szynka - 15650 przepisów (strona:419/1044)

szynka i schab 120

Kolejny raz przedstawię domowy sposób na pyszne wędliny :) Wiem co jem :) Przykładowy skład wędliny sklepowej daje do myślenia... ..." Mięso wieprzowe z szynki, sól, izolat białka sojowego, białko zwierzęce, stabilizatory  E450, 451, 452, 331 ,  substancja zagęszczająca  E407 ,  maltodekstryna, przeciwutleniacze E316, E300, wzmacniacz smaku  E621 ,  regulatory kwasowości E326, E261, hemoglobina,  przyprawy, aromat, substancja konserwująca E250(...)paprykę, ziele,liście, jałowiec... wg uznania Liście, ziele i jałowiec mielimy lub rozkruszamy w moździerzu... Mięso przed przyprawianiem nakłuwamy patykami od szaszłyków... Przyprawy mieszamy i nacieramy nimi schab i szynkę...przyprawione wstawiamy do lodówki  na 12-24 godz. odwracamy 2 lub 3 razy i odlewamy wydzielinę... Gdy mięso przestaje puszczać soki, to przekładamy je  do parzenia W dużym

chleba naszego
Pełnoziarnista tarta z fasolką szparagową, szynką i kozim serem 174

niezły:-) Składniki podane są na małą tartę. Składniki na ciasto: szklanka mąki pełnoziarnistej 1/3 szklanki masła żółtko 3 łyżki mleka szczypta soli Składniki na wypełnienie: 200g fasolki szparagowej 50g szynki dobrej jakości mała cebula 2 jajka pół szklanki mleka 100g koziego sera łyżka oleju sól, pieprz, gałka muszkatołowa Sposób przygotowania: Masło wymieszać z mąką i solą do uzyskania konsystencji kruszonki(...)schłodzić pod strumieniem zimnej wody. Dzięki temu fasolka będzie ugotowana, zachowa kolor i nadal będzie chrupiąca. Cebulkę pokroić w drobną kostkę i podsmażyć na łyżce oleju. Dodać pokrojoną szynkę i podsmażyć jeszcze przez parę minut. Wymieszać z fasolką szparagową i wyłożyć na podpieczony spód o tarty. Jajka rozbić i dokładnie wymieszać z mlekiem oraz przyprawami. Tak przygotowany płyn wlać

wysmienity
Niskokaloryczny oraz zdrowy krem z dyni z chipsami z szynki. 152

cebula 4 ząbki czosnku łyżka oleju świeża lub sproszkowana kurkuma (2 łyżeczki) 2 centymetry świeżego imbiru lub łyżeczka sproszkowanego imbiru 1,5l bulionu jogurt naturalny parę plasterków dobrej jakości szynki Sposób przygotowania: Dynię obierz, usuń pestki i pokrój w kostkę. Na oleju podsmaż cebulkę posiekaną w piórka. Kiedy zmięknie dodaj posiekany czosnek. Dodaj przyprawy, tarty imbir oraz kurkumę i jeszcze(...)chwilę podsmażaj. Następnie do garnka dorzuć pokrojoną dynię i zalej bulionem. Gotuj około 45 minut. Na koniec zmiksuj, dopraw solą i pieprzem. Serwuj z jogurtem greckim oraz pieczonymi plasterkami szynki

wysmienity
BAGIETKA XL 222

średnio przepadam za sandwichami stamtąd. Z resztą domowy fast-food zawsze lepszy A jak smakuje? Sprawdźcie sami… SKŁADNIKI : bagietka – 2 średnie sztuki lub jedna duża cukinia – 1 sztuka szynka lub boczek – 10 – 12 plasterków ser żółty (najlepiej cheddar) – 4 plasterki cebula – 1 sztuka pieczarki – 8 sztuk oliwa z oliwy sos tatarski lub czosnkowy – 2 łyżki keczup sól(...)cebulę i drobno pokroić. Przesmażyć na oliwie z solą i pieprzem. Umyć cukinię. Pokroić w paski i również przesmażyć na oliwie do miękkości. Do środka bagietki włożyć plastry cukini, szynkę lub boczek. Dodać przesmażone pieczarki. Pokroić drobno ser i posypać górę bagietki. Zapiekać w piekarniku przez 8-12 minut w temperaturze 200º. Na koniec dodać po łyżce sosu tatarskiego

