strzał w dziesiątkę, bo koszyczki były naprawdę przepyszne. Zniknęły tak szybko, że w sumie udało mi się dorwać tylko dwa Koszyczki z ciasta filo z wieprzowiną Składniki: 400 g szynki wieprzowej opakowanie ciasta filo 2 małe papryki (żółta i czerwona) 5 średnich pieczarek łyżeczka papryki słodkiej łyżeczka papryki ostrej łyżeczka czosnku granulowanego kostka masła dwie garści świeżej rukoli 2 łyżki(...)oleju lub oliwy z oliwek pieprz sól Szynkę kroimy na krótkie i cienkie paseczki. Dodajemy olej/oliwę z oliwek, paprykę ostrą i słodką, czosnek, pieprz i sól. Dokładnie mieszamy i smażymy na dobrze rozgrzanej patelni. Czekamy aż mięso się zarumieni, zalewamy je niewielką ilością wody, przykrywamy i dusimy, co jakiś czas dolewając odrobinę wody i mieszając, przez około 30 minut
PatiGotujeleniwe niedzielne śniadanko z kubkiem gorącej ulubionej herbaty. Składniki: Na 3 sztuki: 6 kromek pszennego chleba 3 łyżki serka kanapkowego paprykowego 6 liści sałaty lodowej 3 plastry szynki gotowanej 3 plastry pomidora malinowego 3 papryczki czereśniowe nadziewane tuńczykiem 3 listki botwinki Koperek do dekoracji Sposób przygotowania: Z kromek chleba foremką do ciasta w kształcie dużego serca wycinam mini kanapeczki(...)smaruję jedną warstwa serka kanapkowego układam po liściu sałaty, przyciskam drugą posmarowaną kromką serkiem do dołu, znów kładę plasterek sałaty, szynkę oraz pomidora, w całość wbijam wykałaczkę, nadziewam papryczki czereśniowe i liść botwinki, dekoruję odrobiną koperku i podaję. Smacznego
Wanilia i KardamonSAŁATKA Z TORTELLINI Z SELEREM Ta sałatka tak niezwykle prosta stała się hitem w naszym domu. Proste składniki, a efekt zaskakujący. Główny składnik to kolorowy makaron tortellini z szynką. Dodatkowo sałatkę wzbogacają inne składniki takie jak ogórek, kapusta pekińska no i drugi najważniejszy składnik seler konserwowy, który zmienia smak sałatki na ten idealny :D ~~SKŁADNIKI~~ duża kapusta pekińska połowa kapusty(...)seler naciowy konserwowy 1 słoiczek ogórek długi zielony 1 szt. makaron kolory tortellini z szynką majonez 5 łyżek natka pietruszki siekana 3 łyżki ~~METODA~~ Kapustę szatkujemy. Ogórka obieramy i kroimy w kostkę. Seler przecedzamy, aby usunąć nadmiar soków. Makaron gotujemy według wskazówek na opakowaniu. Wszystko razem mieszamy dodając majonez i natkę pietruszki. Wstawiamy do lodówki
Kuchnia Pauletteswywaru warzywnego bądź mięsno-warzywnego (można też wykorzystać rosół) 5 ząbków czosnku 2 łyżki masła szklanka śmietany (użyłam kremówki) 2 łyżeczki mąki ziemniaczanej 4 jajka 1 plaster szynki kawałek czerwonej papryki 2 łyżki kwaśnej śmietany kilka gałązek natki pietruszki sól, pieprz cukier Sposób przygotowania: Jajka gotujemy na twardo. Bulion zagotowujemy. Szczaw oczyszczamy, pozbawiamy łodyżek. Masło roztapiamy na patelni. Dodajemy przeciśnięty(...)minut. Mąkę rozpuszczamy w śmietanie. Dodajemy do zupy. Doprawiamy do smaku solą i pieprzem i odrobiną cukru. Ugotowane jajka obieramy ze skórki. Przekrawamy na pół. Wydrążamy żółtka. Paprykę i szynkę kroimy w drobną kostkę. Mieszamy z żółtkami, kwaśną śmietaną i posiekaną natką pietruszki. Doprawiamy do smaku solą i pieprzem. Tak przygotowanym farszem napełniamy jajka. Zupę wylewamy na talerze. Wykładamy jajka
