szynka - 15543 przepisów (strona:417/1037)

Diabelskie zapiekanki z czosnkiem 134

wspaniałym i pysznym czosnkiem .Radzę może takie zapiekanki zjeść w piątek wieczorem bo zapach czosnku towarzyszy nam dość długi czas .  Składniki  4 kromki chleba  4 plastry szynki  4 duże ząbki czosnku  4 plastry sera żółtego  4 pomidory  1 łyżka masła  Wykonanie  Na nasze kromki chleba smaruję odrobinę masła na każdą kromkę(...)chleba , następnie każdy ząbek czosnku jest na jedną kromkę chleba , czosnek kroję w plastry , na to wykładam szynkę , pomidory w plasterki oraz ser , wstawiam do rozgrzanego piekarnika , na 160 stopni na 10 minut , po tym czasie gotowe do podania

Mój Smak
MAKARON Z PIECZARKAMI I POMIDORAMI W SOSIE ŚMIETANOWYM 125

łyżka sosu sojowego 2 pomidory 2 łyżki posiekanej natki pietruszki 50 g świeżo startego parmezanu 100 ml śmietanki 30% sól morska, pieprz, szczypta płatków chili opcjonalnie kilka plastrów gotowanej szynki pokrojonych w kosteczkę WYKONANIE Makaron gotujemy al dente w osolonej wodzie. Odcedzamy i przekładamy z powrotem do garnka. Pieczarki opłukujemy, osuszamy i kroimy plastry. Cebulę kroimy w drobną kostkę, czosnek(...)grubą kostkę. Na patelni rozgrzewamy łyżkę oliwy i łyżkę masła. Wrzucamy cebulę i czosnek, podsmażamy na średnim ogniu przez około 4 minuty, często mieszając. Nie rumienimy. Dodajemy pieczarki i szynkę, jeśli używamy. Smażymy 3 minuty, dodajemy łyżkę sosu sojowego, a po chwili także pokrojone pomidory. Smażymy 3-4 minuty, dodajemy śmietankę oraz sól i pieprz do smaku. Gotujemy 2 minuty

cool and minty
ZAPIEKANE PORY 125

SKŁADNIKI: 3 pory plastry szynki plastry sera żółtego 2 jajka sól pieprz szczypiorek 20 g masła Pory kroimy na równe kawałki i wstawiamy do posolonej wody, gotujemy ok 12 minut, odcedzamy i owijamy paskami szynki i sera. Układamy w żaroodpornym naczyniu. Roztrzepujemy w miseczce jajka i dodajemy rozpuszczone masło, dodajemy pieprz i sól, mieszamy i polewamy pory, posypujemy szczypiorkiem. Pieczemy

harrisa
Gulasz z szynki (z papryką, cukinią, marchewką i pieczarkami) 142

mnie gryczanej od Lidl Polska , której właściwości prozdrowotne szeroko by opisywać. W skrócie: odkwasza organizm, obniża ciśnienie krwi a dodatkowo ma mnóstwo błonnika, witamin i składników mineralnych.  800g szynki wieprzowej 3 różnokolorowe papryki 3 cebule 2 ząbki czosnku 300g pieczarek 3 marchewki 3 łyżki koncentratu pomidorowego 1 łyżeczka papryki ostrej 1 łyżeczka papryki słodkiej 3 liście laurowe 2 kulki(...)ziela angielskiego szczypta: tymianku, kolendry, majeranku sól, pieprz olej 1. Szynkę kroimy w dużą kostkę. Podsmażamy w dużym garnku z grubym dnem, na dużym ogniu, na rozgrzanym oleju do mocnego zarumienienia. 2. Paprykę, marchewkę i cebulę kroimy w kostkę. Pieczarki kroimy na ćwiartki. Czosnek przeciskamy przez praskę 3. Do garnka dodajemy warzywa, liście laurowe i ziele angielskie. Smażymy chwilę

Szefowa kuchni
Tosty z oscypkiem i rukolą 102

oscypkiem to cos co poprostu uwielbiam, a połączenie go z rukola jest bezkonkurencyjnie :) Idealnie komponuje sie z żurawiną lub sosem czosnkowym. Składniki: *chleb tostowy 4 ziarna *rukola *oscypek *szynka *zurawina/sos czosnkowy  *łyżka masła  Przygotowanie: 1. Na chleb tostowy układamy kawałki oscypka, rukolę i szynkę. 2. Przykładamy druga kromka i smarujemy delikatnie masłem. 3. Zapiekamy w tosterze i wedle