kuchniabellissima.wordpress.com
Roladki schabowe w kapuście pekińskiej 156

Używałam ją tylko do surówek. Jak najbardziej nadaje się również do gotowania. Samo przygotowanie i składniki proste a jednak danie zupełnie inne. Koniecznie wypróbujcie. Składniki: Schab Kapusta pekińska Pieczarki Szynka szwarcwaldzka Sól Pieprz Pomidory krojone z puszki Masło klarowane Wykonanie: Liście kapusty pekińskiej rozdzielamy ( tyle liście ile kotletów ) i zanurzamy ( na kilka minut ) w gorącej wodzie aby stały się elastyczne(...)kotlety, rozbijamy i przyprawiamy solą i pieprzem. Wykładamy kotleta na niego układamy kapustę pekińską ( przed ułożeniem kapusty warto ściąć część twardą kapusty ). Zwijamy w rulonik. Na koniec obwijamy szynką szwarcwaldzką i spinamy wykałaczkami. Pieczarki kroimy w plasterki i podsmażamy na klarowanym maśle. Do pieczarek wylewamy pomidory. Przyprawiamy solą i pieprzem. Wykładamy roladki i dusimy pod przykryciem do miękkości mięsa ( około

Smaki Ewy
Sałatka z selerem ze słoiczka i szynką 150

słono. Sałatka ta ma podobny minus co poprzednia również szybko znika ze stołu :) Składniki: 1 średni por, 1 słoik selera, 1 puszka kukurydza, kilka ogórków konserwowych, ok 400 g szynki, majonez. Przygotowanie: pora, szynkę, ogórki, pokroić. Dodać odcedzoną kukurydzę i selera. Dołożyć majonez i wymieszać

Państwo Wojtczuk gotują
Młode ziemniaczki zapiekane z szynką w sosie musztardowym 110

daniu, które ostatnio robiłam chyba z 6 lat temu. Dziś wielki powrót zapiekanych ziemniaczków na nasz stół.   Składniki: 1 kg młodych ziemniaków, ok. 50 dag wędlin (szynki, wędzonki, boczku), 2 cebule (ok. 20 dag), 3 dag masła lub margaryny, 3 dag mąki pszennej, szklanka bulionu, szklanka mleka, 2 łyżki ostrej musztardy, majeranek świeży lub suszony, sól, biały pieprz. Przygotowanie(...)półplasterki (ja pokroiłam trochę drobniej), zeszklić na maśle, oprószyć mąką, wlać bulion i mleko. Dokładnie wymieszać. Gotować sos przez 5 minut. Przyprawić musztardą, solą, pieprzem i majerankiem. Ziemniaki i szynkę włożyć do naczynia żaroodpornego i zalać przyrządzonym sosem. Zapiekać 30 min w piekarniku nagrzanym

Państwo Wojtczuk gotują
Zupa pomidorowa z klopsikami 262

się ze smakiem pomidorów. Jak zwykle w przypadku czegokolwiek z mielonej wieprzowiny warto pamiętać, że różne jej rodzaje mają wyjątkowo duży wpływ na smak potrawy. Ja z wyboru używam szynki wieprzowej – Wy oczywiście możecie użyć dowolnej innej części stosownie do upodobań. Natomiast z technicznego punktu widzenia przygotowanie mięsnych kulek nie różni się specjalnie od tego, o czym pisaliśmy w temacie(...)liście laurowe ok. 10 ziaren czarnego pieprzu kilka ziaren ziela angielskiego 1 łyżeczka tymianku 1 łyżeczka rozmarynu sól Klopsiki 300g mielonej wołowiny 500g mielonej wieprzowiny (najlepiej z szynki) 2 żółtka 2 szalotki kilka łyżek oleju rzepakowego czarny pieprz świeżo mielony (ok. 1/2 łyżeczki) sól (ok. 2 łyżeczki) Instrukcje Marchewkę i cebulę, a w razie potrzeby również seler obieramy. Warzywa

