wiosenne, na śniadanie, z dodatkiem rzodkiewki, z delikatną nutą chrzanu, kuszą smakiem i wyglądem podane na szczypiorku będą prawdziwą ozdobą stołu. Składniki: 5 jaj 4 rzodkiewki 10 dag gotowanej szynki 1 cebula szalotka 1 łyżka majonezu 1 łyżeczka śmietany 18% 1 łyżeczka kremowego chrzanu Szczypta kurkumy Sól morska do smaku Świeżo mielony pieprz do smaku Sposób przygotowania: Jajka ugotować(...)twardo, obrać ze skorupek, wystudzić i przekroić na pół. Wyjąć żółtka do miseczki, rozdrobnić je widelcem, dodać drobno pokrojoną w kostkę szalotkę, gotowaną szynkę oraz rzodkiewki, doprawić solą pieprzem, dodać szczyptę kurkumy, połączyć z majonezem, śmietaną i chrzanem, dokładnie wymieszać. Masą napełnić białka, wierzch udekorować plasterkami rzodkiewki, ułożyć na szczypiorku, schłodzić i podawać. Smacznego
Wanilia i KardamonKochamy tradycyjne placki ziemniaczane. Kartofle w tej wersji też smakują wybornie. Składniki 750 g ziemniaków 1 duża cebula 2 ząbki czosnku pół pęczka dymki ze szczypiorkiem 200 g szynki gotowanej półtora łyżki mąki 2 jajka sól biały pieprz starty parmezan Przygotowanie Obrałem ziemniaki, starłem na tarce o grubych oczkach. Obrałem cebulę i czok, drobno posiekałem. Dymkę(...)szczypiorem pokroiłem w cienkie krążki. Szynkę pokroiłem w paski, lekko podsmażyłem na łyżce oleju. Wszystkie składniki wymieszałem w misce z mąką, jajkami, solą i białym pieprzem. Na patelni rozgrzałem 2 łyżki oleju, wlałem masę ziemniaczaną, wyrównałem ją. Placek smażyłem (ok. 15 minut) , aż spód się zrumienił. Dobrze ścięty placek odwróciłem na drugą stronę, zsuwając go delikatnie na talerz, przykryłem drugim
R'n'G Kitchenzasadzie Cordon Bleu robi się z mięsa cielęcego, ale wersja amerykańska, drobiowa jest równie smaczna. Składniki 4 filety z kurczaka (po 150 g) 4 plastry sera żółtego 4 plastry szynki gotowanej 1 jajko mąka bułka tarta olej do smażenia sól, pieprz Przygotowanie Normal 0 21 false false false MicrosoftInternetExplorer4 Filety myjemy, osuszamy papierowym ręcznikiem. Ostrym nożem rozcinamy(...)taki sposób, by powstały kieszonki. Mięso lekko rozbijamy, oprószamy solą i pieprzem. Na środek każdego kotleta kładziemy plaster sera, i plaster szynki. Filet składamy w pół, obtaczamy w mące, rozkłóconym jajku, następnie w bułce tartej. Kotlety smażymy na rozgrzanym oleju. /* Style Definitions */ table.MsoNormalTable {mso-style-name:Standardowy; mso-tstyle-rowband-size:0; mso-tstyle-colband-size:0; mso-style-noshow
R'n'G Kitchenpikantne salami/ pieczona papryka/ jajko RAVIOLI RICOTTA E SPINACHI – 36zł domowe pierożki/ ser ricotta/ szpinak/ suszone pomidory/ parmezan/ sos maślany PIZZA PROSCIUTTO – 35zł mozzarella/ sos pomidorowy/ oregano/ szynka parmeńska/ rukola Ośmiornica i zupa smakowały nam bardzo – cieszyliśmy się, że trafiliśmy właśnie do miejsca, w jakim kolacja zapowiada się tak dobrze. Ośmiorniczka była miękka, dodatki lekkie, smaczne. Zupa(...)Pizza wymagała dużo do życzenia. Chodziło o same ciasto. Twardawe, gumowate, nie lekkie, jak się spodziewałam. Szkoda. W tak klimatycznym miejscu prosiłoby się o cienką, chrupiącą pizzę z pyszną szynką parmeńską i rukolą… Jeżeli miałabym wrócić, zapewne wróciłabym na ośmiornicę, zupę i makaron – szczerze polecam Pizza, do dopracowania. Artykuł Restauracja Repubblica Italiana | Warszawa pochodzi z serwisu kuchniabazylii.pl