Pobite gary BarbaryImponująca przekąska, która ładnie wygląda i smakuje na ciepło i na zimno. Tortille zawijane z nadzieniem serowym i szynką posmarowane passatą i przyprawami. Ciepłe z lekko ciągnącym się serem. Weekendowe szaleństwo! Zawsze pierwsze znikają ze stołu:) W zależności ile potrzebujecie zwiększcie składniki. Składniki: 2 placki tortilli kilka plastrów żółtego sera kilka plastrów dobrej wędliny tarty parmezan kilka łyżek passaty / opcjonalnie(...)ketchupu, koncentratu pomidorowego przyprawy: pieprz, cząber, bazylia, słodka papryka Przygotowanie: Placki posmaruj passatą, posyp przyprawami, nałóż ser i szynkę, zwiń w rulony. Pokrój w skośne nieduże kawałki. Ułóż w naczyniu żaroodpornym i posyp parmezanem. Piecz ok. 15 minut (do zrumienienia się sera) w temp. 180C grzaniem góra-dół bez termoobiegu na środkowej półce piekarnika. Smacznego
Zasmakuj Kuchniśródziemnomorskie z kuskusem posypane szczypiorkiem Frittata z pomidorami i ziołami Gulasz z żółtej fasolki szparagowej w pomidorach Młode ziemniaczki w mundurkach zapiekane z cukinią i pomidorem Młode ziemniaczki z szynką, pomidorami, cebulą i jajkami podane na patelni Pełnoziarnista kanapka z jajkiem sadzonym, kalafiorem i pomidorem z ziołami Pierożki z kurczakiem, cukinią i pomidorem z dodatkiem natki i czosnku Pomidorowa sałatka(...)szczypiorkiem Sałatka ziemniaczana z kapustą pekińską i pomidorkami Spaghetti w pomidorach z czosnkiem i natką Surówka z kapusty z pomidorem w jogurcie Zgrzewane kanapki z serem, pomidorem i szynką Jarzynowa zupa z młodą kapustą Koktajl owocowo - warzywny Koktajl warzywny na maślance Surówka z młodej kapusty z truskawkami
Moja smaczna kuchniastałe weszła w moje domowe menu. Szybka, łatwa w przygotowaniu, wymaga tylko umiejętnego przyprawienia. Nic, tylko robić i jeść! Składniki: 3/4 opakowania makaronu (pierożków) tortellini 150g szynki 1/2 puszki kukurydzy 6-8 sztuk pomidorków koktajlowych 2 ząbki czosnku sól, pieprz, bazylia, oregano do smaku 2-3 łyżki majonezu roszponka dla ozdoby Wykonanie: makaron ugotować wg przepisu na opakowaniu(...)chwilkę dłużej, tak, aby pierożki nie były twarde. Odcedzić, zostawić do przestygnięcia. Szynkę pokroić w kostkę, kukurydzę odcedzić, pomidorki przekroić na połówki. Wszystkie składniki umieścić w naczyniu, ząbki czosnku przecisnąć przez praskę, dodać sól, pieprz, zioła oraz majonez. Wszystko delikatnie wymieszać, schłodzić w lodówce. Przed podaniem udekorować roszponką. Gotowe! Artykuł Sałatka z makaronem tortellini pochodzi z serwisu Raj dla Podniebienia
