsa i ziemniaków był w przyprawach . Kiedy

Mój Smak
Zakręcone pizzerinki z ciasta francuskiego 142

francuskie, dlatego na pewno i na Waszym spotkaniu ze znajomymi zrobią furorę. Ich zrobienie zajmie nie więcej niż 10 minut:). 1 arkusz ciasta francuskiego 150g sera w plastrach 150g szynki konserwowej w plastrach 3 łyżki koncentratu pomidorowego czosnek granulowany, zioła prowansalskie sezam do po sypania 1. Ciasto francuskie rozwijamy, smarujemy koncentratem, posypujemy czosnkiem i ziołami prowansalskimi.  2. Na ciasto(...)rozkładamy ser, na to szynkę. Ciasno zwijamy w rulon od dłuższej strony.  3. Kroimy na wąskie kawałki, układamy na płasko na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia w sporych odległościach od siebie. Posypujemy sezamem. Pieczemy przez około 15 minut w temperaturze 220 stopni

Szefowa kuchni
Borowiki z jajek – kuchnia podkarpacka 158

oryginalny pomysł okazuje się bardzo prosty w wykonaniu, a jajka nie tylko wyglądają dekoracyjnie, ale są też smaczne. Składniki: 6 jajek ugotowanych na twardo 6 torebek herbaty 2 plasterki szynki 2 plasterki żółtego sera 2 łyżeczki majonezu, łyżka posiekanej natki pietruszki sól pieprz sałata do dekoracji Sałatę myjemy i osuszamy. Jajka obieramy i odcinamy 1/3 od dołu. Z obu części(...)wyjmujemy żółtka. W garnuszku lub małym garnku zaparzamy mocną herbatę. Wkładamy do niej mniejsze części białka. Gotujemy na małym ogniu około 15 minut. Szynkę i ser drobniutko siekamy. Mieszamy z żółtkami, natką pietruszki i majonezem. Farsz powinien być zwarty. Doprawiamy go solą i pieprzem. Białe części – trzony grzybków – napełniamy farszem i ustawiamy na sałacie, farszem do dołu. Do ciemnych części

Trzeci talerz
Schab inaczej – pieczone kotlety z musztardą francuską, ziołami i octem balsamicznym 366

ilością tłuszczu.   Dla mnie tą częścią, która świetnie nadaje się na kotlety – jest bardziej tłusta, ale też częściej używana, lepiej ukrwiona i dodatkowo ma fragmenty ciemnego mięsa z szynki i polędwicy – jest schab tylny. I taki polecam Wam na te marynowane i pieczone kotlety. Cały kawałek mięsa – około kilogramowy – kroimy w poprzek włókien mięśniowych na dwucentymetrowe kotlety. Nie rozbijamy(...)mocno aromatyczne od ziół. Do podania, na przełamanie, świetnie pasuje młoda zasmażana kapusta z żurawiną – lekko słodka. SKŁADNIKI na 6-7 porcji 1kg schabu tylnego – z fragmentami mięsa z szynki i polędwicy 6 łyżek oleju ryżowego lub rzepakowego 5 łyżek naprawdę dobrego octu balsamicznego 2 pełne łyżki francuskiej musztardy gruboziarnistej 1 pełna łyżeczka suszonego rozmarynu 1 pełna łyżeczka suszonego estragonu

Karo in the Kitchen
Gulasz miodowy 261

czosnku 1 łyżka musztardy 1 łyżka miodu płynnego 1 łyżka majeranku 1 łyżka papryki słodkiej mielonej 1/2 łyżeczki pieprzu cayenne 1/2 łyżeczki soli pieprz czarny Pozostałe składniki 700 g szynki wieprzowej bez kości 1 duża cebula 2 ziarenka ziela angielskiego 2 liście laurowe 1 łyżka smalcu 1,5 łyżki mąki kukurydzianej Instructions W misce mieszamy olej z wszystkimi przyprawami, dodajemy(...)przeciśnięty przez praskę czosnek. Szynkę kroimy w większą kostkę, wrzucamy do marynaty, mieszamy i odstawiamy przynajmniej na godzinę do lodówki. Przed przygotowaniem potrawy należy mięso wcześniej wyjąć z lodówki, aby nabrało temperatury pokojowej przed smażeniem. W garnku rozgrzewamy smalec, wrzucamy porcję mięsa i smażymy z każdej strony na dużym ogniu. Mięso powinno się lekko przyrumienić. Pamiętajmy, aby podczas smażenia