Kuchnia Bazyliipodzielić się z Wami przepisem na moje ulubione danie. Niby nic,kilka składników,a uwierzcie mi, smakuje fantastycznie. SKŁADNIKI: (dla 4 osób) 8 ziemniaków (dobrego gatunku) ok.40 dkg. szynki (u mnie podwędzana ale gotowana też się sprawdzi) por (biała część) puszka kukurydzy Kilka łyżek jogurtu + 2 łyżki majonezu do smaku (wg uznania) 1 większy ząbek czosnku sól pieprz PRZYGOTOWANIE(...)Ziemniaki dokładnie myjemy, gotujemy w mundurkach,do miękkości .Szynkę kroimy w kostkę, dodajemy drobno posiekany por i odsączoną kukurydzę. Majonez mieszamy z jogurtem, dodajemy drobno posiekany czosnek. Całość mieszamy, doprawiamy solą i pieprzem. Gorące ziemniaki przekrawamy na pół, dodajemy zimny farsz. Bierzemy w dłoń łyżeczkę i delektujemy się smakiem
Kopystką po garachdyni bez skóry i pestek jajko 2/3 szklanki mąki (zależy od rodzaju dyni)\ sól pieprz\ 1-2 łyżki koperku olej do smażenia DO PODANIA: Chips z szynki szwarcwaldzkiej lub podobnej Jogurt- typu grecki Pomidor Rukola PRZYGOTOWANIE: Dynię utrzeć na tarce o dużych lub średnich oczkach. Wbić jajko, dodać mąkę, sól, pieprz, koperek-wymieszać Na patelni z grubym dnem, rozgrzać(...)olej, drewniana łyżka (kopystką) nakładać niewielkie placki, smażyć po 2 minuty z obu stron. Cienkie plastry szynki podsmażyć na suchej patelni
Kopystką po garachdodatki: mały zielony ogórek 3 łyżki kukurydzy z puszki mała papryka czerwona 80-90 startego sera mimolette pół łyżeczki mielonej słodkiej papryki Galeo łyżka posiekanych ziół 3-4 plastry szynki szwarcwaldzkiej Drożdże zasypujemy cukrem, dodajemy 2-3 łyżki ciepłej wody i odstawiamy na 10 minut. Mąkę przesiewamy i mieszamy z solą, mieloną papryką i czosnkiem. Dodajemy do niej mokre składniki(...)odstawiamy aż podwoi objętość. W tym czasie posiekaną cebule podsmażamy na odrobinie oliwy. Dodajemy resztę składników na sos i dusimy aż […] Artykuł Paprykowe bułeczki z warzywami i wędzoną szynką pochodzi z serwisu Mienta blog
Mienta blogDziś zapraszam na bardzo smaczny obiad jedno blaszkowy można tak powiedzieć , są to ziemniaki na ostro z pieczoną szynką, do tego surówka i mamy pyszny gotowy obiad do podania . Składniki 10 średnich ziemniaków 1 łyżeczka pieprzu białego 1 łyżka papryki czerwonej szczypta papryki chilli 3 łyżki oleju 1 łyżka oleju 1 duża(...)cebula 2 łyżki oregano 1 łyżka majeranku pieprz ziołowy 4 plastry mięsa od szynki Wykonanie Do dużej miski przekładamy ziemniaki , następnie bardzo dokładnie myjemy , kiedy nasze ziemniaki mamy umyte , dodajemy nasze mięso oraz wszystkie przyprawy , oraz olej i cebulkę , wszystko bardzo dokładnie mieszamy aby każdy kawałek mięsa i ziemniaków był w przyprawach . Kiedy
Mój Smakfrancuskie, dlatego na pewno i na Waszym spotkaniu ze znajomymi zrobią furorę. Ich zrobienie zajmie nie więcej niż 10 minut:). 1 arkusz ciasta francuskiego 150g sera w plastrach 150g szynki konserwowej w plastrach 3 łyżki koncentratu pomidorowego czosnek granulowany, zioła prowansalskie sezam do po sypania 1. Ciasto francuskie rozwijamy, smarujemy koncentratem, posypujemy czosnkiem i ziołami prowansalskimi. 2. Na ciasto(...)rozkładamy ser, na to szynkę. Ciasno zwijamy w rulon od dłuższej strony. 3. Kroimy na wąskie kawałki, układamy na płasko na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia w sporych odległościach od siebie. Posypujemy sezamem. Pieczemy przez około 15 minut w temperaturze 220 stopni
Szefowa kuchnioryginalny pomysł okazuje się bardzo prosty w wykonaniu, a jajka nie tylko wyglądają dekoracyjnie, ale są też smaczne. Składniki: 6 jajek ugotowanych na twardo 6 torebek herbaty 2 plasterki szynki 2 plasterki żółtego sera 2 łyżeczki majonezu, łyżka posiekanej natki pietruszki sól pieprz sałata do dekoracji Sałatę myjemy i osuszamy. Jajka obieramy i odcinamy 1/3 od dołu. Z obu części(...)wyjmujemy żółtka. W garnuszku lub małym garnku zaparzamy mocną herbatę. Wkładamy do niej mniejsze części białka. Gotujemy na małym ogniu około 15 minut. Szynkę i ser drobniutko siekamy. Mieszamy z żółtkami, natką pietruszki i majonezem. Farsz powinien być zwarty. Doprawiamy go solą i pieprzem. Białe części – trzony grzybków – napełniamy farszem i ustawiamy na sałacie, farszem do dołu. Do ciemnych części