Raj dla Podniebienianiej niewiele produktów, a smak naprawdę mnie urzekł. Składniki 5-6 zielonych szparagów 1 jajko 1 szklanka kaszy jaglanej 3-4 plastry sera żółtego 2-3 plastry szynki kilka orzechów włoskich 1 łyżeczka majonezu sól, pieprz Wykonanie: Do rondelka o grubym dnie nalać 2 szklanki wody, dodać szklankę kaszy jaglanej, wcześniej przepłukanej na sicie. Lekko posolić i gotować, często(...)pokroić w grubą kostkę. Szparagi umyć, pozbawić dolnej części łodygi, pokroić na większe kawałki, odłożyć odcięte główki i podgotować kilka minut, na sam koniec wrzucając główki szparagów. Ser i szynkę pokroić w kosteczkę, dodać wraz z jajkiem i szparagami do kaszy. Całość lekko wymieszać. Doprawić solą i pieprzem. Na sam koniec dorzucić orzechy włoskie grubo posiekane. Podawać ze świeżym pieczywem
Raj dla Podniebieniabycia razem, jako mąż i żona. Nad nami piękne, błękitne niebo oraz ciepłe słońce.Miła kelnerka doradza nam, co wybrać ze śniadaniowego menu. Decydujemy się na omlet z szynką, gotowane jajko, croissanty z konfiturą truskawkową oraz pieczywo, gdyż z tego słynie między innymi Charlotte, że chleb i bagietki są wypiekane na miejscu. Kelnerka przynosi kawę i sok, zaraz także dostajemy(...)racji soboty, zaczyna sie nieco leniwie. Wszystko nam smakuje. Odrywamy kawałki chrupiącej bagietki, smarujemy masłem i „dziabiemy” na nią sporą porcję słodkiej konfitury. Omlet jest świeży, pachnie szynką i masłem. Ostatniego croissanta dzielimy między siebie na kilka części…Jest nam tak dobrze! Uwielbiam takie spokojne, leniwe śniadania. Obok nas przy stolikach siedzą pary, małe grupki znajomych, wszyscy
Raj dla Podniebieniaciężkie dania dlatego zrobienie oryginalnego makaronu z lekkim i aksamitnym sosem wydaję się wręcz idealnym pomysłem Makaron z cukinii z sosem z kalafiora , posypany dodatkowo podpieczoną szynką , serem Dziugas (polska wersja parmezanu) i pistacjami ! SKŁADNIKI : 1 duża cukinia 1/2 kalafiora 1 szkl. mleka migdałowego niesłodzonego 1 łyżeczka soku z cytryny 1 łyżeczka czosnku niedźwiedziego sól pieprz 1 łyżeczka(...)płatków drożdżowych ( nadają ciekawy serowy posmak ) dodatkowo: szynka, ser, pistacje *w wersji vege oczywiście pomijamy produkty pochodzenia zwierzęcego :) PRZYGOTOWANIE: Cukinię obieramy i kroimy na równej długości paski ( wiem, że obecnie można kupić w wielu sklepach gotowe "tagliatelle" warzywne ). Kalafiora gotujemy do miękkości w mleku z dodatkiem czosnku niedźwiedziego, soli i pieprzu. Ugotowanego kalafiora miksujemy ( razem z mlekiem w którym się
Marcepanowa kuchniaciekawa czy mi wyjdzie. SKŁADNIKI : ziemniaki – 3 sztuki marchew – 3 sztuki cebula – 1 sztuka jajka – 2 sztuki mąka pszenna – 1 szklanka lubczyk suszony – 2 łyżeczki sól, pieprz olej słonecznikowy szynka – kilka plasterków żółty ser – kilka plasterków PRZYGOTOWANIE : Ziemniaki i marchewkę obrać i zetrzeć na tarce o dużych oczkach. Cebulę obrać i drobno posiekać. Wszystko umieścić w misce. Dodać mąkę(...)patelni i nakładać uformowane placuszki. Piec na średnim ogniu z dwóch stron. Gdy będą ładnie zarumienione, należy przełożyć na talerz i posypać z góry pokrojoną w małą kosteczkę szynką i serem