Wędrówki po kuchni
Klopsiki w aromatycznym pomidorowym sosie 140

Wszyscy je lubią. Małe mięsne kluseczki i pyszny sos sycącą na długo, a przygotowanie jest naprawdę proste. Spróbujcie, polecam. Składniki: Na pulpeciki: 1 kg mięsa mielonego z szynki wieprzowej 1 bułka (u mnie kajzerka) + mleko do namoczenia 1 czerwona cebula 1 jajko M 1/2 łyżeczka czarnego mielonego pieprzu 1 łyżeczka soli 1 łyżeczka słodkiej czerwonej papryki 4 łyżki mąki pszennej(...)klopsików: Cebulę drobno kroimy i przekładamy do miski (możemy ją wcześniej delikatnie podsmażyć). Bułkę moczymy w mleku i odciskamy, dodajemy do cebuli. Następnie dodajemy 1 kg mięsa mielonego z szynki wieprzowej, 1 jajko, sól, pieprz i czerwoną paprykę, całość dokładnie wyrabiamy ręką. Z mięsnej masy formujemy małe kuleczki, obtaczamy je w mące wysypanej na głębokim talerzu (nadmiar mąki strzepujemy). Mięsne

Słodkie okruszki
Spaghetti zapiekane z sosie śmietanowo-pomidorowym z brokułami, szynką i pieczarkami (Spaghetti con broccoletti, prosciutto e ch 170

SKŁADNIKI 320 g spaghetti 300 g pieczarek 200 g różyczek brokułów  100 g szynki 100 g sera emmentaler 50 g parmezanu 50 g masła  50 g m ą ki pszennej  250 ml śmietany 300 ml passaty pomidorowej 2 ząbki czosnku tymianek sol, pieprz oliwa z oliwek **** INGREDIENTI 320 g di spaghetti 300 g di funghi champignon(...)panna 300 ml di passata 2 spicchi d'aglio timo sale, pepe olio d'oliva PRZYGOTOWANIE Spaghetti gotujemy al dente. Brokuły gotujemy na parze. Szynkę kroimy w cienkie plasterki. W międzyczasie przygotowujemy sos do zapiekanki.  Do rozpuszczonego masła dodajemy m ą k ę , całość podsmażamy ok. 1 minuty na średnim ogniu. Dodajemy

La grande e la piccola cuoca
JAJECZNICA Z AWOKADO 184

Składniki na 1 porcję: 3 jajka rozmiar M 2 małe plasterki szynki wieprzowej (ok. 20 g) 1/4 awokado (ok. 40 g części jadalnej) 2 czubate łyżki szczypiorku (ok. 10 g) 6 świeżych liści bazylii 1/2 łyżeczki oleju kokosowego / masła klarowanego (ok. 5 g) pieprz czarny 1. Jajka roztrzep w miseczce. 2. Szynkę pokrój w kosteczkę i podsmaż lekko na oleju

Vroblewska-fitlife
Pierogi z selerowym nadzieniem 127

ładne i malutkie, lepione ręcznie. To był pyszny obiad. Polecam Składniki: ciasto: 3 szkl mąki pszennej 1 szkl gorącej wody szczypta soli farsz: 150 g selera korzeniowego 100 g szynki wieprzowej gotowanej 1 ząbek czosnku pół cebuli 1 łyżka jogurtu naturalnego 1/4 łyżeczki papryki słodkiej 1/4 łyżeczki soli 1/4 łyżeczki pieprzu 1/2 łyżeczki kurkumy 1 łyżka bułki tartej do gotowania(...)minut. Farsz: seler obieramy, myjemy i kroimy w kostkę a następnie gotujemy do miękkości. Obieramy czosnek i cebulę. Przepuszczamy przez maszynkę ugotowany i odcedzony seler, czosnek, cebulę i szynkę gotowaną. Następnie doprawiamy: jogurtem, papryką, solą, pieprzem, kurkumą i bułką tartą. Dokładnie mieszamy ze sobą farsz. Ciasto wałkujemy partiami na cienki placek (0,5 cm) i wykrawamy szklanką koła. Na środek

słodkie i nie tylko historie kulinarne
Cudowny domowy pasztet 167

mięso się w nim znajdzie. Ważne by nie było go więcej niż 2 kg (łącznie – połączonych mięs), bo na 2 kg jest ten przepis.   Składniki: 1 kg szynki wieprzowej 1 kg drobiu 20 dag boczku wędzonego 2 cebule 2 jajka 30 dag wątróbki 40 dag pieczarek 2 małe marchewki 1 duża pietruszka 1/4 selera 2 łyżki bułki tartej(...)sól, pieprz, papryka czerwona, zioła prowansalskie tłuszcz do wysmarowania formy, bułka tarta do posypania formy olej Mięso gotuję w osolonej wodzie. Oddzielnie szynkę, oddzielnie kurczaka. Można też wykorzystać kurczaka z rosołu. Gdy mięso mięknie dodajemy obrane i pokrojone warzywa. Chwilę jeszcze gotujemy by warzywa zmiękły. Pieczarki smażymy z cebulką pokrojoną w kostkę, odrobinę solę. Wątróbkę podsmażamy pod koniec odrobinę solimy

MojaQchnia.pl
szynka na obiad 142

piekłem od razu... Przed włożeniem do piekarnika nacinamy z góry żeby lepiej się upiekło :)... ...dla zatrzymania soków możemy jeszcze podsmażyć na patelni z każdej strony... Obsmażoną na smalcu szynkę przekładamy do naczynia...podlewamy tłuszczem z patelni i wkładamy do rozgrzanego piekarnika. 1,5 kg szynkę pieczemy w 200 st. C przez godzinę i potem pół godziny bez pokrywki... Upieczone mięso

chleba naszego
Pizzerinki wg Aleex 154

włoskie • czosnek Farsz I: • 500 g pieczarek • 200 g chudego boczku • 1 cebula • mozzarella • ser żółty • olej Farsz II: • 200 g salami • mozzarella • ser żółty Farsz III: • 200 g szynki • 1 cebula • mozzarella • ser żółty • olej Sposób przygotowania: 1. Przygotować dowolny farsz. Aby zrobić farsz I, należy podsmażyć na odrobinie oleju cebulkę pokrojoną w kostkę, boczek i pieczarki. Doprawić(...)Zetrzeć na tarce ser. 2. Farsz II wymaga pokrojenia salami na cieniutkie plasterki i starcia sera. 3. Farsz III: na odrobinie oleju podsmażyć cebulkę pokrojoną w kostkę oraz pokrojoną szynkę. Doprawić, przestudzić. Zetrzeć na tarce ser. 4. Piekarnik rozgrzać do 210 stopni C. 5. Płat schłodzonego ciasta francuskiego smarować ketchupem lub koncentratem pomidorowym. Do farszu I i III pasuje ketchup

W mojej kuchni
TORTILLA Z SEREM WĘDONYM I SZYNKĄ 159

SKŁADNIKI: 1 tortilla pszenna 3 plastry szynki 3 plastry sera wędzonego 1 Garść mix sałat Ketchup PRZYGOTOWANIE:  Tortillę smaruję ketchupem a następnie posypuję suszoną bazylią i kładę mix sałat. Następnie ukladam plastry sera wędzonego i kładę plastry szynki. Całość dokładnie zawijam ciasno. I zawijam w folię aluminiową ciasno. Zabieram do szkoły czy pracy na drugie śniadanie. Zdrowsza alternatywa

Gotowanie Patki
Roladki drobiowe z brzoskwinią 172

Polecam kurczaka na obiad nadchodzący weekend. Składniki ( 4 porcje):  2 podwójne piersi kurczaka, 4 plastry szynki, 4 połówki brzoskwini (z puszki), przyprawa 5 smaków lub inna wg gustu, sól, pieprz, olej do smażenia. Przygotowanie: Piersi umyć, osuszyć, przekroić w połowie ale nie do końca, tak aby można ją było rozłożyć. Następnie rozbić tłuczkiem. Brzoskwinie zawinąć w plastry szynki. Następnie

Państwo Wojtczuk gotują