FITBUuK
Krakowski obwarzanek inaczej 138

dziwi mnie, że przyciąga tylu turystów- KRAKOWSKI OBWARZANEK  Jedyny i niepowtarzalny, a eksperymenty z nim to czysta przyjemność! Na dziś wersja z suszonymi pomidorami, ziarnami dyni i szynką parmeńską :) Składniki: 1 krakowski obwarzanek 2/3 suszone pomidory łyżka pestek dyni (dzień wcześniej zamarynowane w oleju i ziołach) garść rukoli 2/3 plastry szynki parmeńskiej 2/3 plastry sera żółtego topionego oregano, bazylia

FITBUuK
placki 98

Placki :)) zawsze dobre ! Każdy lubi i mogą być z wszystkim :) Smażymy blade naleśniki i nakładamy do środka to co lubimy lub to co mamy :)  Ja nałożyłem szpinak, ser, szynkę :) i trochę przypraw :) Potem zawinąłem jak się należy ... ... tak żeby można było go łatwo odsmażyć... ...zawinięty może czekać sobie w lodówce, aż domownicy dotrą do domu... ...potem wrzucamy na patelnię(...)się rozpuszcza, szynka wydaje smaki, a placek jest chrupiący :) No i okazuje się, że serwujemy bardzo wykwintne danie :) A dla milusińskich i maluczkich robimy placki na słodko :) ... oczywiście też odsmażamy i podajemy na ciepło,  jak powrócą ze szkoły... Naprawdę polecam zwykłe domowe jedzenie :) Jest najlepsze :) Wiem, bo słyszę co mówią dzieci :) Smacznego

chleba naszego
szynka i schab 105

Kolejny raz przedstawię domowy sposób na pyszne wędliny :) Wiem co jem :) Przykładowy skład wędliny sklepowej daje do myślenia... ..." Mięso wieprzowe z szynki, sól, izolat białka sojowego, białko zwierzęce, stabilizatory  E450, 451, 452, 331 ,  substancja zagęszczająca  E407 ,  maltodekstryna, przeciwutleniacze E316, E300, wzmacniacz smaku  E621 ,  regulatory kwasowości E326, E261, hemoglobina,  przyprawy, aromat, substancja konserwująca E250(...)paprykę, ziele,liście, jałowiec... wg uznania Liście, ziele i jałowiec mielimy lub rozkruszamy w moździerzu... Mięso przed przyprawianiem nakłuwamy patykami od szaszłyków... Przyprawy mieszamy i nacieramy nimi schab i szynkę...przyprawione wstawiamy do lodówki  na 12-24 godz. odwracamy 2 lub 3 razy i odlewamy wydzielinę... Gdy mięso przestaje puszczać soki, to przekładamy je  do parzenia W dużym

chleba naszego
Pełnoziarnista tarta z fasolką szparagową, szynką i kozim serem 162

niezły:-) Składniki podane są na małą tartę. Składniki na ciasto: szklanka mąki pełnoziarnistej 1/3 szklanki masła żółtko 3 łyżki mleka szczypta soli Składniki na wypełnienie: 200g fasolki szparagowej 50g szynki dobrej jakości mała cebula 2 jajka pół szklanki mleka 100g koziego sera łyżka oleju sól, pieprz, gałka muszkatołowa Sposób przygotowania: Masło wymieszać z mąką i solą do uzyskania konsystencji kruszonki(...)schłodzić pod strumieniem zimnej wody. Dzięki temu fasolka będzie ugotowana, zachowa kolor i nadal będzie chrupiąca. Cebulkę pokroić w drobną kostkę i podsmażyć na łyżce oleju. Dodać pokrojoną szynkę i podsmażyć jeszcze przez parę minut. Wymieszać z fasolką szparagową i wyłożyć na podpieczony spód o tarty. Jajka rozbić i dokładnie wymieszać z mlekiem oraz przyprawami. Tak przygotowany płyn wlać

wysmienity
Niskokaloryczny oraz zdrowy krem z dyni z chipsami z szynki. 142

cebula 4 ząbki czosnku łyżka oleju świeża lub sproszkowana kurkuma (2 łyżeczki) 2 centymetry świeżego imbiru lub łyżeczka sproszkowanego imbiru 1,5l bulionu jogurt naturalny parę plasterków dobrej jakości szynki Sposób przygotowania: Dynię obierz, usuń pestki i pokrój w kostkę. Na oleju podsmaż cebulkę posiekaną w piórka. Kiedy zmięknie dodaj posiekany czosnek. Dodaj przyprawy, tarty imbir oraz kurkumę i jeszcze(...)chwilę podsmażaj. Następnie do garnka dorzuć pokrojoną dynię i zalej bulionem. Gotuj około 45 minut. Na koniec zmiksuj, dopraw solą i pieprzem. Serwuj z jogurtem greckim oraz pieczonymi plasterkami szynki