Kulinarna Pokusa
Pizzerinki na dzień pizzy 160

będzie cieńsze. Ciasto: 50 dag mąki 42 g drożdży 1/2 łyżeczki soli 1/2 łyżeczki cukru 2 łyżki oleju Dodatki: 5 łyżek keczupu z dyni lub koncentratu pomidorowego kilka plasterków szynki 1 ogórek konserwowy 4 łyżki kukurydzy mała cebulka 1 pieczarka 1/4 papryki czerwonej zioła prowansalskie 20-30 dag startego żółtego sera Drożdże rozpuścić z cukrem w szklance ciepłej wody. Następnie(...)wszystko dokładnie zagnieść. Z ciasta uformować 10 okrągłych placuszków. Ułożyć je na blasze wyłożonej papierem do pieczenia. Placuszki posmarować dżemem z dyni lub koncentratem pomidorowym, ułożyć pokrojoną w paski szynkę, pokrojoną cebulkę, paprykę i pieczarkę. Całość posypać ziołami prowansalskimi, kukurydzą i startym serem żółtym. Piec około 20 minut w 180 stopniach

Ewusiowe Smaki
Kiełbasa ” Rzemieślnicza ” – domowa wędlina 211

mogło się znajdować w tej porozrywanej książce . Opis oczywiście uprościłam , ale mam nadzieję ,że jest czytelny " class="wp-smiley" style="height: 1em; max-height: 1em;" /> Składniki : 0,5 kg szynki wieprzowej 0,5 kg świeżego boczku 1 kg ścinek mięsnych z różnych części świnki 1 czubata, łyżka mielonej gorczycy białej 1 łyżka grubo mielonego pieprzu ( ja tłukę w moździerzu(...)główki czosnku 1 płaska łyżka , mielonego kminku 1 płaska,łyżka cukru 2,5 łyżki soli dodatkowo : osłonka kolagenowa do grubej kiełbasy sznurek do wiązania Mięso z szynki roimy w grubą kostkę i lekko obtłukujemy , żeby naruszyć włókna mięsa . Boczek przekręcamy przez maszynkę o małych oczkach . Ścinki – skrawki mięsne , siekamy nożem na dość drobne , ale nie mikre , nierówne kawałki . Wszystkie

Ogrodnik w podróży
Roladki z szynką i serem w sosie paprykowo-cebulowym 467

kruche i soczyste, z serowym środkiem. Sos dzięki papryce i cebuli jest aromatyczny i wyrazisty. 600 g fileta z piersi kurczaka Słodka czerwona papryka Sól Pieprz 8 plastrów chudej szynki 8 plastrów sera edamskiego 1 czerwona papryka 2 cebule 2 ząbki czosnku 1,5 szklanki bulionu warzywnego ½ pęczka natki pietruszki 2 łyżki śmietany 18% Filet z piersi kurczaka kroimy(...)płaty (jak na schabowe), rozbijamy tłuczkiem. Przyprawiamy sola i pieprzem. Na każdym płacie układamy po plasterku szynki i sera. Zwijamy na kształt roladki, wierzch obsypujemy słodką papryką. Cebulę oraz paprykę kroimy w kosteczkę, natkę pietruszki siekamy. Na patelni rozgrzewamy olej, przesmażamy mięso. Gdy lekko się zarumieni dokładamy cebulę oraz paprykę. Gdy zmiękną podlewamy całość bulionem. Doprawiamy solą, pieprzem, natką pietruszki