kuchniabellissima.wordpress.comschabu, czasem z filetów kurczaka. Wbrew pozorom przygotowuje się je bardzo szybko i łatwo. Są bardzo smaczne i szybko znikają z talerzy. Polecam :) Składniki - 6 plastrów schabu - 6 plastrów szynki - 6 plasterków sera żółtego - 10 dkg sera żółtego w kostce - 100 g serka topionego kremowego - pół szklanki śmietany 12 lub 18 % - 3/4 szklanki bulionu lub wody - 1 łyżka mąki pszennej(...)pół łyżeczki mielonej papryki - sól do smaku - suszony szczypiorek ( opcjonalnie ) Wykonanie Plastry schabu rozbijam jak na kotlety, na każdym z nich układam po plasterku szynki i sera. Zwijam w roladki i układam w naczyniu żaroodpornym łączeniem do dołu. W garnuszku mieszam lekko podgrzany bulion z rozdrobnionym serkiem topionym ( robię to przy pomocy blendera ) kiedy się połączy dolewam do niego śmietanę
Kuchnia z widokiem na ogródSKŁADNIKI: CIASTO: • 500g mąki pszennej • 1/4 łyżeczki soli • łyżeczka ziół prowansalskich • 2 łyżki oleju • 50g drożdży rozrobionych w szklance ciepłej wody FARSZ: • kilka plastrów szynki • 20dag pieczarek • 1/2 puszki kukurydzy • 2-3 pomidory • 20dag żółtego sera PRZYGOTOWANIE: Do miski przekładamy mąkę, sól, olej i zioła, mieszamy, dodajemy drożdże rozrobione w szklance ciepłej wody i wyrabiamy ciasto, ma być miękkie(...)stolnicę, lekko wyrabiamy, dzielimy na 4-5 części, każdą rozwałkowujemy na kształt koła, można posmarować sosem (łyżka przecieru+2 łyżki ketchupu+łyżeczka ziół prowansalskich+łyżka wody), na połowę nakładamy szynkę, starte pieczarki, pokrojone pomidory, posypujemy kukurydzą i startym sterem, składamy na pół i dobrze sklejamy-zawijamy brzeg, wierzch smarujemy rozmąconym jajkiem, wkładamy na blaszce posmarowanej olejem do rozgrzanego piekarnika
KUCHNIA POLSKAdużej blaszce od piekarnika. SKŁADNIKI 3 szklanki mąki 50g drożdży szklanka wody duża szczypta soli 2 łyżki oleju łyżeczka cukru 5 łyżek keczupu cebula 1-2 pomidory kiełbasa lub szynka w plasterkach mozzarella żółty ser do posypania przyprawa do pizzy WYKONANIE Drożdże rozkruszamy i przekładamy do miseczki. Następnie posypujemy je cukrem, dodajemy 1 łyżkę mąki, zalewamy wodą i odstawiamy(...)pieczenia i nanosimy rozwałkowane ciasto,brzegi wyrównujemy.Keczup przekładamy do miseczki wsypujemy część przyprawy do pizzy,mieszamy.Ciasto smarujemy przygotowanym keczupem.Następnie dodajemy dodatki:cebulę,kiełbaskę pokrojona w plasterki lub szynkę,pomidory pokrojone,mozzarellę i posypujemy wszystko startym żółtym serem.Na wierzchu sypiemy przyprawę do pizzy lub według siebie jakieś inne przyprawy.Pizze wstawiamy do nagrzanego piekarnika 200C i pieczemy ok.20-25min. SMACZNEGO
Mała w garnku mieszaparzona SUROWIEC I ROZDRABNIANIE -2,5 kg łopatki 1 i 2 klasa razem - 13 mm -3 kg ścinki (z boczku, szynki, schabu, karkówki) 2 klasa - 13 mm -2,5 kg ścinki (z łopatki ,szynki ,schabu ,karkówki ,boczku) 3 klasa – 2,3 mm PRZYPRAWY I MATERIAŁY POMOCNICZE -peklosól 19 g/kg -czosnek 4-5 g/kg -pieprz czarny 2 g/kg -majeranek
Domowe wyroby.Coś do chleba i talerza.