wysmienity
BAGIETKA XL 196

średnio przepadam za sandwichami stamtąd. Z resztą domowy fast-food zawsze lepszy A jak smakuje? Sprawdźcie sami… SKŁADNIKI : bagietka – 2 średnie sztuki lub jedna duża cukinia – 1 sztuka szynka lub boczek – 10 – 12 plasterków ser żółty (najlepiej cheddar) – 4 plasterki cebula – 1 sztuka pieczarki – 8 sztuk oliwa z oliwy sos tatarski lub czosnkowy – 2 łyżki keczup sól(...)cebulę i drobno pokroić. Przesmażyć na oliwie z solą i pieprzem. Umyć cukinię. Pokroić w paski i również przesmażyć na oliwie do miękkości. Do środka bagietki włożyć plastry cukini, szynkę lub boczek. Dodać przesmażone pieczarki. Pokroić drobno ser i posypać górę bagietki. Zapiekać w piekarniku przez 8-12 minut w temperaturze 200º. Na koniec dodać po łyżce sosu tatarskiego

kuchniabellissima.wordpress.com
Roladki schabowe w kapuście pekińskiej 148

Używałam ją tylko do surówek. Jak najbardziej nadaje się również do gotowania. Samo przygotowanie i składniki proste a jednak danie zupełnie inne. Koniecznie wypróbujcie. Składniki: Schab Kapusta pekińska Pieczarki Szynka szwarcwaldzka Sól Pieprz Pomidory krojone z puszki Masło klarowane Wykonanie: Liście kapusty pekińskiej rozdzielamy ( tyle liście ile kotletów ) i zanurzamy ( na kilka minut ) w gorącej wodzie aby stały się elastyczne(...)kotlety, rozbijamy i przyprawiamy solą i pieprzem. Wykładamy kotleta na niego układamy kapustę pekińską ( przed ułożeniem kapusty warto ściąć część twardą kapusty ). Zwijamy w rulonik. Na koniec obwijamy szynką szwarcwaldzką i spinamy wykałaczkami. Pieczarki kroimy w plasterki i podsmażamy na klarowanym maśle. Do pieczarek wylewamy pomidory. Przyprawiamy solą i pieprzem. Wykładamy roladki i dusimy pod przykryciem do miękkości mięsa ( około

Smaki Ewy
Sałatka z selerem ze słoiczka i szynką 139

słono. Sałatka ta ma podobny minus co poprzednia również szybko znika ze stołu :) Składniki: 1 średni por, 1 słoik selera, 1 puszka kukurydza, kilka ogórków konserwowych, ok 400 g szynki, majonez. Przygotowanie: pora, szynkę, ogórki, pokroić. Dodać odcedzoną kukurydzę i selera. Dołożyć majonez i wymieszać

Państwo Wojtczuk gotują
Młode ziemniaczki zapiekane z szynką w sosie musztardowym 99

daniu, które ostatnio robiłam chyba z 6 lat temu. Dziś wielki powrót zapiekanych ziemniaczków na nasz stół.   Składniki: 1 kg młodych ziemniaków, ok. 50 dag wędlin (szynki, wędzonki, boczku), 2 cebule (ok. 20 dag), 3 dag masła lub margaryny, 3 dag mąki pszennej, szklanka bulionu, szklanka mleka, 2 łyżki ostrej musztardy, majeranek świeży lub suszony, sól, biały pieprz. Przygotowanie(...)półplasterki (ja pokroiłam trochę drobniej), zeszklić na maśle, oprószyć mąką, wlać bulion i mleko. Dokładnie wymieszać. Gotować sos przez 5 minut. Przyprawić musztardą, solą, pieprzem i majerankiem. Ziemniaki i szynkę włożyć do naczynia żaroodpornego i zalać przyrządzonym sosem. Zapiekać 30 min w piekarniku nagrzanym

Państwo Wojtczuk gotują
Zupa pomidorowa z klopsikami 246

się ze smakiem pomidorów. Jak zwykle w przypadku czegokolwiek z mielonej wieprzowiny warto pamiętać, że różne jej rodzaje mają wyjątkowo duży wpływ na smak potrawy. Ja z wyboru używam szynki wieprzowej – Wy oczywiście możecie użyć dowolnej innej części stosownie do upodobań. Natomiast z technicznego punktu widzenia przygotowanie mięsnych kulek nie różni się specjalnie od tego, o czym pisaliśmy w temacie(...)liście laurowe ok. 10 ziaren czarnego pieprzu kilka ziaren ziela angielskiego 1 łyżeczka tymianku 1 łyżeczka rozmarynu sól Klopsiki 300g mielonej wołowiny 500g mielonej wieprzowiny (najlepiej z szynki) 2 żółtka 2 szalotki kilka łyżek oleju rzepakowego czarny pieprz świeżo mielony (ok. 1/2 łyżeczki) sól (ok. 2 łyżeczki) Instrukcje Marchewkę i cebulę, a w razie potrzeby również seler obieramy. Warzywa

Kulinarna Pokusa