VioletoweKucharzenie
Mielonka drobiowa z szynkowara -domowa wędlina 200

lodówki. Po tym czasie wkładam woreczek do szynkowara, dokładnie go upycham, aby pozbyć się powietrza. Szynkowar wkładam o garnka, nalewam wodę tak, aby była poniżej szynkowara.  Szynkę gotuję godzinę w  70 st C, ( bez termometru; jeśli w wodzie od dna pokazują się malutkie pęcherzyki powietrza). Na koniec szynkowar studzimy wraz z zawartością, zimny wkładam do lodówki(...)się odpowiednio schłodzi, dopiero wyciągam szynkę.  domowa mielonka domowa mielonka domowa mielonka

Takie tam pichcenie
Korba Kuchnia - Czy ktoś tu ma bzika? 143

restauracji Korba. Talerz przekąsek: regionalne Łomnickie sery kozie, grillowany ananas, karczochy, oliwki czarne i zielone, kapary, papryka nadziewana, papryka grillowana, seler naciowy, humus klasyczny, chutney z czerwonej cebuli, kindziuk, szynka parmeńska, pieczywo. Grzanki: z pomidorami, z mozzarellą i szynką parmeńską oraz z pastą, przypominającą tapenadę z oliwek i suszonych pomidorów. Krewetki w tempurze z 3 sosami: mango, limonkowym i kabayaki

Food Square
SAŁATKA Z TORTELLINI NR 2 442

porze roku nie są zbyt smaczne i wartościowe.....wiec postawiłam na ananasa,pora i kukurydzę.....przyznam,że wyszło smacznie.Przekonajcie się sami. Składniki: opakowanie makaronu tortellini  20-30 dag szynki  5 plastrów ananasa z puszki puszka kukurydzy biała część dużego pora pęczek szczypiorku 2-3 ząbki czosnku 3-4 łyżki śmietany 18 % 3-4 łyżki majonezu sól,pieprz(...)Makaron tortellini ugotować,ostudzić. Pora umyć,pokroić w półplasterki, posolić i odstawić na kilkanaście minut,aby puścił sok,następnie odcisnąć. Szynkę oraz odsączonego ananasa pokroić w kostkę,szczypiorek posiekać,kukurydzę odsączyć. Przygotowane składniki przełożyć do miski,wymieszać,dodać przeciśnięty przez praskę czosnek,śmietanę połączoną z majonezem,doprawić solą i pieprzem - ponownie wymieszać i odstawić do lodówki,aby smaki się "przegryzły

Niespełnione zdolności kulinarne
Carnitas czyli wieprzowina po meksykańsku 235

sposób meksykański. Stanowi świetny dodatek do wszelakich tortilli, burrito, tacos. Do przygotowania carnitas lepiej użyć mięsa nieco tłustszego, żeby podczas długiego pieczenia zachowało swoją soczystość i miękkość. Łopatka, szynka albo karkówka będą w sam raz. Warto się też uzbroić w cierpliwość, oczekując na obiad, gdyż podczas pieczenia carnitas unosi się taki aromat, że burczenie w brzuchu usłyszą nawet sąsiedzi:) Póki(...)mięso się piekło, usmażyłam tortille i przygotowałam salsę. Więc okrzyki "Ale Meksyk!" podczas obiadu były całkiem uzasadnione;) Składniki: 1kg wieprzowiny (łopatka, szynka, karkówka) 1 cała pomarańcza marynata: 2 ząbki czosnku pół łyżeczki kuminu 1 kopiasta łyżeczka wędzonej słodkiej papryki szczypta ostrej papryki 1 łyżeczka oregano 1 łyżeczka tymianku pół łyżeczki kolendry 1 łyżeczka soli świeżo mielony pieprz 2 łyżki oliwy

Obiad gotowy