Trzeci talerzilością tłuszczu. Dla mnie tą częścią, która świetnie nadaje się na kotlety – jest bardziej tłusta, ale też częściej używana, lepiej ukrwiona i dodatkowo ma fragmenty ciemnego mięsa z szynki i polędwicy – jest schab tylny. I taki polecam Wam na te marynowane i pieczone kotlety. Cały kawałek mięsa – około kilogramowy – kroimy w poprzek włókien mięśniowych na dwucentymetrowe kotlety. Nie rozbijamy(...)mocno aromatyczne od ziół. Do podania, na przełamanie, świetnie pasuje młoda zasmażana kapusta z żurawiną – lekko słodka. SKŁADNIKI na 6-7 porcji 1kg schabu tylnego – z fragmentami mięsa z szynki i polędwicy 6 łyżek oleju ryżowego lub rzepakowego 5 łyżek naprawdę dobrego octu balsamicznego 2 pełne łyżki francuskiej musztardy gruboziarnistej 1 pełna łyżeczka suszonego rozmarynu 1 pełna łyżeczka suszonego estragonu
Karo in the Kitchenczosnku 1 łyżka musztardy 1 łyżka miodu płynnego 1 łyżka majeranku 1 łyżka papryki słodkiej mielonej 1/2 łyżeczki pieprzu cayenne 1/2 łyżeczki soli pieprz czarny Pozostałe składniki 700 g szynki wieprzowej bez kości 1 duża cebula 2 ziarenka ziela angielskiego 2 liście laurowe 1 łyżka smalcu 1,5 łyżki mąki kukurydzianej Instructions W misce mieszamy olej z wszystkimi przyprawami, dodajemy(...)przeciśnięty przez praskę czosnek. Szynkę kroimy w większą kostkę, wrzucamy do marynaty, mieszamy i odstawiamy przynajmniej na godzinę do lodówki. Przed przygotowaniem potrawy należy mięso wcześniej wyjąć z lodówki, aby nabrało temperatury pokojowej przed smażeniem. W garnku rozgrzewamy smalec, wrzucamy porcję mięsa i smażymy z każdej strony na dużym ogniu. Mięso powinno się lekko przyrumienić. Pamiętajmy, aby podczas smażenia
Wędrówki po kuchniWszyscy je lubią. Małe mięsne kluseczki i pyszny sos sycącą na długo, a przygotowanie jest naprawdę proste. Spróbujcie, polecam. Składniki: Na pulpeciki: 1 kg mięsa mielonego z szynki wieprzowej 1 bułka (u mnie kajzerka) + mleko do namoczenia 1 czerwona cebula 1 jajko M 1/2 łyżeczka czarnego mielonego pieprzu 1 łyżeczka soli 1 łyżeczka słodkiej czerwonej papryki 4 łyżki mąki pszennej(...)klopsików: Cebulę drobno kroimy i przekładamy do miski (możemy ją wcześniej delikatnie podsmażyć). Bułkę moczymy w mleku i odciskamy, dodajemy do cebuli. Następnie dodajemy 1 kg mięsa mielonego z szynki wieprzowej, 1 jajko, sól, pieprz i czerwoną paprykę, całość dokładnie wyrabiamy ręką. Z mięsnej masy formujemy małe kuleczki, obtaczamy je w mące wysypanej na głębokim talerzu (nadmiar mąki strzepujemy). Mięsne
Słodkie okruszkiSKŁADNIKI 320 g spaghetti 300 g pieczarek 200 g różyczek brokułów 100 g szynki 100 g sera emmentaler 50 g parmezanu 50 g masła 50 g m ą ki pszennej 250 ml śmietany 300 ml passaty pomidorowej 2 ząbki czosnku tymianek sol, pieprz oliwa z oliwek **** INGREDIENTI 320 g di spaghetti 300 g di funghi champignon(...)panna 300 ml di passata 2 spicchi d'aglio timo sale, pepe olio d'oliva PRZYGOTOWANIE Spaghetti gotujemy al dente. Brokuły gotujemy na parze. Szynkę kroimy w cienkie plasterki. W międzyczasie przygotowujemy sos do zapiekanki. Do rozpuszczonego masła dodajemy m ą k ę , całość podsmażamy ok. 1 minuty na średnim ogniu. Dodajemy
La grande e la piccola cuocaSkładniki na 1 porcję: 3 jajka rozmiar M 2 małe plasterki szynki wieprzowej (ok. 20 g) 1/4 awokado (ok. 40 g części jadalnej) 2 czubate łyżki szczypiorku (ok. 10 g) 6 świeżych liści bazylii 1/2 łyżeczki oleju kokosowego / masła klarowanego (ok. 5 g) pieprz czarny 1. Jajka roztrzep w miseczce. 2. Szynkę pokrój w kosteczkę i podsmaż lekko na oleju
Vroblewska-